Мафиотско управление: Как олигарсите пишат закони

В България се случват неща, които ни карат да си спомним един стар виц. Днес той може да се преразкаже така: „Всичко в името на бизнеса, всичко за благото на бизнеса. Всички обаче знаят и името на бизнеса.“

В България се приемат закони по нечия поръчка и мярка. Те, естествено, се аргументират с „обществения интерес“, но зад благовидните предлози прозират интересите на конкретен бизнес, твърди Ясен Бояджиев.

Мистериозни текстове, писани за шепа олигарси

Поправките в Закона за горите въвеждат и някои нови правила в дърводобива. Като например забележителната от гледна точка на пазарната конкуренция възможност държавните горски стопанства да бъдат едновременно и организатори на конкурсите за дърводобив, и участници в тях. В приетата през ноември наредба, която регламентира дейността им, пък мистериозно се появиха текстове, предварително невиждани и необсъждани от никого. Те предвиждат 25-процентна „бонификация“ в търговете за дърводобив за „стратегически партньори“ на държавните стопанства.

Така наредбата силно подобрява „условията за правене на бизнес“, но не за всички, а само, по думите на представители на браншовата организация, за най-големите фирми и за „шепа олигарси, свързани с ловния бизнес“. Те обръщат внимание и на факта, че най-ревностен защитник на тези текстове е депутат, който стопанисва две ловни стопанства.

Източник с подробности: Money.bg

* * *

Бърз коментар:  Само не разбрах защо оригиналното заглавие на статията е „В България се случват едни неща…“. Да разбирам ли, че авторът е бил в творческа криза? Или целенасочено се опитва да ни каже, че такива „едни неща“ се случват само в България? Ако е второто — много здраве от мен.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

2 коментара за "Мафиотско управление: Как олигарсите пишат закони"

  1. Arctos  08.02.2012 г. | 19:27 ч.

    Цинизъм: В деня на национален траур депутатите си гласуваха поредния лобистки закон срещу българската природа

    Източник: Дарик

  2. Радослав Йорданов  09.02.2012 г. | 14:26 ч.

    Не зная, дали статията е истинска,циркулира в няколко сайта.
    Гръцкия премиер плаши гърците с България

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.