10 причини да игнорирате масовата „мъдрост“ за солта

Шири се догма, според която трябва да консумираме съвсем малко сол, защото в противен случай нараствал рискът от сърдечни удари, следствие на повишено кръвно налягане. Но учени от средите на холистичната медицина, включително независими лекари, като д-р Браунстийн, са на мнение, че чистата, нерафинирана сол е жизненоважна и условие за доброто здраве. Догмата на ортодоксалната медицина се пропуква и вече е под атака.

Основателно е всички да се вслушаме в призива за ограничаване на натриевия прием от фабрични храни. Тези съставки, включващи натрий, са силно преработени и някои от тях са токсични. Типичен пример е MSG — означава моно-натриев глутамат.

10 причини да игнорирате масовата „мъдрост“ за солтаСега вече има стабилен пазар и за морската сол

Но повечето трапезна сол подлежи на тежка преработка и обезцветяване. Следствието от това е, че 90% от солта губи минералите в непреработената морска сол. Всъщност тези, които имат високо кръвно налягане (но и всички хора като цяло) просто трябва да консумират повече храни богати на калий, без значение колко сол приемат. Поредица от изследвания показват, че недостатъчният прием на калий има същото влияние върху кръвното налягане, каквото има и високата консумация на сол — реалният проблем е липсата на баланс между натрия и калия. В нездравословната сметка за рафинираната сол можем да добавим остатъците от избелващите химикали и алуминия, увеличаващи рисковете.

По всичко личи, че е доста слаба често изтъкваната връзка между консумацията на сол, високото кръвно налягане и сърдечните удари. За да бъдем здрави, е важно да се използва верният тип сол. Макар всички да се нуждаем от натрий, за да живеем и да функционираме нормално, телата ни се затрудняват да намерят този натрий в рафинираната сол. Храносмилането и метаболизмът стават небалансирани, като от това нараства и вътрешната токсичност.

Съдържанието на сол в кръвта ни много наподобява съдържанието на сол в морската вода. Всичката нерафинирана сол, независимо от сегашния ѝ произход, по начало идва от морето. А някои хитри търговци използват този факт, за да продават морска сол, която е подложена на обработка, премахващата повечето от хранителните елементи и добавяща токсични компоненти от процеса на рафиниране.

Чистата сол може се добива от древни пещери и от солници до моретата. Тя обикновено се оставя да изсъхне по естествен начин и никога не се избелва или изменя с други средства. Натуралната чиста сол се е консумирала от хората в течение на векове. През последните няколко десетилетия обаче тя се обработва от индустрията и стига до кухнята в пакети или като съставка на полуфабрикатите. И точно този тип сол трябва да се ограничи, тъй като няма истинска хранителна стойност — това важи и за храните, в които се слага, — но за сметка на това е пълна с отровни добавки.

10 здравословни ползи от нерафинираната морска сол

1. Подпомага стабилизирането и регулирането на сърдечния ритъм, благодарение на съдържанието на магнезий и натрий.

2. Натрият е важен за правилното функциониране на мускулите.

3. Помага значително да се намали стресът, тъй като в мозъка се поддържат балансирани нива на мелатонин, серотонин и триптамин.

4. Поощрява задържането на достатъчно вода в тялото за правилната му хидратация.

5. Премахва клетъчната киселинност, особено в мозъка и бъбреците. Така тя се явява важен алкализатор.

6. Морската сол засилва имунната система.

7. Използва се в строежа на костите и служи за тяхното заякчаване, като може да помогне за предпазване от остеопороза.

8. Създава буфер за кръвната захар и намалява вероятността от развитието на диабет. А на хората с диабет им се налага да използват по-малко инсулин.

9. Морската сол осигурява йод по естествен начин, който се абсорбира от щитовидната жлеза, участваща в регулацията на ендокринната система.

10. Има по-добър вкус.

Пийте вода след консумация на сол.

Автор: Пол Фаса

Превод за „От Извора“: Иван Стаменов

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

6 коментара за "10 причини да игнорирате масовата „мъдрост“ за солта"

 1. Muroslav  04.09.2015 г. | 11:23 ч.

  Абе тия сайтове няма ли да ги забранят, бе ! Утре ще се окаже, че някой се е натровил със сол, щото е чел простотии

 2. Ivan  04.09.2015 г. | 18:00 ч.

  Хималайската сол е с почти същите качества като морската.

 3. Астролог  06.09.2015 г. | 15:16 ч.

  Още ценни сведения за солта във форума:

  http://www.otizvora.com/forum/index.php?topic=1430.msg30994#msg30994

 4. jolito  02.11.2015 г. | 14:48 ч.

  3 години не съм близвал сол защото съм веган суровоядец и ям само плодове и неподправени с нищо салати. Явно тия дето ги пишат тези статии обичат да се изказват неподготвени, или аз вече съм мъртъв само дето още не съм го забелязал.

 5. Стопанина  02.11.2015 г. | 17:20 ч.

  3 години не са достатъчно време, за да се сочите за пример. Тялото се обновява през 7 години. Дано сте все така здрав, но не променяте моето становище, че солта е необходима.

 6. Varna Mapper  06.05.2018 г. | 11:54 ч.

  Проблемът на солта от пещерите е, че не е йодирана и може да се разболееш от гуша. Докато при естествено добитата морска сол има достатъчно йод(поради морето), така че тя е по-добрата алтернатива.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.