Имотите на църквата с площ над половин Врачанска област

Имотите на Българската православна църква са оценени на близо 1 млрд. лева. Тя владее 329 436 дка ниви, лозя, ливади и градини на обща стойност около 800 млн. лева. Изчисленията са по средни цени за дка към 2003 г., съобщи експертът богослов по въпросите на БПЦ към КТ „Подкрепа“ Христо Латинов. Тези цифри се потвърждават и от синодалните регистри отпреди 40 години. Заедно с новозакупените терени, сгради и построени здания, включително и бизнес офиси, оценката излиза 1 млрд. лева. Това прави църквата ни не само най-богатото вероизповедание в страната, но и най-крупният земевладелец.

Ако тези цифри се превърнат в разгъната площ, се оказва, че църквата ни е собственик на 329,5 кв. км , колкото е половината площ на Врачанска област. Цялата територия на България е 111 000 кв. км.  Само стоте манастира на БПЦ притежават 191 000 дка земя, 30 000 дка ниви, 7000 дка ливади, 1500 дка гори, 1500 дка лозя, 17 000 дка пасбища и 256 дка градини.

Клирът е собственик и на 113 солници, част от които са закрити, а други приватизирани. Независимо че голяма част от национализираните навремето земи на църквата ни след преодоляването на разкола през 2002 година й бяха върнати, все още няколко епархии водят дела за имотите си. В резултат в момента в процес на връщане на БПЦ са още 3190 дка земи в регулация и принадлежащите към тях сгради.

[…]

Независимо от крупните имоти, с които БПЦ разполага, някои владици в последните години развиват невероятен апетит за придобиване на нови. Неотдавна Неврокопският митрополит Натанаил купи хотел „Неврокоп“ в центъра на Гоце Делчев и 4 дка прилежаща земя. Сделката е за 1,3 млн. евро. Владишкият хотел е най-големият в града с 12 апартамента, 13 единични и 31 двойни луксозни стаи, ресторант и бар. Сделката е осъществена чрез търговското дружество „Непар“, което на практика е основано по идея на митрополит Натанаил.

Подробности в Монитор

* * *

Коментар от Христос за „единствено спасяващата“ Църква: „Ако искаш да бъдеш съвършен, иди, продай имота си и раздай на сиромаси. И ще имаш съкровище на небето. Па дойди и върви след Мене. Истина ви казвам, богат мъчно ще влезе в царството небесно; и още ви казвам: по-лесно е камила да мине през иглени уши, нежели богат да влезе в царството Божие.“

Коментар от Р. Щайнер: „От тези кръгове, от тези членове на вероизповедания и секти, които отхвърлят конкретното знание, донесено от духовно усилие, ще се развият цели войнства от последователи на Ариман. И това вече е започнало да се проявява. То е тук, то работи в съвременното човечество и ако човек говори днес на хората със знание от Духовната наука, значи говори в тяхна защита, независимо дали говори на социална, или пък на друга тема.“ (Аримановата измама)

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.