Тютюнев дим и облаци от шистов газ в тръбите на професионални замъглители

Информационното замъгляване относно рисковете при избягването на правната регулация е стратегия, точно обратна на отговорната, грижовна, справедлива и интерактивна комуникация на риска. Чрез прегледа и сравнението на някои от тактиките на професионалните замъглители, наемани от тютюневата и газовата промишленост, се опитваме да разкрием начините, по които големите корпорации тласкат общностите към решаването на грешни проблеми и вземането на прибързани решения.

Централната роля в медиацията на тази порочна игра е отредена на политици и журналисти. Анализът на масмедийната реторика, на научните презентации и официални научни документи идва да покаже, че и двете посреднически дейности са компрометирани по определен начин. Понякога, и то изглежда по-често в днешно време, гражданското общество е оставено да се справя само с рисковете за здравето и околната среда, наложени от могъщи корпорации.

От 1 юни 2012 г. в България вече не се пуши на обществени места. Забраната предизвика нервни коментари и остри нападки в социалните мрежи. Докато разделеното общество спореше за въвеждането на регулация на един доказан от десетилетия здравен риск, почти никой не разбра как една новосъздадена парламентарна комисия (със странно дълго име) прие поправка срещу регулацията на друг, общ за цялото общество технологичен риск, който се доказва в момента – хидравличното разбиване за проучване и добив на шистов газ.

Ще проследим част от ожесточената съпротива на тютюневата индустрия през 90-те години в САЩ срещу опитите за законова регулация на смъртоносните продукти. Такава съпротива се организира с наемането на професионалисти комуникатори и „експерти“, владеещи реториката, които атакуват науката, отклоняват общественото внимание от научните доказателства за рисковете и пробутват своя фалшива наука, „доказваща“, че рискове няма. Ще разгледаме американските практики на информационно замъгляване в полза на тютюневата индустрия и ще ги сравним с много подобните практики за избягване на регулация, които се прилагат и в България, но в случая – в полза на интересите на газови компании за добиване на шистов газ.

Към цялата статия »

Оказва се, че правителството е по-склонно тихомълком да съдейства на рискови авантюри на бизнеса, отколкото да защити общественото здраве и да гарантира устойчиво развитие в страната.

1. Информационни атаки срещу науката

Преценките за риска често се игнорират от политици и заинтересовани страни, които имат свои приоритети (напр. по-ниски данъци, по-високи продажби, водене на войни или финансиране на проекти от голямо значение за тях). Те могат без много усилия да ги игнорират, заради присъщата несигурност на научния процес.

Понеже учените произвеждат знание за онова, което преди е било непознато, „несигурността е нормална и необходима характеристика на научната работа“. Учените, които се ангажират с несигурността, докато изследват непознатото, разпознават отделните проблеми за изучаване, като търсят въпроси, зададени в изследвания на други учени. Те проучват тези въпроси в своето изследване, което пък поставя от своя страна плодотворни въпроси за изследванията на трети учени. Продължава »

Автор: Петър Кърджилов, докторант, ФЖМК

Източник: Newmedia21

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

2 коментара за "Тютюнев дим и облаци от шистов газ в тръбите на професионални замъглители"

 1. Светльо  11.12.2012 г. | 11:04 ч.

  Нов протест срещу хидрофракинга

  Активистите готвят по-голямо шествие, ако политиците ги игнорират

  „Надяваме се с края на тази година да приключат и опитите за въвеждане на хидрофракинга у нас. За да не се налага да посрещаме новата година, когато ще отбележим и годишнината от последния грандиозен наш протест, събрал повече от 6000 души в цялата страна, с още по-масов и не толкова мирен и ведър протест“, обръщат се протестиращите към управляващите.

 2. Goodman  27.03.2013 г. | 17:22 ч.

  Най-голямото земетресение в Оклахома е свързано с добива на шистов газ

  http://www.investor.bg/sasht/337/a/nai-goliamoto-zemetresenie-v-oklahoma-e-svyrzano-s-dobiva-na-shistov-gaz,148836/

  „…Депозирането на отпадни води от добива на шистов газ е причина за земетресението с магнитуд от 5,7 по скалата на Рихтер, което разтърси Оклахома през 2011 г., съобщава BBC…“

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.