Адвокат Веска Волева: Политиците дадоха неограничени права на банките

Едностранното вдигане на лихвите по кредитите са неравноправни клаузи и монополно поведение, твърди адвокат Веска Волева, която първа осъди банка за неправомерно високи вноски. Част от интервю с нея гласи:

„Проблемът у нас е новият Гражданско-процесуален кодекс. С него политиците предадоха всички българи и дадоха безумни права на банките. Не знам дали е умишлено или поради некадърност. Кодексът е в сила от началото на март 2008 г. и оттогава се вдигат лихвите. Тогава бяха развързани ръцете на банкерите. Те могат по всяко време да решават какво да правят със съдбата на един човек. Една част от договорите задължават клиентите всичките им доходи да минават през съответната банка. И ако не минават, клиентът нарушава клауза от договора. Тоест банките по всяко време знаят какви доходи имаш. Точно по този начин вдигат лихвите – увеличават ти заплатата, съответно банката ти вдига вноската и никога не я намалява. Има хора, доведени по просешка тояга, които дори не искат жилищата си, искат само да се махнат от България. Гражданско-процесуалният кодекс е основният граждански закон в една държава, това е законът, който казва как да стават нещата. Кодексът казва, че банката може по извлечение от сметка да изкара заповедно производство и на база на него се изкарва изпълнителен лист. Длъжникът дори не знае, че срещу него се води дело. Научава тогава, когато съдия-изпълнителят му изпрати заповед и му запорират не само имуществото, което е ипотекирано, но и всичко, което има.“

Вижте пълното интервю в СЕГА.

* * *

Бърз коментар: Кой на кого е дал права?! Да се твърди, че политиците стоят по-горе от банките, това е просто нелепо и влиза в остър конфликт с реалността.

Коментар от Рудолф Щайнер:

„Властниците всъщност са подчинени – слуги на икономистите. Човек не бива да си мисли, че политиците в съвременния свят са нещо друго, освен подчинени на икономистите. И всичко онова, което е произлизало чрез закон и правораздаване – човек трябва да го проучи много внимателно – е само следствие от онова, което са мислели икономически ориентираните хора. През 19-то столетие „икономическият“ човек беше заменен за първи път от човека, мислещ с банкерски термини. И през същото столетие беше създадена организацията на финансите, която определя всички други отношения (в социалния организъм). Човек може само да се поинтересува от тези неща, за да ги проследи емпирично и практично.“ (Из лекцията „Аримановата измама“)

и

„Ариман не трябва да контролира икономическия живот на Европа незабелязано. Трябва да се научим изцяло да познаваме неговите особени качества. Ние трябва да сме способни да му противодействаме с пълно съзнание.“

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

Един коментар за "Адвокат Веска Волева: Политиците дадоха неограничени права на банките"

  1. darin  21.01.2012 г. | 02:16 ч.

    Европейската комисия на потребителите знае ли за това?

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.