„Обрязан по сърце“ – Николай Фенерски

От Стопанина: Препечатвам част от материал на OffNews, който ми се струва единственият адекватен и смислен на фона на трагикомичното оплакване на разстреляната „свобода на словото“ и подновените „войни на цивилизациите“. Благодарности на Светльо, че ме насочи.

„Обрязан по сърце“ - Николай Фенерски

* * *

Не си мислете, че и аз ще отварям дума за събитията във Франция и нещо си там за муслимите. Тия въпроси са от компетенцията на други специалисти, на мене ми стига да разбирам, че след последните изпълнения отново ще има раздвижвания на едро, затягане на контрола и прочие мероприятия, целящи да доведат на власт световното правителство и Антихриста. Вече не става въпрос за пари, нито за идеологии. Вече се води битка между злите духове и ангелите, а бойното поле е сърцето ти. Нататък ме тегли да размишлявам, не за политики. Политиките са лесна работа. Натискат се едни идиоти като бивол на жегла, както казват у Бела Слатина, да сринат и обезкостят огромната територия на Украйна, да създават безредици, да сътворяват конфликти… Други кретени противопоставят куршуми на думите… Ще идва скоро оня Джим Кери да се види със смешника ни президентин, двама смешници на едно място ще станат, но после хич няма да ни е смешно. Неомаккартисти ги нарича тия нашите цървули Димитри Иванов, един от последните мислещи журналисти, последният мохикан. Нямат връзка помежду си нещата, не, ние сме слепи, конспирациите са дъвки за глупаците.

Каквото има да става, ще стане. Ние с вас, дето си пишем и четем тук, не можем да извършим големи промени, да спрем бедите и войните, които се задават. Отдавна съм се тормозил с тоя въпрос. Как да промени един човек нещо? При това беден човек. Сам никой нищо не може да промени във външния свят. Същото е като да се изтеглиш сам за косата от блатото, все едно си барон Мюнхаузен. Не става. И съм стигнал, много ясно, до единствения възможен извод. Можеш да променяш само себе си. Нищо друго. Себе си, а чрез себе си и своите най-близки. Един приятел казва, че никой не се променя през живота си, че всеки си е един и същ в цялата съзнателна възраст. И не може да се промени. Не съм съгласен с него и му го заявявам. Не ни пречи да сме на различни мнения и да сме приятели. Той е прекалено свързан с видимия свят.

И тук стигам до нещо важно. Има невидим свят. Населяван от същества на друго ниво, нашата материя е различна от тяхната, ние не ги виждаме. Но можем да долавяме присъствието им, ако сме развили сетивата си, ако не сме ги задръстили с помията на телевизионния монитор. Или ако не сме настроени материално. Материалистите, атеистите, агностиците няма да се съгласят с мен, за тях светът ще си остане това плоското триизмерно нещо, което си въобразяват, че виждат с очите си.

Драскотя си тук разни объркани разсъждения с надеждата някой някъде да си мисли същото. Така се успокоявам. Но да продължа »

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

5 коментара за "„Обрязан по сърце“ – Николай Фенерски"

 1. Мислещ  12.01.2015 г. | 19:24 ч.

  Намиращите Бога и Твореца свой често намират и правилния начин да влязат в диалог с Него. Аз твърдя, че това е Православието. То мен лично ме е спасило от лудост. И продължава да ме спасява от други пропадания в бездната.

  Много смислен коментар. Единственото с което моето мнение не съвпада с това на Николай Фенерски е в спасението от лудост. За него е Православието, за мен е Духовната наука (антропософията) дадена ни от Учителя и Рудолф Щайнер. Православието е само една брънка от цялото.

 2. Savana Blue  14.01.2015 г. | 23:47 ч.

  Да уточним!

  Учителя е дал наука за Любовта, учение за новата култура и шестата раса

 3. inranxan  15.01.2015 г. | 11:45 ч.

  е…за твърдемислещ православието е една брънка от цялото а Анропософията и Учението на Дънов е цялото може би…. надявам ще осъзнае смисловото противоречие в думите си….понеже е мислещ все пак..

 4. Мислещ  15.01.2015 г. | 14:07 ч.

  inranxan
  е…за твърдемислещ православието е една брънка от цялото а Анропософията и Учението на Дънов е цялото може би…. надявам ще осъзнае смисловото противоречие в думите си….понеже е мислещ все пак..

  Мда, на слепият каквото и да му кажеш, все ще ти опонира. Нали не вижда, а щом не вижда нещото означава, че и не съществува. Как беше – Око да види, ръка да пипне – другото са фантазии!

  Да, пак ще го кажа, православието е една малка част от цялото. Цялото, разбирай учението на Учителя. Учение, което ни учи на чистота. Чистота телесна, нравствена и духовна. Абсолютна чистота.
  Защото придобиването на чистота е едно от първите и най-важни изисквания към онези, които поемат по пътеката на окултното ученичество. В тази насока те имат един съвършен и вечен образец – най-великия измежду духовните Учители на човечеството, Христос.

  Христос ли ги учи Ортодоксите да въртят търговия в храмовете, да продават светена вода, свещи, икони, кръстчета и какво ли още не? Е, питам ви, къде е „Чистотата“ в православието, къде е любовта към различните в православието? Нима Христос ни завеща да убиваме в името Господне? Така че, докато православието не се изправи и не се очисти, аз няма как да го приема за нещо по възвишено.

  „Първото нещо – трябва да започнете с чистотата. Както Христос е чист, така и ние можем да бъдем чисти. Чистота(та) – това е един постоянен процес, това е една необходимост в живота ни.“

  Това е учение, което не ме учи да убивам, което не ме кара да анатемосвам друговерците и инакомислещите, а да ги приема, разбирам и обичам, което не ме кара да мразя, а да обичам.

 5. antoaneta ardashes  13.02.2015 г. | 00:03 ч.

  Всеки има право на свое мнение и приемане на вяра.Но ако разгледаме учението на Исус Христос в светлината на Стария завет и развитието в Новия завет ще видим,че всички други учения включая и това на Дънов, за извадки на текстове, но не пълно развитие за достигане на основата на Неговите знания,които е оставил за наше поучение и път към истината на нашето изграждане.Почти не се говори за обрезването на сърцето, което Бог Исус Христос доказа на кръста.Може ли някоя човешка личност да се отрече от себеси и да умре на позорния кърст за другите т.е. за спасение на човеците.Обрезването на сърцето е обрезване в любовта.Тук е основата.Никоя заповед,дадена от Моисей сама за себеси не изпълнява в пълнота заповедта за любов към ближния,но взети заедно образуват венеца на съвършенство- изпълване с Божия Святи Дух.Бог казва,че ще напише заповедите си на сърцето.Как ще ги напише? Тогава изпълнен със Святия Дух,човек няма да може да се противопоставя на този морален съдник,който ще е в него.Това е спасението човеческо.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.