Арестуваха младеж заради коментари във Facebook

Един тийнейджър беше арестуван, тъй като, както се предполага, е писал коментари във Facebook относно смъртта на шестимата британски войници в Афганистан миналата седмица. По данни на Sky News, 19-годишният Азар Ахмед от Рейвънсторп е публикувал мнение на личната си страница, с което критикува вниманието, което се отделя на убитите британски войници, като го сравнява с почти пълната липса на медийно внимание към избитите афганистански цивилни. (Бел. Стопанина: Второто изречение опровергава първото. Едно е да пишеш лошо за смъртта на някакви войници. Съвсем друго е да отбелязваш двойните стандарти на медиите при отразяването на трагични събития.) Ахмед беше арестуван в петък, а през уикенда му беше повдигнато обвинение.

Говорител на полицията в Уест Йоркшир казва:

„Не е изразил мнението си много добре и затова си е навлякъл тази беда.“ (С други думи: Ние от мисловната полиция не само следим мненията ви, но имаме за задача да ги окачествяваме като „добре или зле изказани“.)

Обвинението срещу Ахмед е за престъпление на расова основа. (Значи, медиите, които броят само жертвите сред „нашите“, а пренебрегват клането на „враговете“, не са расистки?!) Той ще се яви пред съда на 20 март 2012 г. […] Както изглежда, вече трябва да сте внимателни какви мнения публикувате във Facebook занапред.

* * *

Автор: Ан Сюъл

Изночник: Digital Journal

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

15 коментара за "Арестуваха младеж заради коментари във Facebook"

 1. Балинов  15.03.2012 г. | 08:42 ч.

  За да сме докрай обективни в случая, ( нещо , на което стопанинът винаги е държал ) е редно да знаем какво е казало момчето в оригинал. А той е тук:
  http://www.motivationtolove.me/azharahmed.jpg
  Вижда се с какво точно ги е издразнил : “ Всички войници трябва да умрат и да отидат в ада! Долна шибана измет! “
  Остричко е казано наистина и ако не бяха тези две изречения, със сигурност нямаше да го арестуват.

  Но това ,разбира се , изобщо не обезсмисля тази новина, даже напротив..:) Благодарение на тази провокацийка ( възможно е да го е направил нарочно за да тества системата! 🙂 )
  на всички вече ще трябва да стане ясно , че ако някога е имало „свобода на словото“ , то сега вече го няма.
  Каквото и да е казало момчето, то би имало това право , ако наистина е “ свобода на словото“.

 2. Gergana  15.03.2012 г. | 08:56 ч.

  Работата е, че това което Ахмед е написал, не се различава съществено от многото други подобни коментари, които можем да намерим из интернет. Колко души ще арестуват? :mrgreen:

 3. Мислещ  15.03.2012 г. | 09:05 ч.

  @Балинов

  Добре е, че отбелязваш детайлите. Но не трябва, заровили глави в подробностите, човек да пропуска голямото, значимото. Радвам се, че в последното ти изречение си извадил това значимо нещо – свобода на словото:
  Каквото и да е казало момчето, то би имало това право , ако наистина е “ свобода на словото“.
  Начина по който се тласка и настройва световната общественост (повечето, заблудени и заспали овце) води до все повече и абсурдни ограничения. Почва се със словото, после с действията, начина на мислене, и така докато се стигне до вярата и душата на всеки индивид.
  Няма да се изненадам, ако след време някой който се изкиха или изкашля на улицата да бъде повод за задържането му, като потенциален бацилоносител на опасни болести, „застрашаващи сигурността“ на обществото.
  Стопанина, не напразно пуска такива новини, за да заостри вниманието ни към все по затягащата се примка на бъдещо мракобесно, диктаторско поведение от управляващите по света, а в последствие от световното правителство, разбира се, под давлението на Ариман в човешки облик. За сега, такива намерения и действия идват предимно от англоезичните държави, но това няма да е за дълго.

 4. Пешо  15.03.2012 г. | 09:10 ч.

  Как държавата ще възстанови психиката на нашите войници?Този стрес, принудата да убиват за да защитят своя и живота на другарите се , дава и ще дава отражение върху съдбата им!Не е нормално да убиват равнопоставени, което е причина да гледат на местното население по друг начин, като по-нисши, мотивация да убиват?Това е от нормалния за всяко живо същество страх за оцеляване и мотив да си вършат „работата“?Защо винаги младите са на предната линия, а възрастните решават съдбата им? Нали младите са бъдещето на света!

 5. Gergana  15.03.2012 г. | 09:15 ч.

  Мислещ
  За сега, такива намерения и действия идват предимно от англоезичните държави, но това няма да е за дълго.

  Аз пък мисля, че този тип действия ще продължават да идват предимно от германските народи (в това число Англия). Такава им е задачата.
  Иначе, с всичко друго, написано от теб съм съгласна.

 6. Стопанина  15.03.2012 г. | 09:32 ч.

  Превод на целия текст:

  Хората плямпат за смъртта на войници! А какво да кажем за невинните семейства, които са били брутално убити… Жените, които са били изнасилени.. Децата, които са били направени на решето! Вашите врагове са талибаните, а не невинни семейства. Всички войници трябва да измрат и да отидат в пъкъла. Шибаната безполезна измет! Ако имате проблем (с написаното), вървете да ревете на гроба на вашия войник и му пожелайте да върви в ада, защото той (така или инак) ще отиде там.

  Под това мнение според мен могат да се подпишат 3 милиарда души.

 7. Мислещ  15.03.2012 г. | 10:20 ч.

  @Пешо
  Как държавата ще възстанови психиката на нашите войници?Този стрес, принудата да убиват за да защитят своя и живота на другарите се , дава и ще дава отражение върху съдбата им!

  Пешо, дреме и на държавата за войниците. Но ти ми кажи, чий …….!!! го дирят нашите войници на майната си – Афганистан и Ирак? Кой ги принуждава да убиват? Това не е ли личен избор? Как мислиш? Защо ти не си там? – Явно нещо те възпира.

 8. Зук  15.03.2012 г. | 11:21 ч.

  Кво толкова е казал?!?Ако приемем,че съществува рай и ад, войниците по дефиниция си отиват в ада, а така или иначе всички ще умрем…Дам няма вече свобода на словото…да живее VPNa и прокси сърварите!

 9. Захария  15.03.2012 г. | 11:59 ч.

  Чудно ми е как така са пропуснали да арестуват и тия хора във ФБ, които са „харесали“ коментарите на момъка… 😕

 10. Александър  15.03.2012 г. | 14:11 ч.

  А как може да докажат че го е писал той , а не сестра му / брат му , майка му , баща му , леля му, гаджето му ???

 11. Александър  15.03.2012 г. | 14:14 ч.

  или котката му , която е я научил да пише на клавиатура 🙄

 12. Михаил Цвеов  15.03.2012 г. | 18:41 ч.

  мой приятел в българия вече е в затвора, щото писал по скайп за бонбони, а Върховния съд реши че е говорил за патрони, щото някъв наркодилър така казал като убили баба му на 400 км… http://www.facebook.com/groups/385876281425398/ блог: http://u5m1v40.blogspot.com/2012/03

 13. Миро  16.03.2012 г. | 07:48 ч.

  Gitmo Nation East

 14. Валери  24.05.2015 г. | 01:06 ч.

  Не внушаваите глупости и не насаждаите фалшив страх в душите на младите хора.В България има и винаги е имало демокрация и свобода на словото.Няма никакви мисловни полиции.Или може би на някои му се иска да има. Ние не сме британия и не ни интересува какво става там.Ние сме народ с дълбоки традиции и уважаваме мнението и различието у другите. Затова трябва да съхраним нашият народностен дух и традиции.Историята на нашият народ датира от преди 15000 години а британия се е оформила като нация преди 4 века. Пише го в собствената им енциклопедия британика.Българите никога и никъде в цялата ни история не са поробвали никого и всеки влезнал на наша територия е ставал свободен човек. Така,че другите има какво да учат от нас а не ние от тях.

 15. Стопанина  24.05.2015 г. | 01:41 ч.

  Не внушаваите глупости и не насаждаите фалшив страх в душите на младите хора.

  Не ми казвай какво да правя, ако обичаш.

  В България има и винаги е имало демокрация и свобода на словото.

  Особено след 1944 г., нали? 😆

  Ние сме народ с дълбоки традиции и уважаваме мнението и различието у другите.

  „Ние сме народ“ звучи като „аз съм Кирил и Методий“.

  Историята на нашият народ датира от преди 15000 години

  Объркал си броя на нуличките – с една повече са. 🙂

  а британия се е оформила като нация преди 4 века.

  България пък се е оформила като нация преди няма век и половина. Ха!

  Българите никога и никъде в цялата ни история не са поробвали никого и всеки влезнал на наша територия е ставал свободен човек.

  Не може да си свободен, когато главата ти е пълна с небивалиците на Джагфар Тарихъ и Петър Добрев. Само Истината освобождава, а част от истината включва и доста робски епизоди – описани от Приск, през епохата на феодализма, та дори до наши дни.

  Разбира се, най-ефикасният тип робство е, когато такива като тебе дори не са способни да видят оковите и клетката си.

  Така,че другите има какво да учат от нас а не ние от тях.

  Добре, бащице на Познанието, всезнаещ и всевишен, ха ха.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.