VeriSign иска да заличава сайтове и домейни, без да носи отговорност

VeriSign, глобалните властелини на всички домейни .com, настояват да получат нова власт – правото да терминират уебсайтове, които държавните власти намират за „опасни“, без да е необходимо съдебно решение или каквото и да е официално обяснение. Британското издание The Register пише:

„Тази компания днес (11.10.2011 г.) обяви, че иска правомощието да прилага „отказ от регистрация, заличаване или трансфер на домейни“, както и други технически мерки, срещу домейни и сайтове, които се смятат за „опасни“ (ориг. abusive – може да се преведе като обидни за някого).“

Това означава, че освен да обслужва желанията на разни държавни власти да премахват неудобни сайтове, от VeriSign са готови да обслужват стремежите и на агенциите, обвързани с властите, което ще отвори много възможности и за лобистките организации с техните частни интереси. В статията на The Register се казва още:

„Компанията на няколко пъти вече помагаше на държавните агенции в САЩ, например на Агенцията за контрол на митниците и имиграцията, като изземваше (правата и контрола над) сайтове, за които се твърди, че са използвани за търговия на стоки-ментета и пиратски софтуер. Преди това обаче тази агенция трябваше да получи съдебно разрешително.“

Също така Агенцията за национална сигурност (DHS) в САЩ изземваше цели домейни, понеже сайтовете съдържали връзки за безплатно сваляне на интелектуална собственост, въпреки че тези материали не се хостваха от въпросните сайтове. И пак тази Агенция отдавна работи с VeriSign, като терминира сайтове, които бяха обявени за напълно законни от съдилищата в чужди държави.

Фондацията Electronic Frontier (EFF) заклейми мракобесието на DHS като „безогледни действия, които нанасят недопустими щети върху свободата на словото“. Корин Макшери, ръководителка на отдела за интелектуалната собственост към EFF, заяви:

„Тези атаки срещу домейни, включително споменатите, се извършват без законовите мерки, гарантирани от съда. По тази причина собствениците, които стават мишена на тези атаки, не могат да се защитят, преди да отнемат сайтовете им, а така са лишени и от възможността да обжалват на по-късен етап. Държавата трябва да преустанови тези действия, докато станат съобразени със законите.“

Сега VeriSign иска да се сдобие с още повече авторитарни права, за да съдейства на държавните власти в закриването на „опасни“ сайтове по нечия прищявка и без каквито и да било съдебни последствия. Това действително ще представлява сериозна заплаха за свободата на словото и за интернет като цяло, тъй като отдавна администрацията на Обама полага усилия да си присвои правото „да изключва интернет“ (или отделни области от достъп до мрежата) – това е с оправданието, че ще се прави в името на киберсигурността.

Както многократно сме документирали (а също и в „От извора“), законотворци като сенатор Джо Либерман работят в комбина с високопоставени представители на DHS, за да наложат драконови мерки, вдъхновени от полицейската система на комунистически Китай за полицейщина в интернет. В изявление за CNN миналата година Либерман заяви, че целта е властите на САЩ да получат право да включват/изключват интернет, когато пожелаят. Точните му думи пред журналистката Кенди Кроули бяха:

„Още сега Китай, неговото правителство, може да изключи части от интернет в случаи на война – ние трява да имаме нещо такова и тук.“

Обаче „войната“ на Китай не е срещу някакви чуждестранни терористи и хакери. Тази война всъщност е срещу хората, които се осмеляват да използват интернет, за да изобличават престъпленията на властите или корупцията. Полицейската система на Китай над интернет цели потъпкването на свободата на словото и няма нищо общо с някакви съображения за сигурността на виртуалното пространство. Либерман вече използва подобни похвати за покушения над неудобни сайтове, без да има съдебно разрешение и без да бъде държан под отговорност. Amazon изтри материалите на Wikileaks от своите сървъри, след като получи силен натиск от страна на сенатския Комитет по националната сигурност, който се оглавяваше от Либерман.

Ако VeriSign се сдобие с тези главозамайващи нови правомощия, какви ли не властници по света – от Великобритания и САЩ до диктаторските режими в Третия свят – ще получат златна възможност да цензурират интернет. Те лесно ще могат да злоупотребяват с тази власт, за да заглушават свободното слово и за да си осигурят пълен контрол над политическата пропаганда.

* * *

Автор: Пол Джоузеф Уотсън (Редактор и автор за PrisonPlanet.com. Уотсън е и автор на книгата Order out of Chaos („Закономерности в хаоса“), като е редовен заместник-водещ на Алекс Джоунс в неговото политическо радиопредаване.)

Източник: Prison Planet

Споделете публикацията

Google1

За Сътрудници

В този раздел са поместени интересни преводни или авторски материали, писани или намерени от сътрудници и читатели на „От Извора“. Вие също можете да направите своя принос, като изпратите предложение за авторска публикация или собствен превод на is@otizvora.com.

Всички публикации

6 коментара за "VeriSign иска да заличава сайтове и домейни, без да носи отговорност"

 1. Мислещ  18.10.2011 г. | 00:59 ч.

  …..Също така Агенцията за национална сигурност (DHS) в САЩ изземваше цели домейни, понеже сайтовете съдържали връзки за безплатно сваляне на интелектуална собственост……

  Не бих добавил нищо повече, от това което е казал Р.Щайнер:

  Свободното разпореждане с капиталните средства трябва да се корени в индивидуалните способности; а произтичащото от тук право на собственост следва да се променя веднага, щом то се обърне в средство за неоправдано насилие и деспотизъм. В наши дни сме свидетели на една тенденция, която явно държи сметка за загатваните тук препоръки към обществения живот, макар и да виждаме крайните и резултати само в т.н. интелектуална собственост.
  Известно време след смъртта на автора, тя става собственост на цялото общество. В основата на всичко това лежи определен начин на мислене, които съответствува на самата същност на съвместния човешки живот. Възникването на един чисто духовен „продукт“ е свързано с индивидуалните дарби на отделния човек, но наред с това то е също и последица от съвместния социален живот и в подходящия момент трябва да стане достояние на цялото общество. По същия начин стоят нещата и с другите видове собственост.

 2. zaharia  18.10.2011 г. | 01:28 ч.

  Преди време, когато живеехме в комунизма, властите заглушаваха радио „Свободна Европа“ и други подобни, та да не би случайно да чуем нещо „неподходящо“. Сега изглежда е дошло времето на Свободния Интернет да бъде и той заглушен и забранен…

  И все пак, по един или друг начин, Истината винаги излиза наяве и се разкрива на хората, които я търсят. Аз лично не се съмнявам, че свободният Интернет доста скоро ще бъде забранен или ограничен под една или друга форма и то не само в Щатите, ами и в световен мащаб. Но също така вярвам, че винаги ще се намират други, алтернативни източници на информация и хора, които да противодействат на държавната политика на „заглушаване“.

 3. Profanus  20.11.2011 г. | 11:29 ч.

  Вие какво мислите? – Ха, интересен въпрос! Че то не е ли забранено вече да мислиме, токувиж „подпомогнало тероризма“!!!

 4. Transform  12.12.2011 г. | 19:43 ч.

  Според внушенията на някои от холивудските филми, земните властници и техните явни и тайни служби контролират напълно компютърната мрежа. Обаче още преди няколко години срещнах едно по-различно мнение от Елтимир. А дали е прав, може би скоро ще разберем. Цитатът е от негова книга:

  …Да кажа ли на „елитарния” претендент за безсмъртие един от капаните, в които вече се е хванал? Той малко се усеща, но недостатъчно. Капанът се нарича компютър.

  Да, елитът вече не ползва Мрежата, разбрали са. Дори хлапетата усещат, че държавите са в паника от Интернет. Заради тегленето на песнички и филмчета? Специалистите на по-високо ниво са озадачени: Мрежата сама, без човешка намеса почва да се брани, да отвръща на ударите, целящи посегателства над нея. На най-високо ниво вече се опитаха да спрат Интернет, без оглед на последиците, да го унищожат. Не успяха. Сега се опитват да уплашат потребителите: „МВР ще знае по всяко време на денонощието кога сме били в интернет, на кого сме пращали имейл или съобщение по ICQ, както и с кого сме говорили по телефона, използвайки глобалната мрежа.” Денонощното следене на стотици хиляди потребители изисква огромен ресурс. Човешки и финансов. В името на какво? Но не в Мрежата се състои главната опасност, а в самата машина. Още през 2000 година имаше успешни експерименти за пряко превръщане на мисъл в текст върху монитора на компютър. Фактът противоречи на всичките човешки научни представи, но си остава факт. А толкова отдавна им беше казано, че не бива да отварят „Кутията”! Как ще защитят беззащитните си приемо-предаватели, наречени „мозъци” от нея? Ще се откажат от ползването на компютри? Тогава ще изостанат, ще бъдат изместени от други. Ще продължат да ги ползват? А как ще се откъснат от техния контрол? Известни са множество случаи на разумна намеса в работата на компютри, несвързани с никаква, даже локална мрежа. Намесата не е дело на никаква земна Служба. Кой и как ще осуети намеса, за чиято природа нищо не е известно? Припомням непубликуван никъде конкретен случай. През 2000 година в компютър с параметри 185 МВ хард диск и 17 мегахерца тактова честота, несвързан с никаква мрежа отникъде се появява текст, който едва бил отворен с някакъв рядък шрифт. Текстът бил на лош латински език. С правилна латинска граматика, но съдържащ множество непознати думи. По-нататък няма да разказвам. Човекът, който успя поне отчасти да разчете текста знае защо. Останалите е по-добре да не научават. Подобни текстове са пращани сред представители на елита и те са уплашени. Опитват ход след ход с цел неутрализация, без никой да даде желания резултат. Единственият верен ход е да научат кой контролира компютрите, кой и с какви цели се ползва от тях. И да постигнат някакво споразумение. Дори да научат, връзката и споразумението са напълно изключени. Знае ли „елитът” защо?…

  Още информация около странностите свързани с компютрите и тук:

 5. Стопанина  12.12.2011 г. | 22:02 ч.

  Елтимир е гледал филма Ghost in the Machine и го е объркал с реалност. 🙂

 6. Transform  13.12.2011 г. | 08:24 ч.

  Пускам отново линковете, които не се появиха в горния коментар:
  http://erigkan.ucoz.ru/news/tajnstvenijat_fajl/2011-11-22-1040
  http://erigkan.ucoz.ru/news/neshho_stava_s_internet/2011-11-22-1039

  Не знам дали е гледал този филм, но намерих едно съобщение по темата:
  http://www.didactaconsult.com/hot/mouse.htm

  „Елизабет II се страхува от уреда
  Британската кралица Елизабет II се страхува да докосне компютърна мишка, гръмна преди време вестник „Таймс“. По време на обиколката си в чест на 50-годишнината от възкачването си на престола кралицата открила новата библиотека Norwich Millennium в Норфолк. Там тя била поканена да изпрати поздравителен имейл до 114 000 ученици в цяла Великобритания. Съобщението било написано и единственото, което трябвало да направи Елизабет II, било да натисне мишката. Кралицата обаче се притеснила и в последния момент категорично отказала да докосне високотехнологичното устройство. Тя заявила, че отстъпва правото да пусне имайла на библиотекаря Пол Дръм.“

Вие какво мислите

Имейлът не се публикува.