Тъмната страна на държавното образование и вносният опит

Просветният министър Игнатов обяви проектозакон, с който българското образование щяло да стане „по-гъвкаво“. Този проектозакон, черпейки смело от опита на западни държави като САЩ, предлага: задължителна детска градина за четиригодишните; без повтаряне на училищна година до четвърти клас; гарантиран шести клас за двойкаджиите. Според заместник-министър Дамянова, това щяло да окаже „влияние върху мотивацията на учениците“. Разбира се, че ще окаже влияние, но кой казва, че това влияние ще е позитивно?!

Да видим как е на запад. И преди в „От Извора“ сме писали за образователните институции, но напоследък става дума предимно за университетите. При тях се очертава една тревожна тенденция – изоставяне на идеалите за свобода, морала и търсенето на истината, и преминаване към „тъмната страна“. Сред злополучно известните случаи и институции са университетите на Източна Англия (Климатгейт) и на Лъфбъро (репресивни разработки за контрол на масите); австралийските академици, борещи се за забрана на алтернативната медицина, Нюкасълският университет със създаването на изкуствена сперма, Нотингамският университет – с двойно „отличие“ за ислямофобия и потъпкване на свободата на словото,  репресиите срещу Норман Финкелстийн – това са само произволна част от по-известните случаи.

Участта на западните училища не е по-различна. Например в САЩ те се превръщат в успешни центрове за индоктринация. Децата не се учат толкова на знания, на четене, писане, математика, колкото им се казва какво да мислят, превръщайки ги в бъдещи раболепни слуги на Големия брат. В днешно време почти всичко, което американските деца правят в държавните училища, е записвано и проследявано. Свободната мисъл и изразяване са спирани и репресирани със строги мерки. При провинение учениците често, вместо при директора, се озовават с белезници в ареста; срещу тях се използват OC газ (класифициран като несмъртоносно оръжие, но с документирани смъртни случаи) и електрошокови оръжия (причиняващи трайни увреждания в организма, например на сърцето, и дори смърт). Това, което се стимулира, е сервилността към „божествената и безпогрешна“ държава, откъсването от родителите и семейството от най-ранна възраст.

* * *

Ето няколко примера за превръщането на американските училища в индоктриниращи центрове и затвори:

№ 1
Освен все по-голямото навлизане на камерите, вече има и ученически досиета. Всички американски щати вече събират досиета с поведението и академичния успех на учениците в държавните училища. Президентската администрация желае данните да включват, освен името, адреса и оценките, също и: здравни картони, семеен приход, данни за отношението на децата към гласуването.

№ 2
Американските деца са посвещавани в радикалната „зелена“ пропаганда. В много райони на страната децата са обучавани да следят поведението на родителите си и да ги поправят, когато е нужно. Този феномен е наричан „армия от еко-деца“.

№ 3
13-годишен ученик от Ню Мексико наскоро беше арестуван, защото… се оригнал в клас. Над 200 ученици в община Берналийо са „били задържани и арестувани в последните три години за безобидно неприлично поведение“. В друг случай полицията е била извикана за „възможно сексуално престъпление“ – става дума за момиче, което целунало момче в час по физическо. От арест не са застраховани дори и най-малките, като едно енергично 5-годишно момче, определяно като страдащо от СДВХ .

№ 4
В цяла Америка учениците са обучавани, че Първата поправка на Конституцията не важи в държавните училища – свободата на словото в училищата често е преследвана много сурово. Например група училищни спортисти наскоро бяха отстранени временно от училище, защото се молели в коридорите на школото.

№ 5
Вместо да образоват, много занятия вече „индокртинират“ децата за секса. Ето един скорошен пример, описан в The New York Times:

„…10-годишният ви син влиза в средно училище. Как ще се чувствате, ако той и съучениците му са снабдени с „картички“, графично описващи различни видове групови и самостоятелни сексуални дейности? Именно това прави едно нюйоркско училище, а възможността за отписване от такива образователни класове е ограничена. Родителите едва ли определят като разумно да учат децата им на неща като групова мастурбация.“

№ 6
Сексуалната индоктринация действа много ефективно – според ново проучване, сексуалната активност на момичетата между 13 и 19 години постави нов рекорд.

№ 7
Инкарцерирането на деца вече е стандарт в Америка. Почти една трета от всички американци са били арестувани, докато навършат 23 години. САЩ имат най-големия процент по инкарцерация в света и най-голямата полулация от затворници.

№ 8
В някои училища се използват RFID чипове, които следят присъствието и движенията на децата. Обикновено чиповете са пришити към училищната униформа.

№ 9
Все по-голям е процентът на децата, глобявани от полицията. В Тексас например това обхваща и ученици от първи клас. Според наскорошни данни, тексаската полиция е раздала „1000 глоби“ на деца от основните класове в период от шест години.

№ 10
Ученици от първи клас и деца от детските градини в Ню Джърси са задължавани да участват в „месечна анти-терористична подготовка“. За да добиете представа за занятията и терора върху крехката детска психика, вижте видеото.

№ 11
В някои училища въоръжени полицаи с извадени и заредени оръжия, заедно със специално обучени кучета, провеждат изненадващи и внезапни проверки. В това видео можете да видите как офицери от полицията насочват оръжията си срещу ученици, наредени покрай стените на училищен коридор.

№ 12
Американското правителство окуражава децата да шпионират родителите си. Ако учител разбере, че родител е казал „нещо грешно“ у дома, родителят може да бъде определен за „потенциален терорист“. А такива вече могат да бъдат екзекутирани без съд и присъда в бившата Страна на свободата по силата на закона NDAA и разрешението му от ЦРУ.
№ 13
Американското правителство все повече използва анкети и изследвания в училищата като средства за събиране на всякаква информация. Като например отношението към ваксините.

№ 14
Преди година 6-годишно момиче от Флорида беше закопчано и изпратено в клиника за душевноболни след най-нормален изблик на раздразнение. Друго дете беше пратено на психиатър, след като нарисувало в училище скица с Христос на кръста. Пак във Флорида ученици са били арестувани за притежание на пластмасов нож за масло в училище, за замерване с гумичка и за рисунка на оръжие.

№ 15
Във Вирджиния вече могат официално да претърстват телефоните и компютрите на децата, ако има „причини да се подозира, че претърсването би открило данни, че ученикът нарушава правилата на училището“.

№ 16
Все повече се използват технологии, които да определят и прогнозират бъдещите престъпници. Във Флорида обявиха използването на софтуер в училищата, който щял да предвижда бъдещите криминално проявени. Тези нарочени деца ще бъдат местени в специални превантивни и образователни програми.

№ 17

Всеки ден стотици деца в Тексас се изправят пред съда заради ругатни, сбиване или друго неприлично поведение. Деца биват арестувани за притежание на цигари, за закъснение за училище и за носене на „неподходящи“ дрехи.

През 2010 г. полицията в Тексас е глобила близо 300,000 деца (най-малките са били на шест години) за нарушения във и извън училище. Резултатът е бил солени глоби, в много случаи – непосилни за родителите, обществено полезен труд, а дори и затвор. Това, което навремето се е решавало с наказание или мъмрене от учителите или с обаждане до родителите, сега може да коства арест и пречка при бъдещо кандидатстване за колеж или работа.

Най-много от глобите се издават за „пречи в клас“ и „вдига шум“. Една трета – за наркотици, които самите държавни училища много успешно пропагандират. Подобно на часовете по сексуално обучение, децата се запознават „с всичко необходимо“ – какво са наркотиците, как изглеждат, кой ги продава, на каква цена и т.н.

Голяма част от учителите много удобно се възползват от полицаите, защото така си измиват ръцете от личната отговорност. Ето защо например учителка, вместо да прекрати кавга в клас и да наложи своя авторитет – звъни на полицията. Такава политика, според критиците и дори според главния съдия във върховния съд на Тексас, води до обратния ефект и създава готови за затвора деца-престъпници.

№ 18

Друг репресивен похват, който се въвежда в училищата, е претърсването на храната, която децата си носят от вкъщи. Дете от Северна Каролина е било принудено да изяде три парчета панирано пилешко, вместо домашно приготвения сандвич с пуешко и кашкавал, банан, пържени картофки и ябълков сок. Обяснението: домашната храна не била хранителна и не покривала изискванията на американското министерство на земеделието. Освен всичко друго, родителите трябва и да плащат за ГМ храните в училище. И то заради разни наръчници, определящи пицата като зеленчук.

* * *

Помагат ли такива брутални репресии за по-добро образование? Истината е, че новите поколения „затъпяват“ с бързи темпове – в Америка, но не само там. Понастоящем 15-годишните американчета дори не се класират в горната половина на развитите страни, когато стане въпрос за математика или други точни науки. Помагат ли такива мерки за по-сигурно общество, или спомагат за разделението, оскотяването и падението му?

В американските колежи положението не е по-розово, но това е очаквано, като имаме предвид каква е предварителната подготовка в основните училища и гимназиите. Професорът по икономика Джак Шъмблис от Флорида накарал студентите си да напишат есе за американската мечта и за мястото на държавата. Резултатите от текстовете на възпитаниците му показват идиотизма на системата, която явно цели не образованост, а индоктринация. Над четири пети от американските мечти на учениците описват работа, къща и много пари след пенсиониране, много ваканции и други подобни. Що се отнася до държавата, четири пети искат безплатно здравоосигуряване, безплатно обучение, държавата да им плаща къщите и да им осигурява работа, като същевременно налага високи данъци на по-богатите. Следното е точен цитат от едно от есетата:

„Ние хората не сме истински отговорни за действията си, затова се нуждаем от правителството, което да контролира тези, които не се интересуват от другите.“

Едва около 20 процента от студентите (които впрочем вече имат право да гласуват) показват адекватна представа за индивидуалната свобода и личната отговорност. Те искат самостоятелност, по-малка намеса на държавата, по-малки данъци.

* * *

(Бел. Стопанина: „Те искат самостоятелност, по-малка намеса на държавата, по-малки данъци.“ Чудесно! Само че точно тези неща са всичко това, което властите – били те в САЩ, или България – определено не желаят. Затова, когато поверявате децата си за обучение в държавно училище, бъдете готови за трагични резултати и тъжни последствия. Единственото спасение от безумия като горните, че и от по-страшните, които непременно ще дойдат, е в Троичния социален организъм.

Учителите трябва да си имат собствено правителство, напълно независимо от правната и стопанската система. И никой, който не се занимава с преподаване, не трябва да им се меси в работата. Би било чудесно, ако няколко системи се конкурират – например една по досегашната твърдо материалистична система и една по Валдорфската система. Нека видим коя ще даде по-добри резултати. В Швейцария отдавна знаят, ама такива като министър Игнатов не щат и да чуят.)

Споделете публикацията

Google1

За Григор Самуилов

Автор, коментатор и преводач на статии и обзорни материали в областта а политиката, банкерството, науката, религията и образованието.

Всички публикации

37 коментара за "Тъмната страна на държавното образование и вносният опит"

 1. USA  19.03.2012 г. | 16:37 ч.

  Не мога да повярвам, каква анти Американска пропаганда…и кому е нужно това?!? Искам да ви уверя, че няма и 1% истина в тази статия. Отново доказваме, какви ignorant се създават в България, срам…
  Ето тук относно операцията анти- тероризъм:
  http://www.huffingtonpost.com/2011/09/23/operation-mountain-guardi_n_977694.html

  а, ето и нашата слава:

  http://www2.tbo.com/news/breaking-news/2012/mar/16/3/pinellas-deputies-dismantle-organized-crime-ring-ar-381609/

 2. Александър  19.03.2012 г. | 17:47 ч.

  USA
  Не мога да повярвам, каква анти Американска пропаганда…и кому е нужно това?!? Искам да ви уверя, че няма и 1% истина в тази статия. Отново доказваме, какви ignorant се създават в България, срам…
  Ето тук относно операцията анти- тероризъм

  Мерси много за уверението , вече съм по-спокоен и мога спокойно да отида до МакДоналдс за да си изям порцията здравословна храна срещу скромните 5 лева

 3. lok  19.03.2012 г. | 20:08 ч.

  Не знам за Италия но у нас ВИНАГИ са съществували „явленията“ в училище като агресия, сбивания, малодушие, грабежи, кражби, наглост, безнаказаност, връзкарство и т.н. Говоря за 80-те години в основни училища в София та до сега, традиции….. Да, съвременните филми и PC игри допълнително влошават нещата но става въпрос за друго – За умалени модели на реалния живот – правилата на джунглата които по същество никой във никой строй не е отменял. Така че е нормално едно дете в училище да си вади само изводите и да се самонаучи на принципа проба-грешка срещайки явления като агресия, сбивания, малодушие, грабежи, кражби, наглост, безнаказаност, връзкарство и т.н Така детето ще се подготви най-ефикасно за бъдещия живот като порасне и ще живее в реалния живот – и то на много ниска цена !!! Всички останали варианти са утопия, замазване на очите и промиване на мозъците с неизброими вредни и необратими последствия за вече големия човек
  Брутално е но това е пътя !

 4. giordana  20.03.2012 г. | 00:29 ч.

  lok@

  Тези “ явления“, за които пишеш, ги е имало всякога, не само от 80-те години и не само в България.Има ги, разбира се и в Италия, със сигурност ги има и в другите държави.

  Аз говорех за друго.Напоследък, тези “явления“ са се умножили и започват от все в по-ранна възраст:
  На 5 години се държи арогантно, като че ли е на 13-14, в пуберитета!
  На 9 г. вече гледа порно!
  На 10 г. вече посещава дискотека.
  На 12-13 започват полов живот.
  Случаи, на насилие, между ученици, или от ученици към учители, не само в гимназията, но и в прогимназията и началните училища.

  Времената са много изпреварени,ето, кое е тревожното.Това е мое лично мнение, родено от преки наблюдения,без намерения да раздавам морал.

 5. Стопанина  23.03.2012 г. | 16:18 ч.

  Нови мозъчни промивки в държавните школа

  Биотехнологичните гиганти Monsanto и Dow прокарват учебник в часовете по зедемелие и естествени науки. Децата и юношите ще бъдат обучавани, че генно-модифицираните храни „подобряват здравето на човека“ и „помагат за опазването на околната среда“.

  Черното е бяло, бялото е черно, войната е мир, свободата е робство и невежеството е сила!

 6. Gergana  11.12.2012 г. | 12:42 ч.

  Wow!

 7. Ранни записвания  23.01.2014 г. | 14:47 ч.

  Благодаря за интересната статия.Определено има доста неща и проблеми,които искат време и голямо внимание за да се оправят и да тръгнат към положителна посока.Мен лично силно ме вълнува здравословната храна, особено в училищата и този пример,който ни казвате , че не е била достатъчно хранителна и не е покривала всички изисквания на американското министерство на земеделието е едно, но в реалността е съвсем друго.Тук в този случай може да са хванали нередност, но всички знаем с какво ги хранят там децата като започнах с полуфабрикати,които само в някаква мазнина се запържват иска готови което е недопустимо.Има доста предавания за това как се опитват да вкарат повече плодове и зеленчуци но безуспешно.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.