Безжичен невронен рутер управлява поведението

Изследователи от Кеймбридж, Масачузетс, създадоха нов инструмент, който действа като безжичен невронен рутер. Разработката може да помогне на учените да определят как изключването на някои клетки в мозъка на мишки и други дребни животни ще повлияе на поведението им.

Тази техника може да се използва за манипулиране на поведение, моделиране на болестни процеси и евентуално за лечение. В момента са налични няколко прототипа на невронни рутери. Изследователите разработват също така системи за автоматично и дистанционно управление.

Източник: TechNews.bg

* * *

Бърз коментар: „В тази епоха ние трябва да разрешим проблема как да бъдат пренесени в машините излъчванията от работата на човешкия мозък: Как човешките същества ще трябва да влязат в отношения с една околна среда, която ще се механизира прогресивно. […] Преди седмица ви посочих колко повърхностно се гледа в някои части на света на тази механизация. […] Когато подобни неща продължават, винаги се намесва желанието да се съедини човешката сила със силата на машините. Би било много погрешно да се противодейства на тези неща.

Те няма да отпаднат: те са в ход. Въпросът е как и от кого ще бъдат приложени в хода на световната история – дали ще бъдат извадени на сцената от хора, които не постъпват егоистично и осъзнават великите цели на земната еволюция, тоест от хора, които желаят да използват тези събития за оздравяване на човечеството; или ще бъдат използвани от група хора, които имат свои собствени егоистични или групово егоистични цели. В това се състои въпросът.

Въпросът не е какво ще се случи, понеже то непременно ще се случи. Въпросът е как точно ще стане – как ще се борави с тези неща. Спояването на човешките същества с машините ще бъде големият и важен проблем на оставащата част от земната еволюция.“ (Рудолф Щайнер, „Погрешно и правилно използване на езотеричното знание“, трета лекция)

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

Един коментар за "Безжичен невронен рутер управлява поведението"

  1. иван д.  26.01.2012 г. | 00:30 ч.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.