Рудолф Щайнер за храните: мляко, кафе и чай

Мляко1

Ако човек има широки наблюдения върху хората, може да каже: „Човек, има и такива хора, е сравнително бодър и силен на 65-66 години, а друг човек не е толкова жизнен, защото той е претърпял твърде много втвърдявания на артериите си.“ Да се наблюдава това и да се свърже с детството на човека, е много интересно.

Рудолф Щайнер за храните: мляко, кафе и чайНапример на дете се дава мляко, издоено от крави, които са хранени с твърде много фураж, раснал върху песъчлива почва. По този начин детето поема нещо от тези песъчливи почви. Това може да не се забележи веднага. Съвременният доктор може да покаже едно дете, израсло с мляко от крави, хранени с фураж раснал върху песъчливи почви, и друго дете, което е израсло с майчино мляко. И той ще каже: „Няма никакви разлики“.

Обаче детето, израсло с майчино мляко, е все още много подвижно на 66 години, а детето, израсло с краве мляко, има артеросклероза на същата възраст. А това е така, защото човек е едно цяло, и онова, което въздейства през даден период от време, продължава да е активно и през много по-късен период. Дадено нещо може да е здравословно в определено време, но то продължава да работи и по-късно.

Чай и кафе2

Всеки човек може да има усещането, че не е в състояние да мисли правилно и не може да си събере мислите. Журналист, който има да пише по една статия всеки ден, лесно може да получи това усещане. И тъй, да се напише по една статия всеки денq означава да се пресее много мисловен пясък. Да трябва да пишем статия всеки ден е ужасно нещо, защото това значи да пресееш изключително много мисловен пясък. И тъй човек започва – поне така беше доскоро – започва да дъвче собствената си писалка. Той може да каже, и това е особено вярно за журналистите, че те са дъвкали своите писалки, за да извлекат поне малко вдъхновение от тях. Като дъвче нещо, човек извлича последното зрънце от сила, за да стане господар на мисловния процес.

Много мисловен пясък трябва да бъде пресят.

И всичко това става инстинктивно. Очевидно журналистът не си казва: „Аз дъвча своята писалка, за да мога да получа мисъл“. Но това ича и продължение. Неговият инстинкт го води към кафенето и той изпива чаша черно кафе. Журналистите не знаят нищо за тези процеси и не мислят за тях. Но веднъж след като са изпили своята чаша черно кафе – о, небеса, то проработва! Те могат отново да пишат след кафето.

Защо е така? Така е, защото в кафето има кофеин. Това е вещество, което съдържа много азот. Азот има и във въздуха. Ние го поемаме през цялото време. Ние вдишваме известно количество кислород и азот. Човек, който може да пресява мисловен пясък, има нужда от една такава енергия, която се съдържа в азота. От азота ние получаваме силата да пресяваме нашия мисловен пясък.

През нощта, когато спим, ние сме изложени на въздействието на азота значително повече, отколкото когато сме будни. Ако поемаме повече кислород, живеем по-бързо, ако вдишваме повече азот, бихме живели по-бавно. Тогава бихме пресели повече мисловен пясък, защото бихме имали повече време да извършим това. Журналистът, който пие кафе съвсем несъзнателно, получава допълнително количество азот. Допълнителният азот, който приема от кофеина, му дава възможност да създава повече мисловен пясък и да го пресява. Той вече няма нужда да дъвче своята писалка, той може да пише с нея, защото сега неговите мисли отново гладко текат една след друга.

Рудолф Щайнер за храните: мляко, кафе и чайОт тук се вижда как работи човешкият Аз. Поради това, че ние поемаме богата на азот храна в стомаха си, Азът издига нагоре в мозъка този азот, пресяването на мисловния пясък става по-лесно и това ни дава възможност една мисъл гладко да следва друга. Мислите на някои хора имат тази особеност, че са твърде последователни, и тези хора не могат да избягат от своите мисли – те имат вродена склонност винаги да работят върху техния мисловния пясък. За тях би било много полезно, ако ги посъветваме да правят обратното. Докато мислите на един човек са съсредоточени и той може да поддържа тази насока в мисленето си, друг човек има нужда от кофеина в кафето, за да си помогне.

Човек, който не желае неговите мисли да бъдат съсредоточени, а иска те да блестят и искрят; човек, на който му е приятно да прави хитроумни забележки, които изглеждат умни, той пие само чай. Чаят има обратното въздействие – той разпръсква мислите. Той подтиква различен вид пресяване и разпадане на мисловен пясък.

Всички тези неща, които са вътре в нас, са много интересни и сложни. Всяко хранително вещество работи по различен начин и ние трябва винаги да коригираме онова, което ще произлезе, като прибавяме съответната му противоположност. Ние трябва да го разпаднем. Най-висшето духовно същество вътре в нас непрекъснато разпада вътрешно, би могло да се каже, нашата личност. Ако някой употребява предимно храни бедни на азот, тогава се получава една сънливост. Това е причинено от недостига на азот в храната. Ако сме склонни към сънливост, трябва да ядем по-богати на азот храни. Има много начини: като ядем сирене, яйца и богати на белтъци храни.

На човека трябва да бъде дадено онова, от което той се нуждае, за да може неговият Аз да извършва своята работа. Нашият мозък трябва да съдържа необходимите вещества, за да може Азът да работи чрез него. Ако не можем да разпаднем, да разтопим себе си, няма да сме в състояние да мислим и няма да придобием Аз-съзнание. Онова, което наричаме Аз-съзнание, възниква в този процес на разпадане.
Бележки:

 1. Дорнах, лекция от 5 декември 1923 г. [^]
 2. Извадки от лекция пред работници. Дорнах, 9 август 1922 г. [^]

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

10 коментара за "Рудолф Щайнер за храните: мляко, кафе и чай"

 1. Антиантихрист  21.01.2014 г. | 00:06 ч.

  Значи повечко амониева селитра да слагаме. 😆

 2. Спиро  21.01.2014 г. | 00:48 ч.

  Благодаря за статията

 3. Gergana  21.01.2014 г. | 02:59 ч.

  Антиантихрист
  Значи повечко амониева селитра да слагаме.

  Обаче не в съчетание с алкохол, за да не се получат вместо ексклузивни, само експлозивни материали 🙂

 4. Петър Матеев  21.01.2014 г. | 13:48 ч.

  Много благодаря за статията! Бих искал да добавя и нѣкои други нѣща за млѣкото, чая и кафето, които мисля, че ще бѫдат полезно допълнение към гореизложеното.

  Извадкитѣ сѫ отъ лекцията „Das innere Erlebung der Nahrungs- und Genussmittel“ (Вѫтрешното изживяване на хранителнитѣ срѣдства и срѣдствата за наслада), държана преди почти 101 години в Хага (Холандия) на 21 Март 1913 г. Лекцията е част от книгата“ Ernährung und Bewusstsein: Die Ernährung des Menschen II“ (Хранене и съзнание: Храненето на човѣка, часть 2-ра), съставена от Курт Вилман (Kurt Willmann) от избрани лекции на Рудолф Щайнер.

  Преводът в цитати от немски е мой.

  Млѣко

  Като цѣло във вижданията на Щайнер, млѣкото заема срѣдно мѣсто между растителната (свързваща със свръхземното, с духовния свѣт, с по-висшитѣ свѣтове) храна и животинската храна (има се пред вид месото), която свързва с земното, с по-нисшитѣ свѣтове.

  „Млѣкото е нѣщо специфично земно. И ако бихме искали да обобщим, тогава трѣбва да кажем: Живитѣ сѫщества на всѣка една планетарна система си имат своето собствено млѣко“.

  „Всичко, което се вкарва в човѣшкия организъм чрѣз млѣкото, го подготвя за това, да бѫде едно човѣшко земно сѫщество, свързва го с отношенията на Земята, но всѫщност не го закотвѣ на Земята. Прави го земенъ житѣл и не го възпрепѣтства да бѫде житѣл на цѣлата Слънчева система.“

  По-нататък в лекцията Щайнер пояснява, че с огледъ на бѫдещото развитѣ е добре, човѣк да се откаже от месото, но сѫществува опредѣлена опасност, ако се откаже напълно от млѣкото и млѣчнитѣ продукти, защото по този начин ще скѫса връзката със земното. За него веганизмѫт е крайност, която на сегашния етап на развитието на човѣчеството повече би му попречила в духовното развитие, отколкото да му помогне.

  Сѫщо така се казва, че млѣкото способствува лѣчителскитѣ способности, и за хора, които искат да ги развиват, е добре да консумират млѣко.

  Друго, което се сещам, е че лѣчебнитѣ качества на млѣкото при децата се замѣнят от меда при възрастнитѣ.

  Кафе

  „Кафето действа в съвсемъ нормалния човѣшки живот възбуждащо на човѣшката природа, така като и чая, само че тѣзи възбуди, предизвикани от кафето и чая върху организма, се изживяват по един по-жив начин от душа, преживяваща антропософско развитие. За кафето може да се каже напримѣр, че то действува така на организма, че този човѣчшки организъм по един определин начин надига етерното си тѣло от физическото, но така, че физическото тѣло се изпълва като една здрава основа за етерното тѣло.“

  „Това обаче не трѣбва да се разбира като агитация за употрѣбата на кафе, защото там висчко се движи на физически основи, и човѣк ще се превърне в едно съвсем несамостоятелно сѫщество, ако иска да се преустрои посрѣдством употрѣбата на кафе“

  Чай

  „Чаятъ има подобно действие: той способства разграничаването на физическта сѫщност от етерната сѫщност. Но тук по един специфичен начин се изключва структурата на физическото тѣло. Етерното тѣло влиза по-навѫтре в своята колбаеща се права. Тогава чрѣз употрѣбата на чай мислитѣ стават по-разнопосочни и по-един опредѣлен начин по-малко способни да се придържат към фактитѣ. Така се възбужда фантазията, понѣкога по не особено лицеприятен начин, но не и нагаждането към истината, към солидността на отношенията“

  „И при една душа, която се развива по антропософски начин, не е желателна употрѣбата на чай, защото той по-лесно води до шарлатанство, отколкото кафето. Последното придава солидност, първото води до шарлатанство, дори ако и думитѣ за тѣзи нѣща да сѫ казани твърде силно. Това всичко сѫ нѣща, които – както бѣше казано – се изживяват чрѣз подвижността, в която попада физическата обвивка, когато човѣк преживява едно антропософско развитие.“

  Общо взето, както повечето нѣща и чая и кафето, ако се употрѣбяват, е добре да е в мѣрка.

 5. бате Бино  05.02.2014 г. | 10:30 ч.

  За млекцето имаме в нашия форум доста добър материал, заинтересованите могат да го прегледат, в случай , че се интересуват от мнението на Медицината.. Обърнете внимание и НАТУРАЛНАТА и ОФИЦИАЛНАТА тук са единни – полезността на млякото е МИТ. Безброй изследвания и наблюдения сочат само едно: млякото е сериозна причина за множество болести – детски ,остеопороза, бъбречни, автоимунни ( диабет, ревматоиден артрит) сърдечни, онклогични! и мн. други.. Ще видите статистиките- какъв е процентът на боледуващите от остеопороза и рак там ,където се пие доста мляко и там , където то не се пие така често.
  Фактите са достатъчно красноречиви и който е на друго мнение , ще му бъде трудно да го отстоява (най-вече пред себе си 🙂 ) , само на база клишетата – „калций”, „здрави кости” или ведическите или антропософските „аргументи” че било „естествен продукт на енергията на луната „ , „продукт на любовта на майката към детето” , ”концентрация на енергията на любовта „ , че „доставяло радост” ,че „одухотворявало“ и т.н.
  http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=7463.msg67367#msg67367
  http://forum.zemianazaem.com/index.php?topic=7463.msg67367#msg67367

 6. бате Бино  05.02.2014 г. | 10:39 ч.

  Има и друго..Разликата между ДОМАШНО и ИНДУСТРИАЛНО мляко е като земята и небето.
  Ще си позволя да копирам поста си от „земя назаем“

  Re: Тежат ли „доводите“ на феновете на млякото?
  « Отговор #4 -: 02-10-2013, 16:03:10 »

  Естествено , привържениците на млякото не се дават лесно ( заблуждението е толкова дълбоко вкоренено в тях, но пък им е и приятно с него, начин на живот ..:) и тогава дори да имат някои съмнения, те предпочитат да продължават да се самозаблуждават )
  И отчаяно се мъчат да извадят някой коз и да се защитят от науката.. :

  „Щом е толкова вредно, как сме оцелели досега”?
  Предложение за отговор: Оцелели – да. Но дали ВСИЧКИ в безупречно здраве? Лекарите са достатъчно ясни : „спираме млечните – децата спират да боледуват!” При това,както се оказва – млечните са фактор, който действа във времето! До 30-40 год. може и да няма оплакване, но после (заедно с другите вредни въздействия) става комплект от фактори с резултат- сърдечни, автоимуни , алергии и т.н.

  „Аз знам една баба , дето живя 86 и цял живот е пила мляко.”
  Предложение за отговор: Оцеляла е ВЪПРЕКИ млякото.И благодарение на ползите за здравето й от селския начин на живот! Ако не го е пила, можело да изкара и 95 , а вероятно и без артрита, от който се е мъчила последните 30 год. ( лекарите напомнят: млякото- сериозна причина за автоимунни заболявания) Освен това е пила домашно мляко от щастлива крава, на която не са взели детето на втория ден от раждането! А и в крайна сметка не знаем колко точно е пила .. намигам

  “ Ама нали лекарите казват?“
  Предложение за отговор: КОИ точно лекари казват? У нас на лекарите в колежите не четат на практика никакви лекции за теория на храненето и как влияе върху здравето – тогава откъде знаят? ухилен От вестник „Втора младост“ ?
  А тези , които наистина знаят, както видяхме от материалите по-горе, казват друго.. Smiley

  „Хилядолетната Аюрведа силно препоръчва млякото!”
  Тук ще се спрем по-подробно , защото и аз съм почитател на Аюрведа..Smiley
  Нека да видим какво казва един специалист по Аюрведа – д-р Олег Торсунов , авторитет, натуропат.

  „…млякото е продукт на любовта на майката към детето, на кравата към теленцето, продукт-еликсир, с голямо въздйиствие на нашата психика,.. Чувство за радост, за оптимистичност се крият в млякото и те се натрупват в нас и ни енергизират , млякото е естествен продукт на енергията на луната –трябва да се пие само вечер след 18ч или сутрин при изгрев, иначе не се усвоява!.. „

  Така. Какво се набива в очи? – Един приятно изглеждащ човек, с врътовръзка, доктор с мелодичен глас, употребява красиви фрази, галещи сърцето , позовава се на авторитети – ВЕДИТЕ, на висшите сили , на Луната… и на никаква конкретика и аргументи! Не знам, като го гледах, у мен изведнъж изникна образ на пастор..Smiley а се сетих и за „Кока Кола- отвори път на щастието!” Smiley
  Но да оставим манипулатора с приятни обноски и кухи фрази..Нека напрегнем гънки и вникнем сами в „мъдростта” на Аюрведа. Тогава обаче ще видим, че самата идея е абсурдна! Тя влиза в противоречие със себе си! Защо?

  Щом трябва да се пие повече мляко –
  1. значи трябва и да се размножават повече крави – значи трябва и повече да се убиват! ( мъжките телета все още не дават мляко и отиват директно за стек и за салам. Женските също отиват под ножа след като „отдадат своето” . Колко стопани биха изхранвали стари бикове и крави до естествената им смърт? )
  2. Значи трябва милиони хектари плодородна земя да отиват за пасища , а се знае, че от единица площ земя се изхранват 300 пъти повече хора , ако тя бъде засята със зърнени култури! (А после казват – светът е гладен, решението е само ГМО…)
  3. Значи трябва да се разхищават милиони тонове питейна вода (животновъдството гълта стотици пъти повече вода )
  4. Значи трябва да се замърсява допълнително екосистемата! ( изчислено е , че животновъдството замърсява 4 пъти повече ,отколкото всичките превозни средства в света – заради метана ,който се отделя от телата им.)
  5. Значи трябва да се губят милиони киловати енергия – кравеферми, индустрия.., което е нефт, газ, дървен материал, бетон, ресурси..
  Къде е тук „енергията на любовта” ?…

  Интересно Торсунов дали през живота си е посещавал кравеферма?? Да види ,че дори в малките , домашни такива , детенцето на кравата й се отнема задължително още на втория ден!! И се връзва на другия край на обора , като двете животни тъжно се викат едно друго.
  И за какъв „пълноценен продукт на любовта на майката към телето” може да става въпрос тук?
  А за индустриалните кравеферми да не говорим, има филми за тях достатъчно – щастливи крави прекарват целия си 4 годишен! живот на тъмно и на бетонен под ,постоянно бременни и доени и съсипвани от хиляди препарати и нечовешко отношение .. Това ли е „енергията на любовта на кравата” ?

  Съгласен съм ,че Аюрведа може да е права по отношение енергетиката на този продукт , но това важи само за сурово мляко, от наистина щастлива домашна крава, живееща до теленцето си!
  И колко хора по света обаче пият точно такова АЮРВЕДИЧНО МЛЯКО?? Дали имат и 0.1% ?
  Значи за всички останали 99.9% това се явява една манипулация.
  ЗА съжаление обаче , един продукт не е само енергетика..а е и материя.
  Човешко е да се греши, а щом и Аюрведа е правена от човеци, защо и тя да е безгрешна? Предубеденост е да вярваме, че само защото една система е древна – тя е безгрешна..:)
  Науката ( колкото и кусури да има) все пак много напредна и това , което е било невъзможно да се види и прецени преди хилядолетия ( като причинно-следствена връзка) , сега вече е лесно. ( „Невъзможното днес става възможно утре” – К.Циолковски, създателят на космонавтиката)

 7. Gergana  05.02.2014 г. | 23:38 ч.

  Бате Бино,

  Благодаря за коментара.
  Аз лично имам много по-чиста съвест откакто спрях млечните продукти. Твърде късно в живота ми, за съжаление, но… Всъщност няма какво да се съжалява 🙂

 8. Антар  24.01.2015 г. | 19:11 ч.

  Ами сочено е: които искат правилно да им върви мисълта, навреме да прокарват пръсти през косата си. Редовно поне десет пъти през деня…
  Нали косата поема азот от въздуха, който ни обгръща, а космите са порести.

  Дали днешната козметика не причинява да стане гладък косъма, като му запълва порите?!
  Браво за статията, благодаря

 9. Стопанина  24.01.2015 г. | 19:12 ч.

  които искат правилно да им върви мисълта, навреме да прокарват пръсти през косата си.

  А тези, които нямаме коса, ще си останем само с мечтите за правилни мисли. 😥

 10. Антар  24.01.2015 г. | 22:57 ч.

  Имам на предвид избора с коси, без. Дори оредяла косата ни, всички имаме доволно останали, до дълбока зрялост.
  Допълнително знаем, че не е само украса. Повечето посветени са с коси, да не казвам задължени.
  За да протича енергията правилно, за да сме защитени също и.т. е необходимо да оставим косата на мира. Учителя сочи относно косата. Ами това си е правилния път да го речем…
  Първият цъфтеж на косата сочи, че е време да застопорим положението – обикновено с подстригване / чрез пламък най – добре / Та така. 🙂
  Да споделя, изказа изразен писмено ме затруднява особено много понякога, та се надявам да съм разбран сега. Би могло да се напише книга по темата за косата, за ограничен кръг от читатели 🙂

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.