Гърция и Исландия: Разликата между разорението и спасението

Гърция стигна ново дъно

От февруари някои гърци трябва да плащат за привилегията… да имат работа! Новите „спасителни“ мерки изискват намаления на заплатите в държавния сектор, като намаленията влизат в сила със задна дата: ноември 2011 г. Очаква се близо 64,000 души да работят без заплата поне през февруари и дори да върнат пари (т.нар. „отрицателна заплата“). Сред тези работници са около 21,000 учители, 13,000 общински чиновници и 30,000 държавни служители.

Поглед към официалния отчет на Еврогрупата (месечното събрание на финансовите министри от Еврозоната) показва и други интригуващи подробности. На първо място е добре да се знае, че преди сегашното „спасяване“ Гърция е получавала едва 20% от каквото и да е предишно финансиране, като цели 80% са отивали за европейски и гръцки банки, както и за ЕЦБ.

Освен това не е публична тайна, че част от условията по последната „спасителна“ сделка е създаването на „доверителна (ескроу) сметка“. Тази сметка е чисто и просто начин за гръцките кредитори да имат пълен контрол над всички „спасителни“ средства – за да не се озоват случайно за използване по предназначение – за помощ на гръцкия народ.

Оказва се, че гърците не само няма да видят и стотинка от втория (сегашния) заем, чийто условия за предназначение са сведени до погасяване на лихви по дълга и задължения в падеж; но Гърция ще трябва и да финансира въпросната доверителна сметка! Второто „помагане на Гърция“ е просто едно гръцко-финансирано спасяване на банкрутиралите европейски банки… Дори гръцката конституция ще бъде променена, за да отговаря на този план. Правителството планира въвеждането на механизъм, с който стриктно ще следи за пренасочването на средствата към банките. Приоритетите на плащане са повече от ясни (из отчета):

„В заключение, Еврогрупата в този контекст приветства намерението на гръцките власти да въведат в следващите два месеца в гръцката юридическа структура една клауза, която да осигурява приоритет за плащанията по дълга. Тази клауза ще бъде въведена в гръцката конституция възможно най-скоро.“

И така, второто „спасяване“ на Гърция всъщност е първото гръцко спасяване на европейските банки. Купища пари ще бъдат пренасочвани в една бездънна яма, вместо да бъдат използвани за стимулиране на гръцката икономика и за подкрепа на гръцките граждани, които ще бъдат оставени на милостта на съдбата.

Поуката от събитията в Гърция:
Ако играете на чужда игра, винаги ще бъдете надиграни.

Преди години Исландия беше в положението на Гърция

Но сега икономиката на страната се възстановява, а облигациите й се превръщат в изгодна инвестиция. Fitch покачиха исландския рейтинг от BB+ на BBB- с изглед за подобрение. Според Fitch, исландската „нетрадиционна кризисна политика е постигнала успех“. А статистиките показват и чертаят все по-оптимистични прогнози за Исландия. Елън Ръсел от Канадския център за общодостъпна икономика пише:

„Цели държави могат да бъдат разорени, за да удовлетворят или да предпазят разни финансови институции от последиците на лошото им управление. Гръцкото правителство нарочно предизвиква икономическа депресия, за да задоволи международни финансови интереси. За щастие, има случаи, в които хората казват „НЕ“ на лудостта. Исландия е добър пример за борбеното отстояване на народния интерес.“

Малко история: След приватизацията на исландските банки в 1990-те години новите собственици позволиха на корпоративната алчност да вземе връх. Тяхната лудост беше допълнително подхранвана от парите, които заемаха. Трите главни исландски банки така патологично заемаха пари, че активите им възлизаха на 10 пъти колкото БВП на Исландия. Когато спекулативният балон се спука, и трите основни банки изведнъж се сринаха.

Тъй като исландските банки бяха заемали огромно количество пари, имаше множество гневни кредитори, търсещи парите си от исландското правителство. Правителството беше поставено под огромното напрежение да компенсира всички, загубили пари – независимо дали са останалите без нищо местни граждани или международни компании и организации, които е трябвало по-разумно и отговорно да инвестират средствата си. Все пак правителствата по света издаваха празни чекове, за да плащат за греховете на банкерите. Исландия също изглеждаше принудена да го направи. Но народът каза „не“. Те дадоха ясен знак на политиците, че няма да плащат за безумията на банкерите. Политици, отговорни за кризата, бяха изхвърлени от власт, дори и осъдени.

От исландската криза бяха засегнати интересите на Великобритания и Холандия, които, вместо да поемат отговорност и да признаят за лошата преценка и финансова политика, настояха за компенсация, която щеше да бъде около 2 милиарда долара. Това са много пари за страна като Исландия с нейното население от 320,000 души. Великобритания и Холандия предложиха сделка на Исландия – плащане на дълга с лихва: до 2046 година.

Но неочаквано Исландия реши, че това трябва да се реши демократично. Те проведоха референдум – дали да компенсират чуждите правителства или не – и решиха да не го правят. И двата референдума бяха с отрицателен вот. Един от говорителите на коалицията, обявила се против плащането, коментира:

„Пълна лудост е данъкоплатците да плащат за фалирали частни компании. Това е отвратително! Трябваше да кажем „не“.“

Разбира се, бяха отправени зловещи заплахи, чертаещи най-мрачни прогнози за страната. И да, Исландия имаше трудни моменти след финансовия колапс, редовите исландци страдаха заради безрасъдните банкери. Но Исландия постига страхотни резултати, много по-добри от очакваните, ако беше принудена да плаща за чужди грехове. Дори МВФ посочва Исландия като пример за справяне с дълбоки икономически проблеми без сериозни обществени сътресения. И наистина – Исландия отстоя позицията си, когато силите на международния пазар бяха в съюз срещу тях.

* * *

Автор: Тихомир

Споделете публикацията

Google1

За Григор Самуилов

Автор, коментатор и преводач на статии и обзорни материали в областта а политиката, банкерството, науката, религията и образованието.

Всички публикации

12 коментара за "Гърция и Исландия: Разликата между разорението и спасението"

 1. Savana Blue  07.03.2012 г. | 00:48 ч.

  Имам чувствотото, че в случая, в лицето на Гърция, се атакува православното християнство, индиректно Русия…., е, ще дойде ден, нещата ще си дойдат на мястото, но след войни…., трябва човек да е сляп за да вижда за какво става реч ….

 2. Мислещ  07.03.2012 г. | 08:13 ч.

  Oпределено, Гърция не е случайна мишена на банкстерите. В началото на 90-те ни гласеха нас за тази роля, като най-приближена страна до Русия. Но в движение преосмислиха нещата и Гърция им се видя по-силен коз, за индиректен удар по православието, респективно Русия. От което България за сега печели, както се казва – в момента сме на завет. 🙂

 3. Светльо  07.03.2012 г. | 09:24 ч.

  Може би имаш предвид за да НЕ вижда какво става? 🙂

 4. ARRI  07.03.2012 г. | 12:49 ч.

  Здравей Стопанино. Ето това инфо е много интересно и си заслужава вниманието. Защо го крият от обществото, на всички е ясно….
  http://kordon.blog.bg/politika/2012/01/28/aferisti-ot-globalen-mashtab.891341

 5. Savana Blue  07.03.2012 г. | 19:35 ч.

  Светльо, благодаря !
  трябва човек да е сляп за да Не вижда за какво става реч ….

 6. Някой си  08.03.2012 г. | 11:36 ч.

  Просто сега Гърция е наред…И въобще България не я е подминало нищо – това нещо стана и тука, даже още през 90-те и продължава да става. Това е плана „РанЪт“ – разгарабване на държавата и вкарване на населението в бедност и мизерия!

 7. Друг някой  08.03.2012 г. | 13:08 ч.

  @Някой си
  Прави си, човеко, само дето гърците си поживяха като симеончовци няколко десетилетия, докато Ганю гризеше дръвцето – ето вече 70 години под игото на комунистическата паплач паразитна!

 8. Анонс  08.03.2012 г. | 14:09 ч.

  Къде намеси пък тук православното християнство. Ако се осланяме на чуства, а не на факти, няма да стигнем далеч

 9. една българка  09.03.2012 г. | 00:48 ч.

  Прави са исландците и гърците да не са съгласни да връщат дълговете.Като гражданка на държавата ни България и аз не си спомням да съм упълномощавала някой политик да взема заеми и да очаква след това, аз и семейството ми да ги изплащаме десетилетия наред и да стягаме коланите.А ако парите от заемите наистина стигаха до хората те щяха да имат по.висок стандарт на живот и нямаше да има бедни.

 10. един българин  11.03.2012 г. | 22:01 ч.

  Ситуациите в Исландия и Гърция са коренно различни, в Исландия длъжниците са частни исландски банки, част от исландците може да са спечелили като не са си върнали кредитите, но друга част от исландците са си загубили влоговете във фалиралите банки също като чуждестранните инвеститори (странно защо се ползва тази дума след като не са инвестирали в производство, а просто са си вложили парите в банките), защо един губещ трябва да плаща на друг губещ.:-D
  В Гърция дългът е държавен, гръцката държава е харчила повече отколкото е имала приходи от данъците и всички гърци са се облажили от това. В този случай чуждестранните инвеститори (а може сред тях да има и местни, например пенсионни фондове) са дали пари директно на гръцката държава, като са получили обещанието че ще им бъдат върнати с лихва.;-)

 11. Стопанина  11.03.2012 г. | 23:45 ч.

  гръцката държава е харчила повече отколкото е имала приходи от данъците

  един българин, съжалявам, че трябва да те контрирам, но няма държава по света, която да харчи по-малко, отколкото прибира от данъци. Всяка държава харчи повече от събраните данъци, но не всяка държава фалира. Това трябва да те накара да се замислиш: защо?

  И второто, което е по-важното, една огромна държава като САЩ, която е с куха икономика и вече има дълг, който е по-голям от нейния БВП, също лети към фалит. Но за това не се говори постоянно в медиите, нали? Същото в по-малка или по-голяма степен се отнася за всяка държава. Опитай се да си обясниш защо слушаме точно за определени закъсали държави, а за други, дори още по-закъсали, чуваме периодично само от по-негръмогласни източници?

  Защо се говори за „кредитори“, а не се говори КОИ са кредиторите – с точните им имена? Защо „кредиторите“ решиха, че трябва да си вземат парите ТОЧНО от Гърция и то ТОЧНО сега? Защо не ги потърсиха преди 5 години? Защо не след 5 години? Защо вкупом се сетиха СЕГА?

  Защо, ако „кредиторите“ толкова са закъсали за пари, не си потърсят парите СЕГА от някоя ДРУГА, по-платежоспособна и по-голяма държава, на която също са кредитори? Е, според мен исландската история не е чак толкова по-различна, колкото си мислиш. Същите тези „кредитори“ успяха да направят в Гърция това, което не можаха преди години в Исландия.

  Защо успяха в Гърция? Нека Папандреу обясни какви инструкции е получавал на срещите с неговите ортаци-билдерберги през 1995, 1998, 2000, 2004 и 2005 г. Всичко си върви по план. Както се знае, гърците ще си изгубят някои от островите в полза на разни „кредитори“ от Ватикана банк и по-скоро подставените им лица. Дам, всичко си върви по отда-а-авна начертан план.

 12. Случаен  17.03.2012 г. | 10:04 ч.

  Дойде ред да плячкосат Гърция. Акулите се бият за апетитните парчета. А иначе всичко е поредното преразпределение на света. В третия свят го правят с бомби, в „цивилизования“ с банки…

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.