20 поуки, които трябва да видим в агонията на Детройт

Искате ли да знаете какво бъдеще ни очаква? Просто вижте какво се случва в Детройт. Град Детройт беше един от най-големите индустриални градове в световната история, но днес той се е превърнал в загниваща следапокалиптична адска дупка. Близо половината от мъжете са безработни, почти половината от населението е практически неграмотно, повече от половината деца живеят в бедност, а градската управа е затънала в дългове. Тъй като икономическите условия стават все по-лоши, престъпността вече е абсолютно неконтролируема.

Всяка една нощ в Детройт има страшни сблъсъци между отчаяни престъпници и собственици на жилища, които повече не могат да търпят. За съжаление, полицаите в Детройт драстично бяха съкратени. Когато някой извика полицията, тя често идва твърде късно, ако изобщо дойде. Този град се е превърнал в яма от преизподнята, където царува беззаконието, а насилието е разменната валута на улицата.

Ако искате да оцелеете в Детройт, по-добре се готовете за бой, тъй като навсякъде има орди от отчаяни престъпници, които винаги са готови да ви вземат буквално всичко, което имате. Но не гледайте само Детройт, защото това, което се случва в Детройт, скоро ще се случва навсякъде. По-долу са изброени 20 неща, които можем да научим за бъдещето ни, като знаем повече за смъртта на Детройт.

#1
Хората не искат да живеят на място, където вонята на неуспеха постоянно витае във въздуха. Ако се върнем в 1950-те години, ще си спомним, че Детройт беше мегаполис – имаше си 2 милиона жители и всичко в изобилие. Според преброяване на населението от 2010 г., сега са останали да живеят само 713,000 жители. Бюрото за преброяване на населението на САЩ казва, че от 2000 година насам Детройт губи по 1 местен жител на всеки 22 минути.

#2
Когато икономиката се срива, отчаяните хора правят отчаяни неща, а много от собствениците на жилища отвръщат на набезите. Оправданите убийства (при защита на собственост) в Детройт са нараснали с главозамайващите 79% през 2011 година.

#3
В големите градове, където хората се мъчат просто да оцеляват, всяка провокация може бързо да ескалира в битка на живот и смърт. Процентът на убийствата при самозащита е 2200% над средната за страната.

#4
Когато нямат достатъчно пари за патрулиране, много от местните власти избират да съкратят полицейския контингент. Преди 10 години в Детройт е имало около 5000 полицаи. Днес те са по-малко от 3000.

#5
Най-съществените социални услуги, на които се радвате днес, не винаги ще бъдат налични в бъдеще. Длъжностните лица в Детройт наскоро обявиха, че поради бюджетни ограничения, всички полицейски участъци ще бъдат затворени за гражданите в продължение на 16 часа в денонощието.

#6
Икономическият колапс е благодатна почва за хаоса и насилието. Миналия петък и събота са докладвани общо 9 престрелки в града.

#7
Все повече американци са принудени да прибягват до въоръжена самозащита (оправдани убийства). По-долу е историята на 73-годишната Джулия Браун, описана в The Daily:

„Последния път, когато 73-годишната Браун извикала детройтската полиция, тя е дошла чак на другия ден. Затова тя подала заявление за разрешително за носене на пистолет и казва, че е готова да го използва срещу младите бандити, които се навъртат в нейния квартал, мародерстват цели блокове и тероризират възрастните хора безнаказано.“

#8
Когато престъпленията стават неконтролируеми, а полицията е безсилна да ги спре, бдителните граждани организират самоуправа

„Всъщност престъпленията стават все по-жестоки и гражданите, разочаровани от бездействието на полицията, са решили да сформират собствени организации, чрез които да се противопоставят. Една такава организация е позната като „Детройт 300“ – тя възникна, след като 90-годишна жена от северозападен Детройт беше брутално изнасилена през август.“

#9
Когато престъпниците станат отчаяни, те крадат буквално всичко, което не е охранявано. Днес в Детройт крадците крадат толкова много медни кабели от уличното осветление, че половината от лампите в някои квартали не работят.

#10
Докато някогашния ред става пълен хаос, в крайна сметка дойде и времето, когато дори не е безопасно да шофирате посред бял ден. 100 шофьори на автобуси в Детройт наскоро отказаха да работят по досегашните си маршрути – от страх да не бъдат нападнати на улицата. Ръководителят на съюза на автобусните шофьори, Хенри Гафни, обясни, че шофьорите без преувеличение са изплашени за живота си

„Нашите шофьори се страхуват, боят се за живота си. От доста време вече имаме проблем със сигурността. Мисля, че вчера чашата преля – един от моите шофьори беше пребит от няколко тийнейджъри насред Rosa Parks, а полицията дойде чак след половин час.“

#11
Един от най-ясните признаци за упадъка на Америка е състоянитето на образователната система. Само 25% от всички ученици в Детройт завършват гимназия. Много други големи градове скоро ще имат същите показатели.

#12
Когато местните власти свършат парите, се принуждават да правят труден избор. След като вече затвориха десетки училища, властите в Детройт планират да затворят още 16.

#13
Все по-голям процент от американците не могат дори да четат или пишат. Това е много плашеща индикация за това, което може да изглежда бъдещето на САЩ. Според един зашеметяващ доклад, 47% от всички хора, живеещи в Детройт, са практически неграмотни.

#14
За съжаление, крайната бедност, от която страдат и деца, се разраства като епидемия в САЩ. Днес 53.6% от всички деца, които живеят в Детройт, живеят под прага на бедността.

#15
Състоянието на заетостта в Америка е много по-лошо, отколкото признават властите. Анализът на последното преброяване заключава, че 48.5% от всички мъже в Детройт (на възраст от 20 до 64 години) не са имали работа през 2008 г.

#16
Когато големите градове се превръщат в адска дупка, цените на жилищата падат като скала. Средната цена на жилище в Детройт сега е само $6000.

#17
Когато престъпността и грабежите стават често срещано явление, домовете в областта могат да станат абсолютно непродаваеми. Някои жилища в Детройт са били продадени за  един долар!

#18
Когато депресиращите условия за живот продължават много години наред, голям брой хора се преместват на места с все още благоприятни условия. Преди няколко години имаше повече от 40,000 обезлюдени имота в Детройт.

#19
Само защото днес продължаваме да имаме сравнително висок стандарт на живот, това не означава, че винаги ще бъде така. Детройт е просто гниещата обвивка на това, което градът беше в миналото, а това, което се случва там, в най-скоро време ще се случи с останалата част на Америка (и не само в Америка – бел. ред.). Следва описанието на един британски репортер след посещението му в този американски град…

„Голяма част от Детройт е ужасно опасна за собствените му жители, които в много случаи остават само защото няма къде другаде да отидат. Кражбите с взлом са двойно повече от средните за страната, а престъпленията с физическо насилие – тройно повече. Изоставените олющени домове, наводнените пътища, тромавите ръждясали стари коли и занемарените предни дворове на фона на дърветата и пущинаците ви карат да мислите, че сте в селските райони на Алабама, а не в един от най-големите индустриални градове, които някога са съществували.“

#20
Когато държавата е затънала в дългове, политиците търсят нещо, което да продадат и да „приватизират“. За съжаление, управата на Детройт е толкова разорена, че сега обмисля продажбата на някои от най-известните си активи.

„Най-старите активи на Детройт – от Belle Isle до тунела Детройт-Уиндзор – могат да бъдат продадени на търг, тъй като градът се бори за финансовото си оцеляване. Изправен пред смазващи дългове и вероятното назначение на „извънреден управител“, градът търси всякакви начини да се отърве от разходите и да повиши приходите. Ако градските власти не могат да изпълнят плана на бюджета, „извънредният управител“ ще има властта да продава активи – следствие от банкерското превземане на Детройт.“

Но Детройт не е единственият случай. Много други градове из цяла Америка са разорени и с вързани ръце. Просто проверете какво се случва например в Скрантън, Пенсилвания:

„Кметът Кристофър Доърти изпада в неловко мълчание, когато го питат за съдебната заповед, която принуждава пенсилванския град да плати около 30 милиона щатски долара за забавените заплати на полицията и огнеборците – това е по одобрен от държавата фискален план за възстановяване. „Нямам тези пари“ – казва Доърти (53 г.). Що се отнася до шанса да вземе пари назаем – над половината от прогнозирания общ приход на града – той добавя: „Няма нито една финансова институция, която да ми даде 30 милиона долара.“

Щатската икономика изобщо не се е възстановила от последната сериозна финансова криза, а сега се задава и нова. Американският народ е ужасно разглезен и няма характера да се справи с депресиращите условия с чест и достойнство. През следващите години ще ставаме свидетели на ширещи се безредици и грабежи в големите ни градове. Масовите престъпления, които се задават, ще бъдат абсолютно безпрецедентни.

Не е задължително да се стига дотам, но за съжаление, дойде времето да посрещнем последствията от няколко десетилетия, изпълнени с наистина лоши политически решения. Това време започва да го чувства всеки от нас.

* * *

Превод: FCB

Източник: The Economic Collapse Blog

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

65 коментара за "20 поуки, които трябва да видим в агонията на Детройт"

 1. Светльо  07.08.2012 г. | 15:36 ч.

  Как се живее във фалирал град

  Агонията на Сан Бернардино се вижда още на излизане от магистралата. Бурените са си проправили път отстрани на платното, изгорелите клони на палмите са се провесили, защото не ги подкастрят редовно, половината от търговския център „Инланд“ е затворен, а паркингът около него е обречен на бавна разруха.

 2. Огнян (Мислещ)  16.08.2012 г. | 08:50 ч.

  Корпорациите превърнаха САЩ в подобие на СССР
  Все повече животът на американците зависи от Политбюро на Върховния корпоративен съвет, който се интересува единствено от повече печалби

  Корпорации сериозно ограничиха нашия избор: какво да купуваме, къде да работим, как да живеем, какви права да имаме. Бъдещето ни престава да принадлежи на самите нас. Все повече решения, които определят качеството на живота ни, се вземат от апаратчиците от Политбюро на Върховния корпоративен съвет, който се намира някъде далеч от нас. Днес тези апаратчици са пиари, изпълнителни директори, титани на корпоративните финанси, лобисти на многонационалните корпорации и мениджъри, които се стремят да увеличат печалбите за сметка на нашата свобода.

 3. Стопанина  26.11.2012 г. | 12:03 ч.

  Детройт фалира до месец

  Детройт е във финансов колапс от години, като изгуби четвърт от населението си през последното десетилетие. Общинските съветници на града предложиха на кмета да наеме финансов съветник и в замяна да получи заем от 30 милиона долара до края на годината.

 4. Стопанина  29.08.2013 г. | 20:44 ч.

  Поради банкрут, Детройт преустановява издаването на актове за раждане и за смърт.

  http://www.detroitnews.com/article/20130829/METRO01/308290046/Death-certificates-took-holiday-wake-bankruptcy-filing?odyssey=mod|newswell|text|FRONTPAGE|p

 5. FCB  30.08.2013 г. | 09:58 ч.

  Стопанина
  Поради банкрут, Детройт преустановява издаването на актове за раждане и за смърт.
  http://www.detroitnews.com/article/20130829/METRO01/308290046/Death-certificates-took-holiday-wake-bankruptcy-filing?odyssey=mod|newswell|text|FRONTPAGE|p

  Излишна бумащина , браво на тях, да премахнат и парите и ще стане интересно.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.