Как бъдещите историци ще описват нашето време

Не беше твърде отдавна времето, когато известни учени посвещаваха цялата си професионална кариера в изучаване на „етнически науки“. Снемаха черепни размери и пишеха учебници, внушавайки, че дадена раса е „по-висша“ или „по-низша“ в сравнение с друга. Подобна фалшива наука се приписва на нацистка Германия, но въпреки всичко нейните заключения бяха възприемани като общоприети факти от повечето жители на тогавашната западната цивилизация. Етническите науки положиха основите на империалистическата експанзия – никой не би почувствал морални угризения при завладяването и поробването на цяла човешка раса, щом доминиращите научни нагласи я определят за низша.

В наши дни сме малко по-просветени. Човечеството е прогресирало и поглеждайки мнително назад, се учудваме как някой би вярвал в подобни глупости. Как е било възможно човек да приеме подобни нелепи твърдения за истинска наука.

А защо не? – В бъдеще ще мислят същото за нас и „нашата фалшива наука“ – икономиката. Ще са в потрес как е било възможно да наричаме наука идеите за безобразно харчене и създаване на пари от въздуха, та дори да награждаваме онези (псевдо)учени, които измислят формули и уравнения в подкрепа на заключенията си. Ще се чудят как политиците ни са били толкова глупави, че да оставят тези самозванци да определят политическия процес, да контролират цялото парично предлагане на държавите, да налагат търговски и капиталови ограничения. Ще се чудят…без да разбират. Точно както и ние разглеждаме самозванците от „етническата“ школа.

Как бъдещите историци ще описват нашето време
Надявам се, че някой ден хората ще се събудят, осъзнавайки колко е глупава идеята да оставиш такава огромна власт в ръцете на малка група хора. За съжаление, си мисля и че ще бъде твърде късно.

Вижте, политиката всъщност е изкуството за боравене с дефицити. В самата си същност тя се опира на предпоставката, че ресурсите са оскъдни и трябва да бъдат разпределяни с максимална обществена полза (която политиците определят по собствено усмотрение, разбира се!). Вместо да кажат „нека направим баницата по-голяма“, политиците делят и преразпределят една малка баница между избиратели и групи със специални интереси. В почти всички случаи конфликтът е логичният резултат от недостига, щом имаме повече от един участник в делбата.

Цялата цивилизация върви към банкрут пред очите ни, докато едно нищожно малцинство става все по-състоятелно. Имащи и нямащи! Всичко това сочи, че един потенциален конфликт е напълно реален, особено ако вземем предвид, че военният бюджет на САЩ е най-големият деривативен договор на планетата, даващ на Чичо Сам известна сигурност за всяка претенция, която той предяви.

Но може и да греша. Може би облаците ще се разсеят, слънцето отново ще изгрее и наоколо ще затанцуват еднорози. Може би нищо лошо няма да се случи. Може би… Но каквото и да стане, разумно е човек да бъде подготвен. Според разума и възможностите си.

Превод: Станислав Т.

Източник: What will future historians think of our time?

Споделете публикацията

Google1

За Goodman

goodman@otizvora.com | Преводач на свободна практика за „От Извора“. „И понеже беззаконието ще се умножи, у мнозина ще изстине Любовта.“

Всички публикации

16 коментара за "Как бъдещите историци ще описват нашето време"

 1. Роман  17.08.2013 г. | 23:03 ч.

  Интересна тема и верни разсъждения. Верни от гледна точка на възприятията в полето на социалната видимост. И напълно несъстоятелни, ако се разглеждат в перспективата на окултно-историческия процес.

  Типично за англоамериканската социална мисъл, проблемът за човешкото благополучие се разглежда в консуматорски категории, а търсенето на решение минава през апологетиката на количествения растеж („нека направим баницата по-голяма“…).

  Ала разгледана изкъсо, вярата в нескончаемото нарастване на потребителските възможности се оказва социална халюцинация, умело индоктринирана в съзнанието на масите и техните „интелектуални елити“ от страна на мрежа надправителствени кръгове, преследващи свои планове за историческия ход на западната цивилизация…

 2. ee  18.08.2013 г. | 03:04 ч.

  Началото на статията е отвратително, и ако автора беше прочел повече материали по антропология нямаше да изповядва, либералните възгледи, налагани от същите хора, срещу, които пише по-долу, че расите се различават единствено по цвета на кожата. За първи път попадам на нещо в сайта, което не ми харесва. Вярно е само началото на статията, но това е фундаметален въпрос в съвременното общество!

 3. Снежанка Димитрова  18.08.2013 г. | 06:50 ч.

  Авторът американец ли е? Това би обяснило всичко. Не му е мястото тук, а по-скоро във Фрог нюз. Лично мое мнение, непретендиращо че е правилно.

 4. Стопанина  18.08.2013 г. | 09:48 ч.

  Авторът няма предвид цвета на кожата, а псевдонаучната френология и най вече приложението й за бяс.

 5. Емо  18.08.2013 г. | 09:53 ч.

  И все пак, това че етническите науки и френологичните са се ползвали за бяс (както се изрази Стопанина) – това не ги прави напълно грешни.

 6. Goodman  18.08.2013 г. | 10:06 ч.

  Емо
  И все пак, това че етническите науки се ползвали за бяс не ги прави напълно грешни.

  Напълно грешни са, понеже не са научни.

 7. Стопанина  18.08.2013 г. | 10:41 ч.

  Френологията в окултизма няма нищо общо с псевдонаучната и полицейската. Същото важи и за евгениката – черните братства действат по изопачена и античовешка версия.

 8. Ангела  18.08.2013 г. | 10:43 ч.

  А, тука светна една лампаааа.
  Добро начало, ама куцо. Наука+логика+Музика……..
  Като минеш 4 висши математики, разбираш че математиката е музика. Обаче някои математици не го усещат и стават статистици.
  И ето как хората се превръщат в нули и единици, екселски таблици и пари.

 9. Роман  18.08.2013 г. | 10:56 ч.

  Не му е мястото тук, а по-скоро във Фрог нюз.

  Личното ми усещане е, че необходимостта от ясно разпознаване на особеностите в англоамериканския манталитет произтича от някои импулси, вложени в самата душевна конституция на българина.

  От полезрението на невъоръженото око изглежда, че англоезичната култура дължи своята световна експанзия на способността си да прелъстява народите с либералното обещание за безконечно консумативно охолство. Вярата в него буди масова страст за „поамериканчване“, изживявана от милиони хора по света, вкл. и наши сънародници, като легитимен цивилизационен императив.

  В този контекст, българинът трудно би се опазил от мирогледните въздействия на англоезичната култура, ако се опитва да ги филтрира през определени културни канали (сайтове, медии, продукции и т. н.).

  По-скоро би следвало да изучаваме тези процеси навсякъде, където Животът ни среща с тях, за да избягваме, доколкото е по силите ни, покваряващия ефект на тази култура върху вложените в нашата душевна конституция цивилизационни импулси, подготвящи в бъдеще един нов тип общество…

 10. FCB  18.08.2013 г. | 17:13 ч.

  Супер статия, поздрви на автора й 😉

 11. FCB  18.08.2013 г. | 17:20 ч.

  Снежанка Димитрова
  Авторът американец ли е? Това би обяснило всичко. Не му е мястото тук, а по-скоро във Фрог нюз. Лично мое мнение, непретендиращо че е правилно.

  Няма етнически американци 8)

 12. Goodman  18.08.2013 г. | 20:12 ч.

  Роман

  В този контекст, българинът трудно би се опазил от мирогледните въздействия на англоезичната култура, ако се опитва да ги филтрира през определени културни канали (сайтове, медии, продукции и т. н.).

  Задачата не е толкова да се пазим от тези въздействия, колкото да ги използваме по правилен начин.

  По-скоро би следвало да изучаваме тези процеси навсякъде, където Животът ни среща с тях, за да избягваме, доколкото е по силите ни, покваряващия ефект на тази култура върху вложените в нашата душевна конституция цивилизационни импулси, подготвящи в бъдеще един нов тип общество…

  Именно. 🙂

 13. Goodman  18.08.2013 г. | 20:14 ч.

  FCB
  Супер статия, поздрви на автора й

  Simon Black
  Младежа с вратовръзката в дясно. Въпреки че името е псевдоним.

 14. Антиантихрист  19.08.2013 г. | 19:41 ч.

  Както автора си представя, че след време историците ще смятат сегашните хора за тъпи и изостанали, така навремето и критикуваните „расисти“ са смятали други хора за по-низши и тъпи. Както виждате, нищо ново под слънцето. Само смяна на ролите. 😉

 15. Павел  29.08.2013 г. | 11:24 ч.

  Браво !!! Въпроса е каква е алтернативата стопанино? Всички виждаме грешките на сегашната система но алтернативите като например „Ресурсно базирана икономика“ е отхвърлена от теб като вариант. Та стопанино каква е алтернативата, какво може да се направи? Как трябва да се изгради едно по-добро общество? Религийте се опитват да направят това от хиляди години и какво постигнаха? Света промени религиите а не религиите света! Религията казва бъдете добри, бъдете мили. Как можете да бъдете мили или добри в това общество? Kак можем да бъдем почтени? Лично аз не знам. Просто търся по умни хора от мен да намерят решение

 16. Goodman  29.08.2013 г. | 17:02 ч.

  Павел
  Браво !!! Въпроса е каква е алтернативата стопанино? Всички виждаме грешките на сегашната система но алтернативите като например “Ресурсно базирана икономика” е отхвърлена от теб като вариант. Та стопанино каква е алтернативата, какво може да се направи? Как трябва да се изгради едно по-добро общество? Просто търся по умни хора от мен да намерят решение

  Зачети леко това материалче:
  http://www.otizvora.com/2013/03/5436/

  💡

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.