Защо да ходим на гурбет по чуждите сухи земи, които пропадат

Западна Европа, САЩ, Канада и останалите страни, наречени западна цивилизация — те са мечтата на поколения българи да намерят своето достойно място на живот, загърбвайки по една или друга причина тук, в своята Родина, дом, семейство, роднини, често жена и деца. Това бяха или още са желания на много българи, една част от тях прогонени от нищета и мизерия, друга — от човеконенавистната система тук у нас, има и такива, водени от лакомия за повече пари. Дали обаче това, което е днес западният свят, или това, което той ще бъде утре, наистина може да е мечта за един българин, за неговия живот, за живота на неговото семейство и деца?

Автор: Светлан Бонев

Обикновено хората отиват на гурбет заради икономическата ситуация у нас, тя никога не е била добра, дори и по времето на развития социализъм — тогава в странство пътуваха „избрани“, а ако някой успееше да се промъкне между капките, бяха единици. Идването на демокрацията и началото на дивия капитализъм постави в още по-незавидна позиция не малка част от хората и мнозина потърсиха късмета си в странство. Признавам си, и аз съм гледал натам, благодарен съм на Бог, че си останах само с гледането и виждането на този свят единствено като турист!

Водени от желание за големи и бързи печалби, мнозина от Великобритания и Ирландия закупиха у нас недвижими имоти. Днес продават голямата част от тях и то на цена по-ниска от тази, на която са ги закупили. Голяма част от тези средства са били заети от банки и сега е трудно да бъдат върнати. Надуването и спукването на имотния балон, не само у нас, а и този в Испания, Ирландия, Англия, както всички можем да се досетим, е с любезното съдействие на господата банкери – да, тези същите, които управляват и правителствата, „избирани от хората“ в „демократични избори“. Съдбата на милиони хора тръгна по друг път след това, но лакомията води единствено към бездната.

Какво обаче днес е западният свят — свят прогнил от егоизъм и лакомия. Свят, в който семейството като най-малката Божествена единица („Където са двама или трима в Мое име, там съм Аз посред тях.“ – Матей, 18:20) е почти разбито, децата се отглеждат като в зоопаркове, с права на деспоти (виж Законите за детето, Ювенална юстиция, действащи в САЩ, Канада, по-голямата част от Западна Европа и Русия).

Това е свят, в който пар?та е тази, която единствена отваря всички врати (почти всички страни в ЕС, САЩ, Канада и Русия са с правителства, назначени от МВФ, Световната банка, Европейската банка или ФЕДералния резерв). Свят, прочул се със своето войнолюбие.

Преките военни действия на Запада и подклаждането на граждански войни в чужди държави, целящи налагането на „западни ценности“, вече не могат да се изброят дори. Цивилизованият свят е добил своя илюзорен блясък с войни, грабежи, лъжи и подмолни игри — така е от столетия насам. Сам наричащ се демократичен, той е всъщност деспотичен свят за своите собствени приспани народи и свободните роби, живеещи там. Да, роби. Правилно ме прочетохте — така се наричат хора, работещи по 12, 13 часа на ден, 6 или 7 дни в седмицата, за да изплащат ипотеките си към банките, масово!

Тук мнозина биха ми възразили вероятно, че у нас не е по-различно

Аз бих им отговорил, че не е, но и да е същото, защо му е на човек да ходи на чуждо място, за да получи това, което би могъл да вземе и у дома си? Този същият свят безучастно гледаше как народите на Източна Европа се мъчат в агонията си по времето на болшевизма. А сега се прави на миротворец с кръвопролитните си войни, уж за свободата на народите на Югославия, Ирак, Северна Африка. Този същият свят се прегърна с тираните от Източна Европа след падането на Берлинската стена. И продължава да го прави, като страстно се прегръща с довчерашните си противници по официални срещи и луксозни вечери и закуски (уж работни).

Тиранията в западния свят не е само за износ обаче. Това, което човек вече и с просто око може да види там, тепърва набира скорост и може би (без да им го пожелавам) народите на запад от сръбските граници съвсем скоро ще усетят хладната и жестока прегръдка на звяра. Звяр — да, така може да се нарече, един човеконенавистен режим, какъвто е режимът, завладял политическия и икономическия живот; и изкоренил духовния живот на хората по онези земи.

Безработицата набира чудовищни размери в страните на Южна Европа, но не по-различно е и положението на страните в Скандинавия, Великобритания и САЩ. Доскоро славещата се със силната си социална политика Канада започва да отстъпва място на силовата държава. Квебек забрани студентските протести — колко демократично а? Денят, в който властите забраниха протестите, беше определен като „един от най-мрачните за демокрацията в Квебек“. Свиквайте, господа, такива неща тепърва ви очакват.

Консервативната и стара Дания, страната на Андерсеновите приказки, винаги е била в съзнанието на хората като едно добро място за живеене. Висок стандарт, приветливи хора, чисти и подредени градове и селца. Така ли е днес? Сега Дания е страна с една от най-големите частни (персонални, на хората) задължения към банките. (вижте линка в статията)

Почти няма семейства, които да не са заробени към банките за изплащане на жилища. В същото време се съкращават работни места, орязват се социални придобивки, навлиза се в тежка рецесия, повече от 25% безработица… Народите се вдигат на масови протести — Испания, Италия, Гърция, Великобритания, Ирландия, Дания – където частният дълг в страната е увеличил размерите си до над 140% от БВП, което е около два пъти над средното за Европа..

Политически нещата не стоят по-различно

Хванати в примката на банкерите, политиците уж се сменят с т.н. демократични избори, а всеки следващ изглежда по-тираничен от предходния. Идва, издигнат с надежди, но съвсем набързо се вижда, че той ще бъде дори още по-предан слуга на банкерите. Типичен пример са новите правителства в Испания, Италия, Гърция, доминирани от бивши служители на СБ, Голдман Сакс, ФЕД, ЕБ и МВФ. Такъв е и новият френски президент Франсоа Оланд.

Налагат се мракобесни закони, орязващи правата на хората в някой аспекти, а в други — достигащи и надминаващи фашистките закони. Такъв например е Закон за детето, познат и като Ювенална Юстиция по много места зад океана и Западна Европа. Друг закон, който ефективно слага край на Хартата за правата в Америка, е NDAA – National Defense Authorization Act; той връща спомена от Третия райх по земите на Америка.

За духовни ценности или, ако щете, за човешки ценности не можем и да говорим. Хомосексуализмът навлиза като нещо нормално в разбиранията на хората. Семейното възпитание на децата почти е забравено, като е предадено в ръцете на държавата. Готвенето у дома в редица западни държави е изключение и е нещо почти забравено. Готовата храна от супермаркетите и храненето по ресторанти отдавна е превърнато в ежедневие. Да не говорим за отглеждане на собствена храна — всъщност това в някои страни се поставя извън закона (някои щати в САЩ вече предприемат тези стъпки). Може да се пише много по тази тема, но изброеното дотук не е най-важното.

Думите, които искам да напиша в заключение, са повече обръщение към нашите братя и сестри там,

в странство. А и към онези, които възнамеряват да загърбят бащиния дом и да заминат. Братя и сестри, това не е нашият живот. Там, на запад, техният живот не е нашият живот. Нашите деди не са искали ние да митарстваме и да чергарстваме в странство. Ние имаме тук всичко, от което се нуждае човек, за да създаде дом, семейство, да отгледа деца и да им помага по техния път.

Знам, тук ситуацията не е кой знае колко по-добра от тази, която повечето от вас сте оставили. Знам, тук политиците и банкерите са същите, но и знам, че тук хората като цяло са от друга мая направени. В душите ни са втъкани добродетели, които вече почти не можем да намерим на запад. Да забъркаме заедно тестото и да опечем Божествения хляб, с които да нахраним и другите народи по света. Знам, сигурен съм, че това заедно го можем!

Имаме прекрасна страна. Който може и иска, нека се върне да си подредим къщичката тук, заедно с вас. Ние имаме знания и опит. Донесете и вие най-доброто от това, което сте видели и научили там, на Запад. Не отричам, че западната цивилизация има и своите положителни страни. С вас ще станем по-силни и по-можещи. И ще изметем тази пасмина, наречена български политици! Да си наредим огнището и да заживеем по братски — така, както Бог ни е създал и иска от нас.

Знам, не всички ще ме разберат, може би и така трябва

Но съм сигурен, че рано или късно тези, на които им е свидна България, ще се върнат. И заедно ще си подредим дома. Да бъде!

Амин!

 

Споделете публикацията

Google1

За Светльо

sbonev@otizvora.com | Автор на свободна практика за „От Извора“. „Ако не е оживена от дела, вярата сама по себе си е мъртва.“

Всички публикации

39 коментара за "Защо да ходим на гурбет по чуждите сухи земи, които пропадат"

 1. Светльо  06.08.2012 г. | 17:27 ч.

  Anonimko Mnogosme
  Страх ги гони, то се знае–>всички големци треперят,
  зима иде, ще си патят–>и най-вече -ПРЕМИЕРО,
  страх тресе ги от Народа, много сме и сме зелени,
  за Земята си се борим с всички мутри и банкери…

  Страх ги е , че сме мнозина, че сме млади и решени
  да спасим каквото можем в таз разграбена Родина.
  Страх ги е че сме различни, че не могат да ни яхнат,
  да ни натресат кумири , лидери или пък „шапка“…

  Страх ги е – че ще успеем да разтурим келепира,
  че не могат със кюфтета да ни купят, ни със бира…
  Страх ги е и много ясно–> номера не ни минават,
  скоро ще им стане тясно и властта си ще я сдават…

  Най-ужасното ,обаче за народните душмани
  е че нямаме водачи, партия не щем да правим 😉
  Че решили сме да сложим край на тази орисия
  и начало на Свободна Всенародна прокопсия–->

  Без концесии за злато и без заеми кирливи
  към Световната им Банка, а чрез преки директиви-
  Непосредствени, директни, „глас народен и на живо“
  ежедневно ще се чува, не на четири години !!!

  луди сме и то се знае–>липсват първите години,
  и не можем да си траем, и сме много, много ДИВИ!!

 2. Астролог  06.08.2012 г. | 20:51 ч.

  поне аз бях неприятно изненадан от написаното за Учителя в групата на ‘анонимните’ във фейсбук, и което е интересното – беше обяснено в смисъл, че специално било написано това, „за да привличат определен кръг хора“. Едно важно нещо, което е хубаво да се знае е че „целта не оправдава средствата“ и според използваните средства може да има и съответни последствия.

  “Веднъж Учителят бил повикан в Обществена безопасност на разследване – разказва Влад Пашов – Следователят покрай другото му казал: “Вие, господин…, отмъщавате на Вашите противници, така пишат вестниците, които са се закачили с Вас, са умирали ненадейно.” Учителят спокойно му отговорил:
  “Аз не отмъщавам, а благославям. Но какво съм виновен аз, ако една малка пеперудка иска да изгаси с крилцата си един голям огън? Аз съм един голям Божествен ОГЪН и който се опита да го изгаси, сам ще изгори в него. Аз нямам никаква вина!”
  Следователят подскочил от стола: “Ама Вие се заканвате, господин…, и аз ще Ви арестувам!” Учителят пак спокойно му отговорил, че не се заканва и му обяснил, че всеки, който отива против Божественото, ще пострада. Привел му още един пример: “Представете си, че едно шише се удря в една канара, нали ще се счупи? Аз съм канарата, Вие сте шишето. Ако се ударите в мене, ще се счупите. Какво съм виновен аз за това?“

 3. radolgc  23.08.2012 г. | 13:34 ч.

  Много ми хареса тази статия и я четох с огромен интерес до момента, в който стигнах до „хомосексуализма“…обръщам се към автора…какво според него му е ненормалното на това сексуално поведение и как може да обясни наличието му из целия свят, включително и България? Според него може би трябва да убиваме тези хора или какво? Да ги наричаме „ненормални“? И с какво автора е по-нормален от един мъж с хомосексуално поведение? Предполагам автора едвали би могъл да даде адекватен отговор, защото позицията му е ясна, но се питам защо се проповядват форми на омраза?!?

 4. Стопанина  23.08.2012 г. | 13:50 ч.

  защо се проповядват форми на омраза?!?

  Не съм авторът на статията, но от позицията ми на човекът, който я е одобрил за публикуване, също имам право на отговор. А отговорът ще е под формата на въпроси:

  1. Къде в статията се „проповядва омраза“ към хомосексуалистите?

  2. Относно „какво според него му е ненормалното на това сексуално поведение“ питам: Защо изопачаваш, че всъщност става дума за индоктринацията на децата относно тази тема, а не за самото поведение?

  Имам и още един въпрос, но ще си го запазя за след евентуалните отговори на двата дотук…

 5. inranxan2000  23.08.2012 г. | 14:22 ч.

  radolgc ти тъп ли си само не мога да схвана или просто се правиш на неразбрал гей ?

 6. Стопанина  23.08.2012 г. | 14:28 ч.

  inranxan2000, 😡 ❗

 7. HABAPIX  05.09.2012 г. | 00:41 ч.

  6 години съм работил в чужбина ,от края на април живея в Бг, нямам и един ден трудов стаж в Бг , възможностите за работа и приходи са много по-скромни,въпреки това съм решен да опитам да се пригодя към местната ситуация.В интересни времена живеем ,а още по-интересните тепърва предстоят.Това от което според мен има нужда в момента в Бг е обединение и организация на всички пробудени души извън и във родината около обща цел „Да си наредим огнището и да заживеем по братски “ , организация която да работи в противовес на оная ОЛ ,която старателно съсипва родината ни от десетилетия насам,защото лозето иска и мотика не само молитва.Бъз такъв общ център (организация) , който да пръска светлина наоколо си , с минималната помощ на всички пробудени души и не само ,шансовете ни „Да си наредим огнището и да заживеем по братски “ съ нищожни, като се има в предвид ,че ония съ ни еманли хем здравата на всички фронтове.“Бог да пази България “ но и българите да пазят Божийте повели.ФФФТБА

 8. Becкo  25.03.2013 г. | 00:26 ч.

  Вече има такива светли души който постеппенно се обединяват и работят за бьдещето на Бг .

 9. Savana Blue  25.03.2013 г. | 01:25 ч.

  Благодаря на Бога, че непрестанно ни праща светли души за въздигането ни към новата култура на Любовта!

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.