Екстракт от броколи значително облекчава симптомите на аутизъм

Едно силно противораково вещество, което по естествен начин приемаме с кръстоцветни зеленчуци, като броколите и карфиола, може да спомогне за значителното премахване на симптомите на аутизъм при момчетата и мъжете. Установено е след проучване, публикувано в сп. The Proceedings of the National Academy of Sciences, че антиоксидантното съединение сулфорафан е в състояние да премахне много от най-честите симптоми, свързани с разстройствата от аутистичния спектър (РАС).

Въпреки че според американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) засега нямало медикаменти, които да ограничават или лекуват РАС, едно двойно-сляпо плацебо-контролирано рандомизирано експериментално изследване ни навежда на различни мисли. Изобилно присъстващ в броколите, сулфорафанът е показал, че драстично може да подобри социалните контакти и вербалното общуване на мъже и момчета с РАС, както и да понижи тяхната свръхактивност, раздразнителност и други симптоми на РАС.

Екстракт от броколи значително облекчава симптомите на аутизъм

Проведено върху 44 лица от мъжки пол на възраст между 13 и 27 години, проучването е открило, че след 18 седмици консумиране на екстракт от броколи, богат на сулфорафан, над половината от мъжете показали значително подобрение на здравословното им състояние. В резултат на лечението до голяма степен се понижили поведенческите отклонения, липидната пероксидация и нервното възпаление. Били отчетени подобрения в антиоксидантния капацитет, синтезирането на глутатион, митохондриалната функция и оксидативната фосфорилация.

Авторите пишат:

„Сулфорафанът, който показа пренебрежима токсичност, беше избран, понеже води до ъпрегулация1 на гените, защитаващи аеробните клетки срещу оксидативен стрес, възпаление и ДНК-увреждане, всяко от които е често срещана и вероятно механична характеристика на РАС.“

Екстракт от броколи значително облекчава симптомите на аутизъмСулфорафанът в броколите регулира здравето на клетките, производството на енергия и детоксикацията.

В зависимост от индивидуалното им тегло, на мъжете и момчетата им било назначено всеки ден да приемат богат на сулфорафан екстракт от броколи в дозировки: 232 мг (за тези до 45 кг), 464 мг (за тези от 45 до 90 кг) или 696 мг (за по-тежките от 90 кг). Такива дози трудно се осигуряват, ако броколите се ядат цели, но много производители на хранителни добавки предлагат капсули, съдържащи концентрирани дози — същите или дори по-високи.

Това е добра новина за родителите, които се опитват да помогнат по природосъобразен начин на децата си аутисти да водят по-добър живот. Сулфорафанът е антиоксидант без опасни странични ефекти, което означава, че децата с РАС могат да имат само полза от него. Също така броколите са „суперхрана“, а не медикамент, така че родителите няма защо да се притесняват, че децата им ще пострадат по някакъв начин.

Друго полезно свойство е, че сулфорафанът може да облекчи и редица генетични заболявания, като активира „стресовите протеини“2 на организма. Стресовите протеини отговарят за регулацията на процеси, като синтезирането на глутатион, митохондриалната функция (клетъчното здраве) и неврологичното възпаление.

Сайер Джи пише за GreenMedInfo:

„[Сулфорафан] се явява едно от най-добре проучените и най-обещаващи природни вещества, които са ни познати.“

Когато пациентите с РАС престанали да приемат сулфорафан, техните симптоми се появили отново. За да може сулфорафанът да продължи да действа, тези пациенти трябва да го взимат без прекъсване. На 22-рата седмица от проучването, тоест един месец, след като участниците престанали да пият екстракт от броколи, им бил направен контролен преглед. Повечето (но не всички) от техните подобрения били изчезнали или вече не били толкова ясно изразени. Изследователите смятат, че тази промяна допълнително подкрепя откритието им, че сулфорафанът е бил пряко свързан с облекчението на симптомите.

Д-р Андрю Зимърман, един от авторите на проучването и лекар в MassGeneral Hospital for Children (MGHfC)3, пише:

„Подобренията, отчетени по скалата за оценка на реакциите4, бяха особено забележителни. Бях осведомен, че това е първият път, когато статистически се отбелязва значително подобрение на РАС в рамките на проучване за средство за лечение на разстройствата от аутистичния спектър“.

Той добавя, че сред изследователите имало единомислие относно сулфорафана, а именно, че той активира Nrf2 пътя, намалява възпалението в мозъка и поощрява по-висока антиоксидантна защита.

Автор: Итън Хъф @ Natural News

Превод за otizvora.com: Иван Стаменов
Бележки:

 1. Повишена експресия на рецепторите; увеличаване на броя на рецепторите, например по клетъчната повърхност — бел. пр. [^]
 2. В оригинал: stress proteomе, като под „протеом“ се разбира съвкупността от всички белтъци, участващи в изграждането на клетките и тъканите — бел. пр. [^]
 3. Детска болница в Масачузетс, САЩ — бел. пр. [^]
 4. В ориг. Social Responsiveness Scale [^]

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

2 коментара за "Екстракт от броколи значително облекчава симптомите на аутизъм"

 1. Спиро  13.09.2015 г. | 17:01 ч.

  Скоро очаквайте да ни обясняват колко вреден е Сулфорафанът. И как трябва щатската държавна агнеция да го забрани. 😆

 2. will  14.09.2015 г. | 09:32 ч.

  Група британски учени твърдят, че при ежедневната консумацията на няколко литра сок от моркови, кожата става оранжева.
  Настоящата група американски учени, ако не се лъжа, твърди, че при консумацията на концентрат от броколи в продължение на половин година и при наличие на чрезвичаини интелектуални симптоми, заприличваш на зелено човече от ..new age.., което е просто обожавано и няма начин да не се социализира.
  Група български учени … Опа, те работят самосиндикално, защото няма централизирано финансиране.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.