Безнравственост и наука: Учени създадоха бебета с ДНК от трима родители

Щатски учени от Института за репродуктивна медицина и наука (Institute for Reproductive Medicine and Science) в Сейнт Барнабас, Ню Джърси, са създали 30 „здрави“, генетично изменени бебета. Две от децата имат ДНК на трима родители.

Бебетата са резултат от терапията на жени с проблеми със зачеването, ръководена от професор Жак Коен и екипа му. Яйцеклетките на жените са били с дефекти в структурите, наречени митохондрии. На пациентките са били поставени митохондрии от донорски яйцеклетки, както и ДНК от сперматозоиди. Но митохондрията съдържа ДНК, която пренася ДНК от донора в плода. По този начин бебетата ще предадат тази генетична промяна по майчина линия и на техните деца.

Професор Коен е смятан за скандален, но блестящ пионер в света на репродуктивната медицина. Резултатите от работата му с двойки с репродуктивни проблеми са довели до напредък в способността да се помага на стерилни мъже да имат собствено поколение. Това става чрез вмъкване на генетичен материал от сперматозоиди в яйцеклетка, така че да не е нужна сперма от други донори. Мнозина виждат в работата и твърденията му (като това, че би могъл да клонира деца) прекрачване на разумните граници.

Безполезно и опасно човъркане

Лорд Уинстън от Болница Хамърсмит в Западен Лондон каза пред BBC:

„Относно лечението на безплодието — няма никакви доказателства, че има полза от тази технология… Много съм изненадан, че дори е била проведена. Със сигурност няма да бъде разрешена в Британия.“

Говорител на Службата за репродуктивно здраве и човешка ембриология (Human Fertilization and Embryology Authority) на свой ред се съгласи, че поради възможността от изменение на човешкия ембрион, те няма да легализират технологията в Британия. Въпреки това по-отстъпчивите закони за лечението на безплодие в други държави означава, че този вид технология може да доведе до изменения на генофонда в световен мащаб. И докато това са първите „здрави“ бебета с генетични изменения, дългосрочните ефекти от комбинацията на ДНК от трима родители не са известни.

Технологията може да позволи на родителите да избират трети „родител“ с чертите, които те искат да има детето им — например да бъде по-високо. Това повдига и въпроса за етиката в лабораторното създаване на „дизайнерски бебета“. Като хора, ние трябва да бъдем много внимателни с нашите изобретения, като тази технология — да не навреди на бъдещето на човечеството.

Автор: Д. Холт @ Natural News

Споделете публикацията

Google1

За Григор Самуилов

Автор, коментатор и преводач на статии и обзорни материали в областта а политиката, банкерството, науката, религията и образованието.

Всички публикации

76 коментара за "Безнравственост и наука: Учени създадоха бебета с ДНК от трима родители"

 1. Shepard  21.07.2012 г. | 11:41 ч.

  хахаххахааха, щом казваш….. това беше напълно очаквана реакция. 😉
  Колкото до долния въпрос, ти ми отговори макар и да не го осъзнаваш. 😀
  Нещата са сложни, поне за войната и всичко свързано с нея. Ще ти дам един съвет който се предава от войник на войник и т.н. „Don’t get lost!“

  Приятен ден!

 2. Gergana  21.07.2012 г. | 11:46 ч.

  Браво! Печелиш.;)

 3. debnadaviebna  21.07.2012 г. | 12:12 ч.

  Какъв беше смисъла на тоя въпрос с трите вида войници? И някой, на чиито въпроси отговарях отново с романи да обърне внимание

 4. giordana  21.07.2012 г. | 12:52 ч.

  @ debnadaviebna

  Изчетох и втория ти “роман“.
  Моят дядо, който беше учител, по професия, би казал:
  “Врели – некипели“ , или “ Дрън, дрън, та пляс“. Колко много приказки, за да не кажеш нищо! Всичко което, не ти изнася,от моите въпроси или го класифицираш като “глупости“, или го отхвърляш, без дори да си си направил труда, да се документираш. Защо? Защото случайно може да разтърси и опровергае закостенелите ти убеждения!

  Сигурна съм, че и самият Господ да ти се яви пред очите, а Той е само Един, независимо кой как го нарича, пак няма да се убедиш. Ще започнеш да търсиш хиляда научни материалистични обяснения и доказателства, за да нагодиш твоята гледна точка.

  Да се дискутира с теб, е все едно да говориш със стената. Чудя се само, какво правиш, в този сайт…

  Знаеш ли, мъчно ми е за такива като тебе, удавени в собствените си закоравели убеждения. Но, проблема е твой, както казва поговорката:
  “Всяка коза, за своя крак“.
  Що се отнася за ника ти, моето дете, е на твоите години, може би и малко по-голям, та отдавна няма да се скандализира.Аз пък, видях толкова много до сега в живота си, че от години съм престанала да се скандализирам от каквото и да било.
  Ставаше дума само за тебе. Явно си кандидат да се учиш по трудния начин. За какво става въпрос? Ако искаш да разбереш, поразрови се в сайта, отдел Духовното…
  Аз приключвам тук дискусията. Лек ден.

 5. debnadaviebna  21.07.2012 г. | 13:13 ч.

  Да, и аз съм забелязал, че на по-зрелите хора по-малко им пука за ника ми и по-рядко го обръщат на въпрос, даже допускат възможността да е забавен.

  Аз съм тук, за да разтърсвам вашите закостенели убеждения. Със стени дискусии не се водят, ами се пращат булдозери, аз троша главата си във вашите стени с надеждата, че някой, склонен да помисли, ще прочете тези диалози и ще си направи някакви изводи. И освен това, забавлявам се и убивам време в този сайт, длъжен ли съм да обосновавам присъствието си тук с нещо повече от това?

  Ако рече да ми се яви единият според теб и единствен бог, кое ти гарантира, че не е шегаджия и няма да ми се покаже със синя кожа и няколко чифта ръце, или с викингски шлем на главата и с превръзка на окото, или като говоряща перната змия, или с чалма на главата или като летящо спагетено чудовище, просто защото е решил в тоя ден да се позабавлява с мен, като ми се покаже с някакъв неочакван, или направо смешен образ? Ти ли ще му кажеш на бога, творец на вселената, че не може да се пошегува с мен по този начин? А и да кажем, че наистина ми се яви, няма ли да е необходимо аз да се убедя в достоверността на това, което виждам, тоест да проверя по всички начини, на които съм способен, че наистина виждам нещо свръхестествено, пък камо ли изображение на твореца на вселената? Не е ли от значение да не припознавам бог във всяка светлина в небето, всяко горящо храстче, всеки полъх на вятъра, не е ли необходимо да не виждам опит на божество да общува с мен във всяка фигура, прогорена върху препечена филия примерно? Трябва ли всеки път, когато видя нещо такова, да приема, че е Исус http://24.media.tumblr.com/tumblr_m6pf9fqh6a1qg2y66o1_500.jpg , който се опитва да ми каже нещо лично на мен, не е ли от значение да знам кога е и кога не е. Така че да, ако ми се яви целият пантеон от богове на всички религии по света някога, наведнъж, независимо дали зад този образ стои един единствен върховен разум или не, ще се опитам преди да заключа, че наистива виждам богове, да изключа всяка възможност да съм бил заблуден. Това според мен е нещо, което изисква да съм сигурен отвъд всякакво съмнение.

  Та сега ако обичаш кажи кое от нещата, които съм казал в предишния роман не ти е допаднало и не си съгласна, конкретно, както и причини. Не знам тук кой се държи като стена при дискутиране

 6. Стопанина  21.07.2012 г. | 13:19 ч.

  Аз съм тук, за да разтърсвам вашите закостенели убеждения.

  Сиреч си тук, за да се натрапваш. Няма да те толерирам още дълго. Смени си ника с нещо не толкова вулгарно и забрави, че ще подмениш закостенелите ми убеждения с твоето материалистично слабоумие.

  Като направиш тия неща – смениш ника и забравиш обречената кауза – можем да продължим някаква форма на съжителство. Ако ли не, беше ми приятно и считай, че съм ти казал сбогом.

 7. Gergana  21.07.2012 г. | 13:36 ч.

  Не можем да изискваме от разсъдъчната душа да е и съзнателна, тоест можем, но трябва търпение. Докато си води диалози със себе си или с тези под себе си (сетивните, чувствените) е добре. Като се заеме с по-съзнателните, цъфват всякакъв род недоразумения.
  Най ме дивят псевдонаучните изказвания, дето разгъват мускули пред Сульо и Пульо (а и пред по-интелигентните им побратими), с надеждата да бъдат признати за мистър Вселена.

  Such indeed is the respect paid to science, that the most absurd opinions may become current, provided they are expressed in language, the sound of which recalls some well-known scientific phrase.

  James Clerk Maxwell, British physicist, 1871

 8. Gergana  21.07.2012 г. | 13:39 ч.

  Such indeed is the respect paid to science, that the most absurd opinions may become current, provided they are expressed in language, the sound of which recalls some well-known scientific phrase.

  James Clerk Maxwell, British physicist, 1871

  Толкова голямо е страхопочитанието пред науката, че и най-абсурдните възгледи печелят актуалност, стига да са облечени в изказ, който наподобява добре установени научни понятия.

 9. debnadaviebna  21.07.2012 г. | 13:40 ч.

  Да, гаджето питаше кога най-накрая ще ме блокнете. Когато ти спреш да си стопанисваш блога и забравиш своята изгубена кауза, тогава аз ще сменя моя ник и ще забравя своята изгубена кауза. Не знам кое ти дава правото да обявяваш моята кауза за изгубена и да смяташ, че няма да ти отговоря със същото. Когато материалистичните ми убеждения надделеят над твоето религиозно слабоумие, тогава твоите религиозни убеждения ще надделеят над моето материалистично слабоумие. Нашето съжителство ще изгуби смисъла си, ако просто се наложи да приема твоите вярвания ей тъй, по същия начин, както е безсмислено съжителството ми с радикални ислямисти. И с тях мога да съжителствам ако просто приема, че Аллах е велик и че трябва да се извършва джихад срещу неверниците. Да ме блокираш правото и избора си е твой, както и да триеш постове, макар че последното би било проява на нечестност, защо бъдещите постители да не виждат какво съм написал и по какъв начин се е прекратило присъствието ми тук, най-малкото че бих искал да запазя архив на дискусиите тук за свои цели. В написаното до сега съм се водил от принципа „каквото почукало, такова се обадило“, тоест когато нарекат моите разбирания закостенели без основание, длъжен съм да направя същото. Язък, подкастът за торентите и бТВ ме доведе тук с голяма надежда.

  Войната си срещу цензурата винаги ще водя, облечен в дебнещ камуфлаж.

  И тъй, изчаквам решението на уважаемия стопанин да ми каже да напусна този честен дом, до тогава ще бъда активен, ако намеря за какво да пиша ще пиша, а до този, който е коментирал докато съставях това съобщение мога единствено да кажа, „ко речи?“

 10. giordana  21.07.2012 г. | 13:41 ч.

  @ debna…

  Никой не те е канил тук. Идваш в чужда къща и искаш да командваш и да се разпореждаш. Къде дават така?
  Аз през твоята възраст и твоите убеждения, съм минала. После, започнах да си задавам много въпроси. Преживях много страдания. Изчетох, и продължавам да чета много и най-различна литература, за да стигна, полека, лека, до други, нови, “мои“ убеждения.
  За разлика от тебе, обаче, не искам да ги натрапвам. Ако някой търси напътствия, може даму се помогне, но насила, хубост не става. В случая, единствения, който си бие главата в стената, си ти.

 11. debnadaviebna  21.07.2012 г. | 14:01 ч.

  Не се намирате в къща, извинявай, когато си ограничите достъпа до форума, тогава ще сте в къща, в момента се намирате в публичното пространство. Мормонските проповедници по улицата не могат да ми казват, че не са ме канили, защото са в публичното пространство, и аз не съм канил тях, излагат себе си и нещата, които казват в публичното пространство, където и аз мога да им отговоря. Не ми говори за това на каква възраст през какви убеждения си минала. Аз до 10 годишна възраст или някъде там съм допускал съществуване на бог, явно съм пораснал от тогава. Чичо Исак Нютон, 3 години по-възрастен от мен, не повече, е бил съчинил цялата класическа механика, която съм изучавал. Срам ме не се и доближавам до това, поне едно изобретение можеше да имам до сега примерно. Най-малкото, предстои ми да преживея какви ли още не страдания или щастия. Ако съм тръгнал по влаковата линия от София за Варна, по какъв начин бих могъл да стигна до Атина? Единственото нещо, което би могло в бъдеще да ме убеди, че съществува бог или дядо коледа е бог или дядо коледа. Ако чуя, че като порастна ще повярвам в дядо коледа бих реагирал по същия начин, по който реагирам когато ти ми кажеш, че като порасна ще повярвам в бог, при положение че за сега за 23 години растеж съм преминал от допускане, че съществуват и двете лица, до убеждение, че не съществуват, в грешна посока ли съм раснал до сега, тогава защо съм тръгнал към Варна, ако е трябвало да вървя към Атина?

  Колкото до изразът „на сила хубост не става“, не винаги съм съгласен, твърдял съм, че с достатъчно голям чук може да се разреши всеки проблем, а с достатъчно голям чехъл може да се смачка всеки вредител.

  Припомням, че не казваш кои от нещата, които съм написал в дългия роман, точка по точка, не ти харесват и защо и къде греша

 12. Стопанина  21.07.2012 г. | 14:05 ч.

  Не се намирате в къща, извинявай, когато си ограничите достъпа до форума, тогава ще сте в къща

  Ограничавам ти достъпа.

  Сега ще скимтиш на изтривалката пред къщата и можеш да се навиваш сам до Второ пришествие каква клета жертва си на закостенелите мозъци и колко си прав точно защото си баннат и изхвърлен като мръсно коте. Знам, че ще го направиш и ще си ближеш раните по този начин, дори не опитвай да го пишеш тук.

 13. giordana  21.07.2012 г. | 14:34 ч.

  @debna..
  2. “ Да, чувал съм милиарди тона приказки за Антиматерията…“
  Къде, какво? И като си чувал, какво разбра?
  “ Бутона“ , беше в преносен смисъл.

  3. Щем или не щем, всички рано или късно ще стигнем до там…Но… всеки край, е едно ново начало…Какво?

  4. “ Изключително глупав въпрос..“
  Изключително глупав и наивен отговор, без никакво желание за документация

  5. Това, че един факт, не е доказан по научно-материалистичен начин, не значи, че не съществува! На слепия, не може да се докаже, наличието на светлина! В случая, доказателства има и са публикувани от английската лекарка, която е събрала свидетелства от хиляди хора, изпадали в кома, от всякакви народи, религиозни и не убеждения, и социално положение. Не е случайност, че всички, разкакзват едно и също…

  6. Когато четох, статията за това сензационално научно откритие, или, че мислите са материални частици, ти още не си се бил родил. Така, че не можеш да знаеш и съдиш, за достоверността на новината. Даже ми е чудно, че го бяха публикували. Обикновенно, такива открития, се пазят, като държавни тайни.

  7. Мен ме чопли, твърдоглавието ти.Един съвет: прочети от повече автори, и различни гледни точки за историята и развитието на човечеството, на религиите, на расите и т.н…

 14. Trend  14.01.2014 г. | 12:23 ч.

  По горе се спомена, че Шефът на тъмните вече е слязъл на Земята. Интересно съвпадение е, че на запад се шуми по церемонията за почестите по повод смъртта на Нелсън Мандела. Били са присъствали представители (основно държавни глави) от 91 държави гравитиращи към британската общност в ЮАР. Срещата се е провела месеци след реалната смърт на легендарния африкански лидер. В рускоезичния еврейски интернет вестник „Регнум“ се твърди, че Мандела е бил разработван от МОСАД агент. Та на запад сега се шуми за причината за събиранията в ЮАР. Там са очаквали пришествието на своя бог Мардук. Забелязах, че напоследък музиката по ФМ класик започна да ме уморява поради многобройните излъчвани победни , маршови музикални теми. Като се знае, че реално, шеф на група медии включващи БТВ е личността Мърдок, могат да се направят някои догадки.

 15. Стопанина  04.03.2014 г. | 18:48 ч.

  Ариманизираните учени продължават да създават ГМО бебета.

  http://www.infowars.com/biotech-is-creating-gmo-human-babies-what-could-possibly-go-wrong/

 16. Стопанина  22.12.2015 г. | 22:06 ч.

  Бебетата на бъдещето ще имат 32-ма родители

  Професорът по право Соня Сутър от университета „Джордж Вашингтон“ е изследвала перспективите за раждане на деца от хомосексуални родители.

  Тя смята за възможно в бъдеще да се появяват бебета, които имат по 32-ма родители. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Law and the Biosciences, съобщи „Хъфингтън пост“.

  Сутър предполага, че след време широко разпространение ще получи екстракорпоралната (извънтелесната) гаметогенеза. Тя дава възможност от стволови клетки на човек от който и да било пол в епруветка да се формират сперматозоиди и яйцеклетки. А това ще позволи детето да има например един, двама или дори 32-ма биологични родители.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.