TorrentFreak: ТВ мрежа цензурира журналист заради критика на репортаж

Голяма европейска медийна група наскоро излъчи телевизионно предаване за дейността на два големи торент тракера. Предаването беше остро критикувано от опоненти, които изобличиха авторите, че подвеждат зрителите си със силно пристрастен репортаж. Един от критиците, който си беше направил труда да направи 30-минутен подкаст, беше цензуриран, след като телевизионната мрежа направи така, че мнението му да бъде свалено от YouTube по обвинение в нарушаване на авторските права.

Милиони потребители от целия свят, споделящи свободно файлове, познават Zamunda и ArenaBG, най-големите торент тракери в България. Популярността им отдавна не се ограничава само в границите на тази страна. Всеки път, когато става дума за пиратство в България, няма начин някой да не спомене тези два сайта.

В края на месец май един ТВ канал, собственост на Central European Media Enterprises, компания с над 50 милиона зрители и с 34% дялово участие на Time Warner, излъчи предаване за авторското право, в което се правеше нещо като разследване на дейността на Zamunda и ArenaBG. В този репортаж бяха направени множество твърдения за тези сайтове, включително, че потребителите плащат за използването им, както и че Zamunda получава приходи, възлизащи на над 150,000 евро на месец – едни заявления, които представители на сайта отричат.

В репортажа се натрапва до встръсване и мантрата, че едно сваляне било равносилно на една пропусната продажба. Застъпва се схващането, че трябвало да се затегнат санкциите. Критикуват се и тамошните интернет провайдъри, че осигурявали високи скорости на достъп до мрежата, които били използвани главно за пиратство.

BTV също така твърди, че се е свързала с операторите на Zamunda, за да бъде изслушана и тяхната гледна точка, но източник, близък до този сайт, сподели пред TorrentFreak, че след първоначалния контакт и поканата към Zamunda (само 3 дни, преди да бъде излъчено предаването), авторите на репортажа са отказали да продължат контактите си със сайта.

Резултатът от всичко това – казват критиците на предаването в bTV – е „обективен“ репортаж, който в действителност е пристрастен към интересите на правоносителите, като е излъчен и точно по времето, когато bTV рекламира новата си PPV услуга Voyo, докато успоредно с това провежда и собствена анти-торент кампания.

Един от критиците, който е особено активен, е Иван Стаменов, писател, журналист и блогър. Той записа 30-минутен подкаст със заглавие „bTV и торенти: Българофобия и ударна доза невежество“ (bTV and Torrents: A Shock Dose of Ignorance), в който се правят подробни опровержения на твърденията на bTV. Качил го е и в YouTube. (Бел. И. С.: Авторът греши, не съм качил аз подкаста в YouTube или където и да било извън домейна на сайта, който стопанисвам. Разпространението на подкаста на други места в интернет е изцяло заслуга на мои идеологически съмишленици, повечето или всички от които не познавам лично.)

„Направих този подкаст, за да изоблича изключително пристрастния репортаж на bTV. Темата е и за торентите, пиратството и цензурата на интернет като цяло“, каза Стаменов за TorrentFreak.

Стаменов сподели, че е изненадан от популярността, която е добил подкастът, както и радушното му приемане от повечето слушатели. Като бонус, записът е стигнал и до ушите на основния опонент – bTV – но отзвукът от там е бил доста различен от този, на който Стаменов се е надявал.

„Казано накратко, те цензурираха подкаста ми в YouTube с твърдението, че е тяхна интелектуална собственост. Е, моят глас не е тяхна собственост. Саундтракът, който използвах като фон, също не е тяхна собственост.“

Едно от копията в сайт, наречен Vbox, е имало същата съдба.

Проблемно нещо, което Стаменов действително е включил в цензурираното видео, е едно изображение, част от което се заема от логото на bTV. (Бел. И.С.: Не че е толкова важно, но все пак, за да няма обърквания, не съм автор на колажа в сваленото видео, а съмишленикът, който го е качил.) Той смята, че bTV са използвали графичния елемент като повод да заличат цялото видео.

„Единственият начин bTV да излязат с достойнство от тази (прогресивно задълбочаваща се) каша е да се извинят на зрителите си за пошлата и лъжовна анти-пиратска кампания, както и да преосмислят поведението си (към българските зрители) като цяло“, заключава Стаменов.

В момента българските закони за авторското право са подложени на ревизия. Според друг активист, който говори с TorrentFreak, някои от предварително оповестените документи показват, че предлаганите промени са изцяло в изгода на правоносителите и включват превръщането на нарушенията на авторското право в по-сериозно криминално деяние.

Както изглежда, и да се абстрахираме от подготвяните закони, заглушаването на неудобно съдържание от неудобни хора, днес е много лесно – просто с натискането на един бутон.

* * *

Автор: Enigmax

Източник: TV Network Censors Journalist Who Criticized BitTorrent News Report

 

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

23 коментара за "TorrentFreak: ТВ мрежа цензурира журналист заради критика на репортаж"

 1. Стопанина  13.06.2012 г. | 22:33 ч.

  За протокола: Когато TorrentFreak се свързаха с мен, изрично уточних, че не искам да ме пишат като журналист. Защото не съм правил подкаста в качеството ми на журналист, а като блогър и като писател, който не издивява, когато хората четат творчеството му безплатно. Просто държа да се знае, че запазвам оригиналното заглавие, но не съм съгласен с него.

 2. Георги  13.06.2012 г. | 22:43 ч.

  Вече всички започнаха да пишат каквото си искат… Трябва някой точно по този начин да се хване и 1 по 1 всички такива под ножа, за да имаме информация, а не мнения по ТВ и в интернет!

 3. Стопанина  13.06.2012 г. | 22:52 ч.

  Георги, информацията е добра, като се има предвид, че англоезичният автор я е компилирал от различни български източници. Предполагам, че дребните неточности, които е допуснал, се дължат на недостатъчна информация в българските сведения.

  Много нашенци така и не разбраха, че нямам нищо общо с видеото в YouTube, а го повтарят по сайтове и форуми. Дадох на няколко човека благословия да разпространяват подкаста и в YT, като с това се изчерпва участието ми там. Имах и два коментара в деня, когато го свалиха. Тъкмо беше взело да става много интересно, защото дискусията беше огромна, доста страници.

 4. p4for5  13.06.2012 г. | 23:07 ч.

  Надявам се всичко това да не остане глас в пустиня. Отново едно голямо браво на стопанина на сайта.:smile:

 5. Slayer  14.06.2012 г. | 08:20 ч.

  Продължавай все така. Подкастите са много добри. Само помислете как да противодействаме на БТВ за антибългарската им политика. Не може да отхвърлят 500 000 потребители на замунда като пирати, защото са им конкуренция. Дайте идеи как да ги накажем, защото те ще стават по-нагли за в бъдеще…

 6. Огнян (Мислещ)  14.06.2012 г. | 09:09 ч.

  @Slayer

  ……Дайте идеи как да ги накажем, защото те ще стават по-нагли за в бъдеще……

  Slayer, ние не сме съдници, а още по-малко наказателен отряд!

 7. Аспарух  14.06.2012 г. | 12:04 ч.

  Те сами се наказват като губят доверието на хората.Най- важно е да разберете механизмът не само на телевизията, но и на много други лостове, които се използват за манипулация на хората и да помогнете и на други хора да ги разберат. Моят телевизор не е включван от 5 години. Сам намирам информацията, която ми трябва от интернет и благодаря на хилядите независими автори, които споделят техните гледни точки, за да сглобя и моята картина. Смразяващ е фактът, че мнозинството от хора по света вярват на телевизията безприкословно и дори фанатично както много хора вярват в църквата примерно. Телевизията може да ви накара да чистите, да откажете цигарите, и дори да убиете … ето ви и пример: http://www.youtube.com/watch?v=zfePsuQSZ68

 8. neo one  14.06.2012 г. | 12:05 ч.

  Наказанието е отдавна измислено 💡 Спираме си телевизора по време на новинарските емисии. Най-добре от 19 до 19:30 🙂 Организирайте такава инициатива и ще видите резултатите 🙂

 9. Dani  14.06.2012 г. | 12:58 ч.

  Аспарух
  Те сами се наказват като губят доверието на хората.Най- важно е да разберете механизмът не само на телевизията, но и на много други лостове, които се използват за манипулация на хората и да помогнете и на други хора да ги разберат. Моят телевизор не е включван от 5 години. Сам намирам информацията, която ми трябва от интернет и благодаря на хилядите независими автори, които споделят техните гледни точки, за да сглобя и моята картина. Смразяващ е фактът, че мнозинството от хора по света вярват на телевизията безприкословно и дори фанатично както много хора вярват в църквата примерно. Телевизията може да ви накара да чистите, да откажете цигарите, и дори да убиете … ето ви и пример:

  Аспарух, поздрав!
  Съгласна съм с теб. Иска ми се да допълня само, че използването им на не цели истини или истини преплетени с изопачаване и лъжи е по страшно, подвеждащо и пагубно за човек. Момента в който се прокара в мисълта на човека изопачената истина или лъжата и той допусне, че е истина в него започва да се израждат и другите негови ценности под формата на компромиси и веднъж компромис втори път компромис и човек се губи в безкрайния лабиринт на лъжата. Всеки ден сме свидетели на нови и по рафинирани методи на манипулация.

 10. Arctos  14.06.2012 г. | 13:55 ч.

  Наказанието е отдавна измислено Спираме си телевизора по време на новинарските емисии. Най-добре от 19 до 19:30 Организирайте такава инициатива и ще видите резултатите

  Нека спирането бъде перманентно! Спестеното време дайте на децата си, любимите хора около вас или просто на себе си. Поздрави! 🙂

 11. len  14.06.2012 г. | 17:49 ч.

  „Нека спирането бъде перманентно! Спестеното време дайте на децата си, любимите хора около вас или просто на себе си.“

  Точно така, Арктос! Телевизия не гледам от няколко години и се чувствам прекрасно.

 12. S  15.06.2012 г. | 00:49 ч.

  Хахахах… Нека бТВ сега ги види цял свят какви са! 🙂 И може би ще имат авторски претенции към статията на Torrentfreak?!

 13. ivo  15.06.2012 г. | 17:12 ч.

  Идеята да не се гледа телевизия е добра.. но няма как да се осъществи..

 14. Tozi  15.06.2012 г. | 17:20 ч.

  Тъжно ми е……едно време много гледах бТВ и дефакто за мен не съществуваше друга телевизия, до момента в който присъствах на събитие, което бТВ отрази в свой репортаж…..истината не надхвърляше 20 % от реалните събития! От този сайт, който посещавам за 1ви път, разбирам, че те са си псевдотелевизионери отвсякъде!!!!! Хвала на стопанина!

 15. Стопанина  15.06.2012 г. | 17:25 ч.

  Идеята да не се гледа телевизия е добра.. но няма как да се осъществи..

  Много е лесно даже. Носиш си телевизора на село или в мазето, за да се въдят паяците в него, както направих аз, и започваш да гледаш реалния свят около себе си. На мястото на разкарания телевизор съм сложил кабелен модем и рутер за безжичен интернет, доставящи ми втора линия широколентов интернет за по-бърза работа с няколко компютъра и резервен достъп до качествени източници на информация.

  Едно нещо, което не разбирам, е за какво, по дяволите, му е телевизия на човек, когато има интернет. Но всеки си знае…

 16. xxTTcc  15.06.2012 г. | 17:54 ч.

  Може да изглежда малко като офтопик, но мисля, че стопанина ще ме разбере. Ще разкажа една история дето може да мине и за виц.
  Седял си един балканец, нашо момче край едно езеро и си ловял риба. Нещеш ли от някъде се появил някакъв тип с лъскави обувки риза и официален панталон с още някакви себеподобни и взел че се оказъл американски бизнесмен. Попитал той рибява.
  -Хей мистър, какво правиш тука.
  А мистъра му казъл
  -Ми риба ловя.
  Оу риълии, вери интрестинг. Ми защо – вика тогава бизнесмена – само с една въдица, ами не сложиш 5.
  -За какво са ми 5 въдици.
  -Ами за да хванеш повече риба, да реинвестираш в лодка и така.
  -Ами за какво ми е тая лодка.
  –За да хванеш още повече риба, да реинвестираш и да си вземеш, мрежа.
  -А и защо?
  -Е как защо. За да реинвестираш и направо да купиш цялото езеро.
  Погледнал го с лека досада нашото момче и вика.
  -Ама за какво ми е всичко това.
  -Е как защо бе мен. За да може после ти да си седиш на спокойствие и да си пиеш бирата.
  –Е АЗ КАКВО ПРАВЯ В МОМЕНТА бре човек…

  И така. Няма да се наядат. Трябва да тъпчеш докато се пръснеш. Грух грух, квиии…

 17. Стопанина  15.06.2012 г. | 18:34 ч.

  @ xxTTcc

  Готин е вицът!
  Много ми напомня на тази сказка от Учителя:

  В един голям европейски ресторант се събрали четирима души от четири нации: французин, англичанин, германец и руснак. Като обядвали заедно, те забелязали, че някъде високо във въздуха се вие нещо.
  Французинът веднага станал, взел вестник и започнал да чете, какво пишат по това.
  Германецът взел шапката си и веднага отишъл да види, какво казват учените по този въпрос.
  Англичанинът извадил бинокъла си и почнал да гледа нагоре, какво се вие из въздуха.
  Руснакът обаче легнал на гърба си и спокойно казал: – Орли са това!
  Тук виждаме четири нации, всяка със свое специфично проявление.

  (Из беседата „Двете божествени проявления“)

 18. Dido  16.06.2012 г. | 12:43 ч.

  Забелязахте ли колко тенденциозно отразиха снощи процеса срещу Ким Дотком – собственика на Megaupload?

 19. Стопанина  16.06.2012 г. | 13:44 ч.

  Дидо, няма как да забележа. Снощи по изключение гледах телевизия през интернет – мача на Англия и Швеция, защото нещо ми подсказваше, че ще е голямо шоу.

  Някой зрител на bTV може ли да ми каже дали още излъчват лицемерната си реклама за „феърплей“ с гладния актьор?

 20. mtpv  16.06.2012 г. | 17:35 ч.

  Стопанина
  Някой зрител на bTV може ли да ми каже дали още излъчват лицемерната си реклама за „феърплей“ с гладния актьор?

  Не съм техен зрител, но още я дават.

 21. topgunnn  18.06.2012 г. | 20:24 ч.

  Полагам големи усилия да не гледам мизерната втора програма без да налагам диктатура върху дистанционното !!! И нещо офтопик. За първи път от доста време се радвам така на мейл от сайт, в който съм се регистрирал.

 22. inranxan2000  26.11.2012 г. | 02:39 ч.

  те скоро и да си преснимаш нещо на ксерокс ще искат авторски права… после ще поискат авторски права ,че друг ползва тоалетната ви чиния без да е заплатил на дизайнера на тоалетната чиния понеже я е закупил само собственика на жилището…. кога ще въведат закони тези отрепки с такива абсурдни предложения да може да бъдат анализирани публично с дебела дряновица

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.