Внимание: Седем стъпки към кошмара на трансхуманизма

Трансхуманизмът е коварна философия, за която много хора все още не знаят. Време им е да научат за нея. Целта на трансхуманизма не е само да лекува болестите, но също така да промени човешката природа. Да превърне хората в „свръхчовеци“ без оглед на средствата – било чрез нанотехнологии, изкуствени крайници, изкуствен интелект или генетични подобрения. Трансхуманистите имат свои общности, списания и конференции. Дори твърдят, че писанията на един йезуит могат да убедят християните в тяхната правота.

Макар да изглежда като благоразумна научна фантастика, трансхуманизмът съвсем не е това. Той отрича човешката природа и фундаменталните принципи, ръководещи обществото в продължение на хиляди години. Разглежда света като място, където човекът господства над технологиите, за да налага своето превъзходство. Привържениците му не осъзнават, че всичко това ще има точно противоположния ефект. Човекът ще се превърне в роб на технологията, която сам е създал.

Целите на трансхуманизма са описани в статията от Кайл Манкитрик в списание Discover: „Кога ще настъпи трансхуманизмът? Седем условия за осъществяването му“.

№1: Протезите са за предпочитане

«Ако някога сериозно се замислите да премахнете ръката, която природата ви е дарила, за да я замените с кибернетична, може да отметнете това като първа стъпка към вашия трансхуманизъм.»

Има разлика в използването на технология за възвръщане на нормалното функциониране на организма и такава за заместването му. Последното отрича човешката природа с потенциално опасните последици от това. Трансхуманистите или не виждат, или умишлено игнорират идеята, че веднъж станали масово явление сред здравите индивиди, протезите ще започнат да бъдат изисквани като необходимост. Всеки, който няма достъп или не може да си го позволи, ще се превърне във „второкачествен човек“. Кайл не може да си представи света като място, където премахването на ръка е необходимо условие за принадлежност към обществото, но аз определено имам такива представи.

№2: Подобрени мозъци

«Има три начина да подобрим умението си за учене. Подредени по вероятността да бъдат приложени в бъдеще: стимулиращи медикаменти, генно инженерство, невро-импланти или протезни кибер-мозъци

№3: Изкуствен помощник

«Изкуствен интелект и разширена реалност, използвани в личните, всекидневни навици. Щом настъпи времето болшинството от хората да притежават съветник с изкуствен интелект, анализиращ ситуацията и даващ инструкции през имплант, ще е направена още една стъпка към трансхуманизма.»

Отново се пренебрегва положението, при което тези без „електронен приятел“ в тялото няма да могат да оцелеят в такава среда. В сила ще е „законът на кибер-джунглата“.

№4: Невероятно дълголетие

«Търси се безсмъртието. Дали в следствие от нанотехнология, генно инженерство или синтетични органи – това е без значение.»

Робототите безсмъртни ли са?

№5: Отговорно възпроизводство

За да процъфтява трансхуманизмът, възпроизводството по стария начин трябва да стане, ами… старомодно. И лицензирано. Само неестествените технологии, като ин-витро например, ще могат да бъдат еталон за създаване на следващото поколение. (Бел. пр. И така освен „импланти“, в телата на хората с особено улеснение ще се наместят и Духовете на мрака. Ето как ще стане това:)

«Генетичните подобрения и евентуално изкуствената утроба ще позволят да се раждат само децата с най-голяма вероятност за пълноценен живот.»

За трансхуманизма няма проблем да поръчваме деца като от меню в ресторанта. По този начин ги превръщаме в стока и забравяме, че са безценен дар свише. И също както във филма „Гатака“, родените по естествен път ще бъдат представители на „низшата класа“. Трансхуманистите не си представят свят, в който „генетично дефектните“ родители, решили да обичат „генетично дефектните“ си деца, въпреки обществените ограничения, ще се превърнат в „генетични престъпници“. Аз обаче си го представям.

Нещо повече, то вече е факт.

№6: Тялото си е мое, изборът си е мой

Това условие е в ход от десетилетия:

«Дейности като аборт, евтаназия, доброволна ампутация, смяна на пола, сурогатно майчинство, телесни модификации, легално съжителство на повече от двама брачни партньори и всякакви сексуални практики, стига да са по взаимно съгласие, трябва да бъдат регламентирани със закон. Трансхуманизмът не може да се появи без законова структура, гарантираща на индивидите контрол върху собствените им тела. Щом телесната свобода бъде защитена и приравнена със свободата на словото, едва тогава трансхуманизмът ще намери поле за изява.»

(Бел. пр.: Тук лично аз виждам една добре скроена игра между падналите ангели – Луцифер, и падналите архангели – Ариман. От една страна Луцифер изкушава с „права“ и „свободи“, от друга – Ариман веднага ги облича в копнеж по нови „закони“ и „задължения“.)

№7: Личности, а не хора

Седмото условие е най-коварно. За съжаление то придобива все повече реалност. В света на трансхуманизма не е достатъчно да бъдете човек, за да сте личност. Само онези, които притежават определени характеристики, могат да претендират за това. (Вижте до какви идеи води такава философия.) Също така всеки биологичен вид, който притежава определени характеристики, също трябва да се счита за личност:

«Въпросът за правата ще се измести към личноста, вместо към хората. Чрез скала на характеристиките, включваща: чувствителност, емпатия, самосъзнание, боравене с предмети, решаване на проблеми, обществено поведение, боравене със словото и абстрактно мислене, животните (в това число хората) ще притежават толкова права, колкото им се полагат според степента на „личностност“.»

Трансхуманистите отново не могат да си представят ситуация, в която един папагал ще има повече права, отколкото самите тях. Те също така пренебрегват възможността в един момент само „подобрените“ хора да притежават права. За тези, които не могат или не искат да се развиват по-този начин, не остава нищо друго, освен да бъдат напълно безправни. Едно шимпанзе с кибер-мозък би могло да се окаже личност, за разлика от обикновения човек. (В известен смисъл и това вече е факт.)

* * *

Източник: Whatch out for the 7 ways to achieve transhumanism

Превод: Станислав Т. (Според мен статията е от значение във връзка със предстоящите мрачни времена на изпитания, когато въплътеният Антихрист ще засипе света с ужаси. Това, което не се споменава тук, е появата на т.нар. „печат на Звяра“, който е много вероятно ще бъде електронен чип-имплант. Ариман е вдъхновителят на мракобесната философия трансхуманизъм. Бъдете будни.)

Споделете публикацията

Google1

За Goodman

goodman@otizvora.com | Преводач на свободна практика за „От Извора“. „И понеже беззаконието ще се умножи, у мнозина ще изстине Любовта.“

Всички публикации

22 коментара за "Внимание: Седем стъпки към кошмара на трансхуманизма"

 1. Стопанина  06.03.2012 г. | 14:09 ч.

  Трансхуманизъм ли? Много дълго име. Предлагам по-кратко: ариманизъм.

 2. Александър  06.03.2012 г. | 14:33 ч.

  препоръчвам филма Repo men

 3. Александър  06.03.2012 г. | 14:34 ч.

  също и тази по-подробна статия
  http://www.parallelreality-bg.com/index.php/statii/obsti/397-2012-03-02-18-34-06.html

 4. Мислещ  06.03.2012 г. | 16:39 ч.

  Днес попаднах на тази статия Човек става безсмъртен само след 10 години
  и мислех да направя коментар, но Стопанина и Станислав ме изпревариха. 🙂

  ……. Руският бизнесмен Дмитрий Ицков обещава, че хората могат да станат безсмъртни само след няколко години, през следващото десетилетие. Човешкото съзнание ще заредено в изкуствено тяло, което ще позволи на личността да съществува вечно, пише The Daily Mail……..

  Всичко се върти около съзнанието, респективно мозъка, а за душата никой не говори. Този Божествен живец, него как ще пренесат в изкуственото тяло. Или за тях такова нещо не съществува!

 5. Savana Blue  06.03.2012 г. | 23:46 ч.

  Учителят, Беинса Дуно ..
  .
  беседата Ценности и възможности

  …. Говорил съм една книга, която има заглавие „Царският път на душата“. Но знаете ли какво нещо е царският път на душата? Имате ли някаква представа за душата? Тъй, както се разглежда, душата си има своя форма. И може да кажем, че тя има най-красивата форма в света. И всички други форми са произлязли от формата на душата. Всички неща в света са създадени за душата. Това са забавления заради нея. Възможностите в тия неща са, за да има душата какво да учи. Вие сега си представяте душата, че тя няма какво да учи. Тя има нужда да се учи. Трябва да имате една ясна представа за душата и за духа на човека. Аз ще взема две думи. Това, което изтича, е Дух. Не че изтичането е Духът. Това, което възприема, е душата. Туй, което създава нещата, е Духът. Туй, което съгражда отвътре, е душата. Значи туй, което съгражда неща, вътре ги урежда, то е душата. Душата е склад, която има всичко онова, което от цялата вечност Бог е създал. Всичко това е складирано в душата. Душата, това е една библиотека, написана с най-хубавата книга. И всеки един човек може да иде и да вземе от някой шкаф някоя книга и да чете. Душата е една галерия, в която са турени най-хубавите книги. Душата е склад на скъпоценности, на скъпоценни камъни. Ако искате да намерите някой хубав камък, ще го намерите там. Душата е склад на най-сладките работи. Душата е склад на най-хубавите плодове. И ако искате някой хубав плод, в нейната градина ще го намерите. Значи каквото търсите, ще го намерите в душата. Вие сега за душата имате съвсем друго схващане. Христос казва: „Скръбна е душата ми!“ Защо е била скръбна душата на Христа?
  Ценности и възможности

  XVI година.
  33 беседа на Общия окултен клас,
  държана от Учителя на 21 юли 1937 г., сряда, 5 ч. с.
  Рила, на Молитвения връх при второто езеро.

  Бележка /от координатора Вергилий Кръстев/:

  Настоящата лекция се публикува по нередактирано копие на дешифрираната стенограма, запазено в Държавен исторически архив. Доказателство за автентичността на лекцията е почеркът на стенографката Паша Теодорова върху всяка една лекция – „готова за печат“. Същата е отпечатана в томчето „Лъчи на живота“: Беседи от Учителя, държани при Седемте рилски езера през лятото на 1937 г. (София, 1937) – стр. 21–40.

 6. Savana Blue  07.03.2012 г. | 00:05 ч.

  линк към горното изложение …
  http://triangle.bg/books/1936-09-23-05.1999/1937-07-21-05.html

 7. lteneva  07.03.2012 г. | 01:05 ч.

  Олдъс Хъксли „The Brave New World“… Явно са нямали достатъчно фантазия и Хъксли, и Оруел, за да предположат, че антиутопиите им ще се осъществят в много по-зловещ вариант…

 8. Мислещ  07.03.2012 г. | 07:54 ч.

  @Savana Blue

  Точно това имах в предвид. Благодаря ти за цитата и линка.
  Това трябва да бъде четиво – отговор за всички, които проповядват „Трансхуманизъм“ и са подвластни на ариманизма.

 9. Navi  07.03.2012 г. | 09:19 ч.

  Дали някога в древната земна история не се е разигравал вече сценарий с контрола на изкуствен интелект над хората? Някъде четох за подобна хипотеза. Но всички опити в тази посока са обречени да стигнат до задънена улица. Развитието спира.
  Имам чувството, че този урок вече е усвоен от хората и че това няма да е вероятният сценарий на бъдещето, колкото сили и средства да се влагат.
  До колкото схванах, чрез идеите на трансхуманизма хората постепенно ще се превръщат в биороботи, в киборги. Във винтчета от една голяма машина, контролирана от централния компютър. Машина за контрол над човешкото съзнание и тяло елиминирайки свободната воля и импулсите на духа и душата.
  За мен проблема е в лъскавата медийна опаковка на тая отвратителна философия. Много хора ще се подлъжат от поп иконите и вярата в науката и ще сгрешат. Камбаната бие за всички!

 10. Navi  07.03.2012 г. | 09:51 ч.

  Открих къде четох за изкуствения разум и роботизираните същности.

  http://www.yosif.net/articles.php?lng=bg&pg=3324&prt=2

  Не ви карам да вярвате на публикуваното, а да го сравните с текущата ситуация на планетата в контекста на идеите на трансхуманизма.

 11. Arctos  07.03.2012 г. | 13:29 ч.

  Не е съвсем по темата, ама какво мислите за станалите изключително модни напоследък татуировки и пиърсинги? Имат ли някакво окултно обяснение?

 12. Dani  07.03.2012 г. | 14:32 ч.

  damga, jigosvane = татуировки и пиърсинги = 4ip

  pone az taka gi v1zpriemam (izvinete za latinecha)

 13. Burda  07.03.2012 г. | 15:09 ч.

  Трансхуманизмът не идва от езотеризма, а от научната фантастика, главно от социалния й дял. Малко тъпо изглежда критиката да се прави от позицията на езотериката (езотеризма). По-приемливо ще е да се предложи друго (алтернатива), пак от научната фантастика. Защото това тук се получава като разговор между глухи: нещо от едно място се изважда от контекста и се тупва на друго място, където да бъде разгромено пред погледите на незапознатите с темата.
  Така няма дискусия, а някакъв избор, при това неинформиран адекватно.

 14. Burda  07.03.2012 г. | 15:22 ч.

  „До колкото схванах, чрез идеите на трансхуманизма хората постепенно ще се превръщат в биороботи, в киборги. Във винтчета от една голяма машина, контролирана от централния компютър. Машина за контрол над човешкото съзнание и тяло елиминирайки свободната воля и импулсите на духа и душата.“
  Мисля че трябва да се върнем не при съвременните философии на развитието, а в ценностите и практиките, повечето от които са ни постлани в миналите столетия. Започнало се е невинно – със социални технологии (съществува хипотеза за извънземният им произход, но това е само една от хипотезите) които са в ръцете на малцина. Преминало се е към техническо развитие позволило живот в места и условия силно различаващи се от естественото еколого-географско гнездо на Homo sapiens – централна източна Африка, нататък ускоряване на премоделирането на природата и после на себе си. Едно такова полезно и невинно изобретение като светофарната уредба е скок в мисленето към отдаване на човечеството в ръцете на техниката. Дори съвременните дилъри и инвеститори не са способни на лични решения без обхождането на мрежата чрез мултиагентни системи – високоспециализиран софтуер. Вече много решения се вземат без човек, а те се отнасят до човека. На този етап сме си постлали пътека към „Матрицата“. Има изход от това (вече доста автори и практици работят в тази посока). Въпросът е дали ще се излезе от наследения тренд или човечеството ще се раздели на две – цивилизовани технократски варвари-зомбита и духовно-природно-отговорни хора.

 15. Burda  07.03.2012 г. | 15:34 ч.

  ……. Руският бизнесмен Дмитрий Ицков обещава, че хората могат да станат безсмъртни само след няколко години, през следващото десетилетие. Човешкото съзнание ще заредено в изкуствено тяло, което ще позволи на личността да съществува вечно, пише The Daily Mail……..
  Безсмъртието и сега е реално, но има накъсване на съзнанието за „отвъд“ и „отсам“. Изследванията (ще) са в посока на свързването на нишката, късаща се между животите.
  Всичко се върти около съзнанието, респективно мозъка, а за душата никой не говори. Този Божествен живец, него как ще пренесат в изкуственото тяло. Или за тях такова нещо не съществува!

  Съзнанието е временния „екран“ на контакта (наречен „душа“) между материята и духа. Душата няма самостоятелна проява извън тази връзка (независимо как е осъществена във времето).
  Съществуват 2 психологии – 1. на измеримото, иманентното (тя е доминиращата днес в науката) и 2. трансцендентна, или психология на духа, отнасяща се до екстрацеребрални и други извънтелесни и трансперсонални явления и преживявания, които нямат апаратурно измерим начин за доказване. Когато човек работи с текст по психология трябва да е наясно към коя от тези психологии принадлежи той. Например според първия терминът „душа“ (психика) няма никакъв обект, т.е. не е обект на изследване… Душата е оставена на втория вид психология, и разбира се, на изкуството.

 16. Gergana  07.03.2012 г. | 21:57 ч.

  Burda, здравей, ще ми се да вметна няколко забележки по това, което си написал. Не е само възражение, а просто и едно доуточнение на позицията взета в преводната статия.
  Пишеш: „Малко тъпо изглежда критиката да се прави от позицията на езотериката (езотеризма).“ Аз не виждам нищо тъпо в това човек, изхождайки от своята същност, така както честно си я усеща, да възприема ставащото в света и да му дава оценка, стъпил върху душевната си нагласа.
  Пишеш: „Така няма дискусия, а някакъв избор, при това неинформиран адекватно.“ Напротив, изборът се базира върху едно светоусещане, което на много хора им се струва адекватно. Така както, сигурна съм, поддържниците на принципа Омега и на физически усъвършенстващото се човечество смятат своето си светоусещане за напълно адекватно, а нашето за обвито в предразсъдъци и парализирано от интелектуална немощ и себичен страх.
  Пишеш : „Започнало се е невинно – със социални технологии (съществува хипотеза за извънземният им произход, но това е само една от хипотезите) които са в ръцете на малцина. Преминало се е към техническо развитие позволило живот в места и условия силно различаващи се от естественото еколого-географско гнездо на Homo sapiens – централна източна Африка, нататък ускоряване на премоделирането на природата и после на себе си. Едно такова полезно и невинно изобретение като светофарната уредба е скок в мисленето към отдаване на човечеството в ръцете на техниката.“ Изпадаш в капана на екстраполацията, т.е. от известното търсиш
  приблизителни стойности във времевото развитие. Понякога това върши работа, понякога – не. Подценяваш, както много други (и това е един друг капан), интелекта на читателите, предполагайки, че не са наясно с фосилно (кости, сечива, пергаменти) зарегистрираното историческо развитие на хора, техника и идеи и че изхождат единствено и само от една ценностна система и то обичайно, както тя е описана в някой съвременен философски речник (а дори и в Уикипедия).
  Виж какво се отчита в статията:
  «Въпросът за правата ще се измести към личноста, вместо към хората. Чрез скала на характеристиките, включваща: чувствителност, емпатия, самосъзнание, боравене с предмети, решаване на проблеми, обществено поведение, боравене със словото и абстрактно мислене, животните (в това число хората) ще притежават толкова права, колкото им се полагат според степента на „личностност“.» Това е ключовото послание и реалната опасност надвиснала над човечеството: дали да се примири и да замести душевните си ориентири с един екзоскелет от етични съображения, наложени от авторитет, синхронизирани единствено с понятията за ефективност и целесъобразност на битието, така както го разбират определени хора (а аз бих казала и демони) или да продължи да се вълнува от доброто и злото и да разсъждава над последиците от определени идеи, търсещи приложение в практиката.
  Пишеш още: „Съзнанието е временния „екран“ на контакта (наречен „душа“) между материята и духа. Душата няма самостоятелна проява извън тази връзка (независимо как е осъществена във времето).“ Звучи добре, но дали си го премислил? Между материята и духа има връзка. Да. Душата черпи влияния и от материята, и от духа. Да. Но душата не е просто връзката между дух и материя. Душата е съзнание и индивидуалност, а също така и зародиш на нещо, което е самостоятелно и от духа, и от материята. Трудно е за възприемане, защото още не се е осъществило. Именно този огромен потенциал е под прицела на епохата, в която живеем.

 17. Мислещ  07.03.2012 г. | 22:20 ч.

  @Gergana
  Добре си го обяснила.
  Малко по-нагоре, Savana Blue е дал линк към беседата от Учителя:
  Ценности и възможности

  Препоръчвам я на Burda.

  Но знаете ли какво нещо е царският път на душата? Имате ли някаква представа за душата? Тъй, както се разглежда, душата си има своя форма. И може да кажем, че тя има най-красивата форма в света. И всички други форми са произлязли от формата на душата. Всички неща в света са създадени за душата. Това са забавления заради нея. Възможностите в тия неща са, за да има душата какво да учи. Вие сега си представяте душата, че тя няма какво да учи. Тя има нужда да се учи. Трябва да имате една ясна представа за душата и за духа на човека. Аз ще взема две думи. Това, което изтича, е Дух. Не че изтичането е Духът. Това, което възприема, е душата. Туй, което създава нещата, е Духът. Туй, което съгражда отвътре, е душата. Значи туй, което съгражда неща, вътре ги урежда, то е душата. Душата е склад, която има всичко онова, което от цялата вечност Бог е създал. Всичко това е складирано в душата. Душата, това е една библиотека, написана с най-хубавата книга. И всеки един човек може да иде и да вземе от някой шкаф някоя книга и да чете. Душата е една галерия, в която са турени най-хубавите книги. Душата е склад на скъпоценности, на скъпоценни камъни. Ако искате да намерите някой хубав камък, ще го намерите там. Душата е склад на най-сладките работи. Душата е склад на най-хубавите плодове. И ако искате някой хубав плод, в нейната градина ще го намерите. Значи каквото търсите, ще го намерите в душата. Вие сега за душата имате съвсем друго схващане.

 18. Gergana  07.03.2012 г. | 22:30 ч.

  Мислещ, всеки път се изненадвам, а може би не бива, как простичко и понятно нашият Човек Дънов е описал нещата.

 19. Мислещ  07.03.2012 г. | 22:58 ч.

  Еми……. хората затова са го нарекли простичко: Учителя
  🙂

 20. mitaka  31.03.2012 г. | 19:05 ч.

  Страшна работа но и в миналото го е имало ако края на света е като по ноево време (Потопа) то големите откритя дето се славим не са откритя въобще а просто повторение. Нищо чудно хората да започнат да спат с машини или ГМО хора то разврата на света вече е стигнал до там та нали има секс кукли … разликата че другото е по развита секс кукла.

 21. Goodman  05.04.2012 г. | 12:19 ч.

  Цитат от горния текст:
  №3: Изкуствен помощник
  «Изкуствен интелект и разширена реалност, използвани в личните, всекидневни навици.»

  http://www.dnes.bg/technology/2012/04/05/terminatori-s-google-x-gledash-govorish-i-se-gyzareesh.155799
  «С това устройство Google въвежда т. нар. технология „Augmented Reality“ („разширена реалност“). С нея виртуалното информационно поле се пренася върху реални обекти – както например навигационна информация върху местата, където се намира потребителят.»

 22. Веско  08.05.2014 г. | 21:23 ч.

  Създадоха за първи път полусинтетичен организъм с разширен състав на ДНК
  http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/syzdadoha-polusintetichen-organizym-s-razshirena-dnk-6011523

  …без коментар

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.