Вредите от фракинга и безхаберието на властите

Какво става, по дяволите? Тровят водата, причиняват земетресения — а в същото време EPA (американската Агенция за защита на околната среда) се бави с ответните действия. Провинциалното градче Димок в Пенсилвания, САЩ, е разположено в Съскуехана Каунти. Пейзажът наоколо някога беше живописен, а сега прилича на зъберите по Апалачите.

През 2009 г. жалбите от жителите на Димок образуваха малка планина — тровели им водата. Имаше и документирани случаи на кладенци, които избухват в пламъци. От чешмите в кухните текат корозивни течности. На домашните животни мистериозно започва да им окапва козината. А хората не могат да си вземат сутрешен душ, без да рискуват обриви по кожата.

И най-вероятната причина за всичко това е, че градчето, обитавано от ок. 2000 жители, е разположена на място, под което по сметки на щатското Министерство на енергетиката се намират залежи от 262 трилиона кубични фута ценен и достижим природен газ. Тони Хейуорд, един от бившите изпълнителни директори на петролната компания BP, отбеляза:

„Количеството (шистов газ) ще посрещне нуждите на САЩ за следващите 100 години.“

Залежите се извличат чрез хидравлично разбиване — известно още като фракинг.

Едва тази седмица — цели три години, след като жителите на Димок изгубиха питейната си вода — от EPA тепърва започнаха разследване за източника на замърсяването в областта. Това проучване е част и от едно друго, отдавна проточило се оценяване на последиците за околната среда от фракинга. Първоначален доклад се очаква тази година, а окончателното становище ще бъде обявено чак през 2014-а.

Автор: Катрин Роуланд

Източник с продължение: The Independent

* * *

Бърз коментар: Почнат ли веднъж да фракват и в България, ще се повтори същият сценарий. Кучетата ще си лаят — керваните с износа на шистов газ за чужди интереси ще си вървят. Фракингът и изобщо добивът на шистов газ е терористична акция, срещу която ще са оправдани съответните анти-терористични мерки. Включително и пускането на малко кръв, ако се стигне дотам. Както се знае от векове — тази традиционна лечителска практика изцерява беса, лакомията и безумието

Казано инак, умните се учат от грешките на другите; глупавите — от собствените си грешки, а безнадеждните — от тоягата.

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

6 коментара за "Вредите от фракинга и безхаберието на властите"

 1. Стопанина  31.01.2012 г. | 09:41 ч.

  Carcinogenic Dioxin Set Free: EPA Kneels to Monsanto and Big Agriculture

  (Още за безхаберието на EPA, за диоксините, държавната корупция, Монсанто и какво ядем…)

 2. Светльо  02.02.2012 г. | 12:11 ч.

  Ето го другия който го чака затвора

 3. Светльо  07.03.2012 г. | 15:28 ч.

  Ето какво могат българите на фона на това което ни предлагат Шеврон

 4. Светльо  07.03.2012 г. | 15:29 ч.

  Още веднъж 🙂

 5. Светльо  19.06.2012 г. | 11:07 ч.

  Exxon Mobile спира добива на природен газ от шистовите пластове в Полша поради недостатъчни залежи.

  След като си изхвърлиха отровите и боклуците в полската земя вече спокойно могат да си тръгнат.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.