Бизнесът със затворите по света, а скоро и у нас

Печалби за частниците, разпределяне на загубите в обществото

Нов доклад на Huffington Post показва, че Флорида ще приватизира 20% от затворите на територията на този щат, като по този начин ще се присъедини към тенденцията в останалата част от САЩ. Официалната обявена причина за намеренията на властите е бюджетният дефицит, който се нуждаел от подкрепата на частния сектор. Авторът на доклада посочва, че този аргумент е най-слабият възможен, като се имат предвид документираните факти.

Фактите сочат, че печалбите остават само за частните господари на затворите, докато разходите продължават да се поемат по заобиколни пътища от данъкоплатците. Това обаче не пречи на най-голямата американска корпорация Corrections Corporation of America (CCA) успешно да приватизира държавни затвори в 48 от щатите. Продължава…

* * *

Частна компания настоява за 90% заетост на затворите

Най-голямата частна корпорация, която приватизира американските затворие, предлага пари на властите, за да поеме управлението на закъсалите за пари поправителни домове за непълнолетни и затворите. Но има едно условие… всеки щат трябва да гарантира, че всеки от обектите ще пълен поне на 90% със затворници. Само по този начин сделката щяла да е изгодна за компанията.

Corrections Corporation of America (CCA) вече има бизнес отношения с 48 щата. Тя се е ангажирала с инвестиции в размер на $250 милиона, за да поддържа затворите и да ръководи работата на затворниците. Но част от сделката изисква 20-годишен договор с щатите, че властите (или по-скоро правораздавателната система) ще пълни затворите с робска работна сила почти до последната килия.

Доскоро CCA управляваше собствени затвори и под договор приемаше осъдени затворници. Отскоро компанията обаче предприе стъпки за превземането на държавната система от изправителни заведения.

* * *

У нас: Също навлезе идеята за този бизнес – правят частни затвори

Затвори ще могат да се правят с пари на частни фирми. Това предвижда законопроектът за публично-частното партньорство, чието публично обсъждане започна вчера. Проектът включва още изграждането на болници, училища, магистрали без тол такса, спортни обекти и др. с участието на частни партньори. Експерти изказаха мнение, че публично-частните партньорства (ПЧП) трябва да минат към отделна агенция и да се води публичен регистър за всички проекти.  Продължава…

* * *

Бърз коментар: Не е нужно много богато въображение, за да се досетите какъв бизнес ще може да процъфтява около търговията с роби. Достатъчни са само една частна корпорация и един корумпиран съдия. А съдии със „странни решения“ и възгледи – не е като да няма. Бизнесът върви чудесно в САЩ и за него няма криза.

Един на сто човека в Америка в момента е роб в бездънната система от затвори и „изправителни заведения“ — оповести New York Times. Така се гради демокрация — със затвори. Така смятат някои „частно ориентирани“ бизнесмени и/или политици и у нас. Някои ли казах? Може би всички. То ще си каже…

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

6 коментара за "Бизнесът със затворите по света, а скоро и у нас"

 1. Arctos  20.02.2012 г. | 19:30 ч.

  Защо роби?

 2. Стопанина  20.02.2012 г. | 23:07 ч.

  Роб = лишен от свобода човек.

  Затворник = лишен от свобода човек.

  Роб = такъв, който работи за частни господари срещу храна, дреха и подслон.

  Затворник = такъв, който работи за частни господари срещу храна, дреха и подслон.

  Да изброявам ли още?

 3. Ванко  13.03.2012 г. | 18:27 ч.

  Стопанина…кога и къде чу че затворниците работят ве?Беше при баи Тошо,а сега гледат 3Д телевизия в Щатите и Канада например.Имат си джимове…Кви роби са затворниците при положение че голяма част от хората били веднъж вътре пак искат да влязат щото имат храна,подслон и разходка????!!!! А ние плащаме ли плащаме те да са супер вътре…Е…кои е роба????

 4. Стопанина  13.03.2012 г. | 18:59 ч.

  Ванко, много се поколебах дали да пусна мнението ти през цедката. Направих го само за цвят, да има и някоя глупост сред коментарите. Но не очаквай да коментирам писанията ти или да им отговарям. Ако наистина се интересуваше от къде и как работят затворниците, щеше да си го направил вече.

  Същото се отнася и за включването ти относно чиповете. Без коментар!

 5. Стопанина  28.05.2012 г. | 13:50 ч.

  Строим затвори на лизинг

  Частни фирми могат да финансират проекта, избиват парите чрез труда на пандизчиите

 6. Александър  28.05.2012 г. | 17:03 ч.

  Късно се сетиха, трябваше вече да са готови, сега къде ще вкарват нарушителите на авторски права (около 5 милиона българи):roll:

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.