Сканирано: 2 броя от сп. „Житно зърно“ и „Идеите на Бялото братство през вековете“

Служебният скенер на „От Извора“ вече е закупен и тестван с два броя на списание „Житно зърно“ и с една чудесна статия за „Идеите на Бялото братство през вековете“. И трите „книжки“ са от четирите куфара, които закупихме със съвместни средства и усилия от един господин в Кюстендил.

Докато подбирах материалите за сканиране, като че ли открих и кой е бил първоначалният собственик на колекцията — това е брат Димитър Стоянов, един от по-приближените до Учителя на „Изгревът“. Но сред книгите се намират и такива, които по всичко личи, че са принадлежали на други мъже от „вътрешния кръг“: Славчо Печеников и Гавраил Величков.

По всичко личи, че тези четири куфара с книжнина са сред спасените по чудо материали покрай гоненията от болшевишката диктатура. Че материалите са от „Изгревът“ и от най-приближените на Учителя, свидетелстват и няколко тетрадки със стенограми. Нямам представа дали става дума за непубликувани досега беседи — обзема ме някакво странно вълнение, че разполагаме с нещо уникално и невиждано досега…

Тези стенографски записки ще са и едни от приоритетните за сканиране. Болшевишката власт може и да е в историята, но си има наследници с власт и идеологически продължители. Ще е ужасно, ако тези потенциално уникални материали са само вкъщи и някой организира да им се случи нещо неприятно; най-малкото инсценирана кражба или дори конфискация без много-много обяснения. Колкото повече хора ги имате, макар и само в ел. формат, толкова по-сигурно! А ако се намери и някой изворчанин, който да може да разчита стенограми, ще стане още по-вълнуващо!

* * *

ВНИМАНИЕ: Някои от PDF файловете по-долу са твърде големи за отваряне в браузъра. Ако машината ви е с малко памет, може да имате проблем със зареждането или правилното изобразяване на документите. Препоръчвам да свалите файловете по-напред на компютъра си (десен клик на линковете и Save Link As…) и тогава да ги отваряте.

И така, ето първите ми опити да сканирам:

1. Списание „Житно зърно“, бр. 7-8, год. 11, 1937 г.

(PDF, 19 MB — цветни страници, необработвани. Резултатът е зле, а и файлът е голям, но все пак това беше първият ми сблъсък със скенера, така че ми е простено.)

2. Списание „Житно зърно“, бр. 7-8, год. 14, 1940 г.

(PDF; 7.3 MB — много по-добър резултат. Чистил съм дефектите по всяка от страниците в продължение на часове. В черно-бял формат и с подсилен контраст. Успях да смъкна и размера на файла в по-приемливи граници.)

3. Влад Пашов: „Идеите на Бялото братство през вековете“

(PDF; 2.0 MB — Една от най-увредените книжки беше с тази беседа на брат Пашов. Нещо повече — не можах да я намеря в интернет, или поне не под същото заглавие, така че може да се брои за един от уникалните материали в Извора. И тук чистенето на страниците във Photoshop отне доста време, но мисля, че резултатът е доста приличен предвид полуразложената хартия и размазаното мастило в оригинала.)

* * *

Моля, пишете в коментарите дали списанията „Житно зърно“ представляват интерес за вас. Много са стари, но темите според мен са актуални, което прави тези книжки важни за опазване.

Що се отнася до книгите с беседите, там ще постъпя прагматично. Д-р Асен Чилингиров беше така добър да ми даде списък с книгите (лекции и беседи от Учителя) в неговата библиотека. Неговите бройки са в отлично състояние. Тепърва ще сравнявам кои книги от неговите се дублират с увредените от нашите 4 куфара.

Ще спасявам приоритетно литературата, за която има най-голям шанс да се изгуби завинаги — такава, която я няма д-р Чилингиров или не е издавана на нова хартия през последните 20 години. Докато проуча, подбера и заделя приоритетните материали, това ще отнеме известно време, така че, моля, имайте търпение. — Стопанина

 

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

8 коментара за "Сканирано: 2 броя от сп. „Житно зърно“ и „Идеите на Бялото братство през вековете“"

 1. Емо  30.09.2012 г. | 08:47 ч.

  Благодаря!
  Старите книги са нещо пред което и аз изпитвам странни усещания.

 2. Kotodo  01.10.2012 г. | 14:47 ч.

  Що се отнася до Влад Пашов имам седемте тома „Историческия път на Бялото Братство през вековете“ в електронен формат. Ако Стопанина прецени с радост ще ги споделя с всички съмишленици.

 3. Стопанина  01.10.2012 г. | 15:30 ч.

  Стопанина с радост приема офертата на Kotodo. 🙂

 4. Radoslav  02.10.2012 г. | 10:56 ч.

  Браво!
  PDFформата не добър за тези цели.
  Би могъл да ползваш DJVU.
  Аз използвам Djvu Solo.

 5. Kotodo  02.10.2012 г. | 11:50 ч.

  Качвам ги при първа възможност, книгите са сканирани и са към 1 GB. В момента имам служебни ангажименти и проблеми с мрежата.

 6. Kotodo  02.10.2012 г. | 13:01 ч.

  http://tranzit.dir.bg/load.php?id=YQTiO4nHSG6Qiyi61355729 Това е първи том. Файловете са големи и затова ще ги качвам един по един.

 7. Kotodo  02.10.2012 г. | 13:43 ч.

  http://tranzit.dir.bg/load.php?id=WD3F5O24tQmxsNvk1355867

 8. Стопанина  02.10.2012 г. | 14:14 ч.

  Моля, пращай линковете за останалите части на имейла ми. Ще ги сваля и имам способи да ги компресирам достатъчно, за да са годни за лесно сваляне, без да се губи от четивността им. В по-олекотен вариант ще ги кача и на сайта.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.