Из романа „Съвършената“ от Неда Антонова

Из романа „Съвършената“ от Неда Антонова— А България? Кажи, Преподобие, какво ще стане с България?

 Много работи ще станат. Ако политикантите скарат народа и той почне да се мрази, ще дойде глад и
мор. Деца и старци ще умират без лек и лекарства. Обич, обич требе на хората!

— Подир кои е добре да вървим, Преподобна? Подир Русия или подир Германия?

— България и Русия завинаги ще са вързани една за друга, но не винаги за добро. Те двете са неразделни като душа и тяло. Големо е тялото, а душата е малка, но без нея плътта е само леш, смрад и тъмнина за ума. България е душата. Щото от тук са тръгнали към Русия и вяра, и книга, и патриарх. Все Богови работи сме ѝ пратили. Ама тялото е неразумно. Неуко е то, завалията. Сляпа сила: днес я гледаш — сака да те прегърне, утре я гледаш — сака да те яде. Тъй става, щом тялото не почита душата си, а някогаш дори не я признава за жива. Зли времена вещае Небето за Русия, люде. Няма да мине и век — помнете ми думата — и тя, дето днес е ръгнала да прегази света и като порой мътен да го залее, ще бъде прегазена, ще бъде бита, ще се свие в коритото си и дълго време само ще шушне… Ще шушне и ще въздиша… Тогаз отново ще ѝ потребе душа и тя пак ще прегърне България… Внуците ви ще го доживеят.

— А ние, българите… народът, тъй да се рече… Що ще стане с нас?

— На нас, българите, ни е дадена вечност. Щото сме ние най-дълголетни измежду другите и сме още калемът на Небесата, що може да драще и по трева, и по камен, и по вода… Че и по небето пише. Де минат българи, белег на книга оставят. И тъй си е от време оно. Кога онез петимата братя — Кубратовите, де — хукнали по света да си заграждат земя и да си правят царства, целият свят се дивял що е туй чудо — напаст ли некаква или Божия нужда голема. Па като им се начудил, взел и той да си загражда — един тук, друг — там. Хем градят, хем благодарстват, а че и по малко завиждат! Тъй българите зарадвали света с небесен дар — научили те другите народи, че тъй както Господ може от пръст да си прави човеци, тъй човеците могат от пръст да си правят държава… И сички взели та си изпонаправили. А годините се търкалят — де в мир, де в бой, народите си живеят живота. Ама то живейш-живейш, па вземе да ти омръзва и светът взел да усеща, че не му стига въздух, пък то било от туй, че не му стигало заграденото. И ръгнали тогаз да се разширяват кой накъде може. Туй добре, ама сухата земя малко, пък и отвсякъде обиколена с вода и тя солена. Оди да ореш и сееш в солта!

Но светът не е вчерашен и видял, че има два други пътя за порастване на всяка държава — единият е надоле и майката му е копане, другият е нагоре и майката му е… Той нямал майка, имал само Баща. Тез, дето взели да копат, намерили сичките земни богатства и се разпрострели надълбоко: туй злато, туй подземни лековити води, туй кости и свети мощи — сичкото станало тяхно. А българинът… Сал дето го набеждават за уж много работен — нито е бил, нито ще бъде, щото той по сътворение си е по-такъв, а по-такъвите малко работят, но пък по-хитро гледат, та и нашите тъй… „Мен ми имане не требе! Булката ми е златото, синовете — среброто, щерките — ситен маргарит… Що ми е мене да копам и да се абим! Я по-добре да се яз разширявам нагоре — хем лесно, хем дъно няма…“ И тъй ние, българите, сме открили и поднесли на света своя втори небесен дар: ако си Богу мил, ти ще бъдеш откъм акъл свободен и откъм душа безкраен и на сичките люде брат ще бъдеш, а и те братя на тебе.

Има и трети дар, люде. На вас, арни хора, ще ви се падне да го изнамерите. Но преди туй България ще опустее откъм народ. Младите ще забегнат, старите ще измрат. Който остане тук, няма да знае какво да прави със земята и ще я зареже неосветена от труд. Самите люде първо ще подивеят и ако не се един друг избият, ще се един друг намразят. България ще лети все по-надоле и по-надоле като на празен геран ведрото… докато удари сухото дъно и не остави надежда на никой жадуващ. Тогава онез, що са били прокудени по чужди земи, ще се върнат чрез синове и внуци. Те затуй са били някогаш пратени далече от тук — да бъдат опазени и защитени за новото време. Ще се върнат те и ще направят от България храм с древна позлата и святи икони. И тогаз тук няма да има градове, а само нацъфтели села и богати чифлици. И децата ни ще са повече от звездите… Тогаз ще е времето на Духа! Третият дар, с който на нас, българите, ни е съдено да обдарим света… (Това ми бе казано тъй, га че някой вътре у мене четеше от Книгата, онази ,що е голема колко небето, пък яз го слушах и само повтарях, а гласът ми трепереше като да бе камбана. Тежка съдба я чака милата ми България, тежка утре, но след туй векове благодатна — като на сички Божи избраници…)

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

21 коментара за "Из романа „Съвършената“ от Неда Антонова"

 1. Стопанина  07.01.2015 г. | 21:38 ч.

  С благодарности към Богатир за материала.

 2. Gergana  07.01.2015 г. | 23:09 ч.

  И от мен благодарности. Ху! Да бъде.

 3. Gergana  08.01.2015 г. | 00:04 ч.

  Честит Ивановден!

 4. Keel  08.01.2015 г. | 00:49 ч.

  Прекрасно!

 5. Van  08.01.2015 г. | 23:36 ч.

  И значи бат’ Бойко ще е прав, а? – че тук сме се събрали лош мат’риал и ще си гинем, а избегалите по света ще чакат на завет, докато не остане кой да им пречи тук. След което ще се върнат и почнат да правят чифлиците на бъдещето.

  Е-еехх, живот!

 6. inranxan  09.01.2015 г. | 15:52 ч.

  това е РОМАН….а не думи на Преподобната! Пророчествата за България – които са наистина Пророчества говорят друго …… няма обяснение от къде са тия прорукувания в романа….не кореспондират с останалите пророчества за България на Дънов Ванга и Слава Слава казав че тука ще е по леко от в чужбина…..направо не виждам по каква причина са тук
  това си е виждане на авторката явно попрочела някое друго пророчество и това и неправилно виждане е скрито зад художествена интерпретация на уж казани неща от преподобната

 7. Стопанина  10.01.2015 г. | 12:46 ч.

  Проблемът е, че не ти харесва написаното за Русия, въпреки че по същност не е по-различно от казваното от Учителя, Ванга и Севрюкова. Просто тук не търпи интерпретации и от поста ти лъха на раздразнение.

 8. inranxan  10.01.2015 г. | 17:15 ч.

  Проблемът е ,че това е РОМАН 🙂 а вие го възприемате като пророчество от там идва раздразнението ! освен това и показъх какво не съответства на останалите пророчества 🙂

 9. inranxan  10.01.2015 г. | 17:15 ч.

  показах…

 10. Мислещ  10.01.2015 г. | 20:39 ч.

  Мога да кажа само, че откъса от книгата ме грабна неустоимо. Поръчах си я до два дена ще я имам.
  За тези, които проявяват интерес от съфорумците (само в тесен кръг, не за масово ползване) мога да я сканирам.

 11. Богатир  10.01.2015 г. | 23:08 ч.

  Оги аз също смятам да я поръчам тия дни, но няма да имам възможност да я прочета поне до пролетта. Ще те помоля, като я прочетеш за някакъв коментар върху прочетеното и ако може да ми подхвърлиш някой интересен за теб цитиран пасаж от книгата във форума по възможност. За мен темата е адски интересна също, но засега ще се задоволя с трохи 🙂

 12. Gergana  10.01.2015 г. | 23:48 ч.

  Присъединявам се към молбата на Богатир, Оги! С предварителни благодарности.

 13. Мислещ  11.01.2015 г. | 01:42 ч.

  Коментари, че ще има, не се съмнявайте. 😀
  Но ще ви доставя и удоволствието сами да се докоснете, като я прочетете. Нека да я получа само. 🙂

 14. dragonn  11.01.2015 г. | 20:09 ч.

  Добре е написано, но някак не ми се вързва израза „богати чифлици“ с „времето на Духа“. Двете си противоречат, защото първото слага граници, а второто премахва.

 15. inranxan  15.01.2015 г. | 11:48 ч.

  http://www.blitz.bg/news/article/313630 Гърците канонизираха стареца Пайсии – само Ванката не намери място за пророчествата му….само може би понеже не съвпадат с мнението му за Русия….

 16. inranxan  15.01.2015 г. | 11:49 ч.

  иначе някакви Романчета -верно писани от талант…намират място в пророчествата на централно място….

 17. Светльо  15.01.2015 г. | 11:56 ч.

  inranxan
  http://www.blitz.bg/news/article/313630 Гърците канонизираха стареца Пайсии – само Ванката не намери място за пророчествата му….само може би понеже не съвпадат с мнението му за Русия….

  Ти пък кога се погърчи и ти. Не си прав. Има ги пророчествата на Паисий в сайта

  http://www.otizvora.com/2012/02/3955/

 18. inranxan  15.01.2015 г. | 12:57 ч.

  не са всичките http://www.otizvora.com/forum/index.php?topic=222.msg17175;topicseen#msg17175

 19. Мислещ  15.01.2015 г. | 14:22 ч.

  inranxan
  не са всичките

  Ето ти линк към книгата „Животът на стареца Паисий“
  Сваляш, прочиташ и изваждаш всичко по-важно по твоя преценка. Даваш го на Стопанина и се качва. Нали в това те бива? 😉

 20. Една Вяра  03.08.2016 г. | 09:32 ч.

  Ето тук има разтърсващ откъс от книгата:
  http://fakel.bg/index.php?t=3939

 21. Стопанина  03.08.2016 г. | 11:42 ч.

  Една Вяра,

  Чудесно е написано и увлича. За фактологията не съм сигурен – струва ми се, че е ползвана литература, за някои неща мога да посоча и източниците.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.