„Апокалипсис сега“ и „до свършека на света“


Записах тази проповед, докато бях в много разклатено здраве. Беше ме нападнал грип, а и силите на Духа ми се бореха с белодробните нашественици, които ми донесоха бронхит и опитваха да го превърнат в пневмония. Гласът ми изневеряваше… Въздух не ми стигаше… И все пак вярвам, че може и да не бях напълно (на) себе си, но тази проповед ще ви е много повече от помощ, отколкото политпросветните и предизборни лозунги, които коментирам с по няколко думи.

Материалите, на които се позовавам, са следните:

От Извора: „Краят на света – Истината ще ви направи свободни“

Шпигел: „Германия разтърсена от скандал заради електронен шпионаж“

Пол Уотсън: „Извращенията са приемливи, ако се вършат от властите“

От Извора: „Национални предателства: Меркел и Саркози „спасяват“ банките“

Уебстър Тарпли: „Европа срещу англо-американските икономисти“

Апокалиптичният дух е жизненоважен за всеки наш съвременник. Необходимо е да имаме ясна представа какво се случва около нас и какво тепърва ще се случва. Нужно е да  наблюдаваме събитията с непоклатимо хладнокръвие и да се опазим от злото и от изкушенията – трудно е, но има спасение: желязната воля и упованието в Бога. Единственото спасение е в Златната среда между страховете от всякакво естество (Ариман) и лъжливата духовност (Луцифер).

Тази Златна среда и Заветна Цел наричаме Христос.

* * *

„Апокалипсис сега и до свършека на света“
(MP3, 18:37 мин., 17.9 MB)

* * *

Саундтрак:

1. Paul Cardall – Life and Death („Живот и погибел“)
2. Paul Cardall – Restless Hope („Неумираща надежда“)
3. Paul Cardall – Redeemer („Спасителят (Христос)“)

А за финал има и една чудесна песен от Фернандо Ортега:

Христос – Царят на ангелите

Исусе, Царю на ангелите, Светлина от Небесата,
Обърни светлото Си лице към моя дом.
Нека зло да не прониква в мислите ми;
Ти, Светлина на Бога, утеши ме в мир.

Припомни ми как прокуждаше Духовете на мрака
и как със кротост смири цяло бурно море.
И как показа милостта Си над грешните,
припомни ми, Боже, величието на душата ми.

Всемирът е безкраен – дори отвъд звездите.
Но ти се грижиш дори за най-малките неща.
Ти лекуваш всяка моя тревога, и всяка лоша мисъл,
която ме намира, оковава и ме препъва…

С цялото си сърце Те любя, Вeлики Боже.
А утре – нека Те обичам дори още повече!

[…]

Исусе, Царю на ангелите, Светлина от Небесата,
Хвани ме за ръка и изведи ме от тъмата…

Споделете публикацията

Google1

За Стопанина

is@otizvora.com | Иван Стаменов — Стопанина пише статии на политически, здравни, развлекателни, исторически и духовни теми. От 2016 г. поддържа „От Извора“, като се издържа от дарения на читателите. Превежда статии, книги и непубликувани досега антропософски лекции. Подкастър и издател на други автори.

Всички публикации

26 коментара за "„Апокалипсис сега“ и „до свършека на света“"

 1. Aha  23.10.2011 г. | 09:57 ч.

  Не човечеството е в опастност, а хората изгубили човечност – тези думи на Слава Севрюкова са изпълнили и тази твоя проповед днес – Благодаря!

 2. zaharia  23.10.2011 г. | 20:48 ч.

  Това за немския „Троянски кон“ е ново за мен и е силно притеснително… И без това имам параноя, че постоянно някой ме следи в Интернет и ми бърника в компютъра, а според статията на Шпигел този софтуер е в употреба поне от 3 години! Ужас! А и кой знае за колко други подобни „коне“ не се е чуло още, нищо чудно да си имаме и наш роден такъв… Чудно ми е защо ли скандала си остава основно на немска земя, след като интернета е глобална мрежа все пак, как така у нас не се коментира по-нашироко тази работа… 🙄

  @Стопанина
  Искам да питам къде може да се прочете повече за тази „върховна моралност“, която ще се развива през северноамериканската културна епоха? Интересува ме в какво ще се състои тази моралност и затова пак ще помоля за „препоръчителна литература“… Е, хубаво би било ако имаш възможност и да обясниш с няколко думи де… Btw, пожелавам ти бързо да се възстановиш от грипа.

 3. Йордан Георгиев  23.10.2011 г. | 20:48 ч.

  Благодаря Ти за тази проповед!

 4. Стопанина  23.10.2011 г. | 21:58 ч.

  Не важи само за Германия и тамошния троянски кон.
  Всъщност това е нищожно в сравнение с фактите, че:

  1. Microsoft Gives Vista Backdoor Keys To The Police (Майкрософт дава специални USB „ключове“ на полицаите, които позволяват бърз и лесен достъп до пълната информация за поведението на потребителя: какви сайтове посещава, какви програми ползва, за какво, кога, колко често и т.н.) В статията се намеква и че самото съществуване на възможност да се заобикалят потребителските пароли и защити, означава, че тези „задни вратички“ могат да се използват дистанционно – например от ЦРУ, за които вече също беше писано, че имат специални „вратички“ за Windows 7, оставени им съзнателно от програмистите на Microsoft.

  2. Google е разработка на ЦРУ и Пентагона. Гугъл следи какво търсиш, какво правиш – дори когато не си логнат с потребителското си име. Същото важи за Facebook и другите разработки на военно-индустриалния-ариманичен комплекс.

 5. zaharia  23.10.2011 г. | 22:27 ч.

  Всички знаем за Гугъл, Фейсбук и Майкрософт, ама въпросът е какво може да се направи? Защото не всеки има нужните знания и умения, за да си направи своя собствена операционна система, а на Линукс също не може да се има доверие…

 6. Стопанина  23.10.2011 г. | 23:06 ч.

  @ zaharia

  Какво точно те притеснява? Че могат да видят какво имаш на компютъра или че могат да изтрият дистанционно ценните ти материали? За първото не знам дали има панацея. Никога не си застрахована. Дори да блокираш всякакви троянски коне, винаги могат да нахлуят в дома ти по някакъв повод (па и без повод) и да ти конфискуват или откраднат компютъра. Затова аз не държа никаква чувствителна информация нито на настолния компютър, нито на лаптопа. Имам ценна информация, която обаче е копирана на безброй флашки, компютри на приятели, по разни сървъри в интернет. Гледам да пазя някои неща и в материален вид, защото днес има електричество, а след десет години… всичко става.

  По въпроса за моралността в седмата културна епоха не мога да отговоря сега – не и с конкретна препратка. Принципно това се знае в окултизма – от теософи, антропософи, от беседите на Учителя. Информацията я има в много лекции и беседи. Най-важната епоха е Шестата – славянската. Защото в нея ще дойде Шестата раса. Тази раса е свързващата между човека и ангелите. Седмата епоха може да достигне свръхморалност, но човек може да е морален, без непременно да е духовен. Освен това, където има висока моралност, там ще има пълна безморалност. Затова в същата Седма епоха ще бъде и Войната на всеки против всеки.

 7. zaharia  23.10.2011 г. | 23:50 ч.

  Какво точно те притеснява?
  Аз също не държа „чувствителна“ информация. Но като ти влязат в компютъра винаги могат да ти набутат някой файл, който да е „чувствителен“ и да те уличава в нещо и точно това е, което ме притеснява. Че могат да те изкарат педофил примерно, без ти изобщо и да си си помислял такова нещо. Аз знам, че не съм застрахована. Със сигурност вече са ми „прегледали“ компютъра, а някой ден, и то скоро, сигурно ще ми нахълтат и вкъщи. Но даже и това не ме притеснява чак толкова, защото го приемам за неизбежно бъдеще. Безпокои ме това, че ще трябва да отговарям за престъпления, които не съм извършила, но явно и с това трябва да се примиря, защото просто не виждам по какъв начин може да се противодейства на тази несправедливост. Изглежда Бог иска така да стане.

 8. Gergana  24.10.2011 г. | 00:34 ч.

  @zaharia

  […] азурическите Духове се стремят да предизвикат у човека чувство на нарастващо безсилие пред връхлитащите го от всички страни външни и вътрешни проблеми, които все по-често ще му изглеждат напълно неразрешими. Същевременно тези Духове всячески ще препятстват излизането на човека от това състояние на морално безсилие, тъй като неговото преодоляване е свързано с изживяването на етерния Христос. Нещо повече, с всички достъпни средства те ще се стремят да тласнат човека в бездната на отчаянието и да предизвикат една втора, морална смърт, чиято последица ще бъде една неизлечима болест на цялата земна култура, водеща постепенно към окончателната й гибел. Защото „болестта на културата и смъртта на културата са страшният „дар на Азурите“ за съвременното човечество“ (Събр. Съч. 194, 15.X. 1919), в случай че то не се обърне, докато още не е късно, към онези еволюционни импулси, способни не само да запазят земната култура от пълната власт на смъртта, но и да я поведат към нейното действително възкресение от описаното състояние на безсилие, в което тя днес се намира.
  Занапред това чувство за всеобщо безсилие все повече ще нараства. Ето защо етерната поява на Христос по необходимост е предшествана от обстоятелството, че никакви духовни, социални и културни ценности, унаследени от миналото на човечеството, вече няма да са в състояние да подкрепят човека, а още по-малко – да го поведат към бъдещето. Рудолф Щайнер казва: „Но преди да настъпи етерното явяване на Христос всичко останало от старото, трябва напълно да се превърне в „нищо“… От това „нищо“ човек трябва да извлече своята истинска свобода. Новото съзерцание на Христос също трябва да се роди от нищото. И Духовната наука би искала да го подготви именно за това“ (Събр. Съч. 200, 30. Х. 1920).
  В този смисъл цялата Антропософия служи на тази подготовка. Защото тя е една реална сила, способна да преодолее състоянието на безсилие и все по-голямото потъване в нищото, както и да поведе човечеството към възкресение в новия свободен и съзидателен духовен живот. За конкретния път, водещ към тази цел, вече бе споменато в настоящия реферат. Тук на първо място стои вътрешната работа с духовния Основополагащ Камък, положен от Рудолф Щайнер при основаването на Единното Антропософско Общество на Коледното събрание през 1923/24. […]

  Из Срещата със злото и неговото преодоляване чрез духовната наука
  Сергей О. Прокофиев

 9. zaharia  24.10.2011 г. | 01:07 ч.

  Благодаря ти, Гери. Странно колко точно са описани нещата в този цитат, автора сякаш точно мен ме е гледал, когато го е писал… Дали това значи, че съм попаднала под властта на Асурите? … Или е по-скоро знак, че съм достигнала до „нищото“, от което ще се роди новото разбиране за Христос? Трябва да помисля върху това и определено трябва да я прочета тази книга на Сергей Прокофиев.

 10. Мислещ  24.10.2011 г. | 11:04 ч.

  @ zaharia,

  Това за немския „Троянски кон“ е ново за мен и е силно притеснително… И без това имам параноя, че постоянно някой ме следи в Интернет и ми бърника в компютъра……

  Тук е разковничето, научи се да превъзмогваш страха, да си над него.
  Начина по който мислиш в момента те вкарва в спирала, само че вместо нагоре, ти вървиш надолу. Научи се, мисли, като следене и шпиониране, безпомощност и обреченост, да не влизат в съзнанието ти (но не и да се криеш от тях, по скоро да ги разглеждаш, проучваш и наблюдаваш отстрани), и още по-важното е, да не им позволяваш да се загнездват трайно там, защото ефекта е като при самонавиваща се пружинка, навиваш, навиваш, докато не се пречупиш и не ти избият балансите. Което е и целта на азурическите духове.

  Гери, много точно и на място е направила коментара си.
  В раздела, „Препоръчителна литература” съм дал линк за книгата на Сергей О. Прокофиев – „Срещата Със Злото И Неговото Преодоляване Чрез Духовната Наука – Основополагащият камък на доброто“. Непременно я прочети, ако трябва няколко пъти.

  Не ме е срам да заявя, че аз, постоянно препрочитам по няколко пъти дадени книги, лекции и мисли, както на Учителя, така и на Р.Щайнер, С.Прокофиев и други.
  Следвай правилото – истината ще те направи свободна, истината ще ти даде нужната воля да си над тези страхове.

  Виж, не го приемай като поредното клише, аз също минавам през подобно състояние, на несигурност и безпомощност, по скоро имам усещането за безнадеждност в желанието ми да променя нещата (от сорта – абе защо се на мен, аз ли съм най- некадърния, каръка….. 🙂 ).
  Не съм, аз го знам и съм убеден, и въпреки това, усещам как има сила която иска аз да се пречупя, да склоня главица.
  Но,както казват шопите преди да почнат хорото ….Дръж се земьо, шоп те гази…!” …. аз ще перифразирам така, Дръж се азуре, шоп те гази…!” 🙂

  Няма да скрия, че през последните 10 години, такова апокалиптично чувство все по-често почна да ме обзема, гледайки накъде, как и с какви похвати се развива света и в частност България. Бях изпаднал в недоумение, как е възможно по най-безпардонен начин да се променят думите и тяхното значение, да ни се подменя ценностната система за добро и зло, полезно и вредно, хубаво и грозно, грамотен и неграмотен, можещ и неможещ и много други. Да ни натрапват привилегията на едни хора над други, защото така били утвърдени правилата. Да ни внушават, че това е нормален ход на развитие и разбирания. Да ни внушават чувство на несигурност, за да ни сложат стражари да ни пазят, тоест да ни обсебят и обезличат, като индивиди.

  Ще цитирам откъс от подкаста „Апокалипсис сега“ и „до свършека на света“
  …..Да работим върху себе си, да изорем мислите си, докато стигнат някаква дълбочина, да изхвърлим плевелите си сред пагубните чувства…….

  Zaharia, истината трябва да я искаме и да я търсим. Най-пагубното е човек да се остави на течението и да се уповава единствено и само на молитви. Защото, „Бог дава, но в кошара не вкарва”

 11. zaharia  24.10.2011 г. | 13:00 ч.

  Мислещ, ще помисля върху това, което казваш. Със страховете мога да се преборя, но ми е трудно да намирам пътища за противодействие на злото, защото вече ми се изчерпаха идеите. Разбираш ли, опитваш нещо – проваляш се, после друго нещо – и там удряш на камък. И така няколко пъти и в един момент вече започваш да си мислиш, че Господа го иска това зло! При мен основният проблем е, че започвам да се примирявам с несправедливостите, а вероятно точно това е целта на Духовете на мрака. Точно с това примиряване трябва да се боря, а страховете са „бял кахър“…

 12. Припомням  24.10.2011 г. | 13:17 ч.

  Zaharia,ти гласува ли вчера?

 13. zaharia  24.10.2011 г. | 13:23 ч.

  Zaharia,ти гласува ли вчера?

  Не, трябваше ли?

 14. Припомням  24.10.2011 г. | 13:31 ч.

  Zaharia,надявах се отговорът ти да е отрицателен.Ами,ето,отказът ти да поставиш доброволно живота си в чужди ръце,е вече една малка победа в борбата с тъмните сили.Това си е противодействие срещу много несправедливости,а не примирение.

 15. Стопанина  24.10.2011 г. | 14:01 ч.

  Като следя този разговор, все повече се убеждавам в думите на Щайнер. Ако човек не се запознае с антропософията и изобщо с окултизма до 28-та си година, след това напредъкът му в духовната област ще е много труден, ако изобщо е възможен. Защото по-възрастният човек може да приема информацията интелектуално, но тя не прониква на душевно ниво. Съответно трудно се прилага в живота.

  Хммм, вече почва да ми просветва нещо…

 16. zaharia  24.10.2011 г. | 14:10 ч.

  😆 И какво сега, ние по-дъртите трябва да се примиряваме, че няма да достигнем до духовно просветление, така ли?

  Аз мисля, че все пак Бог решава кой кога да извика при себе си…

 17. Аха  24.10.2011 г. | 14:24 ч.

  Не смея да отсъдя защо и как, но според мен човек го е страх, тогава когато вярата му е малко или недостатъчно. Уповавайки се на Бога всеки от нас знае какво трябва да прави или да не прави. Ако нямаме достатъчно вяра, как биха достигнали нашите молитви до Бога, а делата ни са следствие на нашите мисли, чувства, усещане, настройка за нещата. Ако нямаме вярата, за това което правим, че е според Бог, то тогава и страхове имаме. Страх да нямаш – вяра да имаш!

 18. Припомням  24.10.2011 г. | 14:37 ч.

  Охоо,Стопанино,за антропософията и Щайнер аз чух когато бях на 45.За Бялото братство и Петър Дънов само бях чувала още преди 1989 г. и нищо повече.Сега и аз да питам,тези,които нямаме твоите способности и духовни опитности,а сме по-възрастни от тебе да се отчайваме ли,че сме обречени на душевна пустота и нулево израстване в духовната йерархия? 😉

 19. Стопанина  24.10.2011 г. | 15:09 ч.

  @ Припомням и @ zaharia

  Няма такова нещо като „нулево израстване“. Изобщо нямах това предвид. Имах предвид, че проблемът е в мен – очаквам резултати и разбиране, каквото е донякъде наивно и глупаво да очаквам.

 20. Припомням  25.10.2011 г. | 02:28 ч.

  Стопанино,не е лесно наистина за повечето хора да разберат всичко още от първия път.Аз лично,откакто чета твоя сайт,минах през какви ли не състояния – душевни и емоционални,че понякога ми е идвало яко да те насоля.Обаче и бързо ми минава.
  П.П. Грипче,значи,а? Защо още не си се ваксинирал,ама ха! :roll::lol:

 21. Мислещ  25.10.2011 г. | 23:34 ч.

  @ Стопанина

  Като следя този разговор, все повече се убеждавам в думите на Щайнер.
  Ако човек не се запознае с антропософията и изобщо с окултизма до 28-та си година, след това напредъкът му в духовната област ще е много труден, ако изобщо е възможен.

  Стопанино, защо така бе! Защо ни отписваш другите! Нима ние останалите, над 28, трябва да живеем n..на брой години като обречени и прокажени!
  Нека и аз да си кажа…………. Такава предопределеност няма. Нито Щайнер, а още по-малко Учителя, определят по категоричен критерий, кой, колко, кога и как да се развива. Какво означава 28!!! ….. години ли? Ами ако съм на 20 – да те зачеркна ли теб, защото си отживелица?
  Нямам ли шанс да усвоя живата природа щом съм на 35, а защо!?!
  Ами на 40! а на 50! ……а….тогава ще се напикавам, може би! 🙁
  Щом 28 е определяща за едно осъзнаване, тогава давай да трием тия над тази възраст, те са безвъзвратно загубени.

  Дано, …… дано наистина ти просветва, защото горе-написаното просто е безмислица!
  Няма пол, няма раса, няма възраст, няма ценз за Божественото знание!

 22. Стопанина  25.10.2011 г. | 23:54 ч.

  Моя грешка и си я отчитам. Не трябваше да говоря така, независимо дали казаното е вярно. Малко след като го написах, Дани ме „шамароса“ с една страхотна лекция от Михаил Иванов, която ще кача тия дни. А това, което имах предвид, е казано и обяснено от Щайнер в края на тази лекция. Засега нямам какво да добавя.

 23. Мислещ  26.10.2011 г. | 19:29 ч.

  @ Стопанина

  Четох лекцията внимателно, но наистина имам нужда от „превод“ допълнително обяснение, на следното:

  ….Обаче нека да спрем вниманието си на един характерен случай, когато даден човек израства в духовно-ограничена среда, в случайно и посредствено възпитание или направо без възпитание, когато поема в себе си типичните признаци на съвременната епоха, с други думи един човек, който е „рожба на своето време“. Тогава този човек би израснал като едно будно дете, тъй като за днешната епоха, особено в 7-та, 24-та, 21-та година са характерни именно будна и подвижна деятелност, така че до 21-та година той би бил един твърде енергичен човек. Ако обаче той не пробуди в себе си импулса за духовно развитие, ако остане един типичен човек за своето време, тогава той ще застине на своята 27-годишна възраст. И ако той наистина остане типичен представител на своята епоха, може да се случи например следното: Много е възможно тези 27 години да оставят траен отпечатък в целия му по-нататъшен живот, т.е. всички отношения, които този човек би пренесъл нататък, ще останат белязани от 27-та година. Самият той преустановява развитието си, замръзва на 27-та година, защото е отхвърлил импулсите от духовния свят и се задоволява с Майя….

 24. Gergana  26.10.2011 г. | 20:22 ч.

  Не отговарям от името на Стопанина, но смятам следното:
  Днешната култура е много незряла. Ако човек намери вътрешните сили да се противопостави на тенденциите, заобикалящи ни отвсякъде, ще се развива, иначе ще си остане на нивото на един безразсъден, морето до колене, небрежен хлапак, въвлечен в материята.

 25. Dani  26.10.2011 г. | 21:03 ч.

  Мислещ, моето разбиране:

  ще си остане въвлечен в материята

  Съгласна съм с Гергана, има изключения, но предполагам, че не са много и това което казва Щайнер се явява нещо като принцип.
  Вземи ме за пример, първата книга която прочетох на тази тема, като изключим Библията беше Пътя към слънцето преди около две години.
  Не мога да дам оценка за себе си, но се чувствам променена и съм много доволна от факта, така, че не се фиксирайте на това, а залягайте над лекциите, мислете и непременно не ги зубрете а ги изживявайте.
  Поне аз така мисля, ако грша Стопанина ще ме поправи.

 26. xxTTcc  14.06.2012 г. | 11:40 ч.

  Някой беше казъл: „Който е готов да жертва свободата си за повече сигурност, не заслужава нито свобода нито сигурност.“

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.