Пенсионната реформа – как правата стават натрапени задължения

За „правото“ да избираме между първия и втория „стълб“ в „пенсионната“ система на България

Докато пишех синьото подзаглавие, лека-полека започнах да слагам кавички на всяка следваща дума – да, като онези същите кавички, като че ли ползваме думата в преносния ѝ смисъл, не истинския. Та докато стигнах до края на заглавието и си помислих, дали пък не е добре да сложа цялото заглавие в кавички, щото то не остана дума, която да е в точния смисъл в това заглавие…

Както и да е, оставих България без кавички, защото вярвам в една част на народа си, сред който съм роден, изминал съм една част от пътя си и ще измина останалата си част в този ми земен живот. Вярвам в неговата непримирима борба и жажда за Свобода, Истина и Любов между хората, или казано и по друг начин — тяхната Истинска Човечност, говоря за едната част от народа. Но все пак, по-надолу ще продължа да използвам кавички за неистинските или изпразнени от съдържание думи, използвани нашироко в тази същата, нашата България.

Но не в това ми е думата днес. От десетина дни в нажеженото полит-икономико-социално пространство в милата ни татковина се заговори за една „идея“ на „правителство“, „синдикати“, май това беше, защото уж „работодателите“ ги изпуснаха „случайно“ да не участват в тази инкогнито среща. Все пак трябва да се създаде напрежение, трябва да има, „противопоставяне“ на „идеи“. Та „правителство“ и „синдикати“ решиха, че могат да се заиграват със съдбините на хората и да посегнат за пореден път към пенсиите (веднъж го направиха след 09.09.1944 г. След това го повториха на няколко пъти и през „прехода“ към „демокрация“).

Пенсионната реформа – как правата станаха вменени задължения

Вноските, които работещите плащат, наречени „социално осигурителни“, незнайно защо, вместо да се нарекат с истинското име данък, ще могат вече да бъдат прехвърляни към „фондовете на НОИ („Национален осигурителен институт“) по решение на „осигурения“ (или Бог знае как, тъй като точния регламентиращ промяната текст все още го няма). За сметка на това пък, на същия този „осигурен“ му се дава „свободното право на избор“, да си остави тези същите вноски във частния пенсионен фонд.

 

 „Свободен избор“… но само между нещата, които ви предлагаме – ега ти избора!

Същият „избор“ като този, който ни се предлага на периодичните „Избори“ — да, същите онези за „парламент“, „президент“ или „кмет“.

Та като започнаха едни ми ти спорове, кой кого национализира, приватизира, открадва. Кой задкулисно искал да вземе парите на „осигурените“, кой не давал правото на „свободен избор“ за това къде да се „осигуряваме“, като внасяме „осигуровките“ си в частния фонд или в НОИ. Кой запълвал дупки, кой инвестирал средствата ни, къде имало лични партиди, къде имало кюп и безхаберно управление.

Те „специалистите“ нека си спорят, да си разискват, да си намерят кривините и да си ги изправят, дето се вика.

Само не разбрах защо в цялата тази дандания, дето се развихри, защо никой не се сети да каже, че това, което се предлага, а именно — да се инкриминира неплащането на осигуровки — е неморално, незаконно и… противоконституционно! А противоречи и на Харти и Конвенции, по които милата ни татковина е страна. Дали е по-важно „Висшия съдебен съвет“ да си подаде оставката, или не, или пък това, че „правителство“ и синдикати“ предлагат да се потъпче право на човеци, дадено му не само чрез висш закон – Конституция, а и морално негово право, аз не мога да преценя.

Но мога като човек да кажа, че според мен поне, всеки юрист, когато чуе за потъпкване на човешко право, трябва да реагира. И досега е било потъпквано това право, но сега е особено болезнено, понеже човек, който се отказва от едно свое изконно право, може да бъде заплашван със затвор! Не знам дали го има това някъде в така наречения цивилизован свят, може и да го има, не съм проверявал. Достатъчно луд е вече и самият свят.

Общественото осигуряване е дадено като право на всеки български гражданин — по Конституция. Като такова, то не може да бъде вменявано като задължение. Друг нарушен принцип в т.н. обществено осигуряване е солидарността. За каква солидарност може да се говори, когато в подобна система ¼ от работещите, заетите в частния сектор, изплащат пенсиите и заплатите на всички останали чрез вноските си?!

Както добре е известно, държавните служители не плащат осигуровки, а и да плащат — те пак ще се вземат от държавния бюджет, който отдавна е изцяло на издръжка на работещите в частния сектор, чрез данъците и осигуровките си. Тоест в тази изначално сбъркана система, наречена обществено осигуряване, последното нещо, което може да има, е солидарност. Да не говорим и за отдавна поддържаната илюзия, че и работодателят и работникът плащат солидарно вноските си. В крайна сметка разходите за труд на работодателя са X единици, нито повече, нито по-малко. От тях се заделя вноска за пенсия, данък, здраве и т.н., тоест те биват плащани единствено и само от работника.

 

Право на избор би било, ако всеки човек сам прави избора си

Например: Да внася във фондовете на НОИ, за да получи пенсия, по негова лична партида. Или пък: Да внася, ако иска, в частни пенсионни фондове. А може би: Да се самоорганизират хората в кооперативи, чрез които да си правят някакви заделяния за пенсия или старини. Да има човек правото да вложи собствените си средства в нещо, което той разумно намери за добре — имот, образование, занаят, деца, а дори, ако щете, и пътувания. Това е право на свободен избор — всичко останало е налагане със сила на мнимо право, а в такъв случай не можем да говорим за никакъв реален избор или демокрация.

Според мен единственият изход от задаващата се катастрофа в т.н. „пенсионно–осигурителна система“ е хората да се самоорганизират. Да се даде право на всеки да избира къде, как и в какви размери да прави своите спестявания за старини. Щом искаш да ползваш държавна пенсия — внасяй по правилата на държавата в нейните пенсионни фондове. Щом искаш да ползваш частни пенсионни фондове — внасяй по техните правила в техните фондове. Ако искаш да се кооперираш с други хора и да си определите правилата на ползване на набраните средства — моля, чувствайте се свободни да го направите. Щом искаш сам да си решаваш как да си набавиш средства за старини — моля, свободен избор ти е даден.

Споделете публикацията

Google1

За Светльо

sbonev@otizvora.com | Автор на свободна практика за „От Извора“. „Ако не е оживена от дела, вярата сама по себе си е мъртва.“

Всички публикации

27 коментара за "Пенсионната реформа – как правата стават натрапени задължения"

 1. Astrolog  19.12.2014 г. | 14:37 ч.

  За да се прави това има причини – най вероятно за запълване на изпразнените фондове, на които при намаляващо работещо население и увеличаващи се пенсионери едва ли ще се насмогне.

  А ако се мине всеки да получава само неговата си партида(което разбира се е много хубаво), дали ще има с какво да плащат на другите?… Оттук вероятността това да стане е много малка.

  Общо взето, от немалко време имам усещане, че на пенсии не трябва да се разчита. То сега има проблеми, а след след около 15-20 години?

  Учителя не подкрепя рентиерството, а според мен разумния човек по-скоро е по-добре да мисли как да не зависи от държавата.

  И разбира се, как да може да работи и да се издържа дори и в напреднала възраст – езотерични методи за лечение и подмладяване, природосъобразен начин на живот, запазване на физическата и умствената активност, придобиване на практически икономически умения и професия, която може да е ценна независимо от възрастта, осъзнаване и разбиране на живота по правилен начин, др.

 2. Спиро  19.12.2014 г. | 16:40 ч.

  Аз лично си мисля, че данъци за пенсии не трябва да се плащат. Всичките пари, които плащаш сега веднага се изхарчват. Както и Учителя беше казал – а какво праиш когато страната фалира? Защото имаме голям дълг, безработните се увеличават все повече, което допринася за обедняването.

  Допреди няколко години се говореше, че държавата има резерв(спрямо парте, които дължахме нямахме нищо, но това е отделна тема), после се заговори за теглене на кредити в милиарди(и то се осъществи) и парите се откраднаха, сега вече след се откраднаха спестяванията и кредитите идва ред на допълнителни данъци. Но естествено не може да се каже на хората – вижте какво ние ще ви таксуваме повече, защото нямаме насищане. Затова данъците ги представяш като „нещо добро за всички“ и всички, които не ги плащат крадът от останалите (всякаква прилика с лозунги от комунизма НЕ е случайна).

 3. Спиро  19.12.2014 г. | 16:43 ч.

  Според мен тази тема трябва да има етикет политпросвета

 4. Светльо  19.12.2014 г. | 19:19 ч.

  Българският данъкоплатец плаща третата пенсия, здравното обслужване (явно извън покритото от НЗОК), както и уроците по английски език и други необходими езици на служителите в Българската народна банка.

  Това става ясно от публикувания доклад на БНБ за бюджета на Банката за 2015 г. и основните цели и задачи на банката през следващата година.

  Общо за социални разходи са предвидени 2 254 000 лева (2.4%) от общите разходи

  Е те тва е солидарност…

 5. александър  19.12.2014 г. | 19:58 ч.

  съгласен съм с вас , че пенсионна реформа , е мъгла за наивници .
  2007 г. ме съкратиха .Като за половин час подписвах документи , за получавани заплати , за преназначения .Но поисках УП-2 за годините работа във фирмата . На счетоводителката и трябваше повече от месец , за да се оправи с НОИ . Шест години назад ? Каква отчетност , каква система ?

 6. Спиро  19.12.2014 г. | 23:32 ч.

  Аз да кажа, че тази обърквация, която е в НАП според мен не е случайна. Например роднините на хората, близки до политици са на много високи пенсии, без да са заемали някакви важни длъжности докато са работили. Познайте защо…

 7. Светльо  20.12.2014 г. | 12:04 ч.

  Укриването на осигуровки ще се наказва със затвор от догодина, реши парламентът. В преходните и заключителните разпоредби на закона за бюджета на държавното обществено осигуряване бяха приети промени в Наказателния кодекс, с които се криминализира укриването на задължителните осигурителни вноски за държавно обществено осигуряване или за здравно осигуряване в големи или особено големи размери.

  http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2014/12/20/2442695_ukrivaneto_na_osigurovki_v_golemi_razmeri_shte_se/

  Ариман не трябва незабелязано да контролира икономически света….
  Ето как напрактика се случва това

 8. House M.D.  22.12.2014 г. | 01:46 ч.

  Не е възможно в рамките на няколкоредов коментар да споделя и изясня позицията си. Ето защо само ще маркирам основните проблеми.

  1. „Кравата дои телето“ – на този погрешен принцип е стъпила държавната пенсионна система. Представете си следната ситуация. Плащате 200 лв. месечно на НОИ, които пари отиват за пенсията на вашите родители. От друга страна аз също плащам 200 лв. месечно към НОИ и те отиват при моите родители. Всеки разумен или поне средно интелигентен човек ще се съгласи, че съгласно този принцип родителите ми трябва да умрат от глад, ако откажа да бъда доен /напр. като избягам нейде на Запад/. Държавата, обаче, не прави това. Вместо това, тя ви задължава да храните и моите родители. По този начин вие вече плащате 400 лв. на месец, заплатата ви си остава същата, пенсиите на родителите ви – тоже. По този начин всеки, напуснал Родината, ви бърка дълбоко в джоба.

  2. Вноските в НОИ, за разлика от ЧПФ, не се наследяват и нямат доходност. ЧПФ, въпреки високите си такси, имат доходност от 5,5% /средно на фонд/ и се наследяват. За съжаление, законът не предвижда възможност вноските към НОИ да бъдат прехвърлени в ЧПФ.

  3. При изчисляване на държавната пенсия се взимат предвид само последните 10 г. от стажа. Оставям на вас да медитирате върху тази точка.

 9. Стопанина  22.12.2014 г. | 08:23 ч.

  По този начин всеки, напуснал Родината, ви бърка дълбоко в джоба.

  Зад едно такова твърдение май има презумпция, че напусналите родината вече не вкарват пари в нея, а истината е, че обикновено е точно обратното.

 10. Светльо  22.12.2014 г. | 11:04 ч.

  Аз мисля, че тук не става дума за избор между едната бездънна яма – НОИ и другата бездънна яма – ЧПФ. Това не е избор. Истинският избор е човек (група хора) сами да се самоорганизират и да решат как да се осигуряват старините, ако искат разбира се – личен избор е това. Задължение на държавата иначе е да изплаща социални пенсии – от данъците си, на хора изпаднали в невъзможност да се грижат за себе си – достатъчно данъци прибират и сега, друг въпрос е за какво се харчат. Не знам за каква доходност иде реч, тази например на ИНГ., е около 5% на годишна база. Такова е и индексирането на пенсии горе долу от НОИ. Инфлацията на пратите (не официалната, а реалната) е в пъти повече. Случая с фалита на банки и държави, и предстоящите масови такива в следващите 10, 15 години означава единствено и само едно фалит и на пенсионните системи – било то частни или държавни. А проблема с НОИ е, че там никога не е имало солидарност. Когато вноските се правят единствено и само от заетите в частния сектор, то не можем да говорим за солидарност. Държавните служители не правят вноски за пенсии, а една не малка част от тях се пенсионират и доста по-рано – полицаи и военни с 20 и кусур заплати наведнъж. Вноските за държавните служители се плащат от бюджета – тоест от заетите в частния сектор. Така, че примера за това, че аз плащам пенсията на моите родители е нереален, колкото е нереално това, че и плащаме пенсиите на тези хора, които са в чужбина. Защото те наистина внясят много повече пари, от нашата вноска, която освен за нашите и техните родители, отива за куп други неща, в които и пенсиите на полиция, армия, данъчни и цялата ненужна държавна администрация.

 11. House M.D.  23.12.2014 г. | 18:13 ч.

  Изглежда, че дълбокоуважаемият Стопанин ме е разбрал погрешно. Пенсиите се изплащат от вноските на работещите тук. От избягалите в чужбина НОИ не може да вземе и стотинка. В този смисъл беше и изказването ми за бъркането в джоба. Що се отнася до изпращането на пари, от тях държавата може да прибере само 20% /ДДС/, от които една съвсем малка част отиват за дотирането на НОИ /защото очевидно вноските не стигат/.

 12. Мислещ  23.12.2014 г. | 19:11 ч.

  House M.D.
  Що се отнася до изпращането на пари, от тях държавата може да прибере само 20% /ДДС/, от които една съвсем малка част отиват за дотирането на НОИ /защото очевидно вноските не стигат/.

  Напротив държавата прибира и от останалите пари. Те на практика не влизат ли в реалната икономика? Нали тези пари ги харчат тук в България. Следователно парите изпращани от емигрантите са сериозна инжекция за икономиката ни.

 13. Кирил  23.12.2014 г. | 20:05 ч.

  На практика най-голямият отрасъл в страна ни са помощите от емигранти. Нито туризма, нито високите технологий, нито земеделието. Така, че без емигрантите положението щеше да е много лошо.

 14. House M.D.  24.12.2014 г. | 19:23 ч.

  високите технологий

  Нека поздравим колегата Кирил за приноса му към развитието на Българския език.

  Напротив държавата прибира и от останалите пари.

  Нищо не прибира. Работата е в това, че държавата в лицето на НОИ и НЗОК няма как да прибере осигурителни вноски от тези пари. Държавата прибира 20% ДДС и 10% от печалбата на производителя/търговеца. И то при условие, че тези пари бъдат похарчени, което изобщо не е задължително.

 15. Мислещ  24.12.2014 г. | 23:40 ч.

  House M.D.
  Нищо не прибира. Работата е в това, че държавата в лицето на НОИ и НЗОК няма как да прибере осигурителни вноски от тези пари. Държавата прибира 20% ДДС и 10% от печалбата на производителя/търговеца. И то при условие, че тези пари бъдат похарчени, което изобщо не е задължително.

  Напротив, като харча парите на роднината ми от …….. чужденеция, които ми превежда всеки месец реално аз ги харча тук в България. А България в лицето на управляващото в мента правителство, облага всичко с данъци – ДДС, АКЦИЗИ, МИТА И ДРУГИ. Кой според теб плаща тези налози – Крайният потребител. Да….. това съм аз, крайният потребител, дето харчи парите на роднината от странство. Защо се ограничаваш само до ДДС и Корпоративния данък?
  Ами когато лежа в болницата „Х“ и елегантно и категорично ме задължат да си избера екип лекари за операцията, който екип струва „N“ левове?!? Когато отида до службата „Х“ да си извадя нужните ми документи, и те ми обявят некаква си такса!?! Когато си купя кола с тези пари от странство, кой ми прибира налозите!?!
  HouseM.D. ти да не би да си поредния емигрант, дето е компетентен по Българските въпроси!?!

 16. House M.D.  25.12.2014 г. | 00:36 ч.

  Мислещ

  House M.D.
  Нищо не прибира. Работата е в това, че държавата в лицето на НОИ и НЗОК няма как да прибере осигурителни вноски от тези пари. Държавата прибира 20% ДДС и 10% от печалбата на производителя/търговеца. И то при условие, че тези пари бъдат похарчени, което изобщо не е задължително.

  Напротив, като харча парите на роднината ми от …….. чужденеция, които ми превежда всеки месец реално аз ги харча тук в България. А България в лицето на управляващото в мента правителство, облага всичко с данъци – ДДС, АКЦИЗИ, МИТА И ДРУГИ. Кой според теб плаща тези налози – Крайният потребител. Да….. това съм аз, крайният потребител, дето харчи парите на роднината от странство. Защо се ограничаваш само до ДДС и Корпоративния данък?
  Ами когато лежа в болницата „Х“ и елегантно и категорично ме задължат да си избера екип лекари за операцията, който екип струва „N“ левове?!? Когато отида до службата „Х“ да си извадя нужните ми документи, и те ми обявят некаква си такса!?! Когато си купя кола с тези пари от странство, кой ми прибира налозите!?!
  HouseM.D. ти да не би да си поредния емигрант, дето е компетентен по Българските въпроси!?!

  Колега Мислещ, за изплащането на пенсиите от НОИ се използват парите, внесени по перо ДОО /данък „обществено осигуряване“/. Този данък НЕ се налага върху парите, които получавате като банков превод от чужбина. Ето защо държавата в лицето на НОИ не вижда нищо от тези пари. Действително, в Държавния бюджет влиза една част от тези пари, под формата на различни налози. НО… парите от тези налози се харчат по много пера. Всъщност ДБ превежда на НОИ една съвсем малка част от тях, и то само защото се е задължил да попълва недостига в бюджета на този институт. Прилагам една проста сметка за прегледност:

  1. Заплата:1200 лв.
  НОИ /ДОО/+ЗО+ПКБ+Осигуровки ПКБ = 600 лв.
  ДДФЛ = 60 лв.
  Сума за харчене – 540 лв., от които държавата взима 90 лв.като ДДС, около 45 лв. като корпоративен данък /тази цифра зависи от стоката,която сме купили, но в повечето случаи е около тази цифра/ и още няколко лева като налози /защото налогът върху цигари за 150 лв. е различен от налога за ръчен часовник за 150 лв./

  2. Пари от чужбина: 1200 лв.
  ДДС – 200 лв.
  Корпоративен данък -100 лв.
  Други налози – отново зависи от стоката, но в никакъв случай не са 900 лв., а далеч по-малко.

  И така, излиза, че в първия случай НОИ взима гарантирани 300 лв. + има-няма 1% от налозите върху 600 лв., като второто е възможно само защото държавата се е задължила да покрива недостига в НОИ-ския бюджет. Във втория случай НОИ, в най-добрия случай, взима има-няма 5 лв. Ако вземе 10 лв. – значи финансовият министър е бил извънредно благосклонен и щедър.

  И въобще – налозите върху стоките са Х% от цената на тези стоки. Изключение правят акцизните стоки, където акцизът може да бъде в пъти по-голям от самата цена на стоката. Ако колегата Мислещ пие само бензин и алкохол и яде тютюн, това си е негов личен проблем.

  Ако има интерес по темата и Стопанинът разреши, мога да напиша по-подробна статия.

 17. Cursedbone  22.01.2015 г. | 13:57 ч.

  Може да прозвучи като заяждане, но не целя това с изказването. Просто уточнявам.
  Светльо, малка забележка относно текст във статията. Пенсионната система в страната във вида в който я познаваме е от към 50-те години на 20 век. Преди това ПО е имало само за тези които са си правили вноски във фондове (или иначе казано държавни служители, офицери и други подобни ограничени на брой среди). Общо взето „забележката“ е до тук, останалото само може да е в подкрепа на казаното от теб.
  Раздаването на пенсии, на всички навършили дадена възраст е поето от държавата като социална политика и задължение. От самото начало пенсионната система е пирамида, защото са давани пенсии на хора които никога не са внасяли пари. Докато икономиката на страната е била под контрола на държавата, средства е имало. Само, че времената се променят и икономиката вече е в частни ръце, съответно държавата няма право да изисква контрола над тази дейност.
  Но уви, в днешно време ПС си е една голяма пирамида, която със или без световни икономически сътресения, съвсем скоро ще се срути. Аз поне не живея със заблудата, че ще получавам пенсия, ако доживея такава възраст.
  Евентуална пенсия, ще получавам аз докато съм жив, инвестиция на същите средства в …. земеделска земя например, ще донесе доходи не само на мен но и на поколенията след мен. И не говорим за рентиерство, а за създаване на насаждения.
  Не намесвайте емигрантите. Какво пращат и какво не, няма нищо общо с пенсиите и системата за тях.
  Както и изборите, така и пенсионното осигуряване, не трябва да бъдат задължителни. Това е право на личен избор. Може да съм решил да не живея след пенсиониране. Има хора които цял живот не са свършили за 5 лева работа, но след навършване на определена възраст получават пенсия (да малка е но все пак я получават).
  Общо взето всичките социални системи – ПО, ЗО и други, са абсолютно безсмислени при текущото си състояние. Аз и съпругата ми, сме здравно осигурени и е логично децата ни да получават медицинско обслужване подсигурено от държавата, но се оказва, че не е съвсем така. Когато плащам по нормални тарифи, получавам бързо медицинско обслужване, но ако трябва да бъда обслужен на същото място но заплащането ще е от държавата, изведнъж се появяват едни дълги срокове и липси на каквото и да било. Съответно пак си плащам и ЗОС не ми върши работа. Отделно научих съвсем скоро, че неотложните детски кабинети не са осигурени от държавата, а се осигуряват от асоциацията на педиатрите. Самите педиатри в дадения град си организират наема и сметките по поддръжка на кабинет, за да дават дежурства там, защото са задължени.
  В момента съм заинтересован да се внасят по-малко пари от заплатата ми към тези системи, защото дори и минимума да плащам или пък максимума, получавам едно и също. Тези системи са част от причините които принуждават бизнеса да бъде в сивия сектор.
  Тези отдръжки, не са нищо повече от рекет срещу обещания за защита някъде в бъдеще време.
  Хайде стига толкова, че стана много дълго. А и пиша на пресекулки и губя първоначалната си мисъл.

 18. Богатир  22.01.2015 г. | 15:20 ч.

  Кокале, смятам, че добре си си формирал мисълта. Съгласен.

 19. Cursedbone  22.01.2015 г. | 15:57 ч.

  А бе оказа се, че не съм я формулирал съвсем както трябва и съм омотал забележката. Омесил съм коментар на Стопанина със статията на Светльо, а бе пак е станала кашотина, за което се извинявам.
  Така се получава когато човек се прави на Наполеон 🙂
  Но все пак имаше нещо което не беше съвсем както трябва, но то е дребен детайл. Иначе има много още какво да се каже по темата. Проблема е, че всичко е навързано и то не последователно, а всяко със всички останали и и за да се оправят нещата едва ли не, трябва да се почне от начало.

 20. Светльо  22.01.2015 г. | 16:02 ч.

  Cursedbone
  Може да прозвучи като заяждане, но не целя това с изказването. Просто уточнявам.
  Светльо, малка забележка относно текст във статията. ./p>

  Ама въобще не звучи като заяждане. Нали това казвам в статията и аз. Големият проблем не е в това в коя бездънна яма ще отидат парите ни – НОИ или частен фонд. Големият проблем е в инкриминирането на отказа от ползване на право!?!?! Пълен юридически оксиморон. Но явно щом се стига до тук, системата е на изкуствено дишане и е въпрос на не много години да умре съвсем. Колкото по-скоро, толкова по-добре.

 21. Cursedbone  22.01.2015 г. | 17:31 ч.

  Светльо, това което си цитирал се отнасяше за забележката, която пък се пооплеска защото беше за коментар на Стопанина, а я отправих към теб и………. а бе цапаницата стана голяма, за това подминаваме на там, че голям „офтопик“ ще се натрупа докато се разберем. Останалата част си е в подкрепа на позицията ти в статията.

 22. Cursedbone  22.01.2015 г. | 17:43 ч.

  Та „правителство“ и „синдикати“ решиха, че могат да се заиграват със съдбините на хората и да посегнат за пореден път към пенсиите (веднъж го направиха след 09.09.1944 г. След това го повториха на няколко пъти и през „прехода“ към „демокрация“).

  Това беше текста към който имах забележка. Преди 50-те години на 20-ти век, не е имало пенсионна система, такава каквато я знаем и разбираме в момента. Това което е имало, е било за определени хора, а не за цялото население.
  Това ми беше забележката. Нищо особено.

 23. House M.D.  22.01.2015 г. | 23:15 ч.

  Колега Светльо, работата е там, че да издържаме родителите си не е право, а задължение, натрапено ни от държавата. А когато някой избяга на запад от Татрите, държавата ни задължава да хрантутим и неговите родители, едновременно с издръжката на собствените такива.

 24. Светльо  22.01.2015 г. | 23:36 ч.

  Да Кокале, прав си. Преди 09.09 хората които са получавали пенсии са били само чиновници, служители на БДЖ, армия и полиция. Малцинство. Нямало е земеделец, търговец, занаятчия с пенсия, ако не са са самоорганизирали в кооператив за това. Така трябва и да бъде сега. Държавата щом иска да има администрация да си се грижи за пенсиите й. Останалите да се самообгрижват както намерят за добре според самоинициативата. Какво е туй, станал на 50 години и по гръб? Що за идиотия. Така и смъртността се увеличава, щото като се залежи човек и умира – буквално и преносно.

  House M.D. – все ще има кой да ни натрапва и вменява задължения, въпроса е дали ще ги изпълняваме беропотно.

  Утре, вдругиден, ще приемат закон да се метнем от 10-тия етаж – ще го направим ли?

 25. Cursedbone  23.01.2015 г. | 00:14 ч.

  House M.D., прекалено грубо и общо е изказването ти за издържането и хрантутенето на родители. Мои, твои или на някой друг родителите, няма значение. Мен държавата не ме задължава, правя го доброволно. Вече го споменах по-рано. Тази система е пирамида и последните винаги ще са прецакани най-много. Дядовците ми и бабите ми (тяхното поколение), които са участвали в изграждането на страната, осигуряването на благосъстоянието и на родителите ни и на нас самите, можеш ли да кажеш, че са били хрантутени и издържани? Те са дали достатъчно много през работоспособния си живот за да получат спокойни старини. Същото се отнася и за другите работили и влагали в развитието на страната. Проблема е в системата която трябва да им осигури това спокойствие на старини. Тя е адекватна за Соц. времената. Но същата система става автоматично неадекватна, при преминаване към капитализъм. Проблема е в системата, а не в това, кой кого храни.
  Това което получават повечето пенсионери, не стига дори и за нормално хранене ако погледнем реално. При соц. системата, хората работят за държавата и държавата поема грижите за тях. При капитализма, работника продава труда си на който пожелае и грижата си е изцяло негова. Следователно, държавата няма задължения към работника. Няма задължение да му осигури работа, няма задължение да му плаща заплата, няма задължение да му осигурява каквото и да било или да се грижи за старините му. Съответно не трябва да има ангажимент да събира каквито и да било средства от работещите. Работещият от своя страна, пък си решава по какъв начин ще се подсигурява. Дали ще използва парите да играе на лотария или на борсата или ще инвестира в бизнес или в имоти, това си е лично решение. Системата си остава пирамидална при това нейно положение и предстои нейното сриване. Освен „дивидентите“ които трябва да изплащат, трябва да имат средства да поемат разходите на самата система. При положение, че не правят нищо с вложенията, за да го увеличат, техните разходи винаги ще намалят основния капитал и следователно ще дойде момента в който няма да са в състояние нито да си плащат разходите, нито да изплащат дивиденти.
  Стига толкова, че пак започна да става дълго и да прескачам от един проблем на друг.
  Просто не се изказвай общо и грубо, че думите ти могат да се приемат многозначно.

 26. House M.D.  26.01.2015 г. | 02:03 ч.

  Колега Прокълнат кокал, съгласен съм, че изказването ми звучи грубо, но е съвсем конкретно и няма да се самоцензурирам само за да угодя някому. Всеки, който е запознат дори само повърхностно с КСО, знае, че с парите от осигуровките към НОИ се изплащат пенсиите на сегашните пенсионери. Когато някой замине за чужденеция, НОИ не може да му вземе дори стотинка осигуровки и, за да изплати пенсиите на неговите родители, се налага да вземе тези пари от „глупаците“, останали да си изкарват хляба в България. Оттук следва увеличаване на осигуровките, въпреки, че заплатата си остава същата. Вече писах и защо изпращането на пари от чужбина няма отношение към пенсионната система.

 27. Петьо  26.01.2015 г. | 12:06 ч.

  House M.D., от кога България е затвор, че хорат заминали отвъд Татрите да се смята за „избягали“?
  Твърде лесно слагате всички в един кюп!

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.