Учени: Страдате по починал близък? Значи сте психично болни

Всяка преработка на противоречивия „Диагностичен и статистически наръчник на психическите разстройства“, издаван от Американската психиатрична асоциация (APA), добавя нови „психически разстройства“, които всъщност са различни най-обикновени човешки черти. Планираното пето издание на наръчника не е изключение. То предлага прекласифицирането на нормално поведение като скръбта по загубен близък или прекарването на „твърде много“ време в сърфиране из интернет като психически заболявания, които изискват медикаментозно лечение.

Наследникът на Наръчник №4 (публикуван в 1994 г.) – Наръчник №5 – се очаква да бъде издаден през май 2013 г. Това ще стане след различни предварителни ревизии по черновата, няколко периода за публични забележки и главен преглед от психиатричните и медицински общности. Но още сега хиляди здравни специалисти се обявяват против наръчника в настоящия му вид заради определянето на иначе нормални човешки реакции като предполагаеми душевни разстройства.

Дейвид Пилгрим от английския Университет на Централен Ланкашър смята за пределно ясно, че Наръчник №5 „ще облагодетелства фармацевтичните компании“ заради увеличаването на списъка с психически заболявания. Пред Ройтерс той определи наръчника като „такъв, който ще третира опитностите и поведението на хората сякаш са ботанически видове, чакащи да бъдат идентифицирани и категоризирани в твърди граници“. Той добави и че това е „форма на колективна лудост“, а окачестви предложените промени като „псевдо-научно занимание“.

Американското преброяване от 1840 г. признава само един вид психическо заболяване, записано като „идиотизъм/невменяемост“. Но през следващия век бройката на признатите за психически разстройства се увеличава до над 100, а днес APA признава повече от 300 вида. За Наръчник №5 се очаква тази бройка да скочи значително. Питър Киндерман, директор на Института по психология към Университета на Ливърпул, коментира:

„Много стеснителни, ексцентрични, скърбящи хора или такива с нетрадиционни романтични предпочитания изведнъж ще се окажат с етикет „душевно болни“. Не е човешко, не е научно и няма да послужи за помощ на хората.“

Наръчникът обаче ще осигури нови възможности за предписването на психотропни лекарства като Adderall (популярен медикамент за Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност) на деца. Броят на диагностицираните със СДВХ постоянно нараства в последните години. В същото време психиатрите продължават да разширяват симптомите на това т. нар. психическо заболяване.

Автор: Джонатан Бенсън

Превод: Тихомир

Източник: Natural News

Споделете публикацията

Google1

За Григор Самуилов

Автор, коментатор и преводач на статии и обзорни материали в областта а политиката, банкерството, науката, религията и образованието.

Всички публикации

12 коментара за "Учени: Страдате по починал близък? Значи сте психично болни"

 1. Gergana  18.02.2012 г. | 15:34 ч.

  Докато обществото е болно, хората ще се поболяват. Факт. Какво да им предпишем? Add’em all (Адемол), ли? И това не помага. Лично имам познати (това може да се провери), които са си изпатили от такова обезличаващо отношение. liТъгувайте, радвайте се и бъдете хора.

 2. neo one  18.02.2012 г. | 15:47 ч.

  ЛЮБОВТА вече е заболяване➡ :shock:.

  Световната здравна организация (СЗО) постави чувството в графата: „Разстройство на навиците и влеченията“ с номер F 63.9.:shock::shock:

 3. neo one  18.02.2012 г. | 15:48 ч.

  Любовта се оказа в една компания заедно с алкохолизма, хазарта и клептоманията

  http://www.dnes.bg/akoshtete-vqrvaite/2011/10/06/liubovta-psihichno-otklonenie-spored-szo.130458

 4. Захария  18.02.2012 г. | 18:32 ч.

  Понастоящем всеки един от петима души в България се води с психични отклонения. Ако се приемат и тези нови „заболявания“ за заболявания, ще излезе, че всеки човек страда от все някакво душевно заболяване!

  Изглежда в близко бъдеще хората ще се смятат не само за виновни по подразбиране, но вече ще се считат и за психично болни пак по подразбиране, което естествено ще бъде чудесно оправдание да бъдат затваряни в съответните лечебни и/или изправителни заведения…

 5. Захария  06.03.2012 г. | 02:24 ч.

  В Австралия – проектозакон за психичното здраве предвижда децата да могат да се съгласяват на стерилизация, без да е необходимо съгласието на родителите. Не се предвижда минимална възраст, достатъчно е психиатъра да прецени, че детето е достатъчно зряло, за да вземе такова решение. Освен това проектозакона ще даде право на децата над 12-годишна възраст да се съгласяват на електрошокова терапия, отново без да е необходимо съгласието на родителите. Също така, пак без съгласието на родителите, децата ще могат да решават дали да се подлагат на психохирургия (това е вид неврохирургия, при която чрез операция на мозъка се лекуват различни психични разтройства).

 6. Мислещ  06.03.2012 г. | 07:53 ч.

  Направих си труда, да проверя, кои са инициаторите на всички тези „умопомрачителни“ идеи. Оказа се, че те, в 99% идват от англоезичните народи. И в същото време, същите тези народи, се бият в гърдите, че са авангарда на човешкото развитие. Имам усещането, че при тях, разсъдъчната им дейност относно Божественото – Любовта, не съществува. А уж, все са състрадателни, усмихнати и с добри намерения. Доста лицемерно, не мислите ли!

 7. Gergana  06.03.2012 г. | 08:41 ч.

  Мислещ, ние си ги знаем, ама те не ни знаят. Какво им „липсва“? Съчувствие, на официално ниво. Индоктринирани са да приемат „попълнете го навреме“ за истинското познание. Усмихват се, както пред прислужника, така и пред палача си. Без въпроси, без съмнение. И ние към подобно се стремим, затова ги търпим в тяхните опити да изпросят милосърдие към човечеството. Тяхните опити не са достатъчни. Трябва любов към ближния (може би с англо-саксонска усмивка) с истинско намерение.

 8. една българка  06.03.2012 г. | 10:42 ч.

  То си е казано : Пътят към ада е постлан от добри намерения.

 9. Захария  06.03.2012 г. | 11:08 ч.

  Защо е тази офанзива срещу децата? Ваксиниране още от бебета (ако изобщо ги оставят да живеят, защото по новата биоетика бебетата даже нямат право на живот), после в училище – индоктриниране, „детските“ филмчета, които всъщност развращават… списъка е дълъг, а сега остана и шокова терапия да се въведе! Защо е тази атака точно срещу децата обаче, това не мога да разбера… Сякаш някой има за цел да унищожи и човешкото, и божественото в тях, още в зародиш… 🙁 😥

  Матей 18
  6 А който съблазни едно от тия малките, които вярват в Мене, за него би било по-добре да се окачеше на врата му един воденичен камък, и да потънеше в морските дълбочини.
  /…/
  10 Внимавайте да не презирате ни едно от тия малките, защото ви казвам, че техните ангели на небесата винаги гледат лицето на Отца Ми, Който е на небесата.

 10. 88  07.03.2012 г. | 10:52 ч.

  Психично болен ще е този, който не страда по загубата на близък.

 11. Гошко  09.03.2012 г. | 10:45 ч.

  88:“Психично болен ще е този, който не страда по загубата на близък.“
  Нашите предци не са страдали, когато техен близък се е споминал.
  Четох в една от книжките на историка Ганчо Ценов, че когато Атила е починал, неговите близки са се радвали и не са страдали кой знае колко.
  Дали не са поназнайвали нещо повече за смъртта…?!

 12. dragonn  09.03.2012 г. | 10:59 ч.

  При траките е била същата работа. Когато се роди някой са плачели, а когато умре са се радвали.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.