Гаврата с цар Самуил — чуждоземен паразит (ама от добрите)

Всеки, който е виждал блясъка в очите на дете, щастлив човек или смирен страдалец, ще се съгласи, че този блясък идва не от друго място, а от ириса и зеницата. При някои хора е толкова силен, че ние, тепърва търсещите и овладяващи качествата търпение и смирение, изпитваме затруднение да гледаме по-напредналите от нас в очите, особено за продължително време. Отделен е въпросът дали ние възприемаме тази духовна светлина с физическите си очи, или по-скоро го правим с някакво духовно сетиво, за което нямаме съзнателна представа. И за да не се объркват главиците ни с нещо свръхсетивно и страшно, мозъкът ни лъже с илюзията, че светлината е физическа, нещо като отблясъци… но и духовно слепите, вярвам, ще се съгласят, че лъчите идват от зениците на човека.

Със сигурност тази духовна светлина не идва от мястото, където им се привижда на някои духовно ампутирани господа. (Да не ги нарека направо духовно мъртви.) Фосфоресциращата светлина от бялото на очите не е типична за духовните хора, а е присъща на… гоа’улдите от пълнометражния филм и сериалите „Старгейт“. Също — на паметника на цар Самуил.

За гоаулдите и паметника на Самуил

За хората, които не са запознати с популярния франчайз „Старгейт“ ще поясня, че тъй наречените гоа’улди са раса извънземни паразити, които използват технологичното си превъзходство, за да властват като царе над цели народи, намиращи се на степен на развитие от античността или средновековието. И например, ако някой разбие армията им от слепи последователи, бялото на очите им започва да свети — от гняв или друго отрицателно чувство. Обикновено след това паразитът напуска тялото на жертвата и отива да търси тяло сред властниците на други народи. Отстрани изглежда обаче, сякаш владетелят просто е рухнал и умрял, да речем, от сърдечен удар. Както, твърди се, е станало с цар Самуил.

Смущаващи аналогии между новия „авангарден паметник“ в София и „авангардния франчайз“ на Холивуд, нали? Определено туристите от цял свят, които са запознати със „Старгейт“, ще има доста да се веселят. А поредицата има доста последователи в десетки държави. За тези, които по-лесно се обиждат на народна чест или вече изпитват срам от чужденците, ще уточня патриотично, че гоа’улдите си имат и добра версия, която не злоупотребява с паразитизма си — това са тъй наречените ток’ри, към които (без никакво соросоидно съмнение) спада и паметникът на Цар Самуил, понеже светлината, благословена церемониално от ортодоксалния клир и потерята на кесаря, може да бъде само блага и никаква друга.

Духовността в нашата татковина се търси навсякъде другаде, но не и там, където е в действителност

Докато виреят и се ширят плевели, какъвто е „задникът“ и „посредственият номенклатурчик“ Божидар Димитров, а предполагаемите творци живеят в миналото, българският народ може да забрави за духовност и за по-добро бъдеще. Тъй нареченият професор в един от най-новите си напъни и опити за остроумие каза: Василий Втори не успя да избоде очите на Самуил, ние ще му ги избодем. Аз питам: Ако Самуил можеше да си види паметника и що за пасмина защитава „авангардните“ вампирски зъркели, дали нямаше сам да си извади очите?

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

21 коментара за "Гаврата с цар Самуил — чуждоземен паразит (ама от добрите)"

 1. Стопанина  09.06.2015 г. | 16:57 ч.

  Комисия ще реши съдбата на светещите очи на новия паметник на цар Самуил в София.

  Трябва ни цяла комисия, за да измъдри, че идеята за фосфоресциращи очи на паметник, които го правят да изглежда като върколак, е рожба на слабоумие? Добре-е-е, шъ съ опра’им, ма нема да е скоро…

 2. Стопанина  09.06.2015 г. | 18:43 ч.

  И преди съм го казвал, но сега имам повод да го повторя: Божидар Димитров е олицетворение на всичко, което е проблемно в страната ни. А паметника, на който той се явява апологет, е олицетворение на всичко, заради което светът е това, което е и което му се пише в недалечно бъдеще.

 3. Иван  09.06.2015 г. | 20:41 ч.

  „…Зададе се откъм двореца и цар Самуил, а някой би казал, че това бе сянката му, облечена в неговите воински доспехи, препасана с неговия меч. Така бе пожелал да се облече и препаше той за тая среща, но се виждаше колко тежко беше желязото за неговото изтощено тяло. Потъмнялото му лице се губеше под сенника на бойния му шлем и изглеждаше още по-тъмно поради снежнобелите коси.
  СВЕТЕХА ПОД СЕННИКА САМО ОЧИТЕ МУ И В ТЯХ БЕШЕ СЯКАШ ЦЯЛАТА СИЛА, КОЯТО ОЩЕ КРЕПЕШЕ НЕГОВОТО ТЯЛО, ТА И ЖЕЛЕЗАТА НА ГЪРДИТЕ И РАМЕНАТА МУ…“
  (Из трилогията на Димитър Талев „Самуил, цар български“,
  III част, „Погибел“)

 4. Стопанина  09.06.2015 г. | 22:15 ч.

  Совите не са това, което са. Те са паметници на царе!

 5. Arctos  11.06.2015 г. | 01:10 ч.

  Новият паметник на цар Самуил е исторически непригоден

  Безредното нахвърляне на разновременни реални и измислени символи, произволно заети откъдето падне, логично довежда до пресъздаването на царя като безродник в историческо безвремие

  Иван Петрински

 6. Антиантихрист  11.06.2015 г. | 12:34 ч.

  Стопанина
  И преди съм го казвал, но сега имам повод да го повторя: Божидар Димитров е олицетворение на всичко, което е проблемно в страната ни.

  Прав си, даже кожата има тена на един етнос, който по принцип не трябва да е тук. 🙄

 7. жжж  13.06.2015 г. | 21:56 ч.

  има и още една възможност… https://www.facebook.com/bulgarisme/photos/a.426680257410095.96394.426593420752112/824772470934203/?type=1&theater

 8. Спиро  14.06.2015 г. | 14:36 ч.

  жжж тази снимка говори също много лошо за сегашната статуя. Виж как пред над 20 века какво майсторство има!!! Трайкийската статуя изглежда като жива! Виж само колко детайлно са направени космите на веждите брадата и косата! А и самото лице е като на жив човек.
  Самите очи също са направени от други материали за реалзъм! И го постигат!!! Виж само как цветовете използвани за очите се сливат с цвета на статуята!!! А и очите са като на жив човек. Това е шедьовар на изкуството. Жалко, че не е известен и не е оценен.
  Този съвременен скулптор не се е сетил коя част на очите светят. Виж как даже в самата идея да беше изпълнена перфектно пак си личи, че не е дообмислена.
  Двете статуи не могат да се сравняват!!! Това е все едно да сравниш Мона Лиза и драсканица на момче, което е задължено да рисува в час по изобразително изкуство.

 9. Спиро  17.06.2015 г. | 15:25 ч.

  Днес пък Тодор Чобанов, фамозен зам-кмет на София и бивш слуга на народа в сферата на културата, заяви че паметникът се радвал на огромно одобрение. И че гербът на гърдите на Самуил бил византийски, понеже българският царски двор се обличал във византийски стил. А короната му била унгарска, понеже тогава всички корони се правели във Византия. Защо е женска не благоволи да ни озари. Важното е, че историците, дето забелязали тези неща, били некомпетентни.

  Аз не съм много компетентен и запознат с тези неща, но ако се верни този паметник трябва да се премахне на момента!!!
  източник: http://www.gatchev.info/blog/?p=1843

 10. Стопанина  17.06.2015 г. | 22:41 ч.

  тогава всички корони се правели във Византия.

  Разбира се, от нас не се очаква да искаме доказателства за това твърдение, нали? 🙄

 11. Петьо  18.06.2015 г. | 09:41 ч.

  Мдаа, както и всичките ни древни златни съкровища са правени в Древна Гърция…

  А на мен лицето на тази скулпутра ми изглежда не страно, а уплашено, ужасено дори. Дали не е духът на Цар Самуил, който по този начин изразява ужасът, от начина по който са го представили.

 12. House M.D.  23.06.2015 г. | 00:10 ч.

  В древността за некачествено изпълнение на път, сграда, паметник и т.н. се е полагала смъртна присъда. За съжаление, тази добра практика е позанемарена днес.

 13. Емо  23.06.2015 г. | 17:00 ч.

  Този защо не е баннат, а му се позволява да цапа сайта с присъствието си?
  Не само да коментира, а и да чете не тряба даже. Не е готов за тука.

 14. House M.D.  04.07.2015 г. | 00:47 ч.

  Емо
  Този защо не е баннат, а му се позволява да цапа сайта с присъствието си?
  Не само да коментира, а и да чете не тряба даже. Не е готов за тука.

  От този коментар разбрахме, че т.нар. Второ пришествие вече е настъпило и Христос се подвизава в otizvora.com под псевдонима „Емо“. От този момент започваме да отброяваме 1000 г. Честито на всички изворчани! И да почерпят!

 15. Емо  04.07.2015 г. | 10:03 ч.

  Въпроса ми стои към Стопанина? Защо този пише тука?

 16. House M.D.  04.07.2015 г. | 20:32 ч.

  Емо
  Въпроса ми стои към Стопанина? Защо този пише тука?

  Откога неграмотността стана отличителна черта на следващите Христос?:roll:

 17. Емо  04.07.2015 г. | 22:27 ч.

  Стопанино, изтрий поне мойте коментари, че да не стоя до тоя… Него като го толерираш да спамва сайта… (включително и тоя коментар)

 18. Gergana  05.07.2015 г. | 04:31 ч.

  Емо е прав. Или вън, или вътре. Във война сме. Скоро ще се разрази и по-осезаемо.
  Притокът тук няма значение.

 19. Димитър  05.07.2015 г. | 15:31 ч.

  Няма да споря сега дали хубаво и духовно очите на паметника да светят или не, това е друг въпрос, само дето ми се струва, от тази статия лъха доста негативизъм, да не кажа злост и някак си не е подходяща за медия свързана с бялото братство.

 20. Спиро  05.07.2015 г. | 19:49 ч.

  Димитър аз да те питам на Дънов колко книги си прочел?

 21. Стопанина  05.07.2015 г. | 20:28 ч.

  Този блог по никакъв начин не е свързан с ОББ. Освен това темата в статията е относно светещите очи, а ти не щеш да ги коментираш, така че не знам какво повече да ти кажа, Димитре. 🙂

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.