Отчужденото човечество или възходът на неправдите и бедите

Манталитетът, при който човек търси егоистичното лично добруване, се просмуква в днешното общество и разрушава общата сила на човешкия дух. Често медиите учат хората, че животът трябва да се живее с философията „човек за човека е вълк“. Изпитанията за оцеляване в нашето време породиха едно по-равнодушно и понякога безскрупулно човечество. Но разбира се, това време на изпитание е в най-голяма степен резултат не на обикновените хора, а на тези на върха на пирамидата; обикновените хора са най-засегнатите от този процес.

Някои хора се задоволяват с манталитета, според който се живее „ден за ден“ – това води до тежка липса на личен принос и се основава на желанието им само те да са напълно задоволени. Такива хора бездействат, докато се извършват жестокости по целия свят, защото си казват: „Това не може да се случи на мен.“

Много хора може да не са по природа лоши, може да не причиняват с умисъл вреда и болка, но пък и не допринасят с нещо смислено, значимо. Манталитетът на бездействието насърчава безнравствеността, тъй като няма голяма група от личности, готова да ? се противопостави.

„По-напред воюваха…“ е известна мисъл на пастор Мартин Нимюлер относно бездействието срещу възхода на нацистката идеология. Тази мисъл точно обобщава как бездействието може да породи масовото падение, още повече страдания и дори смърт:

По-напред воюваха срещу комунистите
и аз не се обявих против, защото не съм комунист.
После воюваха срещу синдикалистите
и аз не се обявих против, защото не съм синдикалист.
После воюваха срещу евреите
и аз не се обявих против, защото не съм евреин.

После започнаха война и срещу мен,
но не бе останал никой от онези, който можеха да ме защитят.

Това, казано иначе, означава, че хората рядко се замислят за другите. Резултатът е, че същите тези хора обикновено остават без подкрепа, когато бедите се изсипят върху тях.

Важно е да осъзнаем, че животът е нещо, което изживяваме индивидуално и по уникален начин, но и заедно, като общество. Ако си представим свят без социалните класи и съответните идеологии, ще видим, че повечето неща, които смятаме за ценни, всъщност изобщо не са важни. Външният вид, парите, вещите – разхищаваме енергия в преследване на разни забавления, скъпи хобита и планове за какви ли не успехи, общото в които са парите.

Не се страхувайте да въздействате върху живота на другите. Много по-значимо е да помогнеш (духовно) на някого или дори на голяма група от хора, отколкото да задоволяваш някакви (светски) плътски копнежи. Този род решения често биват пренебрегвани в забързаното ежедневие, въпреки че са едни от най-важните, които вземаме. В свят, където любовта все повече липсва във взаимоотношенията, животът може да бъде безличен и студен. Това обаче няма да се случи, ако се стремим към общо благополучие.

Не е проява на слабост да очакваш помощ от другите, но на много хора не може да се разчита, заради желанието им да помагат само на себе си. Какво е решението, изходът? Ти си решението. Действията ти спрямо хората могат да окажат позитивно влияние до степен, че и другите около теб да започнат да правят същото. Нужна е само инициативата да дадеш личен пример с положителна енергия.

Автор: Андре Еванс

Източник: Activist Post

Споделете публикацията

Google1

За Григор Самуилов

Автор, коментатор и преводач на статии и обзорни материали в областта а политиката, банкерството, науката, религията и образованието.

Всички публикации

13 коментара за "Отчужденото човечество или възходът на неправдите и бедите"

 1. Захария  20.04.2012 г. | 22:04 ч.

  Много благодаря, допадна ми материала. 😉 Вярно, показва лошото в съвремието, но все пак и мотивиращо някак си ми подейства, трудно ми е да обясня… 😕

 2. Райчо Радев  21.04.2012 г. | 12:07 ч.

  „Нужна е само инициативата да дадеш личен пример с положителна енергия.“

 3. иван д.  21.04.2012 г. | 15:52 ч.

  На въпроса докога,до аримановия шамар,иначе процеса на одухотворяване би бил твърде дълъг и ще влезем в материята чак до там, от където връщане няма.На втория,си мисля,че е инерцията.Поздрави!

 4. giordana  21.04.2012 г. | 22:54 ч.

  Наблюдавам ви от известно време, все в негативното се завирате. Разбрахме всички, че, ще идват бедствия, войни…, страхотии, но все за това да се говори и разисква…кога ще дойде, дали сме по-страхливи, или по-смели,какво ще правим, като дойде нещо ужасяващо ?…
  Учителят, не казва ли, цитирам по памет: Да не се занимаваме със злото в света, да не се борим с него, а да се концентрираме в доброто, и в най-лошото, да търсим положителната страна? Да благодарим, ако ни се праща и добро и зло.

 5. Радослав Йорданов  21.04.2012 г. | 23:22 ч.

  @giordana
  Здравей!
  Мисля, че апелира за правилното разбиране на злото. Да следим нашите мисли, чувства и постъпки и да изправяме тези, които са се изкривили. Ако изработим това разбиране, както казваш ти, ще видим, че и в най-голямото зло има и нещо добро. Но това разбиране ще дойде, едва след активна работа с него. Както знаем, трудните моменти в живота ни учат най-много. Ако избягвахме трудностите, нямаше да си набавим онази храна, която ни е необходима да растем. Както на дървото са му необходими слънчевите лъчи, така е и със соковете, които си набавя от почвата.Ето и няколко цитата(оказаха се доста дълги затова ще дам само един):

  „Овцата, като види вълка, тропа с крак: иска да му каже: „Трябва да се махнеш от тук; не знаеш ли, че аз паса?“ Но той се хвърля и я изяжда. Толкоз е тя умна! И вие, когато видите дявола, недейте му тропа с крак: той не се плаши; той се плаши само от хора, които имат ум и воля, ръцете на които са развързани. Затуй Христос дойде да развърже ръката на човека и да му даде сила да се бори с вълка – с дявола. И вълците имат право да ходят по света, да упражняват своите зъби, но и ние имаме право да употребим срещу тях своя ум и своята воля. Те имат право да ядат, но и ние имаме право да им извадим зъбите; те имат право да упражняват своите нокти, но и ние имаме право да им ги изрежем. Изкоренете зъбите на този дявол и изтръгнете неговите нокти. И като направите дявола овца, да ви дава вълна и мляко, не бойте се, може в следващата стъпка да го направите вол, да му турите оглавник и да го накарате да оре.“
  „Колко по-горе стои човек от овца“, Учителя Петър Дънов

 6. Стопанина  21.04.2012 г. | 23:27 ч.

  Наблюдавам ви от известно време, все в негативното се завирате.

  Рудолф Щайнер:

  „Това, което хората от Петата следатлантска епоха трябва да научат, се свежда до съзнателна борба срещу злото, навлизащо в еволюцията на човечеството.“ (18 Ноември 1917 г.)

  И тъй като говорим за необходимост от съзнателна борба, можем да помогнем за осъзнаването с четене и проповядване. Понеже не всеки читател е готов за Антропософията и окултизма като цяло, такива материали, като горния, са чудесен баланс, златна среда.

  И да не се навираме в негативното, то се навира в нас и от хиляди години живее в нас. Трябва да знаем как да го разпознаваме и как да му противодействаме. За целта трябва малко просвета и „навиране“ в темата.

 7. giordana  22.04.2012 г. | 12:22 ч.

  @ Радослав Йорданов @ Стопанина

  Мисля. че ме разбирате на половина.Не става дума, да избягваме трудностите, които сами ни се “навират“, а да не се плашиме от тях, да ги разбираме правилно. Съгласна съм, да информираме за злото, което идва. Това, Стопанинът, го прави отлично. Добре, информирани сме. От тук натаък?

  Да се поставим, в положението на някой, който започва да се “пробужда“. Попада на сайта, чете тези информации, всичко страшно идва, все по-лошо става… Ще помогнем ли,ние, по-просветените, за спасението на душата на този брат, говорейки и разисквайки, само и предимно за страхотийте, които ни чакат?

  Да, ще кажете,има конкретни материали, с целите трудове на Щайнер и Учителя, на разположение. Не е ли по-добре,обаче, да се направи един материал, концентриран, за това как, конкретно, освен с молитви, да се справяме с лошотийте, които всекидневно ни заобикалят? Нещо, като подготовка, за изучаване след това на трудоветете.

  “Много хора се страхуват от дявола. Няма защо да се страхуват….Българинът обича да говори за дявола… Дяволът често говори на човека:“ Слушай, с мене да не се занимаваш. Нищо лошо не трябва да говориш за мене.“… И в Писанието е казано да не се говори лошо за дявола, за злото в света.“
  Учителя “Четирите отношения“ 22.08.1937г.

  “ И сега, рекох, направете това, за което Бог ви е пратил. Бог ви е пратил в света тук, за да освободите вашите ближни.Бог ви е пратил в света, да дадете светлина на вашите ближни.Бог ви е пратил в света, за да укрепите вашите ближни.“
  Учителя “Път за освобождение“ 24.08.1937г.

 8. Стопанина  22.04.2012 г. | 12:42 ч.

  @ giordana

  Смятам, че правя достатъчно. Знам, че повечето хора обичат и очакват универсални рецепти – една например статия, в която ще пише: „Направи това, после онова, после трето и накрая всичко ще е наред.“ Но този тип работа е в пълно противоречие с изискванията на съвременната епоха и с духовния Закон за Свободата.

  Задачата на сайта е да информира и да дава насоки за решения, но не и самите готови решения. До тези готови решения човек трябва да стигне сам. Ето, Светльо е решил по един начин проблема си с ваксините, аз съм го решил по втори начин, други мои познати го решават по трети, четвърти, пети… Всеки мисли и се спасява по начина, който е най-подходящ за него. Ако нещо е добро за мен, може да е направо смъртоносно за друг. Толкова сме различни хората. И аз никога не бих си навлякъл този товар да нося сума ти народ на гърба си и да съм отговорен морално и кармически за тях.

  Всеки е свободен да чете или не, всеки е свободен да върши нещо или не на базата на прочетеното. Така е било, така и ще бъде.

  Честно казано, не мога да разбера кое провокира по-горното ти мнение. Статията за мен е позитивна. Очертава проблем и насочва върху какво можем да се съсредоточим, за да го решим за себе си – а оттам и за някои, които влизат в досег с нас. Къде е негативното? Къде е потискащото? Че е написано какви егоисти са хората и не са пощадени крехките им чувства? Айде де – за мен това е несериозно.

 9. giordana  22.04.2012 г. | 14:48 ч.

  @ Стопанина

  Не става дума, за горната статия, аз говорех генерално, и не е обърнато само към теб. Може би този коментар, беше по-подходящ под другата статия,тази за “ Римския клуб“.
  Ето, защо, например не споделите по отделно ти и Светльо, как сте разрешили проблема с ваксините, ако е възможно, разбира се…( аз още не съм го разрешила?!).
  Или една статия, с подбрани цитати за: Как да се борим със злото? от Учителя или Щайнер ? Че ще се мъчим, мисля, че е ясно, но малко повече “светлина в дъното на тунела“, мисля, че ще се отрази по-благотворно на изстрадали души. Има такива материали, моето пожелание, е да се увеличат.
  Повтарям, не всички заинтересувани, и специално тези,в началото на “пробуждането“ си, ще се хванат веднага да четат целите трудове на Щайнер и Дънов.
  Казвам всичко това, както го чувствувам, и като най-добронамерени съвети.
  Мисля, че ти и аз, сме от “дебелокожите“, дето какво ли не сме преживяли в този живот, та трудно се засягаме, но не всички са като нас. Нали сме тук за да помагаме и да си помагаме в борбата за правилно разбиране и преодоляване на трудностите и бедите, които тепърва ще идват.

 10. Володя  24.04.2012 г. | 21:11 ч.

  „Знам, че повечето хора обичат и очакват универсални рецепти – една например статия, в която ще пише: „Направи това, после онова, после трето и накрая всичко ще е наред.“ Но този тип работа е в пълно противоречие с изискванията на съвременната епоха и с духовния Закон за Свободата.“
  И точно през тази епоха е второто Идване на Христос в етера на Земята, единственото универсално събитие, спасително за човечеството и за Земята.
  Имайки предвид това да осмислим сега думите на Учителя цитирани по-горе от Радо Йорданов:“Затуй Христос дойде да развърже ръката на човека и да му даде сила да се бори с вълка – с дявола.“
  По силите на човек е да се стреми към и да развива действителността на отношение към духовното /моралното/ и в тази светлина да разпознава злото отвън, не и да се бори с него. Действеното отношение на човека към външния свят неизбежно еволюира към едната от двете възможности – да бъде сътрудник на Христос в борбата му за преодоляване на злото в света или пленничество в силовото поле на злото. Критерият за преценка /също и/ на делата ни, очевидно, е отношението на тези към волята на Бог Син, който дойде да изпълни волята на Отца, пое кармата на човечеството и вече е повелител на човешките съдби.

 11. Астролог  06.05.2012 г. | 21:50 ч.

  Или една статия, с подбрани цитати за: Как да се борим със злото? от Учителя или Щайнер ? Че ще се мъчим, мисля, че е ясно, но малко повече “светлина в дъното на тунела“, мисля, че ще се отрази по-благотворно на изстрадали души. Има такива материали, моето пожелание, е да се увеличат.

  1. Молитвата е много важна, като има значение и какви молитви се казват. Добрата молитва, дадена от Учителя е един пропуск:

  „Като прочетеш Добрата молитва, с нея можеш да влезеш навсякъде. Тя е един пропуск. Колкото изречения има в нея, през толкова врати ще
  минеш. Тази молитва е дадена от Бога, от Духа Божий, тя е свещена и не остарява”. Учителя Беинса Дуно

  Първият вариант на „Добрата молитва”
  е даден в единствено число. По-късно Учителя дава „Добрата
  молитва” в множествено число. По време на Втората световна
  война, по негово поръчение, Братството отпечатва листовка с
  „Добрата молитва” и „91 псалом”, която всеки да носи със себе
  си. „Добрата молитва”, наред с 91 псалом и „Отче наш”, са най-
  употребяваните молитви до днес в нарядите на Братството. Важен е също и 23 псалом.

  друга важна молитва е Молитвата на силите.
  http://triangle.bg/books/prayer-book.1995/prayer-10.html

  за чистене е важна песента „Фир-фюр-фен“ – но да не се пее във вторник.

  За освобождаване от отрицателни състояния:
  „Искате ли да имате бързи резултати, преди всичко вие трябва да мислите, да чувствате и да постъпвате право. Когато човек изпадне в тежко, в лошо състояние, при което мисълта му се помрачава, чувствата му огрубяват, нека направи следното упражнение: поставяне дланите на ръцете една срещу друга, при което се допират върховете на пръстите. Лявата ръка се тегли по дланта на дясната до края на китката, след което се изправя в положение на прав ъгъл с дясната ръка, без да се прекъсва движението. Дясната ръка се поставя върху лявата (при това положение и двете ръце са хоризонтално). Сега дясната ръка се тегли, хлъзга над лявата до края на средния пръст. Най-после и двете ръце се поставят с дланите си една срещу друга, както при започване на упражнението. Същото упражнение се прави и с дясната ръка. Направите ли това упражнение няколко пъти, всички лоши състояния от вас ще
  изчезнат. В него се крие известна житейска философия.
  Като давам това упражнение, искам да обърна вниманието ви на следното нещо: хлъзгането, изправянето на ръката и оставянето и върху другата трябва да става без прекъсване. Природата не обича прекъсванията. Всяко прекъсване на движенията води след себе си нарушения, изключения в хармонията на природата. Тия нарушения могат да се изправят, хармонията на природата може да се възстанови, но за това се изисква дълго време. Всеки може да скъса едно въже, но всеки не може да го поправи. Време и майстор се изискват, докато поправят въжето, докато го възстановят в първоначалния му вид. Като правите упражнението ту с дясната, ту с лявата ръка, вие се поляризирате. Ако спазвате правилата, ще видите, че Божествената наука разполага с ред формули, които правилно
  изнесени, създават големи преобразования в човека. Ако човек прилага тия формули, той лесно ще се подмлади.“
  Учителя Беинса Дуно

  има и някои конкретни духовни формули за защита и предпазваща духовна вибрация, но това може да е вече за отделна статия.

 12. Стопанина  06.05.2012 г. | 22:24 ч.

  Надявам се, не съм единственият, който мисли, че цитатите от Учителя заслужават повече от цитирането им в коментари под статии. Особено когато стоят като дълга кръпка, която няма общо с темата на статията.

  Както казах и на Савана Блу по същия повод, коментарите са за лични мнения по темата на статията или за дискусия с другите гости, където личните мнения също са приоритетни. Мястото на кратки цитати от Учителя е за подкрепа или поясняване на личното мнение. Въобще не се радвам, когато идва нов гост и почва да пуска такива текстища, без досега да е написал и един пост, който да ми помага да си изградя представа за някаква личност, а не за машина. Съжалявам, че трябва да го кажа, но е така.

  Ако искате да правите колекции от цитати по някаква тема, обособете ги в статия, опитайте да защитите някакъв възглед и с удоволствие ще ви публикувам. Но това, което правите в момента, не е гот и няма да продължава. Неуважително е към Учителя, неуважително е към читателите, които трябва да скролират два екрана с цитати, неуважително е и предвид онова, което писах тук за ресурсите на сайта, прегледността на материалите и архивирането на базата данни.

 13. Астролог  06.05.2012 г. | 23:26 ч.

  Ще подготвя една практически ориентирана статия и в случай че е подходящо да я публикувате. Поста по-горе може да се изтрие, за да не затруднява четенето. Идеята ми е за по-практически насоки – за тези които се интересуват – в отговор на конкретно запитване.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.