Пенсилвания иска лекарите да си мълчат за вредите от фракинга

Нов закон в Пенсилвания, САЩ, застрашава здравето на хората, тъй като забранява на здравните работници да разпространяват информация относно химикалите, използвани при хоризонталното хидравлично разбиване. Технологията е известна с популярното име фракинг. Този метод за добив на природен газ и фосилни горива стана скандален, тъй като вкарва под огромно налягане смес от вода, газове, (отровни и канцерогенни) химикали, които разбиват скалите и освобождават залежите.

Въпросният закон, поправка на вече съществуващ закон (Title 52;Oil and Gas) в Пенсилвания, изисква от компаниите да осигуряват на държавните служби списък с химикалите и газовете, използвани при фракинга. Лекарите и други специалисти, които проучват вредите от технологията за човешкото здраве, ще имат право да изискват специфичната информация, но компаниите няма да са длъжни да я предоставят, ако преценят, че това нарушава интересите им, свързани с търговската тайна и патентите. Компаниите, занимаващи се с фракинг, няма да са задължени да осигуряват и данни по какъв начин химикалите и газовете, вкарвани под налягане, влизат във взаимодействие с природните елементи.

Нещо повече — дори някоя компания да се съгласи да осигури чувствителната информация на здравните работници и специалистите, проучващи темата, последните ще са задължени да подпишат споразумение за конфиденциалност, което ще им забрани да предупреждават обществото за евентуално замърсяване на водите и въздуха. Ще им бъде забранено да казват дори на собствените си пациенти, че вероятната причина за някое тяхно заболяване може да се дължи на фракинга и съответното замърсяване.

* * *

Автор: Уолтър Браш

Източник с продължение: Dissident Voice

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

2 коментара за "Пенсилвания иска лекарите да си мълчат за вредите от фракинга"

 1. Ран и Ът  19.03.2012 г. | 16:32 ч.

  лекари, изследвали флуиди за хидравлично разбиване при проучване и добив на шистов газ, открили, че 25% от тях могат да причинят рак, 37% могат да доведат до нарушения в ендокринната система и 40% до 50% могат да засегнат нервната, имунната и сърдечносъдовата система’…

  карта на авариите при добива на шистов газ в САЩ http://g.co/maps/tbynj

  Сондажи в Пенсилвания – 1608 кладенеца 1532 нарушения http://stateimpact.npr.org/pennsylvania/drilling/

 2. Arctos  26.06.2012 г. | 18:15 ч.

  Шистовият газ предизвиква рак в Германия

  Разследване на немската телевизия ARD относно последствията от добива на шистов газ в провинцията Долна Саксония.

  Още клипчета на тема „шистов газ“:

  http://www.dokumentalni.com/?tag=%d1%88%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d0%b2-%d0%b3%d0%b0%d0%b7

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.