EС подписа споразумение, пред което скандалният закон SOPA бледнее

Представители на Европейския съюз и 22 страни членки, сред които и на България, ратифицираха международното търговско споразумение за опазване на авторските права Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA). Същевременно Европейският парламент трябва да гласува неговото приемане през юни, съобщава технологичното списание Wired.

Споразумението предвижда криминализирането на разпространение на стоки и съдържание с неуредени авторски права, ако това се прави с търговска цел. Това означава, че дори сайтове, които имат голяма популярност, но имат качено съдържание със спорни авторски права, попадат под наказателна отговорност. Поради общия език в споразумението, не е напълно ясно дали то важи при споделянето на легално закупени файлове между обикновени потребители, използващи торент сайтове .

Покрай бурните протести и общественото недоволство срещу американските PIPA и SOPA, предложенията и обсъжданията на ACTA бяха държани в тайна. Дискусиите около параметрите на международното споразумение бяха проведени при закрити врата в повечето случаи и нямаше голямо публично обсъждане.

Източник с подробности: Дневник

* * *

Коментарът е излишен.

Правете бекъпи на материалите в сайта, които намирате за ценни.

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

11 коментара за "EС подписа споразумение, пред което скандалният закон SOPA бледнее"

 1. Arctos  27.01.2012 г. | 12:38 ч.

  „…предвижда криминализирането на разпространение на стоки и съдържание с неуредени авторски права ако това се прави с търговска цел

  Ощe eдна причина да съм против даренията на сайта в сегашаната им форма. Мисля, всички сме напълно наясно, че в тази инициатива няма грам търговски елемент, но иди го доказвай на органите, които само си търсят повод да се саморазправят със сайта.

 2. Стопанина  27.01.2012 г. | 13:21 ч.

  Даренията не правят сайта комерсиален. Комерсиални сайтове са тези, които продават продукти и дават достъп до материали само срещу заплащане. Ако някой реши да цензурира „От Извора“ по линия на този закон, ще е достатъчно просто да посочи новината, под която пиша този коментар. Части от нея са взети без писмен договор от „Дневник“. Стига да пожелаят, могат да ме атакуват и по линия на някои от илюстрациите.

  Даренията нямат нищо общо и ако някой ги свързва с „търговска цел“, засега това си само ти.

 3. Arctos  27.01.2012 г. | 15:14 ч.

  Човече, прочети пак удебеленото. Остави настрана грозни понятия като „комерсиален сайт“ и „търговска цел“. Ти предлагаш някакво съдържание с „неуредени авторски права“, срещу което получаваш някакъв приход. Никой няма да те пита този приход от банери ли е, от Google Ads ли е, от дарения ли е. Няма да те пита дали има задължителен, или доброволен характер. Няма да те пита дали го харчиш изключително съвестно за нуждите на сайта, или си плащаш сметките за ток с него. Получаваш приход от сайта + предлагаш съдържание с „неуредени авторски права“ = достатъчен повод за криминализиране на сайта по смисъла на цитирания законопроект. Виновен до доказване на противното, пък ходи после обяснявай.

  Мнителен съм малко повече от необходимото, но както има една приказка: „Готви се за най-лошото, надявай на най-доброто“. Неприятелят трябва да се обезоръжава хитро още преди да е вдигнал сабята, тъй фигуративно казано. 😉

 4. Стопанина  27.01.2012 г. | 15:27 ч.

  Ти предлагаш някакво съдържание с „неуредени авторски права“, срещу което получаваш някакъв приход.

  Неверно твърдение, което обезсмисля и останалия ти коментар.

 5. Захария  27.01.2012 г. | 21:26 ч.

  Twitter наложи цензура

 6. Тим  28.01.2012 г. | 01:30 ч.

  От известно време, като влезна в Гугъл ми излиза някаква новина за нови условия на сайта, някой знае ли нещо повече? Аз успях това да намеря – „Changes to complex privacy policies have… been praised by European officials“, което никак не ми харесва… Източникът е: http://www.telegraph.co.uk/technology/google/9039551/Will-you-read-Googles-new-privacy-policy.html.

 7. Стопанина  28.01.2012 г. | 20:56 ч.

  В общи линии Гугъл ни казва, че официално ще прави нещо, което прави неофициално от самото начало на своята дейност. Това е поредната „конспиративна теория“, която се оказва самата истина. Гугъл ще си съставя профил за всеки потребител и контактите му, ще продава личните данни на корпорациите и Агенциите, с които има тесни отношения, като в същото време ще „персонализира“ резултатите от търсенията според профила ви. Което дава широко поле за цензура и ограничаване на достъпа до информация. Дори в новата си оповестена политика премълчават факта, че кукитата на Гугъл работят и когато не сте се логнали в някоя от услугите, като записват по какви сайтове ходите и изпращат данните в електронното ви досие, което се пази поне 2 години.

  BTW, вече изтрих личната си регистрация във FB. Не знам колко е „окончателно“ заличаването, но казват, че този линк вършел работа.

 8. Тим  28.01.2012 г. | 21:11 ч.

  Аз за FB се сетих, не беше ли „конспирацията“ с кукитата при FB, не при Google? Или всичко е синхронизирано и ги правят тия шашми и от двете места? Във всеки случай, Google си имат алтернативи – например Startpage.com, които твърдят, че са най-точни по отношение на личните данни. Малко им куца търсачката на български, но иначе са окей.

 9. Д.  30.01.2012 г. | 17:40 ч.

  Ето го и самия документ преведен на български: http://register.consilium.europa.eu/pdf/bg/11/st12/st12196.bg11.pdf
  Забележете логото най-горе, нзм от кога е така… Изводите за окото – всеки сам може да си ги направи.

 10. ВОДА  30.01.2012 г. | 19:22 ч.

  руски търсачки – мисля ,че за сега там е спасението ……… но

 11. ВОДА  30.01.2012 г. | 23:02 ч.

  ето две руски : yandex.com , rambler.ru – например …… анти гугъл 🙂

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.