Ариманизъм: Пуснаха генетично модифицирани комари на свобода

Миналата събота учени обявиха първоначалния си успех в пускането на генетично модифицирани комари в природата. Комарите са създадени да унищожават собственото си поколение, преди то да достигне зрялост. Първото такова освобождаване на комари стана през 2009 г. на Каймановите острови в Карибско море. А в събота, 27 октомври 2011 г., този експеримент беше описан в научен доклад, публикуван в списанието Nature Biotechnology, където се говори за постигнат успех.

Експериментът се е изразявал в пускането на 19000 генетично модифицирани комара на територия от 25 акра от Каймановите острови, където са останали на свобода в продължение на четири седмици. За да изследват ефекта от ГМ комарите над цялостната популация от комари, учените са заложили капани, в които улавяли комарите за анализ на ларвите. Според проучването, генетично изменените комари са били 16 процента от цялата мъжка популация на комарите в тестовата зона, а смъртоносният ген е бил намерен в 10 процента от анализираните ларви.

Комарите са генетично изменени по такъв начин, че притежават ген, разработен да ги убива, ако не получат антибиотик на име тетрациклин. Следващите поколения ГМ комари унаследяват същия смъртоносен ген, който ги убива даже преди да достигнат полова зрялост. След като генетично изменените комари започнат да се чифтосват с тези в природата, следващите поколения ще притежават гена-убиец. Идеята е по този начин да се намали популацията на комарите като цяло.

Британската компания Oxitec, която е създала тези ГМ комари с официалното обяснение, че по този начин ще се подобри контрола над земеделските вредители и ще се ограничат заболявания, разпространявани от насекоми – маларията и тропическата треска. Експериментът е финансиран с 24 милиона щатски долара от различни спонсори. Няма да е изненада, ако се окаже, че фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е сред спонсорите на Oxitec, тъй като тази фондация е финансирала създаването на генетично модифицирани комари и през 2010 г. Всъщност фондацията на Бил и Мелинда Гейтс изсипва пари за какви ли не генетични модификации от години насам.

Проблемът с пускането на ГМ комари на свобода се състои в това, че никой не може да е сигурен за последиците върху баланса в природата, както и за последиците за човешкото здраве. Щом веднъж са пуснати на свобода, тези създания не могат да бъдат върнати обратно в лабораториите. Последното нещо, от което се нуждае светът, е още повече генетично изменени животни и растения.

Апологетите на генетичните модификации си нямат представа за дългосрочните последици от тези обикновено печалбарски проекти. Постоянно излизат изследвания, в които се посочва, че храните от ГМ растения са сериозна опасност за здравето. Едно проучване от 2009 г. изброява три разновидности на ГМ царевица, които са доказано вредни. При друго проучване от април 2010-а стана ясно, че ГМ соята има връзка с бума на безплодието и детската смъртност. Кардинал Питър Турксон, изтъкнат представител на Ватикана, също говори аргументирано срещу генетично модифицираните растения и обобщи, че те са „нова форма на робство“.

С какво право манипулираме природата? Истината е, че нямаме представа как тези генетични модификации ще се отразят на човешкото здраве и на околната среда. Храната от ГМ продукти дори не е обявена като такава върху етикетите, а хората по целия свят са сериозно разтревожени и искат да избягват такива храни. Знаем, че модифицираните комари носят смъртоносен ген за цялата популация от комари, но какви ще са последствията за хората?

Ние просто не можем да обхванем изцяло всички възможни последствия, които могат да настъпят от това, че си играем на Господ. Що се отнася до утвърдените генетични модификации в наши дни, всички налични симптоми са, че не правим нищо друго, освен да убиваме естествените източници на нашата храна.

* * *

Автор: Майк Барет

Източник: Activist Post

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

3 коментара за "Ариманизъм: Пуснаха генетично модифицирани комари на свобода"

 1. Profanus  20.11.2011 г. | 12:05 ч.

  …..от това, че си играем на Господ – А защо не? Защо са сигурни че „великия“ им гопод не е някой който по същия начин се е заиграл? Я вижте продукта. Чума, холера, проказа, рак, глисти,спин, комари, хора!!! На мен поне изобщо не ми прилича на „велик и любящ създател“.

 2. garan4e  20.11.2011 г. | 16:51 ч.

  @ Profanus, какво правиш тук?
  На такъв „умен” въпрос, ето отговор: Не можеш да се правиш на Бог, защото не си. Не можеш да си играеш с нещо, което не си създал собствено. Можеш да се позабавляваш с малко брашно и вода – правиш едно топче и си го въртиш както си решиш. Чудесно и напълно безвредно занимание. Най – лошото на елементарните хора е, че като прочетат 2 статии, решават, че са изучили света и онова отвъд него, и след един полет до Индонезия, че са постигнали Нирвана…По-засуканите – направо се включват да „образоват” останалите неизучени по форуми и беседи. А зловещите са онези, прикрити зад научни мантии, които се упражняват върху човечеството и си подхвърлят между пръстите тестеното топче, наречено Земя. Засега. Отговарям ти, защото имаш право на един опит (за осъзнаване). Първо прехвърли материала в този сайт на около 40% и после се обаждай на слабо време, ако ме разбираш…Наслука.

 3. Тим  23.12.2011 г. | 16:37 ч.

  Днес чета, че щели да ги пуснат и на главната територия на САЩ – http://www.activistpost.com/2011/12/genetically-modified-mosquitoes-to-be.html – във Флорида, идния януари. Направо чудно – модифицирани храни и организми, модифицирани животни (дори и такива дребосъци като комарите), остава им само официално да почнат да модифицират и хората. Лично за мен една от най-важните новини в последните месеци, очертаваща тази тенденция към все по-силното навлизане на ариманичното.

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.