Щатските военни искат да чипират войниците си

Американската агенция за перспективни разработки DARPA обяви плановете си да създаде наночипове, с които да наблюдава състоянието на войниците по време на мисия. Кейт Нибс от Mobiledia съобщава, че сензорите ще целят предпазване от болести и зарази, двете най-често срещани причини за медицинска евакуация на войници.

На пръв поглед намеренията на DAEPA са прост начин за по-висока ефективност и по-ниски разходи, но за други това е обезпокояваща първа крачка към свят, в който всички хора ще са с имплантиран чип. Катрин Олбрехт, автор на бестселъри за микрочиповете, сред които Spychips, коментира:

„Властите няма да насочат пистолет към нас и да ни принудят с директна сила да носим проследяващи чипове. Те подготвят това стъпка по стъпка. Ако можете да поставите на хората микрочип, който обаче не ги проследява… всички казват: „Е, какво пък толкова.“ Ще е интересно да видим докъде ще се стигне.“

Тя поясни, че е очаквано групи, частично лишени от свобода – като затворниците или войниците – да са сред първите, приели нововъведенията. Това, от своя страна, ще подпомогне по-лесното приемане и от широката общественост:

„Интересно е. Шокирана съм от безгрижието на по-младите. Те не виждат проблема… Чудят се, защо някои хора не искат да бъдат следени. “

Но д-р Олбрехт казва, че американците ще трябва да кажат „НЕ“ на подготвителните действия за такова маркиране. В противен случай, щом властите излязат с идеята „чипове за всички“, независимо дали хората са съгласни или не, ще е твърде късно за вземане на страна.

„Аналогията, която използвам, е за пътуване с влак. Тръгвам от Калифорния и не искам да се озова в Ню Йорк, но всяка спирка ме доближава до там. В даден момент ще трябва да сляза от влака.“

DARPA наричат разработката „истински революционна иновация“, която може да даде предимство на САЩ пред противниците им чрез по-добрата кондиция и ефективност в бой на американските войници.

Автор: Робърт Джонсън @ Business Insider

Споделете публикацията

Google1

За Григор Самуилов

Автор, коментатор и преводач на статии и обзорни материали в областта а политиката, банкерството, науката, религията и образованието.

Всички публикации

2 коментара за "Щатските военни искат да чипират войниците си"

  1. Владимир Помаков  28.05.2012 г. | 22:18 ч.

    Преди два-три месеца прочетох някъде (ама ха де – не помня сега къде беше!), че ЦРУ-то щяло да съкрати щата си, щото фейсбук му вършел голяма част от шпионирането на хората. Много ме ядоса това и понеже отдавна исках да се отпиша от тая социална мрежа, а все не можех да намеря начина (а се записах от глупост казано най-просто) се обърнах към сисадмина (още работех тогава), изложих му желанието си и причините, а той ми вика „Е, какво от това? Нека те шпионират – какво толкова!“ Ей това на е мисленето на повечето хора изглежда… А сега точно чета едно старо интервю на Дейвид Айк, по повод последната му книга „The Big Secret“, и колкото и екзотично и малко по-така да ми се видя отначало, сега към края просто започвам да приемам тезата му… и да му вярвам, вкл. и тая история която разказва по време на една своя визита в Южна Африка, относно микрочиповете… Освен това има един сайт, на Том Беърден (Tom Bearden), в който покрай много интересни и в по-голямата си част непонятни за мене неща (плазмена физика и подобни) има и една страница тъкмо за тия нано-чипове и е показан механизмът на тяхното действие. Има и материали за ХААРП и други неща от теоретическите разработки на Никола Тесла върху които влечугите работят днес за постигане на тотален контрол върху общо взето не особено умно човечество…

  2. Gergana  28.05.2012 г. | 22:24 ч.

    Човечеството е УМаловажено, т.е. Ума не се тачи. Тачят се удобните маратонки, тениската и леко подчертаващите вирилността ти дънки. Тъжно. Понякога факт. Да не бъде!

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.