За да „спасят“ Европа, трябваше да убият демокрацията

Има нещо смущаващо в тенденцията, която се отчита от политическите събития в Гърция и Италия. И в двете страни едни демократично избрани лидери, при това избрани с мнозинство, се сменят от технократи – непоколебими и компетентни личности, радващи се на уважение в другите страни от Европа. Милиардерът и изтъкнат гуляйджия Берлускони най-накрая изгуби подкрепата на Парламента в Италия, докато в Гърция третото поколение политик Папандреу беше заменен от човек, за който се знае, че е служил както на ECB (ЕЦБ, Европейската централна банка), така и на Boston Fed (The Federal Reserve Bank of Boston)!

„Ню Йорк Таймс“ има една статия на тема технократския феномен и дали новите лидери на Гърция и Италия ще се справят по-добре. Въпросът, който възниква, е дали натискът от Европейския съюз, който пък е дирижиран от камшика на икономическите пазари, ще е достатъчен, за да разложи политическата олигархия, в която експертите виждат главната причина за слабия растеж и финансовите кризи, които измъчват двете държави.

Някои вече виждат причини за оптимизъм:

„От една страна, самият факт, че те бяха помолени (да встъпят в длъжност) при такива трудни обстоятелства, означава, че имат мандат“ – казва Яйн Бег, експерт към Европейския монетарен съюз и Лондонския икономически колеж. – „Несъмнено този мандат не е демократичен, но той се дължи на неприязънта към празнословната политическа класа.“

Думите му за демокрацията са съвсем точни. Щом веднъж почнеш да просиш пари от чужди места, в общи линии изхвърляш правото си на демокрация. В Гърция – която е родното място на демокрацията – Папандреу беше принуден да забрави за неговия радикално демократичен опит да проведе референдум за спасението от дълговете. А в Италия стана ясно, че докато Берлускони е на власт, не може да се очаква никаква помощ от ЕЦБ, от Саркози или от Меркел. Така че и той трябваше да си ходи.

Тази тенденция хипотетично може да се запази завинаги. ЕЦБ, Меркел и Саркози ще упражняват все повече и повече власт, докато хората накрая експлодират от недоволство заради пълната загуба на суверенитет и лична свобода.

Автор: Джо Уисентал

Източник: Business Insider

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

9 коментара за "За да „спасят“ Европа, трябваше да убият демокрацията"

 1. Стоян Стоянов  16.11.2011 г. | 00:32 ч.

  Хм, заглавието с кавичките дава отговор на много въпроси. Кой е например Марио Монти, който се готви да седне на креслото на Берлускони? – Председател на европейския отдел на Тристранната комисия и член на клуба Билдерберги!
  Който желае може да потърси в интернет информация кои са тези организации. И за каква демокрация говорим и може ли въобще някой да даде приемливо описание що е това чудо демокрация?
  Ще цитирам Дейвид Айк по памет:“Съществуват два вида диктатура: открита (фашизъм, комунизъм) и скрита (демокрация). Втория вид е по опасен, защото хората нe възстават срещу това, че са свободни, когато мислят, че са свободни.“

 2. Мислещ  17.11.2011 г. | 09:09 ч.

  @Стоян Стоянов

  Хм, заглавието с кавичките дава отговор на много въпроси. Кой е например Марио Монти, който се готви да седне на креслото на Берлускони? – Председател на европейския отдел на Тристранната комисия и член на клуба Билдерберги!

  Мдаа…, в Италия става интересно, но нека да ви върна в България и да ви напомня за това:

  Симеон Дянков е женен за американката Керълин Фройнд, с която имат двама сина Андрей и Марко. Семейството и? е от еврейски произход с корени от Тимишоара. Съпругата му до пристигането на семейството в България работи във Федералния резерв под ръководството на Алън Грийнспан, а малко преди преместването им в София получава покана за антикризисния екип на Барак Обама.

  Май, май … Федералния резерв и нас ни е нагазил, па макар и индиректно.

 3. Стопанина  24.02.2012 г. | 10:45 ч.

  Гърция минава на директно управление от кредиторите си

  Интересно е, че повечето „спасителни“ мерки в Гърция вече се прилагат и у нас. Например повишението на цените за градския транспорт. Разликата е, че в Гърция тези цени директно са поискани от „кредиторите“ (банкстерите), докато у нас минават по недиректната линия на „случайностите“.

 4. Val  24.02.2012 г. | 22:13 ч.

  Аз като един не много разбиращ човек бих искала да попитам тука по-вещите, каква би била съдбата на Гърция ако не приеме тия заеми? И има ли някакви подобни примери от миналото с други държави, имам предвид фалирали? И кои са всъщност кредиторите и по какъв закон искат тези промени да се въведат в Гърция?

 5. Мислещ  24.02.2012 г. | 22:43 ч.

  Според мен, ако Гърция не приеме има два варианта – първи, да бъде заставена с политико-икономически методи, втория е с военни методи. И в двата случая, Гърция няма ресурс да издържи. Такъв сценарий на затворен кръг, към момента, могат да си позволят само Русия, Китай и Австралия. Това са само мои виждания.

 6. Стопанина  24.02.2012 г. | 22:54 ч.

  първи, да бъде заставена с политико-икономически методи, втория е с военни методи.

  Да, със санкции се процедира. Как си представяш това с военните методи?! Вторият вариант ще пробуди адски много хора за простата истина, че под „моралните ценности“ на ЕС всъщност трябва да се разбира, че парите са по-ценни от хората. То и санкциите са форма на война и вадене на нож на умряло куче, но определено няма да са пробуждащи като военната намеса. Според мен няма начин да прибягнат до това.

  Гърция отдавна трябваше да обяви фалит и да каже на кредиторите си: Сори, да не сте ги давали на корумпираните ни властници. Само дето кредиторите сега управляват Гърция и имат голям интерес да продължават сапунената опера и експлоатацията й за по-нататъшни международни политико-икономически игри.

 7. Goodman  25.02.2012 г. | 00:12 ч.

  „…Как си представяш това с военните методи?!…“

  Като тайно подбудят Турция да нападне!

 8. Мислещ  25.02.2012 г. | 08:58 ч.

  @Goodman
  „…Как си представяш това с военните методи?!…“
  Като тайно подбудят Турция да нападне!

  Точно така си го представям. Но към днешна дата, това изглежда абсурдно и нелогично. А и мисля, че един икономически натиск, ще бъде пре-пре достатъчен за да накара елините да се наведат.

 9. Dani  25.02.2012 г. | 09:05 ч.

  Мислещ и Гоодман, много сте прави.
  А и мисля, че един икономически натиск, ще бъде пре-пре достатъчен за да накара елините да се наведат.
  Представете си, че гърците са просто инструмент, този инструмент ще се използва както им е удобно на кредиторите.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.