Мечтата на властите: Компютър чете мисли

Софтуер проследява реакциите на мозъка с помощта на имплантирани електроди.

Учени от Калифорнийския университет в Бъркли създадоха система, която може да чете мисли и да ги преобразува в думи. Новата разработка ще помогне на хора, които са загубили възможност да разговарят поради някакво заболяване.

В тестовете са участвали 15 пациенти доброволци. Учените са имплантирали в мозъците им електроди, които засичат активността в зоните, отговорни за възприемане на речта.

Анализирайки огромна база данни, компютърът е съпоставял определена мозъчна активност с реакцията на по-рано произнесен звук. По този начин системата може да възпроизвежда думи и дори звуци, за които си мисли човек.

Източник: TechNews.bg

* * *

Бърз коментар: Добрата новина е, че за пореден път можем да се убедим в правотата на Антропософията, която преди век обяви, че електричеството е поток от мисли в особено „агрегатно състояние“. Както ледът е агрегатно състояние на водата.

Лошата новина е, че със сигурност Щайнер ще се окаже прав и за друго – в нашето хилядолетие ще дойде време, когато ще глобяват за всяка свободна мисъл. Те вече го правят, но гореописаната технология звучи като златно условие за разгръщане на кошмара.

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

2 коментара за "Мечтата на властите: Компютър чете мисли"

 1. еднабългарка  03.02.2012 г. | 12:15 ч.

  Лошо е и че много обикновени хора наивно вярват ,че новите открития на науката се използват за тяхното здаве.

 2. Огнян (Мислещ)  29.03.2013 г. | 09:17 ч.

  Чудех се къде да сложа тази новина. Доста се порових в архива на От Извора. Има доста теми където тя (новината) ще бъде на място. В крайна сметка реших тук да я сложа. Нещото, което ме накара да взема това решение бе коментара на Стопанина в края на статията:

  Лошата новина е, че със сигурност Щайнер ще се окаже прав и за друго – в нашето хилядолетие ще дойде време, когато ще (глобяват) арестуват за всяка свободна мисъл. Те вече го правят, но гореописаната технология звучи като златно условие за разгръщане на кошмара.

  Кошмара вече се разгръща:

  Знам какво ще направиш следващото лято

  Учени създават технология, за която се твърди, че предвижда дали човек ще извърши престъпление

  Засичането и разкодирането на мозъчните вълни е един от начините да се разбере какво в действителност мисли и чувства един човек. Данните, извлечени от тях, са в основата и на един от най-ефективните методи и могат да бъдат впечатляващо точни, ако попаднат в ръцете на специалисти, които знаят какво и как да търсят в големи масиви от сложна информация. Поне в това са убедени учени от Университета на Ню Мексико, които след няколко години експерименти твърдят, че са успели да достигнат до смятаната за плод на научната фантастика възможност да се предвижда човешкото поведение. Техните твърдения обаче бързо се сблъскват с контрааргументите на скептиците, които смятат, че подобни системи не гарантират никаква прецизност на прогнозата.Плод на човешката мисъл

  Най-грубо грубо казано, престъпленията могат да бъдат разделени на умишлени и неумишлени. За някои от тях извършителят може да се подготвя с години. За други пък той разбира едва когато на вратата му почукат униформени посетители с белезници и постановление за задържане под стража. Мозъчните вълни обаче разкриват определени черти на човешкото поведение и характера, които са индивидуални и присъщи на конкретния индивид. При правилното им разчитане действията на човека в немалка степен стават предвидими, твърдят учените от Ню Мексико, а резултатите от тяхното проучване като че ли подкрепят тезата доста добре………………………….

  Този кошмар може да го усетите, като изгледате филмя, „Специален доклад“ на Стивън Спилбърг, излязъл през 2002 г. В него полицията на бъдещето е способна да предвижда кога човек ще извърши престъпление и го арестува, преди то да се е случило. Звучи като антиутопия и плод на научната фантастика. Само че благодарение на изследователи от Университета на Ню Мексико подобна технология може би вече е една стъпка по-близко до реалността.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.