Novartis се (п)обърка: Вече и пръцкането е смъртоносно

Заради голямо объркване във фабриките на швейцарския фармацевтичен гигант Novartis, произвеждащ популярен медикамент против газове и обезболяващи – дори пръцкането ви може да се окаже пагубно. Производителят изтегля продуктите си Excedrin и NoDoz, които са със срок на годност до 20 дек. 2014 г. или до 20 дек. 2013 г., както и някои партиди Bufferin и Gas-X. Причината е, че в разфасовките на тези медикаменти „по погрешка са попаднали“ силни обезболяващи, като Percocet, Endocet, Opana и Zydone.

Представители на Novartis и щатската Агенция за контрол на храните и лекарствата се опасяват, че ако искате да вземете хапче против газове, но от кутията или шишенцето изпадне силен аналгетик, можете да получите алергична реакция или по-лошо: да получите трайно увреждащо или смъртоносно предозиране. Изданието LA Times коментира, че Novartis и преди са имали проблеми с контрола на производството и качеството на продуктите.

Източник: LA Times и Novartis

* * *

Бърз коментар: Подобни (п)обърквания се случват и на други мърляви компании. И все пак е забележително, че откакто Novartis купи Alcon, (ал)химиците на Novartis редовно се (п)объркват и смесват някогашните чисти капки за очи Systane на Alcon с тимеросала (живака) на Novartis. Също така е забележителна „случайност“, че откакто Novartis купи Alcon, чудесните продукти на Alcon се предлагат само в „Ultra“ версия, която е по-скъпа, или в единични дозички, които също излизат по-скъпо при честа употреба.

Когато случайностите станат две, три или повече, разумният човек, който не е мозъчно увреден от ваксините на Novartis, трябва да започне да вижда закономерностите. И за финал: Novartis е толкова „швейцарска компания“, колкото са швейцарски и днешните „швейцарски банки“. И едните, и другите бяха превзети от ония среди, за които не редно да се използват каквито и да било национални определения.

Добавка: Забравих най-важното, заради което публикувах новината. Като знаем практиките на фармафията, имайте предвид, че е много вероятно (п)обърканата партида с опасните хапчета да се окаже у нас. Нали не очаквате, че ще я бракуват, вместо да я продадат където и както могат?! Така че, ако ви попадне нещо от изброените горе, особено с посочения срок на годност, по-добре не рискувайте, а си направете труда да изхвърляте първата вода на боба. 😉 В краен случай… какво толкова? Човещинка си е. И по-добре да ви излезе прякор Пръдлето, като на онзи герой на Вазов, отколкото да ви споменават като „глупака, дето се натрови — ама за мъртвите или добро, или нищо“.

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

8 коментара за "Novartis се (п)обърка: Вече и пръцкането е смъртоносно"

 1. bigstoyan  18.01.2012 г. | 16:26 ч.

  Ами те и онези, които притежават фармацевтичните гиганти „пръцкат“. Обзалагам се :). Интересно те с какво си „лекуват“ тази болест.

 2. Стопанина  18.01.2012 г. | 16:42 ч.

  За тях се правят специални медикаменти и специални ваксини – без живак и без другите „доказано безопасни“ добавки:

  http://www.time.com/time/health/article/0,8599,1932366,00.html
  http://www.infowars.com/german-chancellor-ministers-get-special-vaccine-without-soft-kill-ingredients/

  Не ги мисли тях, колега. 😉

 3. mali  13.04.2014 г. | 23:14 ч.

  За пръв път днес открих този сайт и съм, най-малкото, напълно съгласна със всичко, което намирям тук. Поздравления.
  Връстниците ми вече вземат шепи хапчета. Аз, от 1995 или 1996 год. – нито едно, та до днес. Причини имаше, дълго е да изброявам, накратко ме отказаха текстовете за страничните ефекти на лекарствата, които ми се предлагаха, ясното осъзнаване, че няма лекарства, които да преследват друго, освен облекчаване на симптомите на заболяванията, неспособността им да премахват основното – причините; „обещанията“ на лекуващите лица, че това, от което човек страда, е до живот (както в случая с майка ми, така и с мен). Е, отказах подобно „лечение“ и болестите не бяха до живот – в единия случай ставаше дума за пемфиго, в другия – за псориазис. Как? Определени биологично активни хранителни добавки (не говоря за Е-тата) и биоинформационна (или биорезонансна, или квантова) медицина – действат безотказно и бързо. Както и цветята на Бах.

 4. Дорина Василева  23.05.2018 г. | 19:27 ч.

  Споделям под статия отпреди 4 год., обаче нищо не се е променило. И ако следващият разказ не се беше случил на човек от семейството ми, действително много щях да се замисля дали е възможно това да се случи… това си е наистина пациентска Одисея.

  За близо три години изброихме с моя близък, че сме обходили 15 пъти няколко тесни специалисти /някои по два пъти/, плюс сума ти лабораторни изследвания за кръв, урина, ехографии, снимки и облъчвания и каквото се сетите, като 14-ят път диагностицираха реалния проблем, а 15-я път потвърдиха диагнозата на предишния доктор. Става дума за двама хирурга /единият антропософ/, четирима уролога, двама гастроентеролога, трима невролога – започнахме от кварталната поликлиника, и продължихме през Александровска болница, ВМА, Пирогов, клиника „Здравето“ и стигнахме до МВР-болница, където проблемът беше диагностициран само с две стандартни изследвания, след три години. Лекарят обясни просто и логично как един 18мм камък в легенчето на левия бъбрек може да създава симптоматика, която наподобява колит, дископатия, херния, та дори и симптоми уж на простатни проблеми… Посещенията при личната докторка за направления и таксите само при нея, не ги броя. Няма да коментирам и неприятните изследвания на дебелото черво с пълна упойка, след което съответният хурург видимо се чудеше какъв антибиотик да даде, щото… и той не знае за какво го дава. Също изписаните лекарства за „обезболяване“ на дископатията – външо и вътрешно. Не искам да коментирам и емоционалното състояние на моя близък – първо от болката, коята е режеща на моменти, подуване, тежест и т.н., но по-страшното беше – какво му е, и дали не е най-страшното!

  Е, да си кажа честно, все едно аз преживявах това – все едно мен ме болеше. Търсех, разбира се, алтернативни начини да му помогна… Но като няма точно изследване, само можеш да гадаеш и да подкрепяш със силен Дух. А всичко е черно на бяло в епикризи и изследвания… Ту в десния бъбрек ими камък, после изведнъж е изчезнал и се появява в левия… И гротеската беше в Токуда, когато прехвалена диагностичка заключи: Оооо, и двата бъбрека са напълно чисти. Шипа ти прави проблеми и болката ирадира надолу. Отивай на невролог. Той пък го прати на физиотерапия да „лекува“ шип…

  Трънки! Майко мила, що за лекари са това, като те не виждат по-далеч от носа си, или по-точно – от собствената си специалност, от парчето орган в тялото ни. И, разбира се, единственият интерес е не да проявят истинско човешко отношение, да слушат и осмислят внимателно, а да бърчат нос и да пишат намусено пред компютрите си… Е, и пари от направленията и клиничните пътеки вземат.

  Пак казвам – ако това не се беше случило с мой близък човек, наистина нямаше да го повярвам.
  Но явно трябвало е да се случи.

 5. Varna Mapper  23.05.2018 г. | 22:16 ч.

  @Доринина Василева

  За жалост е така – понякога трябва да изпиташ нещо, за да го разбереш. Утехата е, че поне вече знаеш какво представлява – трупаш опит.

 6. Varna Mapper  23.05.2018 г. | 22:17 ч.

  *Дорина – Сори, клавиатурата ми бъгна

 7. Дорина Василева  23.05.2018 г. | 22:37 ч.

  Аааа, нищо, и „Доринина“ звучи добре, почти като песенен напев. 🙂
  Преди години един немец-антропософ „случайно“ беше написал в един и-мейл вместо „Дорнах“ – „Доринах“… едно „х“, дели и всъщност свързва двете думи, и днес се смеем на тази „грешка“, защото е наистина забавна.
  Шегата настрана! Но що информация изчетох за всичките тези болести, за които говоря горе, не е за вярване. Всъщност всичко това ми помогна още и още да задълбая в Антропософската медицина. И не само това – моят близък също реално се срещна с нея в живота си, аз му говоря, обсъждаме…, т.е. аз винаги му давам алтернативната гл.т. към проблема и му помагам да стане по-съзнателен за истинската причина. Това е смисълът – той се срещна много по-естествено чрез болестта си с антропософията и антропософската медицина.

 8. Varna Mapper  24.05.2018 г. | 20:45 ч.

  Да, както казват – ,,Всяко зло за добро.“(не че е съвсем хубаво пък това, което е станало).

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.