Европейският съюз и мястото на България в бъдещето на Европа

За да оцелее ЕС, е необходима тотална интеграция — на финансите, на икономиките, на данъците и на фискалните политики. Необходима е интеграция до дупка, та чак до човешките души. Искаме право да налагаме вето върху националните бюджети, да контролираме всеки, лев, драхма, марка, евро, франк и каквото там имате като национални валути.

От известно време все по-често такива думи излизат от устите на европейските политици, които опитват да ни обяснят необходимостта от това, цялата власт — икономическата, политическата, финансовата, социална – да се даде в ръцете на шепа марионетки на корпорациите, та да може най-накрая да се завърши този етап, в който една шепа хора ще се наричат господари. А останалите — роби. Дали и как това ще стане, са все въпроси, които бъдещето ще покаже.

За зрящия човек и този, който може да си отваря ушите, не е никаква тайна какво целят новите ни другари в Брюксел. Как е възможно от 27 задлъжнели и финансово зависими страни (няма страна в ЕС, която да не е задлъжняла към частните световни финансови институции – МВФ, СБ, ЕЦБ, ФЕД, и т.н) да се получи една здрава сплав и силно единство? Отговорът е прост и ясен – ще се получи още по-голяма задлъжнялост. Целта не е благоденствието на народите, които живеят в географските граници на този т.н. съюз. Целта е робство, такова, за което сме чели в Средновековието, такова, каквото ни го описва Оруел в „1984“. Трудно е да се побере в главите ни, нали?

Какво тогава са постоянно увеличаващите се данъци, глоби и лихви, които — убеждават ни — били законни и за просперитета на нациите. И защо, ако беше така, такива като Кристин Лагард, шеф на МВФ, не плаща данъци върху личната си заплата, пак по закон? Какво тогава са действащите закони в редица западни страни (Великобритания, скандинавските страни, Германия, Франция) уж за „защита на детето“, при които полицията и разни служби имат право да отнемат деца от родителите им, защото например са ги завели на църква или не могат да им осигурят необходимите джобни пари, след като родителите им са останали без работа?

Какво тогава се цели с лобистки закони, като тези за прокарване на ГМО храни за животни и хора, с които бавно и сигурно се унищожават истинските храни. И вместо да се реши проблемът с глада, той със сигурност ще се задълбочи до такава степен, че гладът по земята ще се умножи многократно? Със сигурност целите не са за добруването на човечеството.

Как се стига до всички тези заключения?

Схемата е изключително проста. На принципа, че който плаща, той и поръчва музиката, националните (марионетни) правителства чрез манипулирани избори бяха заставяни да теглят големи кредити за инфраструктурни проекти, реформи в социална и здравна сфера, реформи в икомониката и т.н. Разбира се, тези огромни средства не са отивали по местата си, а в бездънната яма на джобовете на политици и свързаните с тях корпорации. Откъдето идват парите — пак там се връщат. По този начин, чрез заеми в умопомрачителни размери от трилиони долари и евро, страните буквално стават плячка на „инвеститори“ — отново частните корпорации, банките и кредитните институции, отпуснали им тези кредити.

Досега всички мерки, предписани и предприети от националните правителства на закъсалите страни, са несъстоятелни. Каквото и да се предприеме като действия от ЕЦБ, МВФ и СБ, каквито и препоръки да дават, състоянието на хората няма да се подобри — напротив, ще се влошава. Как може болестотворникът да диагностицира болестта, да предпише рецепта за оздравяване и да атакува сам себе си? Е, няма как да стане.

Европейският съюз е тотално несъстоятелна организация, пропита отвътре с болестта на лакомията, скъперничеството и неистовата жажда за власт. Власт над народите на Европа. Власт над най-будната съвест на света. Тази Европа, в която се разпространи Християнството пряко от Светите Апостоли. Тази Европа, която която беше и е двигател на прогреса на човечеството. Но това е и Европа на мракобесието, на Инквизицията. Европа на толкова много войни. Европа на няколко империи, всяка със своите плюсове и недостатъци.

Къде обаче са намира нашата мила Родина днес…

Разбира се, ние не изоставаме от останалите европейски народи. Поробени от корпоративни интереси и марионетни правителства, все още изживяваме годините на този нескончаем преход. Преход, който пропъди милиони българи зад граница, подмени ценностите ни, оставяйки хората в бедност и нищета — на последно място по жизнен стандарт в Европейския съюз. Днес сме членове на този така безличен съюз, на който единствената цел са икономиките на страните, фискалните политики, финансите… А къде остават хората във всичко това, като че ли няма кой знае колко значение. Отново не можем да намерим себе си и се опитваме да живеем по чужди правила. Днес българинът е данъкоплатец, субект на глоби, лихви, кредитополучател, страна по договор, купувач, продавач, пациент, лице и какво ли още не. Едва ли има толкова много епитети за нещо друго, колкото за българина. Но не и Човек.

Как да излезем от тази толкова тежка ситуация? Кога и как ще се справим с това бреме, това зависи единствено и само от нас. Нека всички ние да погледнем навътре в себе си и да видим какво не ни харесва. Нека се опитаме да поправяме нашите недостатъци, като започнем от най-малките и най-лесно поправимите. Нека веднъж се спрем и отдръпнем от забързания ни живот и да се запитаме: къде грешим? Нека погледнем живота отстрани с нашите собствени очи, а не с тези на медийните клакьори.

Имаме за какво да се хванем, имаме как да се противопоставим на този заробващ ни режим. Имаме система, по която да се измъкнем от блатото. Тя се състои в същността на социалния въпрос — Троичния социален организъм, при който по подобие на Светата Троица икономическия живот, политическия живот и духовният живот са взаимосвързани, но обособени единици. Това, което ни завещава великият германски антропософ д-р Рудолф Щайнер, това, за което говори и Учителя Беинса Дуно, това, което ни е завещал още Христос в проповедите Си, се нарича Троичен социален организъм.

Д-р Рудолф Щайнер преди повече от 90 години в сърцето на тогавашна и днешна Европа — Германия, ни показа, как трябва да се развива едно съвременно общество, ако не иска отново да попадне в безмилостните лапи на тогавашната човешка трагедия — Първата световна война. Тогава никой от т.н политици не го чу и последва следващата трагедия — Втората световна война. Как актуално обаче звучат и днес неговите думи:

„Социалният организъм е също диференциран, както и този на природата. И както природният организъм осъществява мисленето чрез главата, а не чрез белите дробове, така и при социалния организъм е необходима неговата вътрешна диференциация под формата на три отделни системи, при което нито една от тях не може да поема задачите на другите две, но е в състояние да работи съвместно с тях при пълното обезпечаване на своята автономност.

Стопанският живот може да устои и просперира, единствено ако изгражда себе си като автономно звено на социалния организъм според своите собствени сили и закони, и ако от друга страна сам не внася по този начин хаос в своите структури, така че да бъде погълнат от едно друго, политически-активно звено на социалния живот. Това политически-активно звено трябва да има много по-пълна автономност и да съществува наред със стопанския живот, както и в природния организъм дихателната система функционира наред със системата „глава“. Тяхното благотворно взаимодействие не може да бъде постигнато благодарение на това, че върху тях се осъществява контрол от един единствен законодателен и изпълнителен орган, а благодарение на това, че всяка от двете системи има свое собствено законодателство и управление, които си взаимодействат свободно и пълнокръвно. Защото ако политическата система иска да поеме икономическата, това означава, че тя ще я унищожи, а и икономическата система напълно изгубва своите жизнени сили, ако тя се политизира.

Към тези две съставни части на социалния организъм трябва да се присъедини и трета: духовният организъм на обществото. Той също трябва да бъде изграден в пълна автономност и според неговите собствени жизнени възможности. Към него принадлежи и духовната компонента на другите две съставни части. Тя трябва да внесе в тях своята собствена закономерна дейност, но така че да не бъде доминирана от другите две. Взаимното им влияние следва да наподобява взаимодействие между отделните части на един цялостен природен организъм.“

И още един цитат от заключителните слова на д-р Рудолф Щайнер пред немския народ:

„Сега, след огромните изпитания, народът би трябвало да е готов за своето ново прозрение. Немската воля за изграждането на нов социален организъм би трябвало да се устреми напред. Пред външния свят би трябвало да се изправи не тази Германия, която вече не съществува, а трите отделни системи: духовната, политическата и икономическата. И тъкмо с техните представителни институции би трябвало да преговарят онези, които повалиха Германия, която поради неправилното взаимодействие на тези три системи, се беше превърнала в абсурдно социално образувание.

Естествена е съпротивата, с която всички „практици“ се отнасят към сложността на разгледаните тук идеи. За тях е неприятна дори самата мисъл за троичния социален организъм, защото те се ръководят не според действителните изисквания на живота, а искат да градят всичко според удобните навици на своето мислене. Те обаче трябва да са наясно: Или ще приспособят своето мислене към изискванията на реалния свят, или ще се окаже, че не са извлекли никакви поуки от нещастията и следователно са готови да ги предизвикат отново в непредвидими размери.“

Уважаеми приятели, нека сега заменим Германия с България и ще видим колко актуален е този текст и днес. Колко много си приличат съдбата на тези два народа, следвоенна Германия и България, която, макар и без война, е опустошена и обезличена за период, продължил чувствително повече от всяка една световна война. Нека всички ние помислим как можем да приложим принципите на Троичния социален организъм в нашия съвременен живот. Нека се опитаме да ги приложим. Това може да стане и трябва да стане от този момент нататък.

И за финал още една мисъл на Рудолф Щайнер:

„Братството може и трябва да се осъществява единствено в областта на икономиката. Равенството може и трябва да се осъществява единствено в областта на правото. Свободата може и трябва да се осъществява единствено в областта на духовния живот.“

* * *

Автор: Светлан Бонев

 

Споделете публикацията

Google1

За Светльо

sbonev@otizvora.com | Автор на свободна практика за „От Извора“. „Ако не е оживена от дела, вярата сама по себе си е мъртва.“

Всички публикации

54 коментара за "Европейският съюз и мястото на България в бъдещето на Европа"

 1. Радослав Йорданов  02.11.2012 г. | 10:27 ч.

  Банките на война с адвокатка – уронвала престижа им

  Асоциацията на банките в България (АББ) поиска дисциплинарно наказание за столичен адвокат, водещ дела срещу кредитни институции у нас.

  Източник: offnews.bg

 2. Стопанина  02.11.2012 г. | 11:00 ч.

  Цитирам дословно днешна новина:

  Европейската комисия предупреди Полша, че завеждането на дело срещу рок група заради „богохулство“ не е в съгласие с европейските ценности.

  Страхотно изречение. Толкова кратко, а казва всичко.

 3. Светльо  02.11.2012 г. | 11:29 ч.

  Европейски „ценности“. Днес по радио Христо Ботев сутринта, един авторитет, социолог ли беше, политолог ли беше, пак обясняваше, че нямало как „хора като нас, обули обувки преди две поколения, да се сравняват с такава цивилизация, като западната“…

 4. Demis  16.03.2013 г. | 18:29 ч.

  Еврейският съюз – клуб на хомосексуалисти, сатанисти, садисти и психопати.

 5. FCB  22.03.2013 г. | 22:41 ч.

  Светльо
  Европейски “ценности”. Днес по радио Христо Ботев сутринта, един авторитет, социолог ли беше, политолог ли беше, пак обясняваше, че нямало как “хора като нас, обули обувки преди две поколения, да се сравняват с такава цивилизация, като западната”…

  Ако въпросният субект е фъфлел , се досещам кой може да е бил.

 6. Светльо  25.03.2013 г. | 09:46 ч.

  Ето така се прави:

  Финансовите министри от ЕС се споразумяха за Кипър

  На преговорите в Брюксел министрите на финансите на страните от ЕС постигнаха съгласие за отпускане на кредит от 10 милиарда евро на Кипър, предадоха информационните агенции.

  Финансовият министър на Кипър Михалис Сарис заяви, че това е най-добрият изход от ситуацията за страната му, която беше застрашена от фалит и излизане от еврозоната.

  На заседанието в Брюксел беше решено да се преструктурира втората по големина кипърска банка – Laiki.

  Депозитите, надхвърлящи 100 хиляди евро евро ще бъдат замразени, а притежателите им могат да изгубят до 40% от вложенията си при облагането им с еднократен данък.

  По настояване на Международния валутен фонд споразумението няма да бъде подложено на гласуване в парламента.колко демократично, след като миналата седмица същият този парламент отхвърли искането на международните кредитори за 10% еднократен данък на депозитите

  Предишният план за спасяване на кипърската икономика, предвиждащ еднократно облагане на всички депозити, беше отхвърлен от депутатите.

  Преди това се съобщаваше, че депозитите ще бъдат обложени с 20-процентен данък, като се допускаше за Cyprus Popular Bank той да достигне 30%.

  Днес в Кипър, скоро да очакваме и в други държава. „Демократичните“ процеси в ЕС набират скорост под диктата на ЕЦБ, МФВ и СБ (световните банкстери).

  800 хиляден Кипър е изправен пред откровенна кражба. Какво може да фалира една страна по-малка по население от София? Явно напрежението в Близкия Изток ще се покачва все повече. Мога да предположа, че големите капитали в Кипърските банки (като офшорна зона) са поели вече по-други пътища. Останали са явно лапни шараните.

  От Учителя Беинса Дуно

  196. Съвременната култура страда от излишък. Тя има консерви, брашна, риби и тенекии… Всичко това е излишък, за който бялата раса ще плати скъпо. Консервираната храна е бич за човечеството. В Природата не се позволяват никакви консерви.

 7. Дорина  13.03.2014 г. | 22:22 ч.

  Дали е истина това!? И как се представя България в други европейски „учебници“ 😯

  „Как представят България в италианските учебници и кой им дава такава информация ?
  13.03.2014

  Не морално, не етично и не вярно е това, което изучават младежите в европейските страни. Попаднахме на много интересен материал в мрежата, за това как представят България в европейските училища. В учебниците на 7- клас са описани турските и цигански малцинства, но не и българите. С този образ за България, израстват младите европейци. По долу можете да прочетете оригиналното писмо на един възмутен българин, който е направил възможно най- доброто, като е споделил тази информация с останалата българска аудитория. Писмото е насочено към всички онези „управници“, които би следвало да вземат нещата в ръце и да внесат промяна на това!

  „Потресен съм“, казва мой приятел! Аз също и всички българи с българско самосъзнание .Това са снимки на учебник по география за 7 – ми клас в Италия от 2013 г , в който се изучава география на Европа. Снимките са направени по моя молба, за да се види ясно как в този учебник се представя България. Вижте го и вие! В него пише за мюсюлмани и разни други малцинства, но не и да представят България такава каквато е. Вижте снимката на родопска „помакиня“ със забрадка, представена като средностатистическа българка. Това се учи в Европа за нас и се запечатва като образ в умовете на бъдещите поколения. В тези умове се залага визията на България, която след 10 – 15 години за тях ще бъде съвсем естествена и по презумция нормална. В часовете по география се кове новата история на Европа. Представете си, в часовете по история какво се учи и как се подменя съзнанието и ценностната система на бъдещото европейско политическо общество! Подсъзнателно и съвсем съзнателно се моделират бъдещите вербални реакции, с което се тушира евентуално поведение в бъдещето и за да се замаскират причините за планираните регионални, локални, географски, демографски промени и събития!?!?!? „До къде стигнахме дами и г-да, Евро депутати !?“ е въпросът на моя приятел Боян Главчев, който сигнализира за този учебник, а и не само негов … „Какво работите в Евро парламента през последните години !?“, пита българският народ? Вашата политика и бездействие е престъпление и ще бъдете наказани, не само морално и физически, но и исторически за предателство към България и българския народ. Ще бъдете анатемосани за поругаването на българското достойнство, история и за потъпкването на българските чест и интереси !
  Аз бих добавил, АНАТЕМА ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ „УПРАВНИЦИ“, КОИТО УНИЩОЖАВАТ РОДИНАТА И БЪЛГАРЩИНАТА!“

  Емил Андреев

  http://politikata.net/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B2-%D0%B8%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B8/39228/

 8. Gergana  13.03.2014 г. | 22:48 ч.

  Е, хайде сега, Дори, дали било истина? Ми, то е истина най-малкото от Освобождението насам. Не ме разбирайте буквално, но очернянето на българите си е в ход оооотдааавнаа. Още от братоубийствените войни в Троя. Чак горите са я прихванали тази песен 🙂 с всичките му провлечени о-та и а-та.
  Ще се оправят работите. Бог държи на истината. Това за кураж от мен!

 9. Дорина  13.03.2014 г. | 23:13 ч.

  Ей, Гери, явно аз съм една захлууууупена идеалистка. 🙁 Чак последните години си дадох сметка защо „братята“ – обучаващи ни германо-швейцарско-холандски „антропософи“ смятаха, че ни отварят очите не само за Антропософия, ами и за света…, дори е имало реплики за нас като за „ония българите“ /мислеха, че не сме ги чули!/, което беше шокиращо не само за мен, но оттогава не ги ща и смятам, че ние българите имаме собствен път в Антропософията, а и във връзката ни с Духа изобщо – извън измислените сегашни структури, които се лашкат в крайностите на Ариман и Луцифер. Тогава още осъзнах, че те изобщо не ни познават, но и реално не искат да ни опознаят, но искаха да се наложат, и само демонстрираха антропо-канони от сорта – „Христос в нас…“ и „всички сме братя и сестри“. То не е идвало от душата им като истинско познание и разбиране за нашата душа!

  Гери, нещо специално за теб и за хората, които ценят българската красота и българската душа, която е КОСМИЧЕСКА /дано да можеш да отвориш тези четири линка!/ 🙂

  https://www.facebook.com/branko.huliganko/media_set?set=a.306284899394552.71447.100000391341346&type=1

  https://www.facebook.com/branko.huliganko/media_set?set=a.306284899394552.71447.100000391341346&type=1

  https://www.facebook.com/branko.huliganko/media_set?set=a.636300789726293.1073741833.100000391341346&type=1

  https://www.facebook.com/branko.huliganko/media_set?set=a.676029275753444.1073741842.100000391341346&type=1

 10. Gergana  14.03.2014 г. | 14:29 ч.

  Благодаря. Отварят се, ако си логнат.
  Не се тормози от отношението им. Толкова могат, толкова правят. А и нашите кадърни и духовно извисени историци се броят на пръстите на ръката. Биха ни по главата, биха ни, че не само сътресение, но и тумор си навлякохме в културата. От друга страна, не живеем за земното само и за чуждите хора. Каквото е дадено на всеки в благословията на раждането, за него си е и никой не може да му го отнеме. Ако пък може и да се раздава (както ти и много други правят) – стократно ще му се върне. И друг път съм го мислела – Щайнер се е предоверил на швейцарците.

 11. Стопанина  14.03.2014 г. | 16:21 ч.

  Според мен има повече положителни, отколкото отрицателни страни това нещо. 500 години България е била като в консерва и изолирана от ариманично-европейския „прогрес“. Сега пак е изолирана, като не е интересна на евентуално нахлуване на чужденци с комерсиално-асуристични цели.

 12. Спиро  14.03.2014 г. | 18:00 ч.

  Аз лично съм останал с впечатлението, че срещу нас българите се води кампания. Когато се запознавам с чужденци, много хора познават други българи и те имат добро отношение към нас. Но си мисля, че ако чужденците само слушат телевизия ще останат с много лошо мнение за нас.

  Дорина, антропософите не трябва ли да са не чак толкова „надути“ или „националисти“. Мога да разбера нормални хора, да се бият в гърдите и да викат „швейцар“, но ако хората претендират да са духовни много не върви.

  Стопанин, не сме чак толкова защитени според мен. Медиите ни влияе прекалено много. То не са новини, не са „реалитита“, не са сериални, не са филми, списания и вестници. Ако сте забелязали в повечето от най-известните сериали винаги има животоспасяващи ваксини, които „добрите“ се опитват да докопат от „лошите“. Аз може и да греша, но не виждам голяма вреда в чужденците с комерсиални цели. Даже и да ги държим на страна, те пак успяват да си вкарат продуктите в нашата страна. Ние на практика нищо не произвеждаме за жалост, а народа има нужда от продукти и услуги.

 13. Дорина  14.03.2014 г. | 18:19 ч.

  Стопанина
  Според мен има повече положителни, отколкото отрицателни страни това нещо. 500 години България е била като в консерва и изолирана от ариманично-европейския „прогрес“. Сега пак е изолирана, като не е интересна на евентуално нахлуване на чужденци с комерсиално-асуристични цели.

  Мисля обаче, че пробиви, предизвикателства и влияния има и от страна на ариманично- европейския „прогрес“ в годините, и от страна на на комерсиално-асуристичните сили. Те са на много нива и най-вече удрят децата и младите хора. Образователната сфера, с евро-вмешателствата в законните разпоредби отрано да се отделят децата от семействата си, са цели с далечни и опасни „перспективи“. Та дори и нашумялата идея на т.нар. „демократично училище“, което е начин за ново евро и американско зарибяване на родители и деца.

  Гери, евро-проекти правят „братята-антропософи“ с пари на Евросъюза!… Ех, Щайнер, Щайнер, ако знаеше как ще омаскарят всичко тия, в чиито ръце остави чедото си!!! Това означава, че на много високо ниво Антропософията вече служи на „чужди“ сили /дори може и да се предположи на кои!/ или… може би и това е било предвидено от Щайнер?!

  Важно е „консервирането“ на здравото мислене и Духът български, онзи, който носи в себе си естествената добротата, природната красота на душата, доверието и обичта, слънчевата детска усмивка, трудолюбието – без префърцуненост, изкуственост и себичност. Толкова простички неща са това. Дълбоко вярвам в тях. Те са плодове на Духа в нас – дори и да ги озахаряваме непрестанно с Антропософия или с каквито и да са други духовни учения, те няма да разцъфнат истински, и от дълбочината на мрака, ако не осъзнаем именно българската „нотка“, българската ни роля и принос в света. Всичко друго е ариманично-луциферичната пелерина на Мая!!!

 14. Стопанина  14.03.2014 г. | 18:20 ч.

  Спиро, имах предвид, че очернящи пропагандни материали ни предпазват от невежи и комерсиални хора, които биха идвали насам с комерсиални или други извратени цели. Например във френски енциклопедии се твърди, че днешните българи са от жълтата раса и че е социално приемливо да се чифтосват братовчеди, досущ като в Анадола.

  Както се сещаш това отблъсква франсетата, които биха дошли насам, за да си проявяват педофилията. Доста французи са расисти и шовинисти. Те няма да си прокарват моралната чума сред жълти хора, които се кръвосмешават. Педофилите също предпочитат бели деца, по възможност тъмнокоси и светлооки европейчета.

  Вярвай ми, тези безумни очернящи пропаганди вредят, но, колкото и да са неприятни, имат и полезно действие. Даже ползите са повече от негативите. Те ни пазят като в консерва, както ни е пазело турското робство 500 години, докато Европа е „прогресирала“.

 15. Спиро  14.03.2014 г. | 19:26 ч.

  Аз може и да съм го споменавал, но си спомням, че когато свалили английски летец не искал да излиза от самолета, въпреки, че са го обградили, защото са му обяснили, че ние сме канибали. Като се замисля това също ще спира англичаните. Стопанин, разбрах вече за какво говориш. Тогава сме били във война и мога да разбера целта на пропагандата, но сега не мога да разбера защо го правят – готвят ли ни нещо? Тези лъжи се правят с някакъв замисъл.

  Дорина да те питам тези „братята-антропософи“ случайно да са тези швейцарци, холандци и тем подобни?

 16. Стопанина  14.03.2014 г. | 19:45 ч.

  Това, че българите са канибали, е „сюжетна нишка“, повтаряна от античността, през средновековието, та до наши дни. За жалост не е СЪВСЕМ лишена от основания. Пиенето на вино от чаша, направена от череп, е древен тракийски и аристократичен обичай, който е наследен и от цар Крум. После този „канибализъм“ продължава и в прословутото комкане на хайдутите с вражеска кръв – който, съжалявам, но си е форма на канибализъм.

  Разбира се, тези практики не са валидни за целокупния народ, но просто отбелязвам, че в това за канибализма има някои основания. В случая на военната пропаганда обаче е излишно да търсим основания. Все едно да вярваме, че всеки немец насилва деца, че американецът обича да изнасилва чуждоземни девойки и да ги убива, или че французинът подарява съпругата си на всеки агресор, за да запази собствения си живот.

 17. Дорина  14.03.2014 г. | 20:53 ч.

  Спиро
  Дорина да те питам тези „братята-антропософи“ случайно да са тези швейцарци, холандци и тем подобни?

  Спиро, грешка ще е да сложа хората, които познавам и съм срещала през живота си от тези среди, под общ знаменател. Ще е крайно субективно и неистинно. На Антропософия не са ме научили, нито на човечност, на милосърдие и на честност. Например те са много далеч от онова, което смятам като една от задачите на Антропософията днес – да изследва света. По-скоро те се плъзгат по повърхността му, както винаги е било. Защото така е по-лесно. Примери мога да разкажа много, но не е нужно. Също така /въпреки духовните си разбирания/ нямат чисто човешката топлина в себе си – имат в повечето случаи „антропософското“ мислене, което е горе в главата – и най-често е розово-балоно-подобно, имат и парите, и добре уредената социална система, които им дават свобода на волята.

  Видях полезни неща, видях добре уредени и богати антропософски места. Имала съм и имам професионални и лични /приятелски/ контакти. Въпреки това в мен остана „споменът“ или по-точно прозрението, какъв ни е пътят на нас българите именно чрез случващото се в „онези“ мои отношения, наблюдения и странствания. Т.е. проглеждането ми дойде с горчивината и разочарованието. Не видях душа в тях и в това, което правят „антропософски“. Те не са „националисти“ в смисъла, в който ние го разбираме. Те са по-скоро „пан-щайнеристи“ с мисълта, чувствата и волята да месиянстват сред нас. Не може техните „модели“ да заработят тук, да бъдат контролирани от тях, и да действат дългосрочно в БГ по начинът, по който те си го представят, „трябва да бъде“ или „някъде вече е ставало“. Всъщност именно този пан-щайнеризъм е изопачението, което работи срещу истинското чедо на Щайнер. Ние имаме друг път – може да се „докоснем“ до техния, и да попием ценното, но ще го развием според семенцето в нас. Рано ни е да сме „братя и сестри“ с тях, както те го разбират. Имаме собствен път тук в БГ. Ние е нужно да го извървим този духовен път.

  Приказките за „Христос в нас“, за „братя и сестри“ звучат излитащо… директно в Шестата, даже в Седмата епоха. Много четат Щайнер, цитират го, мълчат многозначително, ахкат и охкат, без реално да имат собствена интерпретация, мисъл и мнение върху него. Нужно е да развиваме гьотеанистичното си мислене – това е бъдещето на човечеството към Духа. А това би развивало не само тях, но и самата Антропософия. Така е навсякъде. А Щайнер иска полетът на нашия Дух, като птицата феникс, която да възкръсне отново от пепелищата на материята!

  Много се отнесох, извинете! Но се вълнувам много като говоря за това. 🙁

 18. Спиро  14.03.2014 г. | 20:56 ч.

  Мерси за разяснението.

 19. Дорина  14.03.2014 г. | 21:07 ч.

  Спиро
  Мерси за разяснението.

  Това е само едно мнение, мое си, честно, както го чувствам и мисля.
  Не го приемай като всеобщо. Полезно е човек сам да преживее нещата.
  Пожелавам ти го.
  Защото вярвам, че в сърцевината си тези хора са добри, само че са се родили еди-къде си и са имали еди-си какви задачи…, в това число да се срещнем по житейските друмища, за да изживее точно моето същество тези прозрения. Сигурно и те са запазили нещо от мен. 😳

  Хубава вечер!

 20. Astrolog  15.03.2014 г. | 19:18 ч.

  Срещал съм в смисъл от д-р Щайнер че за много хора е важно да имат знания за духовния свят/духовните закони(тогава, а и сега), това би имало значение за техни бъдещи животи, но че за Пътя на Ученика малко или много малко хора са готови. И тук е без значение има ли човека розова карта, играе ли всеки ден „патентована“ Паневритмия и дали ходи всяко лято на Рила. Но за тези, които искат да бъдат ученици има конкретни условия, закони и методи, които подразбират практическо приложение. А за това не е нужна и публична известност, и проповядване. Според Учителя да проповядваш, не значи да учиш хората на пова, което и те знаят, а да споделиш с тях от благата си. Даване, за което е нужно да има какво.

 21. Дорина  15.03.2014 г. | 19:39 ч.

  Astrolog
  А за това не е нужна и публична известност, и проповядване. Според Учителя да проповядваш, не значи да учиш хората на това, което и те знаят, а да споделиш с тях от благата си. Даване, за което е нужно да има какво.

  Точно. Когато „плодовете“ зреят в Ученика и не трябва да загниват, а да бъдат дарявани и разделяни с онези, които се нуждаят.
  Кога настъпва, Астролог, онзи момент, когато Ученикът сам се превръща в Учител. Има ли водораздел, граница… Това е много особено състояние, си мисля. Срещал ли си си мисли от Щайнер и Учителя?

 22. Astrolog  15.03.2014 г. | 20:22 ч.

  Според мен е след 5-тата степен ( в която ставаш Ученик), Новораждането – когато човек е ликвидирал с кармата.
  По д-р Щайнер – за да може някой да се нарече Учител трябва да е на минимум 40 години навършени. Това правило е спазвал за самия себе си, въпреки че и преди това е имал връзка с Висшите Светове.

  Като разбира се, за това само навършени 40 години изобщо не са достатъчни.

  „И това е Живот Вечен, да позная Тебе, Единнаго Истиннаго Бога, и Христа, когото си изпратил“.

  новораждането е условие за виждане на Царството Божие, Христос казва, че необходимите
  елементи за това са вода и дух. Водата е Божествен елемент, който принадлежи на херувимите.

  ***
  Има покаяние, прощение, спасение, възраждане и новораждане. В новото раждане човек се освобждава от кармичния закон на причините и следствията: вие сте тогава
  свободни граждани, господари, никой не може да властва над вас. Само в тази пета степен може да господарувате над лошите духове; само когато сте на мястото на Христа, можете да
  заповядвате над тия духове. Тогава ще бъдете ученик Христов. А то е високо нещо. Той даде на своите ученици власт над лошите духове и ги изпрати да изцеляват и да възкресяват хората.
  “Сила и живот” 1 сер., НБ, изд. Соф., 1993 г., стр. 205-206
  http://www.beinsadouno.com/old/lectures.php?id=166

  *****
  Всяка свещ от светлинаиа си ще покаже нейната сила. Христос е светлина. И тази светлина за душата, сърцето и ума е тъй потребна, както светлината във физическия свят.
  Физическата светлина и топлина еднакво действуват на всички същества, но не всички от тях еднакво проявяват своя живот. Така и Христос, и Той еднакво действува върху всички човешки души, но не всички еднакво Го разбират в умствено отношение – това е по отношение на формата. За да разбере
  някой Христа, още повече Отца, потребно е да е завършил своята карма и да е влязъл в съгласие с Любовта, защото кармичния закон не е нищо друго освен отклонение от закона
  на Любовта. Сърцето трябва да бъде чисто, за да види ясно, умът трябва да е свободен от всички погрешни образи, за да може да различи ясно кое е добро и кое е лошо.
  “Писма до първите ученици”, първо изд., 1999 г., стр. 251

  ***

  Като ликвидира с кармата си, човек влиза в Божествения Промисъл, в закона на благодатта, или в тъй наречената дихарма. Такъв човек борави с магическата пръчица. Щом е дошъл на Земята, човек трябва да работи правилно, да ликвидира с кармата си още в този живот, да не става нужда да се преражда. Да се преражда човек, това значи да живее в закона на кармата. Да се ражда, това значи да живее в закона на благодатта. В този закон човек расте и се развива без никакво прекъсване на съзнанието.

  “Насока на живота” стр. 77-78; 72

  ***

  За да ликвидира с кармата си, човек требва да работи върху себе си, да трансформира своите мисли и чувства, да ги преобрази. И теософите говорят за висш и низш манас, за висше и низше съзнание в човека, за духовно и плътско начало, като два полюса в човека. В това, именно,седи работата на човека върху себе си, да се движи от единия полюс в другия, главно от низходящия към възходящия. И наистина,за белязано е, че когато иска да обсеби нещо с чувствата си, човек си създава карма. Когато даде свобода на хората, той ликвидира със своята карма. Ако изисквате от някой ваш приятел да ви обича, да ви покаже любовта си, той ще тури на главата ви юлар, отзад ще ви боде с остен и ще ви пита, съгласни ли сте да ви обича по този начин. Това значи да се създаде карма между двама души. Страшно нещо е законът на кармата! Кармата може да започне даже и от една горчива дума, казана на някой човек, при неблагоприятно съчетание на условията. Тази дума може да е казана привидно, деликатно, с усмивка на лице, но щом е горчива, тя произвежда Вече своя ефект. Както и да е казана горчивата дума, тя носи със себе си хиляди злини. Следователно, бъдете внимателни към всяко свое чувство, към всека своя мисъл. Преди да ги изразите, прецедете ги, да не падне с тях заедно нещо нечисто. През какво ще ги прецеждате? През филтри.

  От гледището на окултната наука, сърцето, умът и волята на човека са филтри, с които се прецеждат неговите чувства, мисли и действия. Всека мисъл. всяко чувство и всяко действие требва да минат през ума, сърцето и волята на човека, да се филтрират. След като се филтрират, тогава само те могат да се по-садят в градината на душата. За да разбере човек, кога се е създала карма между двама души, не е нужно той непременно да бъде ясновидец. И без да бъде ясновидец, той ще раз бере, как и кога се е създала кармата. Достатъчно е човек да направи най-малкото отклонение от закона на любовта, за да стане Веднага поляризиране на мозъка: в едното полушарие на мозъка ще се събере повече енергия, а в другото по-малко, вследствие на което той ще почне да се гневи, да нагрубява своите приятели.

  http://triangle.bg/books/1922-02-24-18-30.1998/1922-04-26-19.html

 23. FCB  15.03.2014 г. | 22:03 ч.

  Еврейският съюз по презумция е педалско сборище и мястото на бившата независима държава България е далеч от него. Самият факт , че в Брюксел 50% са араби,негри и мангали , говори красноречиво за съюзът – факт 😉

 24. Дорина  16.03.2014 г. | 09:37 ч.

  Astrolog
  Според мен е след 5-тата степен ( в която ставаш Ученик), Новораждането – когато човек е ликвидирал с кармата.
  По д-р Щайнер – за да може някой да се нарече Учител трябва да е на минимум 40 години навършени. Това правило е спазвал за самия себе си, въпреки че и преди това е имал връзка с Висшите Светове.

  Благодаря.
  Всъщност целият процес на ученичество е осъзнат процес на справяне с кармата, и това са точно моментите, в които най-много човек страда да може да прощава, в които е най-щастлив – да се научи да дава… Мисля, че точно 42 год. е водоразделната възраст – преди години съм се занимавала със собствената си биография, заедно с една прекрасна жена-антропософ, която вече не е между нас, оттогава го знам. А и астрологично в този момент Сатурн започва нов седемгодишен период и трансцеденталния Уран също се намесва… А тези двама „другаря“ няма как да не ни преобърнат напълно живота. Страховете ни и смелостта ни да бъдем себе си, си подават ръка. Вземат се много важни решения, защото вече си в „средата“ – и е време плодовете да ги пораздадем съвсем осъзнато очи в очи с Духа… 🙂

  Слънчева неделя!

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.