Асен Чилингиров — „Бачковският манастир“ (цяла книга)

В Бачковския манастир — един от най-големите манастирски комплекси в Югоизточна Европа — са запазени повече автентични документи и свидетелства, отколкото за всички останали български средновековни постройки.

За историята и художествените паметници на Бачковския манастир — един от най-големите манастирски комплекси в Югоизточна Европа — са запазени повече автентични документи и свидетелства, отколкото за всички останали български средновековни постройки. Въпреки това тяхната датировка и атрибуция са оспорвани също повече, отколкото за който и да е от тях.

С продължили повече от половин век изследвания българският историк д-р Асен Чилингиров подлага на анализ всички тези документи и свидетелства, като стига до редица изненадващи резултати за културната история на Европа.

Асен Чилингиров — „Бачковският манастир“ (цяла книга)

Безплатно онлайн издание за „От Извора“:

Асен Чилингиров —„Бачковският манастир“

(PDF | 289 страници с цветни снимки | 21.3 MB)

Корица на книгата в пълен размер за печат

(JPEG | RGB | 300 dpi | 2.1 MB)

Вижте страницата на д-р Чилингиров, откъдето можете да изтеглите и другите му монографии.

Споделете публикацията

Google1

За Асен Чилингиров

tschilingirov@mail.bg | Проф. д-р Асен Чилингиров е роден през 1932 г. в София. Завършва история, музика и история на изкуствата в България. От 1964 г. живее и работи в Берлин, Германия. Там завършва история на изкуствата. Автор е на над 400 научни труда. Между тях са „Голяма история на християнското изкуство в България“ и „Културна история на България“, издадени на немски език във ФРГ и ГДР. Преподава в Берлинския, Лайпцигския и Хумболтовия университет. Главен консултант е за Балканското изкуство в „Енциклопедията за средновековно изкуство“ в Рим за периода 1984 – 1995 г. Вижте книгите на проф. Чилингиров в архива на „От Извора“ »

Всички публикации

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.