Кой протестира в България: Истинските хора или задкулисните сили?

Напрежението отново се покачва в България, след като 4,000 протестиращи наскоро се събраха пред правителствени сгради в София с призиви за край на това, което определят като „царуване на олигархията“. Исканията на хората включват оставката на премиера и неговото правителство, подкрепяно от социалистите, както и „край на корупцията в политиката“. Сред лозунгите, издигани от протестиращите, се срещат „Долу мафията“, „Ние оставаме, вие емигрирайте“ и „24 години на измамна демокрация стигат“. Последният лозунг е препратка към свалянето от власт на Тодор Живков, комунистическият диктатор, който оглавяваше България от 1954 до 1989 г. На 10 ноември 2013 г. се навършиха 24 години от падането на Живков.

Според AFP новата вълна от протести е организирана от учители и студенти от близо дузина различни университета, които през последните две седмици демонстрират в България с надеждата да възпламенят отново „анти-правителствената“ треска, която бушуваше по-рано тази година. Предишните протести, много по-многобройни и често включващи стотици хиляди хора, първоначално бяха провокирани от мерките за икономии и приватизационните измами, заради които цените на електричеството скочиха до небесата. В съчетание с голямата безработица, хроничната държавна корупция и икономическата стагнация, цените на електричеството бяха катализаторът, който запрати на улиците огромни тълпи от непоколебими хора, настояващи преразглеждане на приватизационните договори и оставката на правителството.

И така, през февруари премиерът Бойко Борисов се оттегли в резултат на протестите. Той беше сменен от Българската социалистическа партия и една политическа партия, представяща етническите турци – крехка коалиция, водена от настоящия премиер Пламен Орешарски. Само няколко месеца по-късно българският парламент назначи Делян Пеевски като ръководител на Държавната агенция за национална сигурност. Дори само този акт доведе до реакции на погнуса и гняв сред много българи, което пък поднови с нова сила масовите протести и демонстрации.

Причината е, че Пеевски се разглежда от мнозина като олицетворение на проблемите в България – непотизъм, корупция, злоупотреба с власт и политическо гангстерство. Семейството на Пеевски притежава 40% от индустрията с печатни медии в България, а майка му е собственик на държавната лотария. Самият Пеевски се занимава с ръководството на фамилната медийна империя. Той и преди беше назначаван на политически позиции, но го отстраниха заради корупционен скандал.

След като демонстрациите продължиха, Пеевски подаде оставка. Хората обаче останаха на улиците да настояват за предсрочни избори – те бяха гневни не толкова към отделни лица от политиката, колкото към цялостното състояние на политическата система. Тези протести, някои от които също привлякоха стотици хиляди, стигнаха и до насилие между демонстрантите и полицията, като в крайна сметка ранени имаше и от двете страни. Откакто премина кулминацията, българите продължават да излизат по улиците на София, като бройката им варира. Напоследък обаче се отчиташе спад, затова организаторите се надяват, че свежата кръв (на студентите) ще подейства благоприятно на българските протести.

Кой протестира в България: Истинските хора или задкулисните сили?

И все пак, исканията на българските протестиращи са някак неясни и неопределени. Ако изключим оставката на премиера и тромаво формулираните призиви за „отговорност“ и „край на корупцията“, на движението му липсва всичко друго, но не и гняв и недоволство. Такива движения винаги са лесна плячка за онези, които искат да им сложат оглавник – както стана с движението Occupy в Съединените щати, което още на ранен етап беше превзето от разни фондации, неправителствени организации и други нечестиви подставени лица, които търсеха какви ли не начини да използват тълпите от възбудени младежи за собствените си цели.

И наистина, такова превземане вече се случва в България, където разни организации и задкулисни играчи се „присъединяват към хората“ и опитват да пробутат плановете си на протестиращите, сякаш тези искания са на движението или на българския народ. Разбира се, ако приемем, че протестите не са дирижирани от неправителствените организации от самото начало, което е една вероятност, макар и недоказана вече пет месеца след първите протести.

Сигурното обаче е, че българите имат основателни оплаквания

България продължава да е най-бедната държава в Европейския съюз и докато световната икономическа криза се задълбочава в глобален мащаб, ситуацията, както изглежда, тепърва ще се влошава. Мерките за икономии, вдъхновени от учебниците на Международния валутен фонд (МВФ), и приватизационните далавери (електричеството се осигурява от частни компании, седалищата на които са в чужбина) все още се използват, за да заграбят и малкото останало в българската хазна. Още по-лошото е, че страната боледува от дълбоко вкоренена корупция, която се шири от върховете на властта до най-малките регионални нива – това прави промените невъзможни. В добавка, алогичните квоти за CO2 допълнително увеличават икономическото тегло на българите и повишават цените на електроенергията.

Както и да е, англо-американските неправителствени организации със сигурност вършеят в България, въпреки че не са съвсем ясни техният обхват и цели. Организации, като „Българският хелзинкски комитет“ (БХК), „Фондация ПДИ“ (Програма достъп до информация) и „Институт за пазарна икономика“ (ИПИ), се прикачиха към масовото движение и подкрепиха исканията на протестиращите с декларации. На 14. юни тези организации излязоха със съвместна декларация пред Парламента на Република България, като се обявиха против назначаването на Пеевски и призоваха за „нова прозрачна и честна изборна процедура“.

Както „Българският хелзинкски комитет“, така и „Фондация ПДИ“, са тясно свързани с „Отворено общество“ на Сорос, както и с деривати на тази организация. Също така БХК получава щедри дарения от USAID, добре известна американска разузнавателна организация, създадена да подклажда културна и политическа дестабилизация в чужди страни1.

На свой ред, „Институт за пазарна икономика“ също работи тясно с „Отворено общество“, но и с Freedom House, National Endowment for Democracy, USAID и Световната банка. Някак иронично е, че ИПИ е нео-либералната организация, която рекламира безумните бюджетни икономии на Австрийската школа по икономика и проповядва приватизацията на обществени услуги при значително завишени цени за крайния потребител и средно статистическия българин. А иронията се състои в това, че първоначално протестите започнаха като следствие от безбожните сметки за електричество, които пък са резултат именно от такива приватизационни договори. Сега ИПИ иска да се прикачи към българските протестиращи и да прокара пореден план, като онези, които провокираха хората да излязат на улицата по-рано през годината.

Няма съмнение, че подобни организации – ИПИ, БХК и ПДИ – ще се правят на съпричастни с хората, като атакуват с тях комунистическите реликви, които продължават да властват в българските държавни структури. Лесно им е, защото корупцията и потисничеството сред управляващите комунисти се проявяват на всяко ниво в обществото. Факт е, че принудителните трудови лагери в България продължаваха да съществуват до самия край на комунистическия режим в края на 1980-те.2

Ширещата се корупция сред сегашните български властници е проблем, който трябва да разрешат самите българи. Трябва да излязат и с недвусмислени искания. А дотогава за българите ще е разумно да избягват каквато и да било обвързаност с гореспоменатите организации. Ако не го направят, ще изгубят контрола над собственото си движение, а в дългосрочен план това ще доведе до несъмнено по-лоши последствия, отколкото е настоящето политическо театро.

Автор: Брандън Търбивил (Авторът е от Флоренция, Южна Каролина, САЩ. Има бакалавърска степен от Francis Marion University и шест издадени книги: Codex Alimentarius – The End of Health Freedom, 7 Real Conspiracies, Five Sense Solutions, двутомника Dispatches From a Dissident и The Road to Damascus: The Anglo-American Assault on Syria. Автор и на над 270 статии на теми, свързани със здравето, икономиката, корупцията във властта и гражданските свободи.)

Превод: Иван Стаменов

Източник: Activist Post


 
Бележки:

 1. Tarpley, Webster Griffin. Obama: The Postmodern Coup-Making Of A Manchurian Candidate. Progressive Press. June. 2008. [^]
 2. Todorov, Tzvetan; (tr. Robert Zaretsky) (1999). Voices from the Gulag: Life and Death in Communist Bulgaria. University Park, PA: Penn State Press. [^]

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

43 коментара за "Кой протестира в България: Истинските хора или задкулисните сили?"

 1. FCB  13.11.2013 г. | 22:08 ч.

  Да си протестират , не ми пречат (освен като чуя да се говори за това , сменям веднагически канала,станцията и т.н.)

 2. Никола (тортурач)  13.11.2013 г. | 22:08 ч.

  Ето ги протестиращите задкулисни сили:
  http://www.novini.bg//video/5614-video.html

 3. Стопанина  13.11.2013 г. | 22:17 ч.

  @ Никола (тортурач)

  Домъчняло ми беше за тебе. Току се наканя да ти пратя някой SMS, да те питам как си, що си, после се отказвах. Бях почти сигурен, че си заминал там, където смяташе да ходиш, а сега, като гледам IP-то, се оказа точно така.

  Надявам се, че всичко е окей с теб и около теб.

 4. AZ  13.11.2013 г. | 22:38 ч.

  Учителят Беинса Дуно чрез духа ръководител на Вергилий Кръстев и двамата чрез Вергилий Кръстев успяват да реализират идеята за издаването на непромененото Божие Слово на Учителя Беинса Дуно.Д-р Вергилий Кръстев е координатор на беседите на Учителя Беинса Дуно издадени чрез издателство Жаниа-98.

 5. Стопанина  13.11.2013 г. | 22:55 ч.

  @ AZ

  Биваше да коментираш доказателствата ми в предния пост, че изданията на Вергилий не са „непромененото Божие Слово“, вместо да повтаряш предишния твой пост, сякаш казваш нещо ново. Твърдението ти, че Учителят и духът-ръководител на Кръстев, работят заедно как се доказва? Или трябва да го приемаме на гола вяра, както ортодоксите искат да се вярва, че Духът е работил през Църковните Отци?

  А може би трябва да приемем на юнашко доверие и другия модерен мит, който си е изградил Вергилий Кръстев, че бил прероденият Моисей?!

 6. Астролог  13.11.2013 г. | 23:03 ч.

  Става въпрос за това че „Ученика не се жени“, и който се е женил, е напускал Младежкия окултен клас, по правилата на който сега не съм сигурен дали някой ще може да издържа много. Но по-късно е бил направен Общ окултен клас за женените.

  Не помня къде точно четох от д-р Щайнер за противопоставянето на английски тайни общества на духовни импулси от Изтока и опитите им да наложат своите, но намерих това:
  http://www.otizvora.com/forum/index.php?topic=189.msg17257#new

  А и вече дали не посягат и на Учителя…

  Въпреки че статията за Братството във Wikipedia е изключително тенденциозна и манипулативна (вследствие на участващи там модератори), може да се намерят следните интересни неща:

  Goodrick-Clarke, N. (1994). The Occult Roots of Nazism. Secret Aryan Cults and Their Influence on Nazi Ideology : The Ariosophists of Austria and Germany, 1890-1935. New York, NY: NYU Press, ISBN 0814730604, p. 169. Цитат: „[…]the Bulgarian theosophists were almost certainly associated with the ‘Master’ Petr Deunov, who had blended Blavatsky’s esoteric racism with a vision of Slav messianism“].

  Webb, James. The Occult Establishment. La Salle, Illinois, Open Court Publishing Company, 1976. ISBN 0-912050-56-X. с. 186. Посетен на 17 декември 2012.. Точен цитат (за расизма и славянския месианизъм): „Madame Blavatsky’s theosophy obviously played a large part, and to the Theosophical doctrines of the missions of the various consecutive races Deunov and his followers added a superstructure of Slav Messianism. According to Deunov, the culture of the previous age (transmitted by the Anglo-Saxon branch of the white race) was passing. The new era was the predestined age of the Slavs.“; за астрологията: „Deunov also placed emphasis on the significance of astrology .The new age was the astrological age of Aquarius. […] The disciple was instructed that his chief task was to harmonize himself with the rhythms of the stars…

 7. Астролог  13.11.2013 г. | 23:12 ч.

  извинявам се за дублирането, нещо ми се стори че не се публикува и пуснах пак, може да се изтрие 13.11.2013 г. в 22:52 ч.

  Но е хубаво да се има предвид за женитбата и това:

  Светията има право да се храни и облича добре, да има жена и деца. Не е забранено и на светията да се жени. Лошото не е в женитбата, но в скритите, потайни желания. Мойсей беше светия, но, въпреки това, женен. Аврам, Яков също бяха свети хора, но женени. Не може да се определи, дали жененият или нежененият ще влезе в рая. Това се определя от живота на човека. Който прилага любовта, разумността, истината и доброто, независимо това, дали е женен, или неженен, той е в рая. Който не прилага тези добродетели, той е в ада. Добрият живот определя мястото на човека, а не положението му като женен и неженен. Много неженени са в ада, и много женени – в рая. И обратно: има женени в ада и неженени в рая. И тъй, новото учение изисква от всички да прилагат любовта, разумността, истината и добродетелта, и като женени, и като неженени. Ако жената се омъжи, и мъжът й пречи да изпълнява Божията воля, по – добре да остане сама, неженена. Ако мъжът се ожени, и жена му пречи да следва Божия път, по – добре да остане сам, неженен. Ако нежененият, мъж или жена, не може сам да изпълнява Божията воля, по – добре да се ожени, и двамата заедно да служат на Бога.

  Изучавайте нещата от гледището на възвишения живот, на живота на Духа, а не от физическо гледище, от гледището на плътта. Новото учение изисква свободни хора, служители на възвишеното. Следователно, който се ограничава, смущава и безпокои, не е ученик на новото учение. Който има мир в душата си, светлина в ума си и топлина в сърцето си, той е ученик на новото учение. Той лесно се учи и възприема, лесно придобива знания.
  Трите Родословия, „Причини за страданията“, Утринно Слово от Учителя, държано на 29 декември, 1935 г.

  оставил съм го завършващ цитат за книгата за отношенията и трансформацията на сексуалната енергия, която се готви за печат и надявам се скоро да излезе. Между другото, който иска да се абонира или да подпомогне издаването, може да ми пише. Планирам след издаването книгата да я дам и на файл за библиотеката на OtIzvora!

 8. Стопанина  14.11.2013 г. | 01:17 ч.

  Обратно към основната тема:

  Обръщам внимание не толкова на тази статия, колкото на коментарите след нея.

 9. giordana  14.11.2013 г. | 09:28 ч.

  Сърцето ми плаче, когато чувам, какво става в нашата измъчена България! Но материали, като този по-долу, ми дават надежда…

  “Говори #СвободнаБългария :
  НЕ ВСИЧКО Е ПЛАТЕНО и НЕ ВСИЧКО Е ЗАГУБЕНО,Приятели!!!
  Тази силна снимка показва,че ИМА НАДЕЖДА за БЪЛГАРИЯ!!!

  “Момичето на снимката се казва Деси.
  Ето какво е написала тя във своя фейсбук профил под тази снимка:
  -Сред полицаите имаше и добронамерени. Този, който държа за раменете имаше малко кръв по носа, явно се беше ожулил. Видях как пазеше хората и опитваше да спре полицаите да ни бият. Разплаках се и му казах да се пази. Той ми отвърна “Дръж се. Всичко ще е наред“. Очите му бяха насълзени…“

 10. Стопанина  14.11.2013 г. | 22:48 ч.

  Такива писма подхранват вярата ми в човечеството:

  Hello Ivan,

  This is Brandon Turbeville. I am the author of the article „Bulgaria Protests: True People Power or NGO Operation?“ which was published on Activist Post.

  I was informed that you translated and reposted my article to your own website. I just wanted to contact you and thank you for doing so. You did a great job with the translation (from what I am told by my Bulgarian friends and google translate). I greatly appreciate your reposting and translating my article as it allows me to speak to a group of people that otherwise I would not have had the opportunity to speak to.

  I write regularly for Activist Post on a wide variety of issues. I would just like to tell you to feel free to translate and repost any of them that you are interested in or that might interest your readers. Here is the link to my Activist Post archive http://www.activistpost.com/search/label/Brandon%20Turbeville and here is my backup blog where I repost everything as well. http://www.brandonturbeville.blogspot.com. (Please list my name as author and Activist Post as the source if you repost.)

  Thank you again for reposting the article! I enjoyed looking through your website very much and see that there is common ground between us.

  Take care,
  Brandon Turbeville


  Превод:

  Здравей Иване,

  Пише ти Брандън Търбивил. Аз съм авторът на статията „Bulgaria Protests: True People Power or NGO Operation?“, която беше публикувана в Activist Post.

  Казаха ми, че си превел и препечатал статията ми на твоя сайт. Исках да се свържа с теб и да ти благодаря, че си го направил. Свършил си страхотна работа с превода (според това, което ми казват български приятели и Google Translate). Високо оценявам, че си разпространил и превел статията ми, тъй като това ми позволява да преговарям с едни хора, с които иначе не бих имал възможност да общувам.

  Пиша редовно за Activist Post по най-различни теми. Просто искам да знаеш, че можеш да се чувстваш свободен да препечаташ всичко, което те интересува или може да вълнува твоите читатели. Ето линк към моя архив…

  Отново благодаря, че си публикувал статията! За мен беше удоволствие да разгледам сайта ти и да видя, че се борим за общи каузи.

  Поздрави,

  Брандън Търбивил

  А сега сравнете горното писмо от Брандън с това писмо на господина-издател Й. Ганчовски…

 11. Той  15.11.2013 г. | 00:06 ч.

  Толкова вярно! Проблемите ни нямат нищо обшо със Сергей Станишев, Ахмед Доган, Бойко Борисов, Цветан Василев, Васил Божков, Делян Пеевски, Гриша Ганчев, Георги Гергов, Красимир Гергов, Николай Банев и т.н. и т.п. Виновен е Сорос.

 12. Астролог  15.11.2013 г. | 01:46 ч.

  Някой ги е „създал“, дано не смяташ, че са се самозародили (като бели червейчета в оставено на открито развалено месо). Нека не забравяме че имаме не едно неблагоприятно за правилното развитие течение – фашисти, комунисти, масони, йезуити – свързани с различни сили и същества, и това, че понякога са в конфликт едни с други не значи, че едни или други са за предпочитане. На фона на „татковците“ списъка ти дали направо не…бледнее

 13. Георги  15.11.2013 г. | 10:24 ч.

  В началото на 1990-те Волен Сидеров е главен редактор във вестник Демокрация, а по-късно е заместник-главен редактор във вестник Монитор. Според някои сведения в края на 90-те години е бил пресаташе на компанията…… Овергаз! 🙄

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.