Цяла книга: „Когато тялото казва НЕ“ – съдържание

„Когато тялото казва НЕ“ – увод от преводача и съдържаниеУвод от преводача: Изминаха 10 години от преводаческия ми дебют. Първото издателство, което ми гласува доверие, беше „ЛиК“ — не ме познаваха, но само след приятелска препоръка и кратко интервю ми гласуваха доверие. И то не за каква да е книга, а за „Когато тялото казва НЕ“: сложна медицинско-психологическа творба, за която, както щеше да се окаже, трябваше тепърва да въвеждам терминология, още непозната на книжния ни пазар.

Тогава вече имах отлична оценка от държавен изпит по психология. Имах опит и с медицината, тъй като не беше минало много време от следването ми (преди да се откажа с убеждението, че не трябва да ставам ортодоксален лекар)… Всичко си имах — само нямах опит на преводач, нито самочувствие. И понеже сега осъзнавам колко много винаги ме е обичал Дядо Боже, макар в 2005-а още да не Го взимах на сериозно, мога да изтъкна, че „Когато тялото казва НЕ“ беше най-доброто, което ми се случи в онзи етап от живота ми.

От една страна, тази книга затвърди убеждението ми, че съм постъпил правилно, като прекъснах следването по ортодоксална медицина.

От друга страна, първият ми превод беше обемна книга — притиснат от срока по договора ми с издателството, нямах време да се колебая, дали съм се справил добре. Когато редакторката ми отбеляза, че имала чувството все едно чете книга от български автор, а не превод, това за мен беше върховният комплимент. Това няма как да не се отрази на самочувствието и мотивацията ми да продължа по-смело с преводите.

От трета страна, от самата книга научих много за естеството на самочувствието и колко важно е то за щастието, а това ще рече и за здравето на човека.

И все пак всичко това бяха личните подробности за силната ми емоционална връзка с „Когато тялото казва НЕ“. Сега да преминем на съществения въпрос —

защо е този своеобразен втори тираж на една поостаряла книга

и защо е препоръчително тепърва да я прочетем или да си я припомним?

На първо място — книгата може и да е писана преди едно десетилетие, но продължава да е актуална. Всъщност е по-актуална от всякога, защото това, което конвенционалната медицина понякога отчита като „прогрес“, от друга гледна точка може да се определи и като „продължаващ регрес“.

На второ място — тази книга не цели да настройва срещу себе си ортодоксалните лекари чрез дразнещи заяждания или нещо такова. Точно обратното – тя може би ще е дори по-полезна за тях, отколкото за болните, търсещи методи да си помогнат сами. Лечението и самолечението не трябва да се противопоставят, както често изтъква авторът в няколко от главите.

На трето място — осъвремених превода. И преди си го харесвах, но десетте изминали години и натрупания опит, вярвам, си казват думата в актуалната версия.

Четвъртият стимул да прочетете (отново) книгата е нейната достъпност. Ако медицинските и психологическите трудове на Рудолф Щайнер, които са типични за „От Извора“, ви идват прекомерно тежки, именно „Когато тялото казва НЕ“ се явява чудесно балансирана творба – на правилното място между материалистичната наука и по-сериозната езотерика.

И пето — това не е поредната книга за стреса и влиянието му върху здравето. Мнението ми е, че авторът Габор Мате основателно роптае, когато незапознатите със съдържанието на творбата му по инерция я поставят на неправилния щанд. Книгата е по-скоро езотерична, макар да е писана от атеист и представител на обикновеното лекарско съсловие. Няма да четете за личната или родовата карма като причина за описаните заболявания, но… ако мислите антропософски, докато четете, всъщност ще отчетете, че, макар и материалистично, се описват именно тези духовни факти!

Когато тялото казва „НЕ“

СЪДЪРЖАНИЕ

• Глава 1: Бермудският триъгълник
• Глава 2: Твърде послушното момиче
• Глава 3: Стресът и емоционалният усет
• Глава 4: Погребани живи
• Глава 5: Далеч от съвършенството
• Глава 6: И ти си част от него, мамо
• Глава 7: Стрес, хормони, потискане и рак
• Глава 8: Има си и добри страни
• Глава 9: Има ли раков тип хора?
• Глава 10: 55-процентовото решение
• Глава 11: Всичко е само в главата ѝ
• Глава 12: Ще изсъхна откъм върха
• Глава 13: Свое или чуждо – имунната система е объркана
• Глава 14: Добрият баланс – биология на отношенията
• Глава 15: Биология на загубата
• Глава 16: Щафетата на поколенията
• Глава 17: Биология на убежденията
• Глава 18: Силата на негативното мислене
• Глава 19: Седемте условия за изцеление
• Глава 19: Седемте условия за изцеление – продължение
Благодарности
Допълнителни източници (Премахнати за онлайн публикацията, тъй като през изминалите години тези източници вече са престанали да съществуват)

(всички глави)

* * *

Нещо като бележка под черта:

ktkne-koricataС ясно съзнание предприемам риск, като качвам цялата книга в блога. Възможно е да нарушавам закон или договора си с издателството. Не го правя с лоши чувства — нямам такива към „ЛиК“, даже напротив.

Вярвам, че не обърквам икономически интереси. Тази книга от години вече не може да се намери по книжарниците. От доста време не може да се поръча и онлайн — навсякъде е „изчерпана“ или „няма наличност“. Както изглежда, целият тираж отдавна се е реализирал. А като че ли няма изгледи за втори. Ако някога се планира втори тираж — чудесно, бих се отказал от полагаемото ми се по договор ново заплащане на преводаческия труд, стига да запазя безплатното разпространение в „От Извора“.

Хипотетично бих могъл да се свържа с „ЛиК“ и да поискам официално разрешение за некомерсиалното разпространение тук. Обаче… досещате се, минаха толкова много години, а когато някой се сеща за такива стари неща, обикновено става дума за пари. Бих разбрал евентуалното подозрение насреща. Моят повод за една такова подновяване на общуването със стария работодател не би бил новото заплащане на преводаческия ми труд при втори тираж, но никой не е длъжен да ми вярва. Искам да си спестя омерзението от това, да ме подозират в подмолни мотиви.

Понеже тази онлайн публикация не е финансово мотивирана и вече няма как да обърка приключилата търговска реализация на „Когато тялото казва НЕ“, приемам по подразбиране, че с издателство „ЛиК“ имаме общ самарянски интерес да помогнем на всички хора — още здрави или вече болни, — на които тази стара, но още актуална книга би могла да е от полза. Ако греша в преценката си, претенции срещу публикацията ми в блога могат да се отправят на is@otizvora.com.

От преводача,
Иван Стаменов

 

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

10 коментара за "Цяла книга: „Когато тялото казва НЕ“ – съдържание"

 1. Светльо  27.02.2015 г. | 18:53 ч.

  Само мога да приветствам подобна книга в От извора. Има чудесни описания и причини за заболяванията, за които човек буквално си сменя мирогледа, което е много важно за всеки тръгнал по пътя на своето Духовно развитие. Хубаво е ако може преди да се разболеем да помислим, но нерядко се случва и така, че първо пострадва физическото тяло, за да се сетим, че имаме и нещо друго…

  Поздравления за превода Иване!

 2. Мандара  19.03.2015 г. | 15:32 ч.

  А възможно ли е да се свали цялата книга, за да си я четем на електронен четец?

 3. Hypatia  17.04.2015 г. | 21:22 ч.

  И аз се интересувам дали е възможно свалянето на цялата книга и ако да, откъде?

  Благодаря!

 4. банка за стволови клетки  30.09.2015 г. | 14:03 ч.

  Книгата е доста интересна или поне това, което разбрах за нея, все още не съм я чела, но определено и след тази статия смятам да я взема. Понякога телата ни казват не на най съкровените ни желания, но това е нещо, което не можем да контролираме или поне съзнателно ние не осъзнаваме какво му даваме с всичкото ядене и хранителни продукти, нерви и тревоги и работа. Надявам се, че ще започнем да водим по здравословен живот, за да няма НЕ.

 5. Светла Петкова  22.09.2016 г. | 18:24 ч.

  Къде може да се купи книгата???

 6. Стопанина  22.09.2016 г. | 18:27 ч.

  Къде може да се купи книгата???

  В публикацията пише:

  Тази книга от години вече не може да се намери по книжарниците. От доста време не може да се поръча и онлайн — навсякъде е „изчерпана“ или „няма наличност“. Както изглежда, целият тираж отдавна се е реализирал. А като че ли няма изгледи за втори.

  Затова книгата се разпространява безплатно в „От Извора“.

 7. Даниела  25.09.2016 г. | 11:25 ч.

  Ето оттук можете да си изтеглите цялата книга на български (на втория ред в списъка е). 😉 🙂 http://www.spiralata.net/s.php?SearchType=2&find=%F2%FF%EB%EE

 8. Стопанина  25.09.2016 г. | 13:02 ч.

  Браво!

  Не знам кой е направил препечатката в „Спиралата“, но благодаря за:

  1. Разпространението в по-широки среди и…

  2. Почтителното и адекватно позоваване на източника.

 9. Митко Ненков  13.10.2016 г. | 12:09 ч.

  На добър час на книгата в новия и път на свободно разпространение! Нека този достоен почин на преводача – да споделим ценностите си тръгне с „предай нататък“ извикан от Натналия Симеонова! Така постъпи Хулда Кларк с нейния запер, така постъпи Петър Димков на времето с неговата практика, идеята на дарителството още в зародиша си е намерила подслон в нас българите и тя работи за днешното възраждане!

 10. сън в лятна нощ  31.12.2016 г. | 23:44 ч.

  Благодаря за този най-ценен труд. Имам фармацевтично образование, но отдавна съм наясно, че лекарствата не лекуват това, което е в душата, скритото, премълчаното…самата аз имам проблем с изразяването на гнева, поставянето на граници, след катастрофа и загуба на любим човек в детството ми…вече съм осъзната, уча се, да се отстоявам! Как стигнах до тук? Беше дълъг път. И единственото, което ме водеше бяха моите сънища!

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.