10 от най-честите симптоми на съвременното робство

Определението за „роб“ днес не е толкова ясно, колкото в миналото, когато робите са били в окови и са ги заставяли с камшици да вършат тежка работа. Затова е важно да посочим различните начини, чрез които се проявява робството в днешното човечество. Предлагаме десет знака, които показват, че може би сте един от съвременните роби:

Вероятно сте роб, ако…

1. Мразите звука от будилника си. Ако сутрин не се събуждате с трепетното чувство, че сте жив и ви предстои нов вълнуващ ден, може би живеете под милостта на други хора. Всъщност, ако трябва да се събуждате по едно и също време всеки ден, вероятно сте нечий роб.

2. Принуден сте да плащате за каузи, които дълбоко ви отвращават. Ако сте миролюбив човек, но ви карат да плащате за войни, водени във ваше име, може би сте роб. Също така, ако ви принуждават да плащате за благосъстоянието на разни корпорации и фалирали институции и банки, а в същото време едва свързвате двата края, определено сте един от робите.

3. Очаквате някой друг да се грижи за вас. Ако не самите вие, а друг се грижи за вас, твърде вероятно сте му задължен по безброй начини. Внимавайте – обикновено вие ставате роб тогава, когато ви подлъгват да искате от държавните власти нещо различно от индивидуална свобода.

4. Очакват от вас да спазвате закони, които не се отнасят за господарите. Ако даден закон се отнася само за вас и други от „низшето съсловие“, докато „господарите“ могат да правят безнаказано каквото си искат, очевидно сте роб на една несправедлива система.

5. Смятате, че управлението на тълпата е по-добро от личната свобода: ако вярвате, че управлението на мнозинството е за предпочитане пред свободната воля, най-вероятно сте роб. Махатма Ганди казва: „Дори само един да защитава истината, истината си е истина.“

6. Заклеймявате вярата на другите. Ако ви учат да мразите системата от вярвания на други, които не са ви направили нищо лошо, това означава, че умът ви е изцяло окован с вериги от вашите господари.

7. Вярвате, че хората трябва да отиват в затвора, защото са консумирали даден продукт. В случай, че за вас е допустимо да лишават от свобода хора, задето са употребявали някакъв продукт у дома си, може би вие сте от онези, които дори се наслаждават на робството си. (Бел. Стопанина: Под „продукт“ тук може да се разбира например марихуана, а вероятно авторите имат предвид и тенденцията на държавните власти в САЩ да арестуват хора, които си отглеждат сами храната: прясно мляко, яйца и т.н.)

8. Седите в задръствания по улиците повече от час на ден. Ако губите над 360 часа/годишно (10800 часа за една 30-годишна кариера; това са 450 дни), за да пътувате от и до работа, която презирате, значи времето и животът ви принадлежат на някой друг.

9. Заставят ви да носите униформа. Ако ви задължават да се обличате според чужди предпочитания, това важи дори за костюма и вратовръзката, вие клоун в някакво шоу, който е готов на всичко, за да впечатлява другите в името на ежедневната дажба хляб.

10. Гледате телевизия над 20 часа в седмицата. Ако умът ви е прикован към светещата кутия във всекидневната в продължение на 1040 часа през годината (това са 43 дни), тогава заложбите ви за неограничено творчество са безнадеждно оковани в доживотно безумие.

Източник: Activist Post

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

16 коментара за "10 от най-честите симптоми на съвременното робство"

 1. Емо  10.12.2011 г. | 17:58 ч.

  Когато казвам открито на глас, че сме роби на система контролирнана от зли сили получавам интересни реакции.
  Понякога виждам преструвки тип „не чух какво каза“, или пък конфузно мълчание, или пък изкуствена усмивка, разбира се има и типа „ти си луд“ – но общото между всичи е, че погледът им ги издава. Издава ги – те знаят че сме роби. Малцина наистина не знаят и са в невидение. Дълбоко в себе си повечето го усещаме.
  Просто предпочитаме да се самозалъгваме. Така е по-лесно.
  🙁

 2. inranxan  11.12.2011 г. | 01:16 ч.

  създайте си самодостатъчно стопанство….имате максимум 13 г…

 3. Мислещ  11.12.2011 г. | 08:45 ч.

  @inranxan

  създайте си самодостатъчно стопанство….имате максимум 13 г…

  Ще се радвам, да споделиш твоя опит във форума. Как си създал или създаваш твое стопанство. 🙂

 4. JJ  11.12.2011 г. | 11:53 ч.

  Привет,
  А кой оглавява тази хунта, която иска да ни види роби…
  Из „Призив на Микис Теодоракис и Манолис Глезос“ : http://www.segabg.com/article.php?id=581368

 5. Стопанина  11.12.2011 г. | 13:10 ч.

  http://www.youtube.com/watch?v=cfnJ1rOFK7o&feature=player_embedded

  Едно клипче, което Емо намери – още за робството „по рождение“.

 6. zaharia  11.12.2011 г. | 17:21 ч.

  Не съм съгласна с деветата точка, че униформата е един вид заробване. Това може да се отнася само за хората, които се олицетворяват с външния си вид и обръщат повече внимание на външната страна на нещата. Според мен униформата или невзрачния външен вид е един много добър метод за прикритие – какво от това, че примерно външно изглеждам като всички останали, след като само аз и Бог знаем какво всъщност ми се върти в главата? Естествено обикновения външен вид ще може да се използва като прикритие само докато още не са измислили методи да четат мислите на хората, а аз не се съмнявам, че някои съвременни учени работят и в тази насока. 🙁

 7. Ник  11.12.2011 г. | 20:42 ч.

  С известни резерви,но ще постна.
  Спорих преди време с някои,че не сме били роби през турско,щото сме имали земя и пр. Друг казва друго.Всеки си прави интерпретации.На никой не му идва на ум,че днес нещата не са това,което бяха,че думите нямат обявеното значение,че войната може да се води по-смъртоносна от преди,по друг,измамен и невпечатляващ начин,че робството претърпя,такова изменение,че можеш да бъдеш и милионер роб! Някой чуди ли се? РОБЪТ Е НЕСВОБОДЕН ЧОВЕК! Това е моето мнение и независимо от простотата му, макар,че съм мислил много и съм се опитвал да намеря с какво да го атакувам,не успявам!Просто преливам от пусто в празно и …стигам до същото заключение! Вие сте!

 8. Емо  11.12.2011 г. | 20:52 ч.

  „Който върши грях – роб е на греха.“
  Цитирам по памет.

 9. Гошко  12.12.2011 г. | 14:37 ч.

  Препоръчвам ви документалният филм:
  De la servidumbre moderna/
  Съвременното робство(2009). Има го в Колибка.бг.
  Засяга по-обширно нещата от материала по-горе.
  На мен ми хареса. Някой ако го е гледал, да сподели мнение.

 10. Гошко  12.12.2011 г. | 14:43 ч.

  Допълвам описанието на филма:
  „Това е един документален филм на Жан Франсоа Биент и Виктор Леон Фуентес. Направен върху едноимената книга „De la servidumbre moderna“. Книгата и филма се разпостраняват абсолютно безплатно.
  Филмът поставя под прицел състоянието на днешните роби в рамката на тоталитарната пазарна система. Изважда на яве формите, под които са скрити основнте форми на робство. Филмът е създаден с единствената цел да атакува управляващата световна организация и с намерение да нозове нещата с истинските им имена, да разкрие скритата им същност.“

 11. darin  13.12.2011 г. | 01:03 ч.

  „Доживяхме! Американци се жалват на Путин. Къде сбъркахме?`…

  http://zahariada.blog.bg/novini/2011/12/10/dojiviahme-amerikanci-se-jalvat-na-putin-kyde-sbyrkahme-v-re.86470
  Но дали е вярно?

 12. Ник  16.12.2011 г. | 21:40 ч.

  Прав си за всичко,освен в това,че мнозинството,усеща.Обратно е и доказателството е,че като им го кажеш,те гледат,като луд.А,вече и много пъти чета от „интелигенти“,че,който има,не е роб и в този смисъл турското робство,не било робство.

 13. Мислещ  16.12.2011 г. | 21:57 ч.

  @Ник
  Нищо не разбрах!!!

 14. Ник  16.12.2011 г. | 21:57 ч.

  Като гледам как пръскат отгоре,не ги виждам нито стопанството,нито годините.

 15. алекс  21.12.2011 г. | 15:31 ч.

  Почти всички знаем затова, съгласен съм, че повечето хора се правят, че незнаят и се опитват да живеят някакси – от страх можеби да не стане по-лошо. Кой може да си позволи да седи по протести по цял ден, докато нещо се промени? По форумите и вкъщи на масата всеки е революционер, но като дойде време за действие няма никой!?! Да вземем пример с шистовия газ – толкова много се изписа по форумите, всеки плюеше правителството и се заканваше, а като дойдоха протестите имаше 50 човека!

 16. ppavlovski  09.09.2013 г. | 05:31 ч.

  inranxan
  създайте си самодостатъчно стопанство….имате максимум 13 г…

  inranxan – Това е чудесно предложение!

  Тъй като за повечето хора това(включително и аз) е трудно да си представят в подробности какво точно представлява самодостатъчно стопанство, предлагам с общи усилия да изясним какво е нужно за постигането му.

  Дали самодостатъчно стопанство е място където човек може да оцелее разчитайки единствено на собствените си възможности дори и да е изолиран от всичко и всички?

  Ако е така, ето няколко елемента от (може би) такова стопанство така както го виждам аз:
  – Собствена къща с двор/нива за отглеждане на храна
  – Автономна доставка на чиста питейна вода – кладенец, сонда със пречиствателна инсталация, изворна вода в непосредствена близост.
  – Автономно производство на топлина/ел.енергия – обикновена печка на дърва която може да служи и за готвене, локално парно(на дърва), слънчеви панели, енергия от вятъра или хидро енергия, други?
  – Автономна отпадъчна канализация – септична яма? (има ли друга алтернатива?)
  – Собствено производство на дрехи и обувки – как може да стане това?
  – Собствено производство на мебели и посуда – предполагам от дърво може да се направи почти всичко.
  – Възможност за самолечение – това предполагам не е възможно във всички възможни случаи. Доброто познаване на билките и начините на прилагането им може да помогоне до голяма степен за лекуване на някои болести.
  – Образование – достатъчно литература ?

  Човек не е създаден да живее сам така че най-добре да има общност в която всички да си помагат. Все пак в случая става въпрос самодостатъчно стопанство – идеализиран вариант.

  inranxan – защо да имаме максимум 13(вече 11) години ???

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.