Съществената разлика между българските и чуждите протести

„В България няма гражданско общество.“

„Българите са заспали.“

„Ние обичаме да ни мачкат до посиняване.“

Много такива коментари сме чували през последните години. Вярно, когато настъпваха промените в края на XX век у нас, и уж комунистическият режим се смени с демокрация, огромната част от хората виждаха истинската промяна и предвкусваха истинската свобода. Излъгаха ни. Останахме с пръст в уста и течащите лиги по жадуваната свобода за малко да ни удавят. Тогава ние бяхме на раменете на нашите татковци и дядовци или се криехме любопитно зад някой ъгъл на сградите по площадите. Старите се умориха и като че ли се отказаха да опитват.

Трябваше обаче да изминат 20 и повече години оттогава, за да пораснем и ние, а към нас да се присъединят и 20-годишните, децата на новото време. Днес нагласите са много по-различни. Младите хора на по 20, по 30 и повече години ясно осъзнават, че под сладките приказки за един по-добър живот „българските“ политици ги лъжат и ги водят в друга посока – там, откъдето излизане няма да има.

Слугите на чуждите господари и местни дерибеи (наричани от някои олигарси) вече повече от 20 години разиграват театрото на демокрацията и „свободни и честни избори” пред народа. Взеха  какво ли не, разбиха икономиката и работните места, присвоиха си останалите фабрики, бетонираха плажовете ни, откраднаха парите на родителите ни, подариха за тлъсти комисионни на чужди кръвопийци най-апетитните отрасли на икономиката, изселиха над милион българи.

Въпреки всичко обаче нас, младите хора на България, не можаха да изгонят. И най-страннотo за тях може би е защо не си тръгваме. Ние не искаме да си тръгваме и няма да си тръгнем, защото няма къде да ходим, тук сме се родили и тук искаме да живеем с нашите семейства, деца, родители и приятели. Искаме да дишаме нашия си въздух, да пием нашата вода и да се храним с храната от нашите земи!

За това излязохме да защитим нашата земя и нашата вода от шистовия газ.

За това излязохме да защитим нашите деца от вашите ръце, които посегнаха да разбият семействата.

Затова излязохме да защитим нашите гори.

Децата, водата и хлябът: последното богатство на българите, което ще бъде бранено с всякакви средства.

Ние не очакваме от държавата по няколко хиляди евро месечна заплата. Ние не очакваме от държавата да ни осигурява стандарт на живот. Ние не чакаме на държавата да ни дава работа.

Ние сме умни, говорим чужди езици, пътуваме в чужбина и вземаме най-доброто от там. Ние работим отлично с компютри и се мобилизираме за часове, при това не по партийна команда. Нашата кауза са нашата земя, нашата вода, нашата гора, нашите деца, а не икономиката ви, господа с дебели шкембета.

Ние излизаме на протести с любов, а не с коктейли молотов. Ние излизаме на протести с цветя, а не с тояги и камъни. Ние излизаме на протести с нашите деца и нашите лица, а не с противогази и маски. Ние излизаме с МИР! Защото ние сме изпратени от Бога тук, за да изпълняваме Неговите повели!

Ляво: Протести у нас
Дясно: Протести по света

Нашата кауза е различна. Тя не е гръцката кауза.

Каузата ни вече не е за стандарт на живот, за пари, за почивки и сиеста. Ние искаме да живеем тук и сега. Искаме да оставим за нашите деца чиста земя. И чиста вода, и чиста гора, и здраво семейство.

И бъдете сигурни, дерибеи във властта или зад кулисите, че ако посегнете на това, което ценим, ние ще ги защитим. Както и когато намерим за добре. (И не е задължително защитата да е по вашите закони! – бел. Стопанина) Защото в „изпълнение на Божията воля е силата на човешката душа“.

Автор: Светлан Бонев

 

Споделете публикацията

Google1

За Светльо

sbonev@otizvora.com | Автор на свободна практика за „От Извора“. „Ако не е оживена от дела, вярата сама по себе си е мъртва.“

Всички публикации

91 коментара за "Съществената разлика между българските и чуждите протести"

  1. Светльо  10.03.2013 г. | 15:25 ч.

    Сондажи с термална вода могат да топлят цяла Варна

    Сондажи с термална вода могат да топлят цяла Варна. В морската столица те са 76, температурата им е между 55 и 60 градуса. Количеството им е напълно достатъчно да задоволи енергийните потребности на града. Това стана ясно на съвместното заседание на Регионалния съвет за развитие и Регионалния координационен комитет в Североизточния район. Домакин на срещата беше областният управител на Варна Коста Базитов.

    Във връзка с това, как може да се намали консумацията на ток. Представете си топла вода и парно от термални извори в цял един град като Варна. Сметките за ток ще са 1/4 от сегашните сметки. Това може да се изпълни в обозримо бъдеще – 2 – 3 години!

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.