ACTA: Първи малки победи над цензурата в интернет

Европейският парламент изобличи потайността и мошеничеството в ACTA

Колкото повече хората научават за завоалираните цензорски текстове, заложени в ACTA (търговското споразумение против пиратството), толкова по-малко искат да имат нещо общо с него. Последният пример идва от служител на Европейския парламент, Кадер Ариф, който напусна поста си с възмущение тази седмица, оповестявайки, че в същината си ACTA не е бил проверен както трябва.

Възраженията на Ариф срещу налаганите мерки и оставката му от „маскарада“ са показателни, защото може да се каже, че той е имал погледа на „вътрешен човек“, както върху споразумението, така и върху процеса, чрез който го представят и одобряват по пътя му. Electronic Freedom Foundation – група, която наблюдава интернет дискретността и въпроси, свързани със свободата, писа наскоро:

„Ако има нещо, което обхваща всичко онова, което не е наред в начините, по които действат властите, това е ACTA.“

В публикацията се казва още:

„Договорен потайно, ACTA заобикаля съществуващите международни разпоредби за регулацията на интернет доставчиците, като няма да подлежи на контрол от националните парламенти, юридическите институции или гражданите. Още по-лошото е, че споразумението създава нова глобална институция, „ACTA Комитет“, който ще надзирава налагането и тълкуването, което ще бъде извършвано от недемократично избирани членове, нямащи никакво задължение да бъдат прозрачни в своите действия. Както по съдържание, така и по действие, ACTA въплъщава един остарял от горе до долу арбитражен подход за контрол, който няма нищо общо с новите принципи на демокрацията. За нещастие, възможно е това споразумение да създаде конституционна криза в САЩ. Президентът Обама запазва правото си да го одобри като глава на изпълнителната власт, тъй като това не е договор и не подлежи на „съгласието и съвета“ на Сената. Но, възразяват експертите, ратифицирането на едно такова авторитарно споразумение, няма значение как ще го оправдае президентът, ще е историческа и процедурна грешка.

Джак Голдсмит и Лорънс Лесиг, професори по право в Харвард, пишат за Washington Post:

„Президентът няма независима конституционна власт върху интелектуалната собственост или върху средствата за комуникация, като няма и исторически сведения някога да е имало такова еднолично подписване на подобни споразумения в тази сфера. Точно обратното, Конституцията дава върховна власт по такива въпроси на Конгреса, който е задължен с правенето на закони, които регулират международната търговия и интелектуалната собственост.“

* * *

Полският премиер спря ратификацията на ACTA

Полският министър-председател Доналд Тъск замрази ратификацията на ACTA в петък и каза, че са необходими повече анализи на договора, който предизвика масови протести из цялата страна. Тъск отбеляза, че интернет активистите са били слабо представени досега на правителствени срещи относно ACTA, както и че на консултациите са присъствали преди всичко собственици на авторски права.

Днес стана ясно, че Чехия също оттегли подкрепата си за ACTA. Властите преценили, че им трябва повече време да анализират споразумението. Чешкият премиер Петр Некас е цитиран да казва: „В никакъв случай правителството няма да допусне ситуация, в която гражданските свободи и свободният достъп до информация ще се окажат под заплаха.“

Автор: Емо

Споделете публикацията

Google1

За Емо

emo@otizvora.com | Преводач на свободна практика за „От Извора“. „Трябва ли по-напред да отровим водата и земята, за да разберем, че парите не стават за ядене?“

Всички публикации

18 коментара за "ACTA: Първи малки победи над цензурата в интернет"

 1. Arctos  07.02.2012 г. | 11:45 ч.

  Не бих ги нарекъл победи, ами по-скоро очаквани крачки по утъпкания сценарий. Сега сигурно и ЕП ще отхвърли ACTA. След няколко месеца затишие може да се очаквава появата на чисто новия ACTA 2, който трябва да е компромисният вариант на ACTA. Най-скандалните точки ще изчезнат привидно, завоалирани под някаква друга форма, политиците ще кажат – ето, гражданските права са спазени хората ще празнуват голяма победа, а законът ще бъде прокаран в не по-малко мракобесна форма. Нещо подобно на сценария с голите скенери в ЕС.

 2. Стопанина  07.02.2012 г. | 15:10 ч.

  Бившият румънски премиер призна, че не знае защо Румъния е подписала ACTA. Бойко Борисов дали ще признае, че също не знае ЗАЩО? Въпросите ми, зададени тук, продължават да висят…

 3. Мислещ  10.02.2012 г. | 09:31 ч.

  Сергей Станишев спира АКТА в Европа

  Лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев призова евродепутатите от Групата на Социалистите и Демократите в ЕП да не подкрепят споразумението АКТА, което предстои да се гласува през май. Същият призив Станишев отправи и към депутатите от партиите-членки на ПЕС в националните парламенти.

 4. neo one  10.02.2012 г. | 21:54 ч.

  Джордж Лукас в интервю, дадено пред изданието Hollywood Reporter, заклейми проектозаконите SOPA и PIPA. Великият режисьор смята, че SOPA и PIPA са пълен боклук, който е бил обречен да се провали още в зародиша си.
  –==-=-=-=-=-==-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-===-=–

  И Германия се отказа от ACTA
  Германия се отказа да подпише противоречивото международно споразумение ACTA, съобщава технологичният блог VentureBeat.

 5. Светльо  14.02.2012 г. | 14:35 ч.

  Трайчо Трайков: Аз съм виновен, че подписахме АСТА

  Да се чуди човек, да се смее ли, да плаче ли? А кой е виновен за подписа ви за шистовия газ? Има ли други виновни за нещо друго от всичките „хубости“, които се случват в милата ни Татковина? А отговорности някой ше поеми ли? Ех, колко въпроси! Чакаме отговор министър Трайков – Йес Сър!

 6. Припомням  14.02.2012 г. | 16:31 ч.

  Мисля,че това трябва да се прочете с голямо внимание!!!
  http://www.segabg.com/article.php?id=588934

 7. Мислещ  05.04.2012 г. | 09:29 ч.

  Колко са хлъзгави днешните управляващи! Такива йезуитски номера прилагат, че човек почва да се чуди на тяхната фалшива изобретателност относно прокарването на някое лобистско решение по даден въпрос.
  Мнозинството отказа да задължи кабинета да се оттегли от ACTA
  Депутатите от ГЕРБ отказаха да задължат правителството да оттегли подписа си от споразумението за борба с фалшифицирането, известно като ACTA. Предложението за такова решение на НС бе направено от „Атака“. Депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев каза, че управляващите са против следенето в интернет, но са за защита на авторските права в България.

  Петър Курумбашев от БСП обаче напомни за изявление на премиера Бойко Борисов от началото на март, че ACTA няма да бъде ратифицирано. Курумбашев призова мнозинството да подкрепи предложението на „Атака“, а след това да подсети правителството да внесе за ратификация документа и парламентът единодушно да го отхвърли.
  Според лидера на СДС Мартин Димитров търговското споразумение е изготвено съвсем целенасочено като цензура. Той повтори позицията на десницата, че България не трябва да участва в АСТА и призова правителството да си признае и поправи грешката, както направи вече бившият министър на икономиката Трайчо Трайков.

 8. Arctos  09.07.2012 г. | 20:35 ч.

  ACTA се промъква тихомълком в Наказателния кодекс

  Най-големите заплахи на отхвърленото търговско споразумение ACTA са на път да видят бял свят чрез поправки в Наказателния кодекс.

  Май са напът да си гласуват много удобен инструмент за репресии срещу инакомислещите хора. 🙄

 9. Arctos  09.07.2012 г. | 20:41 ч.

  А ето и една много хубава статия по въпроса:

  ACTA е мъртва, да живее ACTA?

  В името на интересите на малцина, се правят свръхнаказания и свръхмерки за ограничаване на свободата на информация и свободата в Интернет като цяло на всички останали. Защото както от опит знаем, борбата с пиратството не се изчерпва само със защитаване на правата на (евентуално и хипотетично) ощетени творци. Обикновено тя бързо се изражда в перфектното оръжие срещу свободата на словото. И без този Наказателен кодекс все още да действа такива случаи вече има (визира се случая със сваления подкаст на Стопанина в youtube – б.р.), просто без наказание за нещастния човек, който си е позволил да изкаже критика.

 10. Джон Тефт  10.07.2012 г. | 14:58 ч.

  Копирам един ФБ статус, не съм проверявал, всеки може да го направи:

  „Това са хората, според които за „пиратство“ трябва да се лежи от 5 години нагоре (работната група, внесла предложенията за поправки в наказателният кодекс, вследствие на които ACTA изглежда като документ на свободата):

  проф. д-р Александър Стойнов от СУ „Св.Климент Охридски”, д-р Ралица Илкова от СУ „Св. Климент Охридски”, д-р Ива Пушкарова от СУ „Св. Климент Охридски”, Николета Кузманова от Академия на МВР, Николай Георгиев от ВКП, Мария Михайлова от ВКП, Емил Иванов от ВКП, Пламен Томов от ВКС, Елена Авдева от ВКС, Красимир Шекерджиев от ВКС, Петър Раймундов от Инспекторат към ВСС, Юлия Меранзова от Министерство на правосъдието. В подготовката на отделни части от проекта на Особената част на нов НК са участвали и преподавателите от СУ „Св. Климент Охридски” проф. д.ю.н. Вихър Кискинов, доц. д-р Емил Марков, доц. д-р Сашо Пенов, доц. д-р Юри Кучев, както и Ваня Несторова от ВКП и Кристина Лазарова от дирекция „Правно-нормативна дейност” на МВР.“

 11. Ved  12.07.2012 г. | 12:38 ч.

  Бърза справка в гугъл показва, че изброените хора от СУ са всичките до един специалисти по наказателно, данъчно и финансово право. Защо ли няма хора от ФМИ например? …

 12. Дора  04.07.2018 г. | 14:51 ч.

  Здравейте, не знам къде е най-уместно да се повдигне следния въпрос.

  Как смятате – задава ли се интернет цензура с утрешното гласуване на Директива 2016/0280? Четох, че ако бъде приета, всичко, което потребителите пускат в мрежата щяло бъде филтрирано или дори блокирано от роботи.

  И не ставало дума само за съдържание с комерсиална стойност. Даже снимките на приятели щели да бъдат разглеждани като обект на авторско право. А собствениците на такова щели да могат да искат заплащане дори за пускането на линкове към статии и материали в мрежата.

  Тук има петиция срещу приемането на директивата.

 13. Стопанина  04.07.2018 г. | 15:09 ч.

  Как смятате – задава ли се интернет цензура с утрешното гласуване на Директива 2016/0280?

  Не-е-е! Всичко се прави в полза на хората. 🙂

 14. Дора  04.07.2018 г. | 15:16 ч.

  Не-е-е! Всичко се прави в полза на хората.

  Нямам съмнение! Даже още сега отивам да си купя знамето на ЕС, за да го провеся от балкона на кухнята.

 15. Дора  05.07.2018 г. | 22:36 ч.

  Чудо! Флагчето на ЕС, изработено от ветроустойчива материя, издържа вятъра на нежеланата промяна:

  Противоречивата директива бе гласувана в четвъртък. 278 европейски депутати гласуваха „за“, 318 „против“, а 31 се въздържаха. Текстовете, срещу които се чуха много разнопосочни мнения, ще бъдат разгледани отново на пленарното заседание след края на лятната почивка на ЕП. Междувременно законодателите ще могат да предложат нови редакции на директивата.

  Самият факт, че пленарната зала отхвърля одобрена от парламентарна комисия директива, е показателен колко голям е залогът, пише авторитетното издание „Политико“ и добавя, че такова разминаване е рядкост в законодателната практика на ЕС.

  Най-спорен в реформата е член 13-ти, който породи недоволство в цяла Европа, а срещу текста на документа бе създадено и движението „Stop The Cencorship“, подкрепено от едни от най-големите организации в сферата на интернет свободата.

  Още

 16. Varna Mapper  06.07.2018 г. | 09:52 ч.

  @Дора
  Това е само временно успокоение… не разчитам на разумността на ЕС или на който и да е съюз, даже и на отделен политик. Трябва да сме готови за скрита диктатура, времето на Ариман наближава(даже АСТА е детска игра, понеже най-големият терор се прокарва между другото и болшинството го приема. Така ще бъде сигурно и с чиповете за контрол върху съзнанието и ако ги нямаш, ще ти бъде забранено да купуваш – има го в доста предсказания за Антихриста).

 17. Дора  06.07.2018 г. | 14:08 ч.

  Лелее, Varna, ти си много посветен, човече! Трябва да ми пратиш твоя снимка, да си я окача над абсорбатора в кухнята.

  Всъщност, някои абсорбатори изсмукват ариманичния страх до степен на пълна невъзмутимост пред лицето на Антихриста..

  Не може да не знаеш!

  ………………………………..
  П.П. А между другото, има ситуации (било на ниво ЕП, било на ниво форум), които не заслужават друго отношение, освен ирония – кога незлоблива, кога хаплива.. 🙂

 18. Varna Mapper  06.07.2018 г. | 15:05 ч.

  Аз посветен, дето съм от най-новите тук?! Наистина явно съм(абе само си придавам такъв вид де).

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.