Научен доклад: Химикалите от фракинга водят до рак и стерилитет

Ново изследване, публикувано в сп. Endocrinology – издание на The Endocrine Society – показва, че скандалната технология фракинг, използвана за добив на петрол и природен газ, употребява множество химикали, които причиняват хормонален дисбаланс у човека. Тези химикали, въздействащи върху ендокринната система, са известни като EDC и представляват химикали, които объркват нормалното функциониране на хормоните. EDC (или endocrine-disrupting chemicals) се използват и в други фабрични продукти, като определени храни и такива за обработка на въздуха, водата и почвата. В изследването се прави връзката между EDC и появата на безплодие и ракови образувания у човека, както и зачестилите случаи на бебета родени с увреждания.

Д-р Сюзън К. Нейджъл от Медицинския факултет към Университета на Мисури, един от авторите на изследването, пише:

„Над 700 химикала се използват в процеса фракинг, а много от тях объркват функцията на хормоните. Като се има предвид все по-широкото разпространение на фракинга, хората ще се сблъскат със съответното зачестяване на здравословни проблеми, свързани с увреждания от EDC.“

Химикалите от фракинга водят до рак и стерилитет

Проучването обхваща 12 предполагаеми или вече известни химикала, объркващи ендокринната система и използвани в добива на природен газ. Направени са тестове за способността на тези вещества да имитират или да блокират репродуктивните хормони на мъжете и жените. За да определят в каква степен хидравличното разбиване оказва опасно въздействие върху здравето, учените взели проби от надземни и подземни водоизточници, намиращи се в Гарфилд Каунти, щата Колорадо. В тази област са разположени над 10,000 кладенеца за добив на шистов газ, някои от които станаха известни с разливи и инциденти. Тези проби са сравнени с други проби, взети от региони на Гарфилд Каунти, в които няма разливи, както и от Бун Каунти в Мисури.

Пробите на водата от местата, където активно се добива шистов газ, съдържат завишени EDC, способни да повлияят върху функциите на андрогените – вид хормони, сред които е тестостеронът, както и репродуктивният хормон естроген. Във водоизточниците са засечени умерени или завишени нива на EDC, а пробите от река Колорадо, в близост до която се намират площадки за хидравлично разбиване – показват умерени нива. За сравнение, пробите на водата от регионите, където не се прилага фракинг, съдържат пренебрежимо малко EDC вещества.

Диаграма на фракинга от филма Gasland
Нейджъл обобщава:

„Фракингът е освободен от федерални регулации, защитаващи качеството на водата, но разливите, свързани с добива на природен газ, замърсяват надземните и подземните източници на питейна вода. Открихме повече химикали, действащи неблагоприятно върху ендокринната система, в близост до зоните със сондажи, отколкото на останалите места. Те представляват риск за появата на репродуктивни, метаболитни, неврологични и други заболявания, особено у децата, изложени на въздействие от EDC.“

Заглавието на изследването е Estrogen and Androgen Receptor Activities of Hydraulic Fracturing Chemicals and Surface and Ground Water in a Drilling-Dense Region. То вече е публикувано онлайн преди излизането на печатното издание.

Източник: Activist Post

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

Един коментар за "Научен доклад: Химикалите от фракинга водят до рак и стерилитет"

 1. Ангел Кънчев  04.01.2014 г. | 23:37 ч.

  Професор Антъни Инграфеа има една много добра лекция пред граждани на щата Ню Йорк за фракинга. Самият той е участвал практически в изследванията на енергийни гиганти и изводът му, който е приложим и за нас, е:
  „Добивът тук и сега прецаква внуците ни“.

  Лекциите му съм качил тук:
  http://www.bgpatriot.com/web/bg/topics/ecology/shale_gas.php
  като съм направил и превод (дори и да знаете английски си струва да го използвате заради уточнените имена и преобразуваните мерни единици).

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.