Мускулите на Големия брат: Камери разпознават 36 млн. лица в секунда

Нова технология на Hitachi може за един миг да сканира всяко лице на видеозаписи с обща продължителност няколко дни. Според създателите тяхното изобретение разпознава до 36 милиона лица в секунда. Така от Hitachi вдъхват нов живот в стремежа на властите и разни наддържавни организации да намират незабавно всеки индивид с помощта на паспортна снимка или профил във Facebook.

Камерата на Hitachi анализира лицата още в процеса на записа, като така биометричните данни се съхраняват и категоризират в реално време. Лицата се съхраняват като „биометричен“ запис с уникален математически „лицев отпечатък“. Когато полицията или някой друг иска да потърси определен човек, се прави издирване в галерия от предварително индексирани физиономии, вместо от разхвърлян склад със записи.

От компанията Hitachi казват:

„Според нас системата е подходяща за клиенти със сравнително големи системи за наблюдение, като железници, електрически компании, полиция и други държавни органи, големи вериги магазини.“

Софтуерът има и ограничения – може да сканира лица само в определено ниво на видимост пред камерата, като те трябва да са поне 40×40 пиксела, за да бъдат индексирани от системата.

Източник: Daily Mail

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

5 коментара за "Мускулите на Големия брат: Камери разпознават 36 млн. лица в секунда"

 1. Savana Blue  18.04.2012 г. | 23:07 ч.

  Абсурдите на Европейския съюз
  Европейския съюз – голямата измама
  новия Вавилон
  Световната блудница
  http://web.hit.bg/bgsviat/Materiali/anti_eu.html

 2. Мислещ  22.04.2012 г. | 12:23 ч.

  Мускулите на Големия брат стават все по напомпани.

  Ирисовата идентификация
  Изследователи от американския Национален институт за стандарти и технологии (NIST) са провели сравнително проучване на 11 приложения за разпознаване на човека по ириса и са установили, че някои програми са способни светкавично да разпознават почти безгрешно човека само по един кадър.Това означава, че много скоро може да бъде въведен новият метод за идентификация. Той ще бъде много по-бърз, отколкото сравняване на дактилоскопични отпечатъци и може да се прилага към всички хора.

 3. Goodman  19.06.2012 г. | 17:52 ч.

  Facebook придоби технология за разпознаване на лица:

  http://www.investor.bg/novini/261/a/facebook-pridobi-tehnologiia-za-razpoznavane-na-lica-,136193/

 4. Goodman  19.06.2012 г. | 17:56 ч.

  Ако заглавието на новината не ви стресне, може би тази част от текста ще го стори:

  „…През миналата година израелците разшириха портфолиото си със софтуер, който анализира състоянието на духа. През тази година пък Face.com представи софтуер, който анализира възрастта на потребителите в социалните мрежи въз основа на тяхна снимка. Около 45 000 софтуерни разработчици са се регистрирали за услугите на Face.com. По собствени данни компанията обработва по няколко милиарда снимки на месец и по този начин е изградила солидна база данни…“

 5. Лили  21.06.2012 г. | 16:26 ч.

  Помахайте! Снимат ви!

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.