Елбетица, кръстато пиле и Сур елен

Равнораменният кръст с „рогати“ завършеци в нашата везбена и килимарска традиция има различни названия. Те най-често са свързани с кръглата форма на фигурата: трапеза, поднос, коло, грошанка, колетия. Наред с тях названието елбетица звучи странно и неразбираемо – но именно в него като че ли е възможно да открием нещо от забравения смисъл на този изключително стар знак.

Автор: Юлия Боева

В речника на българския език от Найден Геров думата „елбете“ е обяснена като „наверно“, „как да е“, „кога да е“. В речника на редки, остарели и диалектни думи в литературата ни от ХІХ и ХХ век подобната дума „елб?те“ е дадена със смисъл „то се знае“, „несъмнено“, „разбира се“.

Моята баба Иванка Боева от с. Добри дол, Варненско, употребяваше думата „елб?тя“ с приблизителен смисъл „ако е рекъл Господ“, „ако така е правилно“. В нея влагаше някаква представа за ред, за правилност от по-висш порядък, на която човек трябва да се подчинява.

Фигурата елбетица се появява в Близкия Изток, Анатолия и на Балканите през неолита. Тя участва активно в знаковите системи на следващите епохи и достига в изобилие до наши дни в българската традиционна култура като килимен и везбен мотив. Срещаме я още като украса на обредни хлябове, оброчни и надгробни кръстове. (продължава)

Изтеглете пълното изследване на Юлия Боева
(PDF | 23 страници с илюстрации | 1.9 MB)
(PDF | 31 страници с цветни илюстрации | 9.1 MB)

* * *

Вижте още от същия автор:

Знакът на Мъдрата змия

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

Един коментар за "Елбетица, кръстато пиле и Сур елен"

  1. Стопанина  16.01.2013 г. | 14:43 ч.

    Статията е обновена – вече и с цветни илюстрации.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.