Банкерите си присвоиха Европа: победата на Goldman Sachs

На 25 ноември – два дни след проваления облигационен аукцион на Германското правителство, на който Германия не можа да продаде 35% от предложените от нея 10-годишни облигации – немският финансов министър Волфганг Шойбле се изказа, че Германия може да оттегли искането си частните банки, държащи проблемния държавен дълг на Гърция, Италия и Испания, да поемат част от издръжката на спасителния си план чрез опрощаване на дял от дълга. Частните банки искат да избегнат каквито и да било загуби, като принудят правителствата на Гърция, Италия и Испания да компенсират задълженията си чрез налагане на режим с крайни икономии на поданиците си или като Европейската централна банка отпечата евра, с които да изкупи държавния дълг от същите тези частните банки. Отпечатването на пари, за да бъде компенсиран дългът, е в противоречие с устава на ЕЦБ. Това особено плаши немците, поради Ваймарския опит с хиперинфлацията.

Очевидно правителството на Германия прие посланието от режисирания провал на облигационния аукцион. Както беше писано тогава, няма причина Германия с нейния относително нисък дълг спрямо БВП, в сравнение с проблемните страни, да не бъде в състояние да продаде облигационните си бонове. Ако кредитоспособността на Германия е под съмнение, как може да очакваме Германия да спасява други страни? Провалът на облигационния аукцион на Германия беше дирижиран, като това е ясно и се потвърждава от успешния облигационен аукцион на проблемната Италия два дни по-късно.

Странно, нали? Италия, най-голямата страна на ЕС, която иска спасителен план по дълга си, все още може да продава облигациите си, а Германия, която не се нуждае от спасителен план и от която се очаква да понесе несъразмерна цена за спасителния план за Италия, Гърция и Испания, не можа да продаде облигациите си. По мое мнение провалът на германския облигационен аукцион беше режисиран от финансовото министерство на САЩ, от ЕЦБ и от властите в ЕС – преди всичко от частните банки, притежаващи проблемния държавен дълг.

Убеждението ми се основава върху следните факти. Goldman Sachs и банките на САЩ поеха гаранции върху един трилион или повече от европейския държавен дълг, като продаваха суапове и застрахователни полици, за които нямат резерв. Таксите, които получиха американските банки за гарантирането стойността на инструментариума по европеския държавен дълг, просто се превърнаха в печалби и бонуси за изпълнителните директори. Това, разбира се, е нещото, което унищожи американския застрахователен гигант AIG и което доведе до спасителния план TARP, за сметка на американските данъкоплатци – но с огромни печалби за Goldman Sachs.

Ако се провали някой от европейските държавни дългове, американските финансови институции, които издадоха суапове или нефинансирани гаранции срещу дълга, увисват с големи суми, които те нямат. Репутацията на американската финансова система вероятно не би могла да преживее неустойката по суаповете, които е издала. Поради това, провалът на европейския държавен дълг щеше да поднови финансовата криза в САЩ, а резултатът щеше да е изискване за нов пакет от спасителни планове и/или нов кръг „количествено облекчаване“ на Федералния резерв – тоест отпечатване на пари за компенсиране на безотговорни финансови инструменти, издаването на които обогатява шепа изпълнителни директори.

Със сигурност президент Обама не желае да посрещне година на президентски избори, която носи перспектива за мощен финансов провал на САЩ. Следователно, без всякакво съмнение, това, което финансовото министерство на САЩ желае, е Германия да е встрани от пътя на европейския спасителен план.

Частните френски, немски и датски банки, които, изглежда, държат повечето от проблемния държавен дълг, не желаят никакви загуби. Или техните баланси, вече съсипани с измамнически деривати от Уолстрийт, не могат да посрещнат по-нататъшни загуби, или те се боят от падането цените на акциите си, поради занижените приходи, вследствие изписванията по лош държавен дълг. С други думи, при тези банки са замесени големи суми, което им набавя мощен стимул да изхвърлят германското правителство от приходните си отчети.

Европейската централна банка не желае да бъде по-малък фактор от Федералния резерв на САЩ и от Bank of England. ЕЦБ желае властта да бъде сама по себе си в състояние да предприема „количествено облекчаване“. ЕЦБ е възпрепятствана от ограниченията, наложени върху правомощията й от условията, които Германия изисква, за да се откаже от своя собствена валута и от контрола на германската централна банка върху притока на пари в страната. Властите на ЕС искат повече „единство“, което означава по-малък суверенитет на страните-членки на ЕС. Германия, като най-силен член на ЕС, е препятствие по пътя към властта, която някои управляващи в ЕС желаят да придобият.

И така, провалът на облигационния аукцион на германците е едно дирижирано събитие, целящо да бъде наказана Германия и да бъде предупредено германското правителство да не възпрепятства „единството“ или загубата на индивидуален суверенитет на страната. Германия, сплашена след поражението си във Втората световна война, беше създадена конституционно неспособна за силно водачество. Всяка крачка за германско водачество бързо е спъвана чрез напомняне на амбициите за Третия райх. Като последствие, Германия беше тласната в Европейския съюз, който замисля да унищожи политическия суверенитет на правителствата на страните-членки, както Ейб(рахам) Линкълн унищожи суверенитета на американските щати.

Кой ще управлява Нова Европа? Очевидно това ще са частните европейски банки и Goldman Sachs.

Новият президент на европейската централна банка е Марио Драги. Това лице беше вицепрезидент и управителен директор на Goldman Sachs International и член на управителния съвет на Goldman Sachs. Драги беше и изпълнителен директор на световната банка за Италия, управител на Bank of Italy, член на управителния съвет на Европейската централна банка, член на борда на директорите на Банката за международни разплащания и член на борда на управителите на Международната банка за възстановяване и развитие, на Азиатската банка за развитие, както и председател на Финансовия борд за стабилност. По всичко личи, че Драги ще защитава властта на банкерите.

Новият премиер на Италия, който беше назначен, а не избран, беше член на борда на международните съветници на Goldman Sachs. Марио Монти беше назначен в Европейската комисия, една от управляващите организации на ЕС. Монти е европейски председател на Трилатералната комисия, организация на САЩ, която работи за американско господство над света. Монти е член на Клуб Билдерберг и член-основател на групата „Спинели“ – организация, създадена през септември 2010 г., за да улесни интеграцията в ЕС.

Както един недемократично възцарен банкер беше нагласен за премиер на Италия, един банкерски служител беше инсталиран и като премиер на Гърция. Както може да се очаква, те възнамеряват да прилагат банкерското решение за държавната дългова криза. Новият премиер на Гърция – Лукас Пападемос, беше управител на Банката на Гърция: от 2002 до 2010 г. Той беше вицепрезидент и на Европейската централна банка. Също така е член на Трилатералната комисия на Америка.

Жак Делор, основателят на Европейския съюз, обеща на конгрес на британските профсъюзи през 1988 г., че Европейската комисия ще изисква правителствата да въведат про-работническо законодателство. Вместо това, откриваме една Европейска комисия, изцяло контролирана от банкери и изискваща европейските работнически ръце да облекчават частните банки чрез възприемане на по-ниско заплащане, съкращаване на социални помощи и придобивки, и по-късна възраст за пенсиониране. Европейският съюз е просто поредната схема за съсредоточаване на богатство в по-малко избрани ръце, което е за сметка на европейските граждани, които са предопределени, както и американците, да бъдат робите на 21-ви век.

* * *

Автор: д-р Пол Крейг Робъртс (Бивш главен икономист в Министерството на финансите на САЩ и съветник на някогашния президент Рейгън. Д-р Робъртс води рубрика в The Wall Street Journal и е работил като щатен редактор за това издание. Последната му книга се казва „Как пропадна икономиката: Войната на световете“. В нея той описва причините за икономическия и всякакъв упадък на родината си.)

Превод: Володя Григоров

Източник: Prison Planet

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

18 коментара за "Банкерите си присвоиха Европа: победата на Goldman Sachs"

 1. Нед  14.12.2011 г. | 02:36 ч.

  „Let me issue and control a Nation’s money and I care not who makes its laws“.

  Amsel (Amschel) Bauer Mayer Rothschild, 1838

  „Дайте ми възможност аз да печатам парите на САЩ, и изобщо не ме интересува кой е в конгреса, и кой е президент“

  Ротшилд

  „Централната банка е институция на най-смъртоносната враждебност, която съществува по отношение на принципите и формата на нашата Конституция. Аз съм враг на всички видове дисконтиране на сметки или бележки, които са всичко друго, но не и монети. Ако американският народ позволи на частни банки, да контролират издаването на валутата му, първо чрез инфлация, а след това чрез дефлация, банките и корпорациите, които ще растат около тях, ще лишат хората от тяхната собственост, докато децата им се събудят бездомници на континент който бащите им са завладели. “

  Томас Джеферсън

  Както съм писал не веднъж, те (банкерите) контролират и режисират валутните курсове, и по този начин ограбвата хората.

  Курса на долара, еврото и паунда се режисира от Банката за международни разплащания – Bank for International Settlements (BIS). Това е централната банка на централните банки. Тази банка определя курса на основните валути, които са без никакво покритие.

  Когато европейците и другите народи започнат да спестяват в евро, уплашени от губещият стойност долар, чрез медийната пропаганда, започва раздухването на сценарии за колапс на еврото. И хората уплашени продават евтино своето скъпо закупено евро и започват да купуват поскъпващия долар….После започва обратната игра…

  Вариянта, за да не се попада в този капан, на хартиените пари, е да се спестява в земя, сребро, злато, книги, знание, образование, умения. Или да се ползва собствена парична система.

  Напоследък си мисля за Интернет виртуална страна, със собствена валута, фондова борса, закони, силов, военен и мозъчен елит.

  Знам, че това не е новост, Знам, че подобен опит ще бъде пресечен в зародиш. И все пак…нашите прадеди са сечяли собствени монети! Разбирате ли какво означава да сечеш собствени монети?

  Накоро попаднах на филма: Ring of Power: Empire of the City (2007) – kolibka.com

  Въпреки, че съм наясно с повечето неща, имаше факти, които бяха новост.

  За тези, които искат да знаят, филма е 4-5 часа и само първата част, от общо четири е със субтитри на български.

  Ако се интересувате от механизмите на господство над човечеството, си струва да му отделите от скъпоценното си време.

  Истината е, че ние, събудените, знаещите хора, сме сила, която никой не може да спре. Иска се съзнание на човек, вяра, сърце и неистово желание за щастие, и свобода.

 2. Мислещ  14.12.2011 г. | 09:47 ч.

  @Нед

  Вариянта, за да не се попада в този капан, на хартиените пари, е да се спестява в земя, сребро, злато, книги, знание, образование, умения. Или да се ползва собствена парична система.

  Не съм съгласен с теб, Нед. Твоят съвет ни хвърля от един капан парите в друг, по-лек на първо четене, но пак си е капан – да се спестява в земя, сребро, злато

  Задавам ти риторичен въпрос:
  Каква е разликата от това да притежаваш много пари и от това да притежаваш много земя, сребро и злато?
  С какво едното ще замени другото, когато по тяхната същност те са си чисто материалистични по своето значение. А стремежа за тяхното притежаване с нищо не те повдига духовно, точно обратното, заземява те здраво.

 3. Стопанина  14.12.2011 г. | 10:16 ч.

  Само този, който няма нищо, притежава всичко. <--- Това е много вярно, но обикновено се разбира криво от днешните хора. Нямам предвид, че трябва да бродим голи и бездомни като индийските "светци", а просто, че е хубаво да гледаме на притежанията си като на условия за даден момент. И когато/ако изгубим тези условия, животът ни не трябва да рухва, а да си кажем: "Окей, Бог ме лишава от тези условия, значи ще иска нещо ново от мен и неизменно ще ме дари със съответните нови условия, за да си свърша работата."

 4. Мислещ  14.12.2011 г. | 10:39 ч.

  @Стопанина

  ……Нямам предвид, че трябва да бродим голи и бездомни като индийските „светци“, а просто, че е хубаво да гледаме на притежанията си като на условия за даден момент.

  Напълно съм съгласен с изказаното мнение, Но искам да обърна внимание, че точно тук, повечето хора се подхлъзват. В неразбирането на „притежание за даден момент“, и се почва с един стремеж за количествено натрупване с цел запасяване, на така наречените „притежания“ – разбирай, имоти, пари, злато и т.н.

 5. Нед  14.12.2011 г. | 11:43 ч.

  Помисли, Мислещ. Хартиените пари имат уникалното свойство, един ден да струват по-малко от хартията на която са напечатани. Стойността им се доближава до 0 (нула). Хората, във България със спестявания във левове, 1997 година загубиха. Пенсионерите взимаха 5-6 долара пенсии!!! Ако преди инфлацията, семейства с левовете си са можели да си купят къща, след инфлацията са имали пари за една хубава метална врата и още нещо.

  Българите обедняхме 30 пъти! От 100 лева за 1 долар до 3000 лева за 1 долар. Смъртността нарасна неимоверно. Хранещите се хора от кофите за смет са заради инфлацията, която се причинява от печатането на хартиени пари без никакво покритие.

  Това е и причината, да говоря за злато, сребро, земя, знание, умения. Те запазват стойността си във времето и така и ще бъде. Земята храни всичко живо на този свят. Без земя, човек е никой. Повечето хора си продадоха земята за хартийки. Инфлацията и хиперинфацията може да ги накара някой ден да потърсят храна в кофите за смет, защото с книжните пари ще могат само да си палят огъня. Да се поучим от историята. Германия го е преживяла.

  Поздрави!

 6. garan4e  14.12.2011 г. | 12:06 ч.

  Да, блудницата се възкачи на трона – банкерската глутница превзе официално управлението на Европа. В България също дерибейства едно от нейните изчадия – Дянков дирижира отговорите на настоящия премиер с кимане или некимане… Защо имам ужасното чувство, че времето се е забързало и „Апокалипсис“ наближава по-скоро отколкото го пресмятахме…

 7. Стопанина  14.12.2011 г. | 12:13 ч.

  Да се поучим от историята.

  Нед, наистина, нека се поучим от историята – хората са имали злато, земи, материални активи от всякакво естество. В Америка в началото на миналия век национализират частното злато. Тези, които са го укривали, са били съдени за криминално деяние. Днес в профила на „локалните терористи“, създаден от Агенцията по национална сигурност в САЩ, влиза и белега, че ако притежавате злато и други ценни метали, вероятно заслужавате да бъдете изпратени в Гуантанамо или за бъдете екзекутирани без съд и присъда.

  Да вземем пример и от България – национализацията на имотите и превръщането им в ТКЗС-та. Днес си имал частна собственост – утре държавата може да те направи най-обикновен роб на къра.

  Така че историята е недвусмилена: дори златото и земята не те правят независим и в положение на сигурност. Истинската свобода е вътрешен процес – при това винаги се почва със свободата, а не се върви поетапно към нея. Мислещ е прав: всичко си опира до човека – човек или има свобода, или няма. Независимо какви материални условия има/няма.

  Защо имам ужасното чувство, че времето се е забързало и „Апокалипсис“ наближава по-скоро отколкото го пресмятахме…

  garan4e, чувството ти е напълно вярно. Още Щайнер казва, че времето се е забързало няколко пъти спрямо, да речем, времето през Средновековието. Отскоро дори материалистичните учени говорят по този въпрос. Учителя също казва, че кой каквото е направил до 1999-а, това е! След това ще му е много трудно или невъзможно да се адаптира към новия повей на вятъра. Радвай се на чувството си – то показва, че имаш интуиция и тя е вярна. Живеем в последната третина преди 12-ия час и кулминацията на Апокалипсиса.

 8. Светльо  14.12.2011 г. | 13:10 ч.

  също казва, че кой каквото е направил до 1999-а, това е!

  Какво е имал в предвид, духовно израстване, след това не може да се израства духовно или избор за това по кой път ще поеме човек. По пътя на твърдия материализъм и затъване до край или по пътя на дъховното просветление и отваряне на човешката душа за да навлезе в нея Христовия импулс? Мисля, че Евгени Мангуров беше споменал, че 1999 е рожденната година на Антихриста, по време на слънчевото затъмнение. Може би е имал в предвид, това че през 1999 се въплащава Антихриста?

 9. Стопанина  14.12.2011 г. | 13:22 ч.

  Ето за какво става дума:

  Сегашните дългове са направени по-рано – и сега ги изплащате. Има минали дългове, които са правени преди хиляди години – и там е всичкото зло. Сега трябва да се живее добре, за да можем да влезем в Новата епоха без дългове. През малкото години, които ви остават до 1999 година, каквото направите, това е.

  Според мен става дума за индивидуалната Карма и времето, с което разполагаме за нейното изчистване – или поне на най-тежките дългове.

 10. Мислещ  21.12.2011 г. | 09:43 ч.

  Вижте какви закони се приемат в парламента, ей така между другото, тихомълком. Бавно и методично икономическата примката се затяга:

  Солени глоби, ако хулим банкер

  Р Е П У Б Л И К А Б Ъ Л Г А Р И Я
  Н А Р О Д Н О С Ъ Б Р А Н И Е
  Проект
  З А К О Н
  за изменение и допълнение на Закона за кредитните институции
  (Обн., ДВ, бр. 59 от 2006 г.; изм. и доп., бр. 105 от 2006 г., бр. 52, 59 и 109 от 2007 г., бр. 69 от 2008 г., бр. 23, 24 и 44 от 2009 г., бр. 93 и 95 от 2009 г. и бр. 94 и 101 от 2010 г.)

  § 34. Създава се чл. 152а:
  „Чл. 152а. (1) Който разпространява невярна информация или
  обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и
  доверието към нея, ако деянието не съставлява престъпление, се наказва с

  глоба от 2000 до 5000 лв., а при повторно нарушение – от 3000 до 10 000 лв.
  (2) Ако нарушението по ал. 1 е извършено чрез средство за масово
  осведомяване, глобата е от 5000 до 10 000 лв., а при повторно нарушение – от
  8000 до 20 000 лв.
  (3) Ако нарушителят по ал. 1 или 2 е юридическо лице, се налага
  имуществена санкция, както следва:
  1. в случаите по ал. 1 – в размер от 10 000 до 30 000 лв., а при
  повторно нарушение – от 30 000 до 50 000 лв.;
  2. в случаите по ал. 2 – в размер от 20 000 до 50 000 лв., а при
  повторно нарушение – от 50 000 до 150 000 лв.”

  Сега нека някой се опита да каже нещо лошо против банката която го обслужва. ❗ 🙄

 11. Стопанина  21.12.2011 г. | 10:12 ч.

  Хе хе, изпревари ми следващия подкаст – в него става дума точно за такива закони, включително за този.

 12. Емо  21.12.2011 г. | 13:08 ч.

  Айдеее – отиде коня у дерето. „Конспиративните теории“ дали ще ги броят за обиди към банката?

 13. Светльо  21.12.2011 г. | 13:19 ч.

  Пълна порнография. Имах един бивш колега, на бившата ми месторабота, който стана депутат в това НС. Спорехме един ден и му казах, че са най-лобистки настореното правителство до сега, той ми възразяваше упорито. Дори ми обясняваше колко нищо не разбирам. Колко пъти са ме засърбявали ръцете да му пиша и се спирам, не си заслужава да се обеснявам с такива последователи на Оли (гоф) Рен (и).

 14. ARRI  28.01.2012 г. | 12:09 ч.

  Банкстерите официално ще сложат алчната си ръка в/у Гърция. По този начин гърчулята ще загубят суверенитета си…..Следват Италия, Португалия и Испания.

  Германия иска Гърция да предаде бюджета си на специален комисар

  http://www.dnevnik.bg/sviat/2012/01/28/1754783_germaniia_iska_gurciia_da_predade_bjudjeta_si_na/

 15. Goodman  24.06.2013 г. | 11:49 ч.

  Банката за международни разплащания призова централните банки да спрат стимулите

  Дом Ротшилд казва, че е време световната икономика да колабира!

 16. Светльо  24.06.2013 г. | 11:59 ч.

  Институцията се възползва от влиятелния си годишен доклад и призовава членовете си да се фокусират върху инфлацията

  Дори в прав текст ни казват какво ще се случи. Напоследък все по-често и у нас се налага мнението, че трябва да се развърже борда (валутния) за да се стимулира икономиката. Само една хиперинфлация е необходима и тънките спестявания на хората са се свършели за няколко дни. Всеки които се хване на това хоро е загубил.

 17. Goodman  24.06.2013 г. | 12:13 ч.

  Именно – глобална хипер-инфлация!

  ФЕД изкупи стратегическите активи от Уолстрийт, плащайки по 86 000 000 000 (осемдесет и шест МИЛИАРДА) всеки месец, т.нар. количествени облекчения.
  Отделно досега натрупания държавен дълг (който е 17 000 000 000 000 – седемнадесет трилиона!) е чиста форма изкупуване на държавно имуществто (държавни облигации) – пак по същата схема, но в много дълъг период назад във времето.

  Досега връзваха инфлацията в петро-долара и горните две врътки.

  Сега собствеността е в Ротшилд, а „хартията“ при масите. Честито на печелившите.

 18. Мислещ  26.06.2013 г. | 14:55 ч.

  Светльо
  Институцията се възползва от влиятелния си годишен доклад и призовава членовете си да се фокусират върху инфлацията
  Дори в прав текст ни казват какво ще се случи. Напоследък все по-често и у нас се налага мнението, че трябва да се развърже борда (валутния) за да се стимулира икономиката. Само една хиперинфлация е необходима и тънките спестявания на хората са се свършели за няколко дни. Всеки които се хване на това хоро е загубил.

  Към момента спестяванията на българите възлизат някъде към 43 млрд. лв.
  На времето по друг повод, бях чул за изказване на Ванга за парите , цитирам по памет:
  „Парите са за да се арчат. А он ги къта под дюшека, па земе та умре и тея около него му изарчат всичко.“

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.