5 лесни начина да обновите мозъка си чрез неврогенеза

Допреди двадесетина години се вярваше, че човешкият мозък не може да си създава нови клетки, след като вече е достигнал зрялост. Но някои съвременни учени приемат факта, че мозъкът може да се обнови чрез неврогенеза, при която се раждат нови неврони, включително у възрастни индивиди, като този процес може да се подпомогне чрез промени в храненето и начина на живот.

5 лесни начина да обновите мозъка си чрез неврогенеза
Две обособени области в мозъка, субвентрикуларната зона и хипокампът, свидетелстват за неврогенезата във физическа зрялост. Вторият отговаря за ученето и паметта — когато не функционира нормално, могат да настъпят невродегенеративни състояния, като депресия, хронично безпокойство и паркинсон. Но можете да намалите риск, като успоредно с това поощрите образуването на нови клетки чрез тези пет условия:

5 лесни начина да обновите мозъка си чрез неврогенеза1. Движение

Може да звучи банално, но най-ефективният способ да предизвикате неврогенеза в мозъка си е чрез редовни упражнения. Ускоряването на сърдечната дейност с тичане, колоездене или плуване е чудесен начин да повишите нивата на невротрофичен фактор (BDNF) и глиален невротрофен фактор GDNF — тези двата са ключови за неврогенезата.

Ендорфините, които се освобождават при сърдечно-съдовите упражнения, също така спомагат за понижаване на нивата на стресовия хормон кортизол, като повишават нивата на тестостерона, който поощрява неврогенезата, подобно на BDNF и GDNF. Тези хормони и растежни фактори, свързани с физическите упражнения, стават все по-важни с напредването на възрастта, тъй като забавят стареенето и запазват паметта и способността да се усвоява нова информация.

5 лесни начина да обновите мозъка си чрез неврогенеза2. Медитация

Ползите от медитацията са изчерпателно доказани от науката, затова не е необходимо да сте непременно религиозни, за да се възползвате. Огромният и постоянно обогатяващ се емпиричен материал свидетелства, че медитацията повишава гъстотата на сивото вещество в различни части на мозъка, включително в хипокампа.

Медитацията помага на човека да се съсредоточи повече в настоящето, отколкото в миналото или бъдещето, освобождава съзнанието и спомага за балансирането на химикалите в мозъка, сред които са и тези, регулиращи неврогенезата. Поне едно проучване е установило, че медитацията активира всеобхватни процеси в мозъка, които съдействат за краткосрочни и дълготрайни положителни промени.

Нощната медитация също може да е полезна, тъй като регулира производството на мелатонин — хормон на съня, директно свързван с неврогенезата. Амиши Джа от Университета на Маями препоръчва „тренировка на ума, основана на съзнателност“ — метод, при който съзнанието се фокусира върху даден обект, а може и върху определено сетивно възприятие, за да се подобри структурата на мозъка и неговата функция, а съответно — интелигентността.

5 лесни начина да обновите мозъка си чрез неврогенеза3. Храна

Необходимостта да се храним правилно е ясна, но много хора досега не знаят какво означава това. Мозъкът ни е съставен от около 60 процента мазнини, което означава, че мазнините играят важна роля в ежедневния ни хранителен режим. Доста хора обаче продължават да разглеждат мазнините като нещо лошо и опитват да ги избягват в полза на „обезмаслени“ или „нискокалорични“ храни, които са пълни с химически подсладители и други изкуствени ароматизатори и добавки.

Omega-3 мастните киселини са важни и трябва да се приемат редовно, ако искаме да подобрим здравето на мозъка. Също полезни са наситените мазнини, като кокосовото и палмовото масло. Конкретно докосахексеновата киселина е жизненоважен мастен компонент, който е свързан с неврогенезата и е крайно необходим за производството на нови мозъчни клетки.

5 лесни начина да обновите мозъка си чрез неврогенеза4. Сън, слънце и секс

Не е модерно да се говори за съня, но той е ключов за здравословната работа на мозъка. Установено е, че лишаването от сън понижава неврогенезата в хипокампа, нарушава хормоналния баланс и хвърля мозъка в безпорядък. Наскорошно проучване, публикувано в сп. Current Topics in Behavioral Neurosciences, е открило, че лишаването от сън за повече от 24 часа възпрепятства деленето на клетките, а в някои случаи — неврогенезата.

Естественото излагане на слънчева светлина е друг фактор за неврогенезата, тъй като витамин D, който се произвежда от оголената кожа, върху която попадат слънчевите лъчи, повишава нивата на серотонин (мозъчен невротрансмитер) и функционалността на GDNF в мозъка. Оптималното излагане на благотворните ултравиолетови (UV) лъчи от слънцето варира между 10 и 15 минути през летните месеци.

От своя страна, сексът помага за понижаването на стреса, като увеличава хормоните на щастието в мозъка. Едно изследване от 2010 г., публикувано в сп. PLoS ONE, е установило, че сексът минимизира нивата на тревожност и на кортикостерон, като засилва неврогенезата у възрастните индивиди и стимулира растежа на дендритите и обновяването на хипокампа.

5 лесни начина да обновите мозъка си чрез неврогенеза5. Псилоцибин и канабис

Различни психоактивни съставки, включително тези в „магическите“ гъби (псилоцибин) и канабиса (THC и CBD), също са доказано помощно средство за производството на нови мозъчни клетки. Оказва се, че псилоцибинът едновременно катализира хипокампусната неврогенеза и способността на мозъка да „забравя“ определени отрицателни реакции, свързани със страховите състояния. Затова страдащите от посттравматично стресово разстройство (PTSD) често отчитат ползата от приемането на псилоцибин.

Канабисът, ставащ все по-законен в САЩ, съдържа тетрахидроканабинол (TCH) и канабидиол (CBD), които се свързват с рецепторите в мозъка, като понижават чувствата на тревога и спомагат за неврогенезата.

Автор: Джонатан Бенсън

Превод: Иван Стаменов

Източник: NaturalNews

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

3 коментара за "5 лесни начина да обновите мозъка си чрез неврогенеза"

 1. zaharia  10.08.2015 г. | 22:36 ч.

  Материалът е интересен, но се опира на материалистични възгледи и нищо не споменава за Духа, който е в основата на всяка материя.

  Ето какво казва Учителя:

  Силата на човека е във вярата му и в разбиранията му. Що се отнася до уреждане на живота му, други вършат това.“

  „Условията за изправяне на човека са външни, а силите и възможностите за това изправяне са в самия него, защото духът Божий работи отвътре навън. Щом духът започне да работи отвътре, той заставя вече и външните условия да бъдат в хармония с вътрешните. Духът е господар и на външните, и на вътрешните условия в живота.“

  „Мисълта храни човека, както хлябът. Ако мислите не са здравословни, колкото и както и да се храни физически, той пак ще линее. Който живее по законите на любовта, на вярата, на надеждата, той и със сухи корички хляб може да бъде здрав и весел. Словото Божие е живият хляб, сгъстена Божествена енергия – колкото повече го дъвчите, толкова повече дава.“

  5 лесни начина да обновите мозъка си

  13 Влезте през тясната порта, защото широка е портата и пространен е пътят, който води в погибел, и мнозина са ония, които минават през тях.
  14 Понеже тясна е портата и стеснен е пътят, който води в живот, и малцина са ония, които ги намират.

 2. Георги Календеров  11.08.2015 г. | 16:17 ч.

  Бих добавил ученето на нови езици, включително за програмиране и въобще ученето. След 40 обаче повечето хора се имат за прекалено възрастни и отказват да учат каквото и да било. После се чудят защо бързо-бързо се състаряват, оглупяват и разболяват.

  Нищо не може да спаси човек, който е решил, че от тук нататък ще става само по-зле, и допринасящ това да се случи по-скоро.

 3. Антиантихрист  12.08.2015 г. | 12:20 ч.

  То живот ли е да го опишеш? Кой иска да увеличи престоя си в ада?

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.