Журналистика по идеология и сценарий на МВР

Разследващ журналист у нас вече може да се нарече всеки с микрофон в ръка, който ходи и разпитва някакви хора за други хора, подбира си точните думи и ги предоставя като истински факти. В случая става дума за репортер на Нова ТВ, чиято гледна точка за скандала със семейство Начкови, което преди три седмици се оплака от полицейско насилие, беше излъчена тази сутрин (13.2.2012 г.).

Разбира се, че е важно да се знае занимава ли се Петър Начков от Мировяне с контрабанда на цигари без бандерол. Но Но тук виждаме изфабрикуване на виновност – само със средствата на „журналистиката“ – за да се омаловажи фактът, че му е нанесен побой. (Позволяваме си да наречем полицейското насилие факт, тъй като за него имаше и медицински документ, и наказани служители на МВР).

Скандалът в обществото, освен това, избухна не заради бити от полицаи невинни хора. А заради това, че изобщо са били бити хора. В тях в крайна сметка бяха открити само 5 кутии цигари без бандерол. Но да не би, ако бяха 500 кутии, хората си заслужаваха боя? От внушението на репортера Иванов излиза, че – да.

[…]

Репортерът Иванов стига и до кратък разговор с лекар, който хвърли един поглед на медицинското свидетелство на Начков и отрича описаното там да може да се нарече побой. Напомняме, че в медицинското е записано, че при прегледа на Начков са установени: кръвонасядане на горния клепач на дясното око; кръвонасядания в областта на двете гривнени стави; кръвонасядания на десния крак; охлузвания на двата крака.

Според направилия прегледа д-р Атанас Николаев Христов, тези увреждания са в резултат от действието на твърди тъпи предмети и могат да се получат по време и начин, както съобщава пострадалият. Мнението на д-р Христов обаче липсваше в репортажа.

Вижте пълния текст: WebCafe

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

17 коментара за "Журналистика по идеология и сценарий на МВР"

 1. Захария  14.02.2012 г. | 15:41 ч.

  Дори и най-големия престъпник да е бил този Начков, това не оправдава полицейското насилие и побоя! А той не е бил такъв, макар че така се опитват да го истипосат! Извинявайте, ама дори да се е занимавал с фалшиви цигари, това ли е най-голямото престъпление случващо се в България – че някой продавал цигари без бандерол? Като че всичко друго ни е наред, цъфнали сме и сме вързали вече, всички други престъпници хванахме, та само бандеролите ни останаха да оправяме!

  Направо не мога да повярвам, че е възможно такова безобразие!
  👿
  Честно казано тези от Нова ТВ ги мислех, че са на по-високо ниво в сравнение с БТВ, но сега направо ми се сгромолясаха в очите! То бива бива поръчкови репортажи, ама такова чак чудо не бива!

  Боже, дали ще доживеем да имаме някога една истинска телевизия?

 2. Александър  14.02.2012 г. | 16:15 ч.

  http://www.ataka.tv – това е истинската телевизия

 3. Петър Сп.  14.02.2012 г. | 16:48 ч.

  Всеки който върши беззакония не трябва да се оплаква от полицейско насилие. Първо в случая няма никакво насилие и второ дали това е най голямото престъпление няма значение, все от някъде трябва да се почне. Хубав е сайта, но не минавайте на политически теми, защото да се плюе по едни или други е много лесно, но не се знае кой е прав.

 4. Стопанина  14.02.2012 г. | 16:59 ч.

  Всеки който върши беззакония не трябва да се оплаква от полицейско насилие.

  Полицейското насилие е възможно най-грубата форма на беззаконие. Ако органите на реда не спазват законите, на какво основание ще налагат „своя ред“ на други хора? Такова основание може да е само едно: тирания.

  да се плюе по едни или други е много лесно, но не се знае кой е прав.

  Прав е всеки, който изобличава и противодейства на беззаконието, каквото е и непровокираното полицейско насилие.

 5. Захария  14.02.2012 г. | 17:10 ч.

  Петре, в случая виждаме как полицаите първо бият, и чак след това намират цигарите без бандерол. Въпрос: ами ако не бяха ги намерили? Тогава какво излиза – дай първо да пребием човека от бой, пък после да питаме кой крив кой прав! Това нормално ли е според теб? Но даже и намерените цигари не оправдават боя! И изобщо, при положение че заподозрения не се съпротивлява на полицията, няма никакво оправдание за полицейското насилие!

  …Първо в случая няма никакво насилие…
  Да бе, те направо божи кравички били тези маскираните полицаи, само са го погалили, какво насилие, какви 5 лева…

 6. Петър Сп.  14.02.2012 г. | 17:26 ч.

  В репортажа имаше видео как го извеждат и нямаше побой, после ако е имало не знам, не съм бил там не мога да твърдя. В някой държави си виновен до доказване на противното в България е обратното, ще кажете че това е по правилно може би и аз мисля така, но беззаконията вече са навсякъде в държавата и ако не се ползва твърда ръка няма да има оправия. Аз не съм привърженик на нито една партия, но това което мисля е че на този етап от прехода до сега ГЕРБ най добре се справят с ръководенето на държавата, наистина има още много, много какво да се желае, но като погледна назад няма кой друг. Аз почти не вземам участие в дискусии и ми харесва сайта защото има интересни духовни теми, но когато политиката се намеси някакси нещата се променят ако ме разбирате. Просто споделям без да се опитвам да засегна никой.

 7. Стопанина  14.02.2012 г. | 17:39 ч.

  Адептите на Черната ложа, които управляват България, не са се сменяли от 130 години насам. Относно марионетките и актьорите, които позират като политици: по-некомпетентно правителство не е имало никога в историята на България; нито по-глупав премиер, нито по-крещящо банкерски и корпоративно услужливи министри, като Дянков, Трайков и тем подобните.

  Нека не забравяме още, че министър на културата е побойникът Рашидов, докато олицетворението на (пост-)комунистическата пасмина Божидар Димитров беше назначен за министър заради „дългогодишни заслуги“ в българофобията си, която в очите на невежите изглежда като „патриотизъм“. А ако трябва да посоча олицетворение на ГЕРБ, това безусловно е Цветан Цветанов. Само като му видиш физиономията, можеш да си наясно какво ще очакваш – особено ако имаш някакви познания и по физиогномика.

  Ако има някой, който ми е симпатичен като личност, това е само кметица Фандъкова. Проблемът й е, че въобще не е за тая работа, както не е всеки, който не знае кога да казва „НЕ“ по важни въпроси. Със същия успех работата й може да я върши бездушен робот, който се програмира от Централата и безусловно следва партийния код.

  Това пък е моето мнение.

 8. Петър Сп.  14.02.2012 г. | 17:53 ч.

  Ок, аз приемам твоето мнение и го уважавам, всеки човек има право на менение. Въпроса е следния обаче, кой е достоен да управлява страната в момента, защото аз не виждам алтернатива в предишните управления. Два пъти идва БСП на власт и двата пъти държавата се срина. Кой може да възстанови страната. Ако съдим по пророчествата на Слава Севрюкова, това може да бъде когато застане жена на чело и тази жена може и да е например Меглена Кунева, но тя също трябва да направи екип а екип от кой, когато всички са продажници. Другото нещо е че ционистите в момента така са си изплели кошницата, че който не върви с тях става като Северна Корея и други подобни държави в изолация и упадък, затова и нашите управници се подлагат на това което им казват от Европейския съюз и Америка. Според мен който и да е на власт всеки ще гледа да им угажда. Както и да е, всеки има различно мнение а това е дискусия като цяло която няма смисъл, така че ако съм засегнал някой се извинявам с пожелания за мир и успех на всички четящи!

 9. Стопанина  14.02.2012 г. | 18:13 ч.

  Вече има съфорумец, който се подписва като Петър, измисли си друго име.

 10. inranxan  14.02.2012 г. | 18:45 ч.

  специално за цигарите фабриката в Пещера която бълва папироси без бандерол марка БЕСТ МЕН – които ги рекламираха в сериала под прикритие ги прави без бандерол защото си плаща на Бойко и Герб

 11. Радослав Йорданов  14.02.2012 г. | 19:09 ч.

  Сега видях, че се върти някакво клипче, където Путин е арестуван. WTF?!
  Ето линкове:
  Vladimir Putin Is Arrested!!
  Eто и към българска статия, макар, че този сайт е изключително несериозен или поне съм останал с такова впечатление за него.

 12. Стопанина  14.02.2012 г. | 19:19 ч.

  Май не си чел „новината“ до края.

  Естествено, че е менте и си го пише.

 13. Мислещ  14.02.2012 г. | 21:33 ч.

  @Александър
  http://www.ataka.tv – това е истинската телевизия

  Сашо, няма истинска телевизия, особено пък тази, дето ни я пробутваш. За да отсееш истината, гледай различни телевизии, слушай различни радио станции, чети разнообразна преса, рови се в нета и най-вече винаги бъди инициативен в търсенето на истината. Оставиш ли се на някой да ти определя кое е истина и кое не е, можеш да бъдеш сигурен, че здраво са те пуснали по пързалката на заблудата.

 14. Мислещ  14.02.2012 г. | 21:44 ч.

  @inranxan
  „специално за цигарите фабриката в Пещера която бълва папироси без бандерол марка БЕСТ МЕН – които ги рекламираха в сериала под прикритие ги прави без бандерол защото си плаща на Бойко и Герб“

  inranxan в добавка на това ти предоставям малко допълнителна информация в цифри:

  Спадът на обмитените цигари през 2010г. в процентно изражение спрямо 2009г. е около 37%. Според годишния доклад на Агенция Митници за 2011 г., са обложени 11 млрд. къса цигари (за справка през 2008г. са обложение приблизително 20 млрд. къса цигари), така за поредна година това са най-ниските стойности за последното десетилетие. Положението няма да се промени в посока нагоре, освен ако контрабандата на цигари не е вече легализирана и отчетена като нормална, и че 50% контрабанден дял в търговията с цигари е напълно естествено нещо за това правителство. Скритите резерви в обмитените късове цигари, могат да увеличат приходите от акцизи минимум с 1 млрд. лв.

 15. Мислещ  14.02.2012 г. | 21:50 ч.

  @Петър Сп.
  Въпроса е следния обаче, кой е достоен да управлява страната в момента, защото аз не виждам алтернатива в предишните управления. Два пъти идва БСП на власт и двата пъти държавата се срина. Кой може да възстанови страната.

  Петре, „най-обичам“ някой неподготвен, да се изказва с втълпени му клишета. Не съм защитник на БСП, но на бялото не мога да кажа черно. Визирам второто им управление 2005 – 2009 г.. Има статистика на НСИ, Евростат, Министерство на финансите, БНБ и др. Вземи прочети, направи анализ, пък тогава прави коментари.

 16. Светльо  14.02.2012 г. | 22:55 ч.

  @Петър Сп.
  защото аз не виждам алтернатива в предишните управления

  Защо трябва да търсим алтернатива в предишните управления. Защо изобщо се претопля една и съща манджа вече 22 години. Ами тя е вкиснала вече! Може ли 22 години да се храни човек с една и съща храна? Ами не може. Тези хора, са тотално дискредитирани, системата е тотално дискредитирана. Тази система е ялова и тя не ражда плодове. А дърво което не ражда плодове, какво го правим – хвърляме го в огъня!

 17. Захария  15.02.2012 г. | 01:26 ч.

  Журналистите си отиват, посрещнете пиарите

  Така както ги е описал нещата този доктор, бъдещето на журналистиката хич не изглежда розаво, за съжаление… 🙁

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.