Цяла книга: „Мадарският конник“ от Петър Георгиев

От автора Петър Георгиев: Мадарският конник ? това е релефът, изсечен в скалите над селото с име Мадара. Мадара е име на Майката, Великата Майка ? Извора на Живота, Божия дух и Защита. Според древната символика на траките, обърнатата урна и изтичащата от нея вода символизират утробата, Извора на Живота; змията ? Свещения дух на Бог; лъвът ? майчината закрила и защита. Съдът с изливаща се вода, змията и лъвът са изобразени на релефа от Мадара. Изобразявани са и на простичките каменни релефи на траките, наричани плочки на Тракийския конник. Създавани са по времето, когато лъвът, змията и обърнатата урна са демонизирани в мраморните релефи (leontocephalous) от олтарите на Митраизма.

В митраистки храмове от втори-трети век е намирана чудовищна човешка фигура с ужасяваща лъвска глава и обвита от змия. В някои олтари до фигурата се чете името Ариман. Защо в един божи храм присъства очевидно демонизиран образ и кой е изобразен на фигурата? Неочакван отговор: Мадара, Майката.

Кой и защо сатанизира Великата Майка?

Опит за отговор в тази книга.

Петър Георгиев | „Мадарският конник“
(PDF, 113 стр., 9.6 MB)

* * *

Бел. Стопанина: Книгата на Петър Георгиев за Мадарския конник тепърва влиза в печат. Когато се появи на пазара в отпечатан вариант, ще се чуе и в „От извора“. Електронната версия излиза предварително като жест на автора, показващ некомерсилната насоченост на книгата. Всъщност, както се очертава, това е едва първият от цяла поредица интересни материали, които г-н Петър Георгиев и г-н Любомир Цонев подготвят във връзка с Мадарския конник ? този величествен и древен паметник.

Но…

Налага се да направя няколко уточнения. Разделът Миналото, включващ публикации на историческа и археологическа тематика, не отразява непременно и моите философски, богословски и исторически възгледи. Този раздел изцяло отразява единствено и само становищата на съответните автори, които го поддържат, а именно: г-н Асен Чилингиров, г-н Любомир Цонев, а от доста време насам и г-н Петър Георгиев. С някои техни възгледи съм изцяло съгласен, с други – отчасти, с трети – никак.

Както ще забележат редовните читатели, много термини, сред които „Ариман“ и „Извор на Живота“, използвани от г-н П. Георгиев, нямат съдържанието, което влагам аз от години насам с оглед на установените термини в Антропософията и Учението на Беинса Дуно. Казано накратко ? не търсете взаимовръзки между книгата на г-н Георгиев и останалите публикации от другите раздели на сайта.

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

14 коментара за "Цяла книга: „Мадарският конник“ от Петър Георгиев"

 1. Nosce te ipsum  10.11.2011 г. | 09:02 ч.

  Добри Стопанино,
  Ако не си срещал този автор – http://iskri.net/articles.php?lng=bg&pg=22 , мисля, че ти е интересно.
  За мен Мавров е този, който истинно предава тайните на посветените колобри, траки и съответно българи.
  Има доста интересни четива, и като човек е добър.
  С радост бих прочел какво смяташ по въпроса.

 2. Илиян Вълчанов  10.11.2011 г. | 09:22 ч.

  Благодаря на Петър Георгиев, разбира се и на Стопанина. Русе не е от малките градове на България, но е изключително трудно да се намери книга от този автор. Това лято не успях да намеря нищо от д-р Асен Чилингиров, книжарите просто за пръв път чуваха името му от мен.

 3. inranxan  10.11.2011 г. | 10:52 ч.

  е са ще ви кажа нещо за мадарския конник – под корема му и м-ду краката това по тъмното петно дето се вижда е замазания вход на пещера с доста ценни исторически находки…..като станат земетресенията тя ще се отвори сама….

 4. Стопанина  10.11.2011 г. | 11:12 ч.

  @ Nosce te ipsum

  „С радост бих прочел какво смяташ по въпроса.“

  Едва ли ще е с радост, защото по-скоро ще те разочаровам. Аз съм автохтонист и такива текстове, като този, който ми препоръча, някога можеха да ме извадят от равновесие. Днес просто ме отегчават. За мен Мадарският конник е паметник на местното население. Тангра е измислица. (К/Х)ановете – също.

  Българите са християни, макар и еретици, поне от 4-6 век. И всяко пращане за зелен хайвер в Средна Азия при (к/х)ановете-тангристи и техните „шамани“ е пълна гавра с паметта на тези воини и невинни жертви, които са измирали при верските войни на Балканите – войните между „ортодоксите“ и „еретиците“. Да, гавра е – колкото и привидно мило или патриотично да звучи това пращане за зелен хайвер.

  Това е мнението ми.

  Има доста интересни четива, и като човек е добър.

  Нещо може да е интересно написано. То може да е написано и от най-добрия човек на планетата. Но това не означава, че истината е в съгласие с написаното. Моите почитания към добрината на Мавров и твоето добронамерено включване, но Тангра с неговите ханове и шамани ги няма и няма да се намерят по Изворите.

 5. garan4e  10.11.2011 г. | 14:19 ч.

  Ако съм разбрала правилно Стопанино, той не сте привърженик на теорията за „прихождането” на българите отнякъде на тези земи. Дали някога ние ще докажем и светът ще разбере и признае, че не сме пришълци тук, че територията е изконно наша от древността , че може да се приеме историческо припокриване траки-българи в някаква степен, и че християнството в чистата гностическа форма е посято и развито тук много преди официалното „покръстване”? Ако има отговор във вашите видения и имате право да споделите… Аз нямам познания и образование да се аргументирам по въпроса, но дълбоко и необяснимо се определям като същество, което ВИНАГИ е било тук, откакто свят светува. И не се наричам друга, освен „българка”. И не мога да си обясня какъв е този ужас и нечовешка ярост, които ме изпълват издъно като се заговори за иранци, монголи, хуни, славяни, болжци, китайци и каквили още не „българи“…

 6. Стопанина  10.11.2011 г. | 19:51 ч.

  не сте привърженик на теорията за „прихождането” на българите отнякъде на тези земи.

  Споделям схващането на П. Георгиев и А. Чилингиров, че една част от местното население (нека го наречем траки) напуска родните си земи след римското нашествие и жестоките гонения на християните. Няколко поколения по-късно потомците на тези „хъшове“ се завръщат от изгнанието си оттатък Дунава и по Северното Причерноморие (днешна Украйна), като водят със себе си помощници – сродните „скити“ и „сармати“ (наричани още хуни). С общи усилия отвоюват духовните си права (собствена Църква), а след това и политическото си освобождение.

  християнството в чистата гностическа форма е посято и развито тук много преди официалното „покръстване”?

  Още през четвърти век е писано от Св. Йероним, че гетите (готите) са имали палаткови църкви. Хуните (сарматите и скитите) в град Томи (днешна Кюстенджа) също са били християни и дори в изворите четем колко ревностно четат Псалтира. Тези гети (или готи или траки) и скито-сарматите (хуните) в общи линии са предците на т.нар. Аспарухова чета. Знаем, че бащата на Исперих е бил християнин – кръстник му е бил самият император в Константинопол. Християни са били и децата му – например „Аспарух“ (Испор-цар или Аспар-ригх) се е казвал Iaспар – като един от магите, поднесъл дарове на Младенеца. По-късните „ханове“ също са изобразявани с кръст в ръка и един от тях дори има мило обръщение към Богородица.

  Косма Индикоплевст през 6 век (3 века преди онази глупост за покръстването при Борис) изброява българите сред покръстените народи. Пак през 6 век четем, че тракиецът Виталиан събирал православни(!) българи от Малка Скития (Добруджа) и Тракия, за да вдига въстанието, което цели освобождаването на заточените трако-илирийски духовници-„еретици“. А в Синаксара на Цариградската църква, съставен горе-долу по време на „покръстването“, в прав текст се казва, че българите са християни поне от четвърти век и се обясняват истинските причини българите да изгорят имп. Валент в оная плевня. Причината е, че малко по-рано Валент позволява да изгорят „еретици“ от местното население на клада. И т.н., и т.н. Не е мястото тук да изброявам всички исторически свидетелства, че българите си имат много общо с траките векове преди Испор-цар и са християни векове преди Борис Първи.

  същество, което ВИНАГИ е било тук, откакто свят светува.

  Е, не знам – аз със сигурност през последните си три-четири въплъщения не съм навестявал тукашните земи, но това не ме прави по-малко гневен и отегчен от манипулациите, които се правят с църковната и политическата история на този народ.

  нечовешка ярост, които ме изпълват издъно като се заговори за иранци, монголи, хуни, славяни, болжци, китайци и каквили още не „българи“…

  Важно е да бягаме от крайностите и да владеем чувствата си. Ще ти обърна внимание на няколко факта.

  1. През четвърти-седми век потомците на българите, които са изселени или напуснали Балканите след римските диващини, се смесват с разни народи от Северното Причерноморие. Сред тях несъмнено е имало и ираноезични. Всъщност с голяма доза сигурност може да се твърди, че царстващата династия (Кубрат, Исперих и т.н.) по начало са били ираноезични – тоест произлизат от древен кавказки царстващ род. Дали ще ги определяме етнически като сармати, царски скити или другояче, това не е съществено. Те по начало не са били славоезични като българите под техния скиптър. Може би тези „българи“ е имал предвид Щайнер, когато казва, че славянският език им е бил „инжектиран“.

  Всъщност в историческите извори дори не пише да са били българи – определяни са като „уногундури“, „котраги“… И точно от това идва цялото объркване. Защото особеностите на ЧУЖДОЕЗИЧНИТЕ и ЧУЖДОЗЕМНИТЕ владетели се приписват на целия СЛАВОЕЗИЧЕН И МЕСТЕН български народ.

  2. Българите са част от хунския съюз, включващ въпросните царски скити, разните скитски племена, неврите, сарматите и т.н. Онази част от българите, които наричам „хъшове“, са станали хуни – тоест част от Съпротивата срещу Рим. Това, което не е вярно, е, че хуните са дошли от Централна или Източна Азия. Европейските хуни нямат нищо общо с азиатските сюн-ну.

  3. Българите са славяни (по-точно слОвЕни), доколкото говорят език от славянската група и винаги са говорели такъв език. (Напомням, че това не важи за царете, ръководещи българите-хъшове.) И напомням още, че българите са първият славоезичен народ, който е имал запазена до днес книжовност. И в тази книжовност се САМОопределя като народ от слОвЕни. Всеки днес може да говори каквото си иска, но е важно как са се САМОопределяли предците ни. И точно това САМОопределение още през 9 век прави всички блянове на разните прабългаристи, азиатофили и неотангристи… прави ги просто отегчителни. Или смешни и жалки, ако ги слушате в по-особено настроение.

  Сиреч – нека не изпадаме в крайности. Няма чисти народи и българите определено не са сред по-чистите. Както казва Учителя, българите се подготвят от 5000 години за мисията си. Подготовката включва и смесване с други народности, които привнасят някакви душевни и културни елементи. По-важното е, че Учителя подчертава:

  „Българският език е най-точният език, на който могат да се предадат окултните Закони и Словото на Бога, защото българският народ е най-древният народ на Земята.“

  Ето това е разковничето. Езикът! Ако някой твърди, че някога е имало народ българи, който е говорил различен език от този, който говорим днес, значи вече сме различен народ с предполагаемо чуждоезичните прабългари. Език и народ са синоними. Като имаме това предвид, с абсолютно чиста съвест твърдя и винаги ще твърдя, че Волжките българи не могат да служат като никакъв ориентир за древните българи. Просто защото са чуждоезичен народ, да не говорим, че са друговерци, а оттам и с тотално различна култура. Аз твърдя, че българите винаги са говорили език от славянската група. И ако има българи, които са си сменяли езика, това са именно Волжките. А не както се твърди сега, че те са чистите българи, а балканските са се пославянчили.

  Неславянските граматически особености, които свързват езика ни с албанския, румънския и простонародния гръцки са от най-старото балканско население. Тези остатъци са ПРЕД-индоевропейски. Българите са подготвят за мисията си поне от 5000 години… ТУК, на Балканите. И не случайно Учителя подчертава, че траките са „стари славяни“, които са се САМОнаричали благати и благари.

 7. darin  12.11.2011 г. | 06:47 ч.

  „Словени“ – това звучи като „първите със Словото“…

 8. P.E.A.C.E.  12.11.2011 г. | 10:37 ч.

  Общо взето… историята ни е поредното нещо което е обърнато с краката нагоре в „реалността“.
  Малко ме притеснява следното – ако този народ (бълграският) е толкова специален, с древен език и голяма мисия подготвяща се от много време, то къде са му отличаващите качества? Къде са християните? Сигурно има единици, но на общия фон изглежда се губят.
  Или може би когато дойде важният момент – ще направим правилният избор.

 9. Стопанина  12.11.2011 г. | 12:43 ч.

  @ darin
  Не съм убеден за „първите със“. Но че самоназванието „Словени“ идва от „Слово“ съм напълно сигурен. Словени, освен „говорещи“ и „просветени“, има и антоним. Немци – неговорещи (разбираемо), невежи. Панслависткото „завещание на Петър Велики“, което реално е фалшификат на черните братства, освен че отклонява слОвЕните от мисията им да приложат истинското християнство в духовно братство, изопачава и собственото им самоназвание. Превръща ги в слАвЯни – така идеята за (Божественото Слово), вложена в прозвището на тази общност, се извращава в посока, която загатва за някаква (Бойна) Слава – напълно в духа на шовинистичния русизъм.

  @ P.E.A.C.E.
  Където е текло – пак ще тече. Ще ти отговоря с няколко тематични извадки от Словото:

  Преди петстотин години, като дойдоха богомилите, всичките ги разпръснаха, избиха ги. Какво стана с България? Духовенството (тогава) имаше много хубаво желание да спаси народа – спаси ли го? – Не го спаси. Човек не се спасява в своите крайни резултати, той се спасява в самото начало. (Двата природни метода, НБ, 1923-24)

  Когато едно време противниците гонеха богомилите, беше в една епоха на отлив и беше възможно гоненето на богомилите. Сега сто чифта цървули да скъсат, нищо не могат да направят, понеже ние сме в прилив. (Учителят има предвид нещо, което е казвал, че богомилите ще започнат масово да се прераждат в края на XX век – бел. Стопанина) И сега, дето се опитват да направят нещо против нас със законопроект, нищо не могат да направят. (Затова се родих, НБ, 1926-27)

  Едно време, казвате, дошли богомилите. Но защо да не се признае фактът, че богомилите бяха едни от най-благородните, най-добрите хора? […] Може да кажете, че ние сме богомили. Ние сме служители на Бялото Братство, искаме да изпълним Христовия Закон, който Той положи преди две хиляди години. (Новият живот)

  Вие, търновците, едно време гонехте богомилите и оставихте предание за тях, че били много лоши хора. Това не е вярно аз сега чета техните анали и виждам, че са били много добри хора. […] Казвам ви, че ако българите не възприемат това учение, което ние проповядваме, от България нищо няма да остане – нито помен! Даже името на българите ще се зачеркне – знаете ли това? А ако те възприемат това Божествено Учение, тяхното име ще се запише със златни букви – това да го знаете всички, запишете си го! (Новият и старият живот)

 10. P.E.A.C.E.  12.11.2011 г. | 17:22 ч.

  @Стопанина
  Последният цитат за мен е категоричен, че от нас зависи. Нищо няма да ни се даде на готово, ако пожелаем ще се зачеркнем.
  Да не бъде.

 11. garan4e  15.11.2011 г. | 17:15 ч.

  Е, наистина много, много благодаря за подробния отговор от Стопанина и за отделеното време. Особено ми харесва разграничението СЛОвени/ slave(ни), разликата всички я разбираме. А за богомилството – просто не посмях да повдигам темата…
  Колкото до крайностите на чувствата – познавам си бесовете и усърдно гледам да ги държа под ключ, но тази конкретна ярост (свързана с упражненията по произхода на българите) ми е направо неуправляема, което се опитвам да си изясня. Та затова споделих, извинете, и със здраве;)

 12. Noname  17.11.2011 г. | 01:30 ч.

  Така, оставям настрана Религията и искам да подкрепя теорията за сходство на двата т.нар. етноса траки и прабългари. Стигнах до този извод по съвсем друга линия и за вас може да не е нищо ново, но може и да ви даде допълнителни аргументи. Само ще щрихирам, а за конкретни факти и доказателства търсете в интернет.
  Ето накратко една хипотеза. Гръцките/македонските фаланги са били най-добрите войски що се касае за фронтален сблъсък с хладно оръжие. То се дължи на специфичните им копия – сариси и др. В Средновековието има германски части създадени специално за подобни цели (forlorn hope), но без съмнение в античността най-добрите срещу подобен боен строй – фалангите, са тракийските бойни отделения. Те са ударната част на всяка армия и съвсем естествено водят щурма за войските на Александър Велики. Не случайно в по-късни времена тракийските гладиатори се възприемат за най-добрите. В резултат на походите на Александър много от тракийските войни тръгнали с него остават далеч от родината си. В по-късни времена те се завръщат под друго име. (Друго доказателство е култът към конника при траките и прабългарите – Мадарският конник преминал по-късно в св. Георги – тук призовавам да се произнесат по-компетентните).
  Не искам да създавам погрешни впечатления, но смятам, че хиляди години след това бойните умения на т. нар. траки, предадени в Индия, а от там и в Китай, ни се представят в кинопродукции като традиционни Азиатски бойни стилове. Но един боен стил включва не само техника, а и куп други неща – акупресура, дихателни техники, стречинг, работа с енергия, концепция за ки или прана и др. И всичко това предадено от траките? Как би могло да има цивилизация толкова напреднала в това отношение и то по нашите земи? Отговорът наскоро беше даден и то забележете – от официалните научни среди – Discovery channel. Може би ще пиша пак.

 13. Arctos  23.11.2011 г. | 00:59 ч.

  Стопанино, а може ли да обясниш каква е родствената връзка между българи и сърби?

 14. Стопанина  23.11.2011 г. | 09:50 ч.

  Стопанино, а може ли да обясниш каква е родствената връзка между българи и сърби?

  Преди всичко езикова.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.