Ориз с човешки гени: Фармафията отново поощрява канибализма

Има вероятност да ядете „франкенщайнов ориз“ с истински човешки гени – особено ако не купувате лицензиран сорт или от земеделци, които следят да няма ГМ организми в продукцията им. Произвеждан от биотехнологичната компания Ventria Bioscience, въпросният изроден ориз расте на площ 3,200 акра в земите край Джънкшън Сити, Канзас, както вероятно и на други места. Повечето хора си няма представа за това. Това е единственият известен ГМ продукт в производство, който съдържа човешки елементи.

От 2006 г. насам и без много шум от „Вентрия“ култивират ориз, който е генетично модифициран с гени от човешки черен дроб. Целта е от този „франкенщайнов ориз“ да се извличат изкуствените протеини, които той произвежда, за да се използват във фармацевтиката. С разрешение от Министерство на земеделието на САЩ (USDA) от „Вентрия“ са взели една от най-разпространените видове култури в света, за да я превърнат в катализатор за производството на нови лекарства.

Първоначално отглеждането на този ГМ ориз, който идва в три одобрени разновидности, е било ограничено в лабораторна среда. Но през 2007-ма от „Вентрия“ решават да го отглеждат и на открито. Компанията се насочва към щата Мисури, но среща съпротива от производителя на бирите Budweiser, както и от други (юридически и физически лица), които заплашват да бойкотират всеки ориз от щата, в случай че „Вентрия“ започне да култивира ГМ ориза си там.

По този начин ГМ оризът на „Вентрия“ се озовава в Канзас, където се предполага, че в момента се отглежда на 3,200 акра в Джънкшън Сити за производство на лекарства. И въпреки че този ГМ ориз с добавени човешки елементи никога не е бил одобряван за консумация от хората, той се отглежда на открито, където възможността за неограничено заразяване и разпространение на нежеланите и опасни ГМ елементи на практика е гарантирана.

Джейн Рислър от UCS (Union of Concerned Scientists; Съюз на загрижените учени) коментира пред „Вашингтон пост“ през 2007-ма:

„Това не е продукт, който всеки би искал да консумира… Не е разумно да се произвеждат лекарства в растения на открито.“

Въпреки че получават десетки хиляди публични коментара против ориза, много от които основателно се опасяват за разпространението на ГМО, Министерството на земеделието (USDA) позволи култивирането на ГМ продукта от „Вентрия“. Това стана, след като Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) по-рано, през 2003 година, отказа да одобри ГМ ориза.

„Фармацевтичният“ ГМ ориз може да предизвика болести

Освен заплахата от заразяване и по-широко разпространение, генно модифицираният ориз, който има претенциите да се отглежда, за да помага на деца от Третия свят с хронична диария, може да има обратен ефект и да причини други хронични заболявания.

„Тези генно модифицирани лекарства са в състояние да изострят определени инфекции или да причинят опасни алергични или имунни реакции.“

Това са думи на Бил Фрийз, анализатор по научна политика в Центъра по безопасност на храните (CFS). През 2007 г. Фрийз издаде доклад за опасностите от ГМ ориза на „Вентрия“,  който можете да намерите тук (на английски).

* * *

Автор: Итън Хъф @ Natural News

Вижте още: Фармафията извън контрол – вече печели и от канибализъм

 

Споделете публикацията

Google1

За Григор Самуилов

Автор, коментатор и преводач на статии и обзорни материали в областта а политиката, банкерството, науката, религията и образованието.

Всички публикации

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.